ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Ιούλη 2021 - Κυριακή 25 Ιούλη 2021
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ «ΜΕΑ» ΣΤΟ ΣΧΙΣΤΟ
Καλεί σε ξεσηκωμό ενάντια στο έγκλημα της κυβέρνησης

Παράσταση διαμαρτυρίας τη Δευτέρα 26 Ιούλη στην Αντιπεριφέρεια Πειραιά, με αφορμή την τροπολογία που πέρασε και με την οποία προβλέπεται μία νέα «Φυλή» στην περιοχή

Σε ξεσηκωμό ενάντια στο έγκλημα στο Σχιστό καλεί η Συντονιστική Επιτροπή ενάντια στη δημιουργία Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) στο Σχιστό. Σαν πρώτο βήμα, τη Δευτέρα 26 Ιούλη θα πραγματοποιηθεί παράσταση διαμαρτυρίας στην Αντιπεριφέρεια Πειραιά.

Σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή αναφέρει ότι «στα μαύρα μεσάνυχτα, μέσα στο καλοκαίρι και στα μουλωχτά, η κυβέρνηση της ΝΔ πέρασε τροπολογία (20/7/2021) στη Βουλή που διαμορφώνει το νομικό υπόβαθρο για να φτιάξουν τη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων στο Σχιστό.

Με την τροπολογία που ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ πλέον "επιτρέπεται σε όλες τις ζώνες προστασίας του όρους Αιγάλεω η κατασκευή εγκαταστάσεων για την επεξεργασία αστικών αποβλήτων". Στην ουσία θέλουν να ξεμπερδεύουν με τα τυπικά εμπόδια που έμπαιναν στον εγκληματικό σχεδιασμό τους από το νόμο του 1999, όπου καθορίζονται τα "όρια των ζωνών προστασίας" του όρους Αιγάλεω, οι οποίες είχαν χαρακτηριστεί "τόπος ιδιαίτερου φυσικού κάλλους" και "απόλυτης προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος".

Δηλαδή ετοίμασαν το νομοθετικό πλαίσιο για να προχωρήσει χωρίς εμπόδια το νέο έγκλημα σε βάρος του λαού του Κερατσινίου, της Δραπετσώνας και του Περάματος, με την κατασκευή της υγειονομικής βόμβας ΜΕΑ, που θα παράγει το καρκινογόνο RDF, δίπλα στα καζάνια της "Oil One" στη Δραπετσώνα και των άλλων βιομηχανιών πετρελαίου στο Πέραμα, και στα έργα της COSCO στο λιμάνι.

Ομως οι εργαζόμενοι, οι νέοι και οι νέες, οι γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων, δεν πρόκειται να δεχτούμε να παίζουν τη ζωή και την υγεία μας, μαζί και των παιδιών μας, για να μεγαλώνουν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων που θέλουν να επενδύσουν στη διαχείριση απορριμμάτων. Γυρνάμε την πλάτη σε όλους όσοι είναι συνένοχοι στο έγκλημα και έβαλαν και τη δική τους υπογραφή για να ανοίξει ο εγκληματικός σχεδιασμός στο Σχιστό, στις σημερινές και προηγούμενες κυβερνήσεις, περιφερειακές και δημοτικές αρχές!

Καλούμε τον λαό της περιοχής μας, τα εργατικά σωματεία και τους μαζικούς φορείς να κλιμακώσουμε συντονισμένα τον αγώνα μας, να μεγαλώσει η ελπιδοφόρα συσπείρωση που ήδη εκφράζεται με τη Συντονιστική Επιτροπή ενάντια στο έγκλημα στο Σχιστό!

Καλούμε:

- Σε παράσταση διαμαρτυρίας τη Δευτέρα 26 Ιούλη στην Αντιπεριφέρεια Πειραιά.

- Στη μεγάλη συναυλία - συγκέντρωση την Τετάρτη 1η Σεπτέμβρη στις 20.30 στα Λιπάσματα, ενάντια στα σχέδια κυβέρνησης - επιχειρηματικών ομίλων που μας μαυρίζουν τη ζωή».

ΒΑΘΑΙΝΕΙ Η ΕΜΠΛΟΚΗ
Πήραν «φωτιά» Σούδα και Αλεξανδρούπολη

Σε βασικούς κόμβους διεκπεραίωσης κρίσιμων αποστολών των Αμερικανών στον άξονα Ανατολική Μεσόγειος - Μαύρη Θάλασσα εξελίσσονται η Σούδα και η Αλεξανδρούπολη, σημεία εμπλοκής που αναμένεται να «αξιοποιηθούν» και παραπέρα με βάση όσα θα συμπεριλάβουν στη νέα Συμφωνία για τις βάσεις την οποία έχουν στα σκαριά και θέλουν να υπογράψουν πανηγυρικά Αθήνα και Ουάσιγκτον μέχρι τέλη του χρόνου.

Χαρακτηριστικά, σύμφωνα με διαθέσιμα στοιχεία, την Πέμπτη αεροσκάφος του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, τύπου EP-3E «Aries II», σηκώθηκε από τη Σούδα για εναέρια περιπολία στα ανοιχτά της Λιβύης. Μία μέρα αργότερα, την Παρασκευή, αεροσκάφος της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας, τύπου RC-135V, σηκώθηκε πάλι από τη Σούδα και εκτέλεσε αντίστοιχη αποστολή εναέριας επιτήρησης στη Μαύρη Θάλασσα, ανοιχτά της Κριμαίας.

Στο μεταξύ, στο έδαφος, «φωτιά» έχει πάρει το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, καθώς οι Αμερικανοί διεκπεραιώνουν από κει συνεχώς το τελευταίο διάστημα δυνάμεις τους προς και από το ευρωπαϊκό θέατρο επιχειρήσεων, όπως το ονομάζουν, διεκπεραίωση ενταγμένη στην αλυσίδα ασκήσεων «Defender Europe 21», στο πλαίσιο της οποίας φέρνουν και εναλλάσσουν («rotation») πρόσθετες στρατιωτικές δυνάμεις τους στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία.

Με θηριώδη πλοία τους να δένουν συνεχώς στον ακριτικό λιμένα το τελευταίο διάστημα, για να ξεφορτώσουν και να φορτώσουν πολεμικό υλικό, η ίδια η διοίκηση του Οργανισμού Λιμένα Αλεξανδρούπολης δίνει το εξής στοιχείο (με τη συμπλήρωση ενός έτους από όταν - πέρυσι τέτοιον καιρό - πραγματοποιήθηκε η 1η συνδυασμένη μεταφορά αμερικανοΝΑΤΟικού πολεμικού υλικού με χρήση πλοίου - τρένου): Τις τελευταίες μέρες ο λιμένας υποδέχτηκε 8 τρένα με 138 βαγόνια φορτωμένα με αντίστοιχο υλικό από βαριά οπλισμένα τμήματα των Αμερικανών που είχαν αναπτυχθεί προηγουμένως στα Βαλκάνια, ενώ ακριβώς στο πλαίσιο αυτής της εναλλαγής δυνάμεων έφτασαν στο λιμάνι, ξεφορτώθηκαν και αναμένεται να αποσταλούν στη Ρουμανία αντίστοιχα αμερικανικά φορτία με 6 σιδηροδρομικούς συρμούς.

Σύμφωνα δε με στοιχεία του Στρατού Ξηράς των ΗΠΑ, η Αλεξανδρούπολη «υποστηρίζει επί του παρόντος τη μετακίνηση εκατοντάδων αντικειμένων οπλισμού του Στρατού των ΗΠΑ για την επερχόμενη επανάληψη της Atlantic Resolve», επιχείρηση ανάπτυξης δυνάμεων των ΑμερικανοΝΑΤΟικών στην Ανατ. Ευρώπη, που ξεκίνησε από το 2014 με αφορμή τα γεγονότα στην Κριμαία και επαναλαμβάνεται σταθερά ετησίως.

Γνωστοποιούν, εξάλλου, ότι στην παρούσα φάση οι αρμόδιες διοικήσεις και σχηματισμοί του αμερικανικού στρατού ξεκίνησαν την εκφόρτωση σχεδόν 400 οχημάτων και εμπορευματοκιβωτίων στην Αλεξανδρούπολη, συμπεριλαμβανομένων αρμάτων μάχης, οχημάτων μάχης τύπου «Bradley», «και μιας ποικιλίας εξοπλισμού υποστήριξης». Γνωστοποιούν επίσης ότι από το λιμάνι ο εξοπλισμός θα μετακινηθεί σιδηροδρομικώς «σε προκεχωρημένες θέσεις επιχειρήσεων στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη».

Τονίζουν άλλωστε ότι «το στρατηγικό λιμάνι της Αλεξανδρούπολης έχει γίνει ένας πολύ σημαντικός κόμβος μεταφοράς και υλικοτεχνικής υποστήριξης για τις δυνάμεις του στρατού των ΗΠΑ», υπογραμμίζοντας «τις δυνατότητες αυτού του τεράστιου λιμένα».

Αρμόδιοι Αμερικανοί αξιωματικοί τονίζουν μάλιστα ότι με την τωρινή διεκπεραίωση δυνάμεων «είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιήσαμε το λιμάνι για να υποστηρίξουμε την άφιξη και αναχώρηση αρμάτων μάχης M1, οχημάτων "Bradleys" και άλλων τεθωρακισμένων και τροχοφόρων οχημάτων. Αυτό είναι ένα απίστευτο ορόσημο για ολόκληρη την ομάδα εδώ».

ΛΗΜΝΟΣ
Στον «αέρα» 60 εργαζόμενοι σε ξενοδοχείο του νησιού

Χωρίς δουλειά και χωρίς εισόδημα θα μείνουν 60 εργαζόμενοι στο ξενοδοχείο «Porto Myrina Pallas» στη Λήμνο, καθώς για δεύτερη χρονιά δεν θα λειτουργήσει και φέτος το καλοκαίρι.

«Το γεγονός αυτό διαψεύδει όσους λένε ότι η επιστροφή στην κανονικότητα σημαίνει δουλειά για όλους με δικαιώματα και ζωή "ζάχαρη"», σημειώνουν οι εργαζόμενοι. Και απαιτούν να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας τους και τα δικαιώματά τους. Να καταβληθεί η αποζημίωση ειδικού σκοπού. Να καταβληθεί έκτακτο βοήθημα 600 ευρώ σε όλους τους εργαζόμενους που παραμένουν άνεργοι. Να επιδοτηθούν όλοι οι εργαζόμενοι χωρίς όρους και προϋποθέσεις με το επίδομα ανεργίας για όσο διάστημα παραμένουν άνεργοι. Να παγώσουν όλα τα δάνεια και οι οφειλές προς το Δημόσιο και να μη διακοπεί από κανένα σπίτι το τηλέφωνο - νερό - ρεύμα. Για το θέμα κατέθεσε Αναφορά στη Βουλή το ΚΚΕ.

Σημειώνεται ότι οι εργαζόμενοι αυτοί που μένουν «στον αέρα» προστίθενται στους 3.000 εργαζόμενους του ομίλου «Μουζενίδη» και στους 700 του «Κυπριώτη» στην Κω, όλοι τους στον κλάδο του Tουρισμού.

Στάση εργασίας στο «ROYAL OLYMPIC»

Δίωρη στάση εργασίας για τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας που επικρατούν στο ξενοδοχείο και διαμαρτυρία στην είσοδό του έκαναν χτες οι εργαζόμενοι στο «ROYAL OLYMPIC». Το επιχειρησιακό σωματείο καταγγέλλει την εντατικοποίηση της εργασίας, την εργαλειοποίηση του μέτρου της αναστολής για να χειραγωγούνται ή και να τιμωρούνται εργαζόμενοι που διεκδικούν τα δικαιώματά τους. Οπως αναφέρει, «παρά τους μηχανισμούς της διεύθυνσης με επικεφαλής τον προσωπάρχη, ο οποίος έφτασε σε σημείο να απειλήσει εργαζόμενους, αλλά και να αλλάξει βάρδιες τελευταία στιγμή ώστε να εξυπηρετήσει την απεργοσπασία, η στάση εργασίας πραγματοποιήθηκε». Τέλος, ξεκαθαρίζει τη σταθερή απόφαση των εργαζομένων να συνεχίσουν να παλεύουν για σταθερή και μόνιμη εργασία, συνθήκες δουλειάς που να μην επιβαρύνουν τη σωματική και ψυχική τους υγεία και την υπογραφή Επιχειρησιακής Σύμβασης με αυξήσεις στους μισθούς και βελτίωση των άλλων όρων εργασίας.Εκλογές Ιούνη 2023
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ