ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Ιούλη 2009
Σελ. /28
Στο στόχαστρο του κεφαλαίου Ελληνες και μετανάστες εργάτες

Σειρά Ερωτήσεων βουλευτών του ΚΚΕ αναδεικνύουν την ανάγκη να ενταθεί η κοινή δράση απέναντι στον ίδιο αντίπαλο και την πολιτική του

Εργαζόμενοι στην «Καριπίδης» σε παλιότερη κινητοποίησή τους
Εργαζόμενοι στην «Καριπίδης» σε παλιότερη κινητοποίησή τους
Το πογκρόμ των αντιδραστικών διώξεων που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση σε βάρος Ελλήνων και μεταναστών εργαζομένων καταγράφεται σε σειρά Ερωτήσεων που κατέθεσαν βουλευτές του ΚΚΕ. Οι βουλευτές του Κόμματος Νίκος Μωραΐτης, Νίκος Καραθανασόπουλος και Αντώνης Σκυλλάκος καταγγέλλουν το ρόλο της Δικαιοσύνης στην ποινικοποίηση του αγώνα των εργαζομένων στα Βιομηχανικά Σφαγεία Αγρινίου. Σε Ερώτησή τους προς τον αρμόδιο υπουργό σημειώνουν:

«Νέες ποινές φυλάκισης 8 μηνών με αναστολή, με τη χαλκευμένη κατηγορία περί "παράνομης βίας" επέβαλε το Μονομελές Πρωτοδικείο Αγρινίου στους 20 από τους 21 εργαζόμενους των "Βιομηχανικών Σφαγείων Αγρινίου", που την Παρασκευή 19/6 συνέλαβε η αστυνομία. Εισαγγελέας και δικαστές, μετά από μια διαδικασία που κράτησε 8 ώρες περίπου, έκριναν ενόχους τους εργαζόμενους, τον αγώνα που δίνουν για το μεροκάματο ενάντια στην ασυδοσία του εργοδότη που τους κρατά στην ανεργία από την αρχή του έτους εκβιάζοντάς τους για αποδοχή ατομικών συμβάσεων εργασίας.

Η νέα δικαστική απόφαση, που είναι κι αυτή ευθυγραμμισμένη με την εντολή Σανιδά, αποτελεί μια ακόμα απόδειξη για το πόσο γοργά εντείνονται οι προσπάθειες της εργοδοσίας και των αστικών κυβερνήσεων να ποινικοποιήσουν το δικαίωμα των εργαζομένων να οργανώσουν τον αγώνα τους ενάντια στη λεηλασία ακόμα και των στοιχειωδών δικαιωμάτων τους.

Δυνάμεις της αστυνομίας επιτίθενται στους απεργούς εργάτες των Σφαγείων στο Αγρίνιο
Δυνάμεις της αστυνομίας επιτίθενται στους απεργούς εργάτες των Σφαγείων στο Αγρίνιο
Στις απαντήσεις τους, τα υπουργεία Εσωτερικών και Δικαιοσύνης, σε προηγούμενη Ερώτησή μας για το ίδιο θέμα, δίνουν κάλυψη στις προηγούμενες καταδίκες των εργαζομένων κάτω από το μανδύα της νομιμότητας.

Κι όμως, ενώ η ταξική Δικαιοσύνη κινείται στη "γραμμή" της αντίληψης Σανιδά, ότι δηλαδή η συνδικαλιστική δράση αποτελεί τετελεσμένο έγκλημα, παραβλέπει ταυτόχρονα συνειδητά τις πιθανές νομικές παραλείψεις από την πλευρά του φορέα των Βιομηχανικών Σφαγείων (ΕΑΣ Αγρινίου) να υπενοικιάσει σε ιδιώτη τα σφαγεία που φτιάχτηκαν με χρήματα του ελληνικού λαού. Παρατυπίες και παραλείψεις οι οποίες ενδεχομένως έχουν και αυτεπάγγελτο χαρακτήρα». Με βάση τα παραπάνω, απαιτούν από την κυβέρνηση να πάρει μέτρα για να σταματήσει κάθε δίωξη της συνδικαλιστικής δράσης.

Απλήρωτοι και διωκόμενοι

Με άλλη Ερώτησή τους προς τον υπουργό Απασχόλησης, οι βουλευτές του ΚΚΕ Κώστας Αλυσανδράκης, Νίκος Μωραΐτης και Μπάμπης Χαραλάμπους αναδεικνύουν τα προβλήματα των εργαζομένων στο εργοστάσιο «Αφοί Γ. Καριπίδη ΑΒΕΕ» στα Γιάννενα. Οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο ελαστικών εξαρτημάτων ακριβείας «Αφοί Γ. Καριπίδη ΑΒΕΕ», στη ΒΙΠΕ Ιωαννίνων, μετά τις συνεχείς αθετήσεις δεσμεύσεων από την εργοδοσία για εξόφληση των οφειλόμενων δεδουλευμένων τριών μηνών, πέρασαν σε επίσχεση εργασίας, διεκδικώντας τους μισθούς τους.

Ο κατασταλτικός κλοιός γύρω από τους μετανάστες σφίγγει με τη συμβολή και των δημοτικών αρχών του δικομματισμού
Ο κατασταλτικός κλοιός γύρω από τους μετανάστες σφίγγει με τη συμβολή και των δημοτικών αρχών του δικομματισμού
Η απάντηση της εργοδοσίας, αντί για εξόφληση, ήταν η καταβολή ποσού έναντι οφειλής στους μισούς εργαζόμενους, η ομαδική απόλυση των άλλων μισών εργαζομένων και παράλληλα πογκρόμ διώξεων με μηνύσεις κατά των εργαζομένων, για παρακώλυση του έργου, λόγω των αγωνιστικών τους κινητοποιήσεων. «Η τακτική αυτή προφανώς είχε στόχο τη διάσπαση της αγωνιστικής ενότητας των εργαζομένων και την υποταγή τους στα σχέδια της εργοδοσίας, όπως και την εξόντωσή τους με τις απολύσεις αλλά και την τρομοκράτησή τους με τις διώξεις προστατεύοντας αποκλειστικά τα συμφέροντα της εργοδοσίας. Αρωγός στην τακτική και τις μεθοδεύσεις του εργοδότη έσπευσαν οι αστυνομικές και δικαστικές αρχές, με προσαγωγές και συλλήψεις εργαζομένων και συνδικαλιστών, με στόχο την τρομοκράτηση των εργαζομένων», σημειώνεται στην Ερώτηση.

«Για μια ακόμη φορά οι εργαζόμενοι πληρώνουν την ασυδοσία και τα οικονομικά παιχνίδια των μεγαλοεπιχειρηματιών και ενώ διεκδικούν το δίκιο τους βρίσκουν αντιμέτωπους την εργοδοσία και το κράτος», τονίζουν οι βουλευτές του ΚΚΕ και απαιτούν άμεσα μέτρα για την εξόφληση των εργαζομένων, την ανάκληση των απολύσεων και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας τους, καθώς και να σταματήσουν οι διώξεις και η τρομοκράτηση των εργαζομένων.

Εντείνουν το κυνηγητό στο Μαρούσι

Η ανάγκη για κοινή ταξική δράση αναδεικνύεται από τη σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν Ελληνες και μετανάστες εργάτες στον αγώνα για το μεροκάματο. Ειδικά για τους οικονομικούς μετανάστες, τα κόμματα του κεφαλαίου έχουν εξαπολύσει ένα κυνήγι χωρίς προηγούμενο, υλοποιώντας τις συναποφάσεις στο επίπεδο της ΕΕ. Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο, δημοτικές αρχές του δικομματισμού σε ρόλο «καλοθελητή» φτάνουν να στήνουν ακόμα και προηγμένους μηχανισμούς για τον έλεγχο των μεταναστών.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο Δήμος Αμαρουσίου, την περίπτωση του οποίου φέρνουν στη Βουλή με Ερώτησή τους οι βουλευτές του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής, Λιάνα Κανέλλη, Εύα Μελά, Γιώργος Μαυρίκος και Γιάννης Πρωτούλης. Στην Ερώτηση σημειώνουν: «Στο κυνήγι των μεταναστών, που το τελευταίο διάστημα έχει ενταθεί, έρχεται να συμβάλει και ο Δήμος Αμαρουσίου. Κατόπιν πρότασης της δημοτικής αρχής, η οποία πρόσκειται στη ΝΔ, και με τη σύμφωνη ψήφο της δημοτικής παράταξης του ΠΑΣΟΚ, στήνεται μηχανισμός τρομοκρά­τη­σης και ελέγχου των μεταναστών, στο πλαίσιο του προγράμματος "Ψηφιακή σύγκλιση" που επιχορηγείται από την ΕΕ.

Σύμφωνα με αυτήν, όσοι μετανάστες έρχονται σε επαφή με τις υπηρεσίες του δήμου για οποιονδήποτε λόγο, θα υπόκεινται σε έλεγχο των στοιχείων τους μέσω ηλεκτρονικών συστημάτων που συνδέονται με τους υπολογιστές της Ασφάλειας, αλλά και με αστυνομικά οχήματα. Σε περίπτωση που κάποιος δε διαθέτει τα απαραίτητα έγγραφα, θα παρεμβαίνει η αστυνομία».

«Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε συνέχεια των ακόμη πιο αντιδραστικών μέτρων που ανακοινώθηκαν από την ΕΕ, και είναι αποτέλεσμα της αντιμεταναστευτικής πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση της ΝΔ, με την οποία συμφωνεί και το ΠΑΣΟΚ», τονίζουν οι βουλευτές του ΚΚΕ και απαιτούν από την κυβέρνηση να πάρει μέτρα ώστε να σταματήσουν όλες οι τρομοκρατικές επιχειρήσεις εναντίον των μεταναστών οι οποίοι δεν έχουν χαρτιά και να μην εφαρμοστεί το μέτρο που έχει εξαγγείλει ο Δήμος Αμαρουσίου.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ