ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Ιούλη 2009
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΝΑΤΟ - ΡΩΣΙΑΣ
Μαζί για «πειρατεία» και Αφγανιστάν

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Η «καταπολέμηση της πειρατείας» ανοικτά των σομαλικών ακτών και «η συνέχιση της κατοχής στο Αφγανιστάν», αποτέλεσαν τα βασικά θέματα συζήτησης του Συμβουλίου ΝΑΤΟ - Ρωσίας που διεξήχθη την Τετάρτη στις Βρυξέλλες. Οι δύο πλευρές δεν κατέληξαν σε κάποια συγκεκριμένη συμφωνία, ωστόσο εξέτασαν το ενδεχόμενο δημιουργίας κοινών περιπόλων στον Κόλπο του Αντεν και της από κοινού εκπαίδευσης των πληρωμάτων. «Υπήρξε κοινή επιθυμία ενίσχυσης του Συμβουλίου ΝΑΤΟ - Ρωσίας με επίκεντρο τα πρακτικά ζητήματα», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Συμμαχίας, Τζέιμς Απαθουράι.

Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στο ΝΑΤΟ Ντμίτρι Ρογκόζιν περιέγραψε το διάλογο ως «έναν θεωρητικό διάλογο που θα οδηγήσει σε έναν πολιτικό διάλογο», ενώ ο ίδιος είχε προτείνει τη δημιουργία διεθνούς ποινικού δικαστηρίου για τους Σομαλούς πειρατές, αλλά και κοινές περιπολίες των ρωσικών και ΝΑΤΟικών πολεμικών πλοίων στην περιοχή.

Οσον αφορά το θέμα της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ, ο Βλαντιμίρ Ναζάροφ, αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, δήλωσε στον Τύπο ότι «οι εταίροι μας στο ΝΑΤΟ μάς υπέβαλαν πολλές ερωτήσεις ως προς τους λόγους για τους οποίους θεωρούμε απειλή τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ και την εγκατάσταση ΝΑΤΟικών στρατιωτικών υποδομών όλο και πιο κοντά στα σύνορά μας».

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΖΟ ΜΠΑΪΝΤΕΝ ΣΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ
Στήριξη στους συμμάχους των ΗΠΑ

Ο Σαακασβίλι «βασιλικότερος του βασιλέως» με τον Μπάιντεν
Ο Σαακασβίλι «βασιλικότερος του βασιλέως» με τον Μπάιντεν
ΤΙΦΛΙΔΑ.--

Την «πλήρη» στήριξη της Ουάσιγκτον για την ενταξιακή διαδικασία της Γεωργίας στο ΝΑΤΟ εξέφρασε ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια ομιλίας του στους Γεωργιανούς βουλευτές, ενώ τονίζοντας ότι «θα σταθούμε στο πλευρό σας» σημείωσε ότι η χώρα θα πρέπει να κάνει περισσότερα σε ό,τι αφορά τη δημοκρατία. Στηρίζοντας ουσιαστικά τον ένθερμο σύμμαχό τους στην περιοχή, ο Μπάιντεν υποστήριξε πως οι ΗΠΑ τάσσονται υπέρ μιας «ελεύθερης, σίγουρης, δημοκρατικής και ενιαίας Γεωργίας» προσθέτοντας ότι συνεχίζουν να θεωρούν την Αμπχαζία και τη Νότια Οσετία ως εδάφη της Γεωργίας, παρά την ανακήρυξή τους ως ανεξάρτητες, και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να μην τις αναγνωρίσει ως τέτοιες. Δεν παρέλειψε επίσης να αναφερθεί και στο βασικό ρόλο που παίζει η Γεωργία σε ό,τι αφορά την λεγόμενη ενεργειακή ασφάλεια τονίζοντας πως αποτελεί γέφυρα για την μεταφορά των φυσικών πόρων από την Κασπία προς τη Δύση.

Από τη μεριά του ο Γεωργιανός Πρόεδρος, Μιχαήλ Σαακασβίλι ευχαρίστησε τις ΗΠΑ για την βοήθεια που προσέφεραν στη χώρα μετά τον ολιγοήμερο πόλεμο ανάμεσα στη Ρωσία και τη Γεωργία τον περασμένο Αύγουστο, ωστόσο σημείωσε πως η χώρα του βρίσκεται υπό απειλή - υπαινίσσοντας την Ρωσία - και η ασφάλειά της θα μπορούσε να διασφαλιστεί μέσω της συνεργασίας με την Ουάσιγκτον.

Πάντως, ερωτηματικά προκαλούν οι δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων οι οποίοι είχαν αρχικά υποστηρίξει πως ο Σαακασβίλι είχε ζητήσει από τον Μπάιντεν να διαθέσουν οι ΗΠΑ ενισχυμένο οπλισμό και άοπλους παρατηρητές για να ...επιβλέψουν την κατάπαυση του πυρός στα σύνορα της Αμπχαζίας και της Ν. Οσετίας, αλλά στη συνέχεια μίλησαν για λαθεμένες δηλώσεις.

Στο μεταξύ, έτοιμη να λάβει συγκεκριμένα μέτρα προκειμένου να εμποδίσει τον επανεξοπλισμό της Γεωργίας είναι η Ρωσία σύμφωνα με δηλώσεις του Ρώσου υφυπουργού Εξωτερικών, Γκριγκόρι Καράσιν. Ο ίδιος σημείωσε πως η γεωργιανή ηγεσία σχεδιάζει να πραγματοποιήσει διάφορες προκλήσεις στα σύνορα με τη Νότια Οσετία με αφορμή την πρώτη επέτειο του πολέμου, μετέδωσε το «Ιτάρ Τας». Μάλιστα το πρακτορείο «Ρία Νόβοστι» ανέφερε χτες ότι η κυβέρνηση της Γεωργίας προετοιμάζει μια «πορεία ειρήνης» στην πρωτεύουσα της Νότιας Οσετίας, το Τσχινβάλι, αλλά και τη δημιουργία κατασκηνώσεων της λεγόμενης πατριωτικής νεολαίας στα σύνορα της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας.

ΠΑΚΙΣΤΑΝ - ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Κλιμάκωση του πολέμου απαιτούν οι ΗΠΑ

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ - ΠΟΥΚΕ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Την κλιμάκωση του πολέμου στο Πακιστάν και τη συνέχιση των επιχειρήσεων του κυβερνητικού στρατού στην κοιλάδα Σουάτ, παρά την επιστροφή των προσφύγων, απαιτούν οι ΗΠΑ, σύμφωνα και με τις χτεσινές δηλώσεις του ειδικού απεσταλμένου της Ουάσιγκτον σε Αφγανιστάν και Πακιστάν, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, με την πάγια δικαιολογία της «πάταξης της τρομοκρατίας».

Και ενώ η πακιστανική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι ρίχνει τους τόνους στην κοιλάδα Σουάτ, παρά το γεγονός ότι εξακολουθούν οι καθημερινές σχεδόν συγκρούσεις, ο Αμερικανός αξιωματούχος καλεί ουσιαστικά σε αναζωπύρωση των επιχειρήσεων, ιδιαίτερα στα βόρεια της περιοχής, τονίζοντας ότι ο στόχος των πακιστανικών αρχών θα πρέπει να είναι η εξασφάλιση του ελέγχου των περιοχών της κοιλάδας Σουάτ και της επαρχίας Μπουνέρ από τον κυβερνητικό στρατό, «εξασφαλίζοντας» δήθεν «παράλληλα την ασφάλεια του άμαχου πληθυσμού»...

Ο κυβερνητικός στρατός, πέρα από τη συνέχιση του πολέμου στην περιοχή της Σουάτ, διεξάγει επιχειρήσεις «εναντίον ανταρτών των Ταλιμπάν», με αιχμή τον επικεφαλής τους στο Πακιστάν, Μπαϊτουλάχ Μεχσούντ, σε όλες τις περιοχές των φυλών, στο Νότιο Ουαζιριστάν, κατά μήκος της συνορογραμμής με το Αφγανιστάν. Η Ουάσιγκτον θεωρεί κομβική την εξολόθρευση του Μπ. Μεχσούντ, καθώς τη χαρακτηρίζει ως στρατηγικό ζήτημα για την πάταξη των Ταλιμπάν...

Στην Ταϊλάνδη η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον συναντήθηκε με τον Πακιστανό ομόλογό της, Μαχμούντ Κρέσι, χαιρετίζοντας τις προσπάθειες της κυβέρνησης του Πακιστάν για την «πάταξη των Ταλιμπάν και της τρομοκρατίας», δηλώνοντας ότι οι ΗΠΑ είναι «πρόθυμες να βοηθήσουν την κυβέρνηση και τον πακιστανικό λαό»...

Την ίδια στιγμή και ενώ συνεχίζονται οι επιχειρήσεις των αμερικανικών κατοχικών δυνάμεων στην επαρχία Χελμάντ του Αφγανιστάν, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, μιλώντας σε βρετανικά ΜΜΕ, κατά τη διάρκεια της ευρωπαϊκής του περιοδείας, υπεραμύνθηκε του πολέμου, ζητώντας εμμέσως να σταματήσουν οι διαμαρτυρίες και η δυσφορία των Βρετανών, σημειώνοντας ότι τόσο η Ουάσιγκτον όσο και το Λονδίνο έχουν συμφέροντα στην περιοχή... Προέβλεψε μάλιστα περαιτέρω κλιμάκωση του πολέμου, η οποία όπως είπε χαρακτηριστικά θα απαιτήσει ακόμα μεγαλύτερες θυσίες στο πεδίο της μάχης, υπερτονίζοντας την «ανάγκη και τη σημασία» της επιτυχίας των κατοχικών επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν.

ΛΔ ΚΟΡΕΑΣ
Νέες «προειδοποιήσεις» Χ. Κλίντον

ΠΟΥΚΕ.--

Την απαίτηση των ΗΠΑ για πλήρη αποπυρηνικοποίηση της ΛΔ Κορέας, επανέλαβε χθες σε δηλώσεις της από την Ταϊλάνδη η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, όπου βρίσκεται για τη Σύνοδο Περιφερειακής Ασφάλειας της ASEAN, υπογραμμίζοντας ότι η Πιονγιάνγκ «δεν έχει πλέον κανένα φίλο στη διεθνή κοινότητα να την υποστηρίζει»... Η Χ. Κλίντον υποστήριξε ότι η πυρηνική δραστηριότητα της ΛΔ Κορέας μπορεί να προκαλέσει αντίστοιχες κινήσεις σε όλες τις χώρες της Βόρειας Ασίας σε μία περιοχή με ιδιαίτερη δυναμική και υπεύθυνη για το 1/6 της παγκόσμιας οικονομίας.

Απευθυνόμενη σε αξιωματούχους και υπουργούς Εξωτερικών της Ευρώπης και της Ασίας, η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ εκτόξευσε έμμεσες απειλές προς την Πιονγιάνγκ, ότι οι ΗΠΑ θα αξιοποιήσουν κάθε οδό για «να πείσουν» τη ΛΔ Κορέας να δώσει τέλος στο πυρηνικό της πρόγραμμα και να ομαλοποιήσει τις σχέσεις της με τη διεθνή κοινότητα, καλώντας και τη Σύνοδο του ASEAN να ασκήσει την επιρροή της προς αυτήν την κατεύθυνση, αναφερόμενη και σε «οφέλη», που θα μπορούσε να αποκομίσει η χώρα με την αποδοχή των όρων του Συμβουλίου Ασφαλείας...

ΙΡΑΝ
Νέο «πολιτικό μέτωπο» ετοιμάζει ο Μουσαβί

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΠΟΥΚΕ - ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ.--

Σχέδια για τη δημιουργία ενός νέου - διευρυμένου πολιτικού μετώπου ανακοίνωσε χτες ο ηγέτης της αντιπολίτευσης του Ιράν, Χουσεΐν Μουσαβί. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που ανάρτησε στη σελίδα του στο διαδίκτυο, ο Χ. Μουσαβί ανέφερε ότι στόχος του νέου πολιτικού οργανισμού, ο οποίος θα έχει καταστατικό χάρτη, θα είναι να δώσει νομικό πλαίσιο στην αντιπολίτευση. Ο ηγέτης των «μεταρρυθμιστών» σημείωσε ότι το νέο πολιτικό μέτωπο είναι σημαντικό να λειτουργεί εντός του πλαισίου της νομιμότητας, ενώ στους σκοπούς του είναι να συγκεντρώσει όχι μόνο τους αποκαλούμενους «μεταρρυθμιστές», αλλά και τους κεντρώους μέχρι και απογοητευμένους συντηρητικούς.

Την ίδια στιγμή η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, σε δηλώσεις της από την Ταϊλάνδη, σημείωσε ότι οι προτάσεις και το «άνοιγμα» των ΗΠΑ προς το Ιράν, σχετικά με το πυρηνικό του πρόγραμμα, παραμένουν και αναμένουν απάντηση, υποστηρίζοντας ωστόσο ότι η Τεχεράνη δε δείχνει να είναι σε θέση υπό την παρούσα κατάσταση στη χώρα να λάβει τέτοια απόφαση και να ανταποκριθεί. Η Χ. Κλίντον προειδοποίησε ότι ο χρόνος του Ιράν να απαντήσει στις προτάσεις της Ουάσιγκτον τελειώνει...

Η τρόικα της ΕΕ καλωσόρισε χτες τα εναπομείναντα μέλη του προσωπικού της βρετανικής πρεσβείας στη χώρα, δηλώνοντας ότι εξακολουθεί να εκφράζει τις ανησυχίες της σχετικά με τους κρατούμενους Γάλλους πολίτες και να ζητά την άμεση απελευθέρωσή τους.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ