ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Αυγούστου 2002
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
1975
«Εις θάνατον» οι πρωταίτιοι της χούντας

Οι πρωταίτιοι της χούντας στο δικαστήριο. Διακρίνονται από τα αριστερά: Γ. Παπαδόπουλος, Γ. Μακαρέζος, Στ. Παττακός, Γρ. Σπαντιδάκης και πίσω οι Οδ. Αγγελής και Δ. Ιωαννίδης
Οι πρωταίτιοι της χούντας στο δικαστήριο. Διακρίνονται από τα αριστερά: Γ. Παπαδόπουλος, Γ. Μακαρέζος, Στ. Παττακός, Γρ. Σπαντιδάκης και πίσω οι Οδ. Αγγελής και Δ. Ιωαννίδης
Με την ανακοίνωση των ποινών τελειώνει στις 24 Αυγούστου 1975 η δίκη των πρωταιτίων του στρατιωτικοφασιστικού πραξικοπήματος της 21ης Απρίλη 1967. Το Δικαστήριο επιβάλλει την ποινή του θανάτου στους τρεις αρχιπραξικοπηματίες Γ. Παπαδόπουλο, Γ. Μακαρέζο και Στ. Παττακό, κρίνοντάς τους ενόχους για τα αδικήματα της εσχάτης προδοσίας και της στάσης.

Η δίκη είχε αρχίσει στις 28 Ιούλη 1975 σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των Φυλακών Κορυδαλλού, για λόγους ασφαλείας.

Λίγα λεπτά πριν την έναρξη της διαδικασίας, ο Παπαδόπουλος παίρνει το λόγο και δηλώνει:

«Υπήρξα αρχηγός της επαναστάσεως (...). Ως εκ τούτου αναλαμβάνω την ευθύνη πλήρως, δι' όλους όσοι συμμετέσχον εις την εκδήλωσίν της και δι' όσα έπραξαν εντός του πνεύματος των διαταγών. Δε θα με ξανακούσητε εις το Δικαστήριόν σας. Θα αναμένω την απόφασίν σας (...)». Δήλωση αναλήψεως ευθυνών κάνουν στη συνέχεια οι Παττακός και Μακαρέζος, ενώ όλοι οι κατηγορούμενοι δηλώνουν: «Γνωρίζω την κατηγορία, αλλά δεν την αποδέχομαι». Αμετανόητοι, θρασείς, προκλητικοί.

Ενα από τα χαρακτηριστικά της δίκης είναι ότι γίνεται χωρίς πολιτική αγωγή (κατόπιν αιτήματος της υπεράσπισης), ενώ οι δικηγόροι των πραξικοπηματιών αποχωρούν με δήλωση ότι η καταδίκη των πελατών τους είναι προαποφασισμένη.

Κατά τη διάρκεια της δίκης καλούνται να καταθέσουν 65 μάρτυρες κατηγορίας και μερικοί μάρτυρες υπεράσπισης.

Ως μάρτυρες κατηγορίας καταθέτουν όλοι οι πολιτικοί ηγέτες με εξαίρεση τον Α` Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ, Χαρίλαο Φλωράκη, τον οποίο το δικαστήριο δεν κάλεσε να καταθέσει.

Στις 23 Αυγούστου, ο πρόεδρος του δικαστηρίου Γιάννης Ντεγιάννης διαβάζει την απόφαση του δικαστηρίου.

Την ίδια μέρα από κυβερνητική ανακοίνωση διαφαίνεται ότι οι επιβληθείσες θανατικές καταδίκες θα μετατραπούν. Ξεσπά θύελλα αντιδράσεων από την αντιπολίτευση. Στις 25 Αυγούστου ο Κ. Καραμανλής συγκαλεί εκτάκτως το Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο αποφασίζει ομόφωνα να κινηθεί η διαδικασία για τη μετατροπή της θανατικής καταδίκης των τριών σε ισόβια δεσμά.

Στις 29 Αυγούστου ο Καραμανλής, μιλώντας σε συγκέντρωση 1.000 αξιωματικών, διαβεβαιώνει για την έκταση των ποινών των τριών πρωταιτίων, δηλώνοντας: «Οταν ομιλούμε για ισόβια δεσμά, εννοούμε ισόβια δεσμά».

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΕΥΡΩ για κάθε ελαιόδενδρο!

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου): ΤΕΙ Αναλυτικοί πίνακες για 29.492 υποψήφιους ΟΛΕΣ ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ

Η ΑΥΓΗ: Αγώνας για να σωθεί το «Ρίο+10»

ΤΟ ΒΗΜΑ: Σημίτης προς υπουργούς: Συμμαζευτείτε! «Να μην υποκύπτετε σε πιέσεις για παροχές»

ΕΘΝΟΣ: ΑΝΕΒΗΚΑΝ ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ στις περιζήτητες σχολές

ΤΑ ΝΕΑ: Μανιφέστο Σημίτη με 6 στόχους

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ο ΚΡΥΦΟΣ ΣΑΒΒΑΣ

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΣΤΗΝ ΚΥΠ ΚΑΙ Η «ΑΝΝΑ» της 17 Νοέμβρη

ΑΥΡΙΑΝΗ: Η ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΑΣ καίει Μητσοτάκη και Νηστικάκη

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Σύγκρουση με τα κεκτημένα

Η ΧΩΡΑ: ΠΩΣ Ο ΣΑΒΒΑΣ «ΠΟΥΛΗΣΕ» ΑΚΡΙΒΑ ΤΗΝ ΑΠΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση): ΟΙ ΑΥΞΗΣΕΙΣ των στρατιωτικών για το 2003

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ - ΚΛΕΙΔΙ για τον αποχαρακτηρισμό των δασικών εκτάσεων

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ποιοι εισάγονται στα ΤΕΙ μέσω ΤΕΕ

79μ.Χ. Στην Ιταλία καταστρέφεται από έκρηξη του Βεζούβιου η πόλη της Πομπηίας μαζί με άλλες δύο και χιλιάδες άτομα σκοτώνονται. Η Πομπηία θάφτηκε κάτω από την ηφαιστειακή λάβα.

410 Ο Αλάριχος και οι Βησιγότθοι κυριεύουν τη Ρώμη.

1572 Η νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου. Με αφορμή το γάμο του βασιλιά των Ουγενότων Ερρίκου της Ναβάρας με την καθολική πριγκίπισσα Μαργαρίτα, 5.000 (άλλες εκτιμήσεις μιλούν για 30.000) Ουγενότοι σφάζονται στο Παρίσι και η σφαγή συνεχίστηκε έως το επόμενο μεσημέρι.

1819 Πεθαίνει ο Τζέιμς Βατ. Σκοτσέζος μηχανικός, που αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στην τελειοποίηση της ατμομηχανής. Ο Τζέιμς Βατ επινόησε πολλούς τρόπους για τη βελτίωση των ατμομηχανών, οι οποίοι εφαρμόστηκαν και σε άλλες μηχανές. Ανάμεσα στις εφευρέσεις του Βατ είναι ακόμη ο έλικας των πλοίων και το υδρόμετρο, με το οποίο μετράμε την πυκνότητα των υγρών.

1920 Κατά τη διάρκεια της Μικρασιατικής Εκστρατείας ο ελληνικός στρατός μπαίνει στην Αδριανούπολη της Ανατολικής Θράκης.

1921 Στη Μικρά Ασία αρχίζει η μάχη του Σαγγάριου ποταμού ανάμεσα στον ελληνικό και τον τουρκικό στρατό.

1930 Συνέρχεται το 5ο Συνέδριο της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας.

1944 Κηρύσσεται παλλαϊκή απεργία Εθνικής Σωτηρίας.

1994 Το Ισραήλ και η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης μονογράφουν συμφωνία, που δίνει αυτονομία στους Παλαιστίνιους στην κατεχόμενη από τους Ισραηλινούς Δυτική Οχθη. Η αυτονομία αφορά πέντε τομείς: Τη μόρφωση, την υγεία, τη φορολογία, την κοινωνική πρόνοια και τον τουρισμό.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org