ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Ιούλη 2009
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΚΥΡΩΣΗ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΕΚΧΩΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΦΑΛΗΡΙΚΟΥ ΔΕΛΤΑ ΣΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΝΙΑΡΧΟΥ
Ψηφίστηκε η παράδοση στο κεφάλαιο

Το ΚΚΕ ξεκάθαρα ενάντια στο «έγκλημα» σε βάρος του πολιτισμού και του περιβάλλοντος

Από τη χτεσινή διαμαρτυρία των εργαζομένων στη Λυρική έξω από τη Βουλή

Eurokinissi

Από τη χτεσινή διαμαρτυρία των εργαζομένων στη Λυρική έξω από τη Βουλή
H κυβέρνηση, με τη συμφωνία του ΠΑΣΟΚ και του ΛΑ.Ο.Σ., ψήφισε χτες στη Βουλή τη σύμβαση μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και ιδρύματος «Σ. Νιάρχου» για την κατασκευή Λυρικής Σκηνής και Εθνικής Βιβλιοθήκης στο Φαληρικό Δέλτα. Μια σύμβαση προτετελεσμένο «έγκλημα» που παραδίδει ένα «φιλέτο» της Αττικής στο κεφάλαιο. Να σημειωθεί ότι κατά την έναρξη της συζήτησης, συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή πραγματοποίησαν σωματεία εργαζομένων στη Λυρική, στα πλαίσια και των δύο στάσεων εργασίας που έκαναν χτες. Συμπαραστάτες στη συγκέντρωση των εργαζομένων στην ΕΛΣ έξω από τη Βουλή ήταν και μέλη του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου.

Την κατηγορηματική αντίθεση του ΚΚΕ στη σύμβαση εξέφρασε η εισηγήτρια του Κόμματος Ε. Μελά, τονίζοντας ότι: Η σύμβαση δεν τιμά το Ελληνικό Δημόσιο, αφού παραχωρείται στο ίδρυμα «Νιάρχου» ένας τεράστιος πνεύμονας της Αττικής έκτασης 240 στρεμμάτων για 100 χρόνια. Η υποχρέωση του «δωρητή» ιδρύματος είναι να δώσει 450 εκατ. ευρώ για να φτιαχτούν τα κτίρια της Λυρικής και της Εθνικής Βιβλιοθήκης και το υπερτροπικό πάρκο και στη συνέχεια μία Ανώνυμη Εταιρεία θα έχει τη διαχείριση αυτού του πάρκου, συμπεριλαμβανομένων της Λυρικής και της Βιβλιοθήκης.

Η Ε. Μελά επισήμανε ότι ο ελληνικός λαός δεν έχει ανάγκη από ευεργεσίες τέτοιου είδους και θύμισε την περίπτωση του Μεγάρου Μουσικής, στο οποίο το Ελληνικό Δημόσιο έδωσε τη γη και εν τέλει το συγκρότημα Λαμπράκη μέσα από το Σύλλογο Φίλων της Μουσικής κάνει κουμάντο στα μουσικά πράγματα του τόπου. Αναφερόμενη στις ρυθμίσεις της σύμβασης, σημείωσε ότι στην πρώτη φάση της κατασκευής την ευθύνη θα έχει το «ίδρυμα Νιάρχου» και στη συνέχεια εμφανίζεται ότι θα παραχωρηθεί στο Δημόσιο, ενώ θα διοικείται από τον οργανισμό «Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σ. Νιάρχος», που θα είναι Ανώνυμη Εταιρεία. Το ίδρυμα «θα έχει το πάνω χέρι σε μια σειρά ζητήματα, αφού θα απαλλαχθεί από κάθε έμμεσο ή άμεσο φόρο, εισφορές υπέρ του Δημοσίου, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ή οποιουδήποτε τρίτου και θα έχει οικονομικές φορολογικές ρυθμίσεις που είναι σκανδαλώδεις. Επίσης, θα έχει δικαίωμα στο διηνεκές να χρησιμοποιεί τους χώρους και το πάρκο για να πραγματοποιεί κάθε είδους δραστηριότητες, χωρίς να παίρνει άδεια από πουθενά».

Καταλήγοντας, τόνισε ότι το ΚΚΕ θεωρεί πως στο συγκεκριμένο χώρο πρέπει να γίνει πάρκο υψηλού πρασίνου και τόνισε ότι για το ΚΚΕ «ο πολιτισμός, οι τέχνες και το περιβάλλον είναι υπόθεση του λαού. Δεν είναι προσωπική περιουσία ούτε της κυβέρνησης, ούτε κανενός άλλου» και γι' αυτό «καλεί τους εργαζόμενους να προασπίσουν και το δικαίωμά τους και στον ελεύθερο χώρο και στον πολιτισμό».

Στη γραμμή της «εθνικής ευεργεσίας»

Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Η. Μπεριάτος, λέγοντας ότι το κόμμα του είναι θετικό «στο όλο εγχείρημα, αφού δεν έχει υπάρξει μέχρι σήμερα κάτι καλύτερο και γιατί συνδυάζει στον ίδιο ικανοποιητικό βαθμό όλες τις διαστάσεις του θέματος, οικονομικές, περιβαλλοντικές, χωροταξικές, πολεοδομικές και αρχιτεκτονικές». Ταυτόχρονα, για «ξεκάρφωμα», δήλωσε ότι το κόμμα του καταψηφίζει το άρθρο 2 του νομοσχεδίου στο οποίο περιέχεται η σύμβαση «δωρεάς», επειδή όπως είπε ο «οργανισμός που θα δημιουργηθεί δε θα ελέγχεται από το κράτος».

Με ενθουσιασμό για την «εθνική ευεργεσία» αποδέχθηκε το νομοσχέδιο ο εισηγητής του ΛΑ.Ο.Σ. Α. Ροντούλης, κάνοντας λόγο για την «πεμπτουσία του πατριωτικού παρεμβατισμού στον τομέα του επιχειρείν».

Ιδιαίτερη είναι η περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ που αναδεικνύει και τον οπορτουνιστικό χαρακτήρα του σχήματος. Στη συζήτηση του νομοσχεδίου στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή η εκπρόσωπός του Α. Φιλίνη είχε ταχθεί υπέρ του νομοσχεδίου, μιλώντας για «ευεργεσία που δίνεται στο Δημόσιο». Στη συνέχεια συνεδρίασε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και αποφάσισε κατά πλειοψηφία να καταψηφίσει το νομοσχέδιο, με αποτέλεσμα η Α. Φιλίνη να μην εισηγηθεί το νομοσχέδιο για λόγους «συνείδησης», όπως αναφέρει σε δήλωσή της, με την οποία επιμένει ότι η σύμβαση είναι θετική. Εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ ορίστηκε ο Γρ. Ψαριανός, που καταψηφίζοντάς την έκανε λόγο «για σύμβαση ανεξέλεγκτη οικονομικά με μεγάλες φοροαπαλλαγές και απουσία πρόνοιας για μονομερή λύση της σύμβασης», όπως και για «λάθος χωροθέτηση», χωρίς βεβαίως να θέτει ζήτημα να μην εμπλέκεται το κεφάλαιο στον Πολιτισμό. Με αυτό οι οπορτουνιστές του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν κανένα πρόβλημα.

Υπερασπιζόμενος τη σύμβαση, ο υπουργός Πολιτισμού Α. Σαμαράς έφτασε στο σημείο να εκφράσει την απεριόριστη ευγνωμοσύνη του προς το ίδρυμα Νιάρχου και να πει ότι «ελπίζουμε να υπάρχουν και άλλες τέτοιας διάστασης χειρονομίες οι οποίες όχι μόνο αναζωογονούν, αλλά επαναστατικά τοποθετούν την ελληνική σύγχρονη κοινωνική μας εικόνα σε τελείως νέα πλαίσια». Κατά τον υπουργό, η Λυρική Σκηνή, η Εθνική Βιβλιοθήκη και το «πάρκο - παράδεισος» που θα κατασκευαστεί αποτελούν πολύτιμες υποδομές «που ανανεώνουν τα εθνικά μας σύμβολα».

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΑΤΡΑΣ
Συμπαραστάτης των απολυμένων το ΠΑΜΕ

Στο πλευρό των απολυμένων αρχαιολόγων, το ΠΑΜΕ Πάτρας οργανώνει σήμερα, 6.30μμ, συγκέντρωση διαμαρτυρίας, στο κτίριο της Επιθεώρησης Εργασίας στην Πάτρα

Την άμεση επαναπρόσληψη των έξι απολυμένων εργαζομένων στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Πάτρας (εκδιώχθηκαν λίγες μέρες πριν από τα σημερινά εγκαίνια του μουσείου από τον υπουργό Πολιτισμού Α. Σαμαρά) απαιτεί η Γραμματεία Πάτρας του ΠΑΜΕ, που καλεί σε συγκέντρωση σήμερα (6.30 μμ), έξω από το κτίριο της Επιθεώρησης Εργασίας, ενάντια στην εμπορευματοποίηση του πολιτισμού και τις απολύσεις, με κεντρικό σύνθημα: «Καμιά απόλυση. Σταθερή δουλειά για όλους με δικαιώματα».

Στο πλαίσιο αυτό οι βουλευτές του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος και Εύα Μελά κατέθεσαν Αναφορά εργαζομένων και απολυμένων υπαλλήλων του Μουσείου, προς τους υπουργούς Πολιτισμού και Εσωτερικών - Δημόσιας Διοίκησης - Αποκέντρωσης, στην οποία προβάλλονται τα εξής κεντρικά αιτήματα:

Αμεση επαναπρόσληψη των απολυμένων. Αρση του 24μηνου για τους συμβασιούχους του ΥΠΠΟ. Κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων του Μουσείου.

Οπως σημειώνεται χαρακτηριστικά στην Αναφορά, «οι ανάγκες του νέου Μουσείου σε έμπειρο, εξειδικευμένο προσωπικό δεν είναι προσωρινές, ούτε εξαντλούνται με τα εγκαίνια, είναι πάγιες και διαρκείς και ως τέτοιες πρέπει να αντιμετωπίζονται. Η διατήρηση της πολιτισμικής κληρονομιάς δεν είναι υπόθεση εποχική. Οι συμβασιούχοι δεν είναι προϊόντα με ημερομηνία λήξης. Η προϋπηρεσία δεν μπορεί να αποτελεί κριτήριο απόλυσης».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ο λαός να διεκδικήσει το δικαίωμά του στον πολιτισμό και το περιβάλλον

Σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνεται για την κύρωση από τη Βουλή της Σύμβασης που εκχωρεί στο Ιδρυμα Νιάρχου την Εθνική Λυρική Σκηνή, την Εθνική Βιβλιοθήκη και το Φαληρικό Δέλτα:

«Το ΚΚΕ καταγγέλλει την κύρωση στη Βουλή από τη ΝΔ και το ΛΑ.Ο.Σ. - ουσιαστικά και από το ΠΑΣΟΚ - της σύμβασης που εκχωρεί στο Ιδρυμα Νιάρχου 238 στρέμματα του Φαληρικού Δέλτα, τη Λυρική Σκηνή και την Εθνική Βιβλιοθήκη.

Είναι ψεύτικοι οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης ότι η κύρωση της σύμβασης αποτελεί ευεργεσία και ότι αφορά δωρεά στο Ελληνικό Δημόσιο από το Ιδρυμα Νιάρχου. Στην πραγματικότητα το Δημόσιο παραχωρεί στο ίδρυμα μια περιοχή "φιλέτο" και τη διαχείριση δύο πολιτιστικών οργανισμών στον οργανισμό "Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Στ. Νιάρχος ΑΕ".

Πρόκειται για παραπέρα ιδιωτικοποίηση φορέων καλλιτεχνικής δημιουργίας και ελεύθερων χώρων. Οι εργαζόμενοι, οι καλλιτέχνες, οι ερευνητές θα βρεθούν στην ομηρία των ελαστικών εργασιακών σχέσεων που θα επιβάλλει ο νέος οργανισμός ΑΕ που δημιουργείται.

Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα να μη δεχτούν την παραχώρηση της περιοχής στο Ιδρυμα. Να αντιπαλέψουν την πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που παραδίδει τη δημόσια περιουσία στο κεφάλαιο. Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να ανεχθούν την παραπέρα εμπορευματοποίηση της τέχνης.

Με την πάλη τους να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους στον πολιτισμό και το περιβάλλον, να γίνει το Φαληρικό Δέλτα ελεύθερος χώρος υψηλού πρασίνου, να διεκδικήσουν την ελεύθερη πρόσβαση στη θάλασσα, την αποκλειστική, ελεύθερη και δωρεάν χρήση όλων των ολυμπιακών εγκαταστάσεων».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ