ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 24 Ιούνη 2012
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ»
Να σταθούν οι πάντες στο πλευρό των χαλυβουργών

Την επιθετικότητά της εντείνει η εργοδοσία, όπως επιβεβαίωσε και το οργανωμένο τραμπούκικο χτύπημα της περασμένης Πέμπτης

Αμέσως μετά την τρομοκρατική επίθεση της Πέμπτης, εργάτες έφτασαν στην πύλη να εκφράσουν συμπαράσταση στους απεργούς (φωτ.)
Αμέσως μετά την τρομοκρατική επίθεση της Πέμπτης, εργάτες έφτασαν στην πύλη να εκφράσουν συμπαράσταση στους απεργούς (φωτ.)
Tο οργανωμένο και τραμπούκικο χτύπημα της εργοδοσίας του Μάνεση στους απεργούς χαλυβουργούς, την περασμένη Πέμπτη, προκειμένου να ανοίξει η πύλη και να σπάσει η ηρωική τους απεργία με αυτό τον τρόπο, αποτέλεσε το αποκορύφωμα της κλιμάκωσης των μέχρι τώρα επιθέσεων που έχει εξαπολύσει αξιοποιώντας κυρίως τον απεργοσπαστικό μηχανισμό που έχει στήσει.

Διευθυντές, απεργοσπάστες, με τη συνδρομή ακόμα και μπράβων του Μάνεση, οργάνωσαν και εφάρμοσαν ολόκληρο σχέδιο για να ανοίξει η πύλη της «Χαλυβουργίας». Στο νοσοκομείο μεταφέρθηκαν τραυματισμένοι τρεις απεργοί χαλυβουργοί, μεταξύ τους και ο γραμματέας του Σωματείου, Νάσος Παυλάκης. Με την αποφασιστικότητα, την ενότητα και τη συσπείρωσή τους στο σωματείο οι χαλυβουργοί κατάφεραν όμως και ακύρωσαν τα σχέδια της εργοδοσίας.

Η εξέλιξη αυτή επιβεβαίωσε ότι η εργοδοσία εντείνει την επιθετικότητά της παρουσιάζοντας αδιάλλακτο και αδίστακτο πρόσωπο. Αλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι το πρωί της ίδιας μέρας είχε προχωρήσει και στη στοχευμένη απόλυση του Χάρη Μανώλη, προέδρου της Επιτροπής Υγιεινής και Ασφάλειας του εργοστασίου.

Είναι ξεκάθαρο, λοιπόν, ότι η εργοδοσία επιτίθεται με ακόμα μεγαλύτερη λύσσα, πιεσμένη (όπως και συνολικά η τάξη της) από τον περήφανο και ηρωικό αγώνα των χαλυβουργών εδώ και 8 μήνες. Ενα σκληρό και τίμιο αγώνα, που έχει συγκινήσει και κυρίως έχει φουντώσει ένα πρωτόγνωρο κύμα ολόπλευρης ταξικής αλληλεγγύης από όλη τη χώρα αλλά και το εξωτερικό. Αποτελεί καθήκον όλων των εργαζομένων, σωματείων, συλλόγων, μαζικών φορέων, απλών λαϊκών ανθρώπων να φουντώσουν το κύμα αλληλεγγύης και συμπαράστασης στον αγώνα των χαλυβουργών. Με πρωτοβουλίες στους χώρους δουλειάς, στις εργατογειτονιές, σε κάθε λαϊκή περιοχή, να σταλθεί έμπρακτη και κάθε άλλου είδους αλληλεγγύη και κυρίως να διαδοθεί το περιεχόμενο του αγώνα των χαλυβουργών.


Γιατί αυτή ακριβώς η αλληλεγγύη είναι που έχει στηρίξει εδώ και 8 μήνες τον αγώνα των ενωμένων και αποφασισμένων χαλυβουργών που έχουν ανατρέψει τα σχέδια της εργοδοσίας να σπάσει τον αγώνα τους, να δεχτούν το «δικαίωμα στην ανεργία» και εργασία χωρίς δικαιώματα και αξιοπρέπεια.

Οι χαλυβουργοί έχουν δικαιωθεί

Δεν είναι τυχαίο ότι το σωματείο των χαλυβουργών από την πρώτη στιγμή επισήμανε (και επιβεβαιώθηκε) ότι ο Μάνεσης είναι «λαγός των βιομηχάνων», που πρωτοστατεί για λογαριασμό όλων των εργοδοτών στο τσάκισμα των εργατών. Οι οποίοι προκειμένου να υπερασπιστούν την «ανταγωνιστικότητα», να μειώσουν το «κόστος εργασίας» αλλά και καθώς λόγω της καπιταλιστικής κρίσης μεγαλώνουν οι δυσκολίες αλλά και οι ανταγωνισμοί των μονοπωλίων, απαιτούν να μη μείνει τίποτα όρθιο, σε κανέναν χώρο εργασίας.

Η εργοδοσία όμως της «Ελληνικής Χαλυβουργίας» έχει βρει απέναντί της εργάτες που ατσαλώνονται μέσα από σκληρό αγώνα, ο οποίος έχει γίνει υπόθεση όλης της εργατικής τάξης. Ο αγώνας που δίνεται εκεί είναι όλων των εργαζομένων με μπροστάρηδες τους χαλυβουργούς ενάντια σε όλους τους εργοδότες, που με επικεφαλής τον Μάνεση θέλουν κυριολεκτικά να γονατίσουν όλη την εργατική τάξη. Αυτός είναι και ο λόγος που οι χαλυβουργοί δέχονται την αλληλεγγύη και τη συμπαράσταση από παντού, σε έναν αγώνα που ουσιαστικά είναι και δικός τους. Τώρα, λοιπόν, την πλέον κρίσιμη στιγμή, που η εργοδοσία δε δείχνει απλά τα δόντια της αλλά όπως φαίνεται εξαπολύει τελική έφοδο με όλα της τα όπλα, πρέπει να βρει μπροστά της έναν πραγματικά γιγάντιο εργατικό κυματοθραύστη.

Να συζητηθούν παντού τα διδάγματα του αγώνα

Η νέα προσπάθεια τρομοκράτησης των απεργών πυροδότησε και νέες πρωτοβουλίες αλληλεγγύης, με τις οποίες μαζικοί φορείς επιδιώκουν να απευθυνθούν πλατιά στα λαϊκά στρώματα, να συζητηθούν η σημασία του αγώνα των χαλυβουργών, η πείρα και τα διδάγματα με τα οποία εξοπλίζει την εργατική τάξη.

Σε κοινή τους ανακοίνωση η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων και ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Αττικής και Νήσων καταγγέλλουν «την τραμπούκικη επίθεση της εργοδοσίας της "Ελληνικής Χαλυβουργίας", του Μάνεση, διευθυντάδων, απεργοσπαστών και μπράβων. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους απεργούς χαλυβουργούς που εδώ και 8 μήνες παραμένουν αλύγιστοι στον δίκαιο αγώνα τους». Σήμερα, Κυριακή, αντιπροσωπεία τους θα επισκεφθεί τους χαλυβουργούς για να εκφράσει την αλληλεγγύη τους.

Η Λαϊκή Επιτροπή 5ου - 6ου Διαμερίσματος Αθήνας μαζεύει χρήματα και τρόφιμα καθημερινά, 6 - 8 μ.μ., στο Στέκι Εργαζομένων και Νεολαίας Πατησίων - Κυψέλης (Πατησίων 252, πλ. Κολιάτσου, τηλ.: 211.7054.821).

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Περιστερίου «ΕΛΛΗ ΑΛΕΞΙΟΥ» έχει προγραμματίσει εξορμήσεις στο Αλσος Περιστερίου κατά τη διάρκεια πολιτιστικών εκδηλώσεων μέσα στον Ιούλη, όπου θα απευθυνθεί με κουπόνια οικονομικής ενίσχυσης στον περιστεριώτικο λαό, με σκοπό να στηρίξει έμπρακτα τους απεργούς χαλυβουργούς.


Γ. ΜΙΧ.


Αγωνιστικές δράσεις από ανάπηρους και χρόνια πάσχοντες

Στο υπουργείο Εσωτερικών και στα κεντρικά του ΕΟΠΥΥ

Από παλιότερη κινητοποίηση
Από παλιότερη κινητοποίηση
Με κινητοποιήσεις απαντούν τα άτομα με αναπηρία και οι οικογένειές τους στην κατεπείγουσα κατάσταση που βιώνουν, με τα προνοιακά επιδόματα να μην έχουν καταβληθεί στη συντριπτική τους πλειοψηφία και με τον ΕΟΠΥΥ να έχει κηρύξει «στάση πληρωμών» και να κάνει διαρκώς περικοπές. Χωρίς καμία αναμονή, καμία πίστωση χρόνου στη νέα «μαύρη» συγκυβέρνηση, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων και ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμΕΑ Αττικής καλούν σε αγωνιστική δράση και ανάμεσα σε άλλα σημειώνουν:

«Είναι επικίνδυνοι! Τα προβλήματα από το κακό στο χειρότερο. Οι ανάπηροι και οι οικογένειές τους κυριολεκτικά στο χείλος του Καιάδα. Τα σφαγεία των ΚΕΠΑ συνεχίζονται. Τα επιδόματα στους περισσότερους ούτε αυτό τον μήνα δεν ήρθαν, ενώ χιλιάδες ανάπηροι και χρόνιοι πάσχοντες σταματούν τις θεραπείες επειδή απλά δεν μπορούν να πληρώσουν. Κι ας μην σοκάρονται κάποιοι Ευρωπολιτισμένοι, χάνονται και ζωές στο βωμό του κέρδους. Ολοι οι μηχανισμοί του συστήματος, στελέχη της ΕΕ, Γάλλοι "αριστεροί", Γερμανοί δεξιοί αλλά και Αμερικάνοι προσπαθούν να μας πείσουν, ότι πρέπει να είμαστε ευτυχισμένοι, γιατί θα στηριχθεί η Ευρωζώνη και το ευρώ!».

Εμείς είμαστε εδώ, όρθιοι!

Η ΣΕΑΑΝ και ο Ενιαίος Σύλλογος παίρνουν αγωνιστικές πρωτοβουλίες μέσα στην ερχόμενη βδομάδα και καλούν ανάπηρους, χρόνια πάσχοντες, γονείς και κηδεμόνες σε αγωνιστική πανστρατιά:

  • Για να καταβληθούν τώρα όλα τα επιδόματα των ΑΜΕΑ.
  • Να καταβληθεί άμεσα από τον κρατικό προϋπολογισμό έκτακτη οικονομική ενίσχυση 1.000 ευρώ σε όλες τις οικογένειες των αναπήρων και των χρονίως πασχόντων, Ελλήνων και μεταναστών, για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες από τα αντιλαϊκά μέτρα των κυβερνήσεων και της κρίσης.

Την Τρίτη 26/6 στη 1 μ.μ. προχωρούν σε παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Εσωτερικών (Σταδίου 27).

  • Να καταβληθούν άμεσα όλα τα οφειλόμενα για φάρμακα και θεραπείες από τον ΕΟΠΥΥ στους ασφαλισμένους αλλά και τους υγειονομικούς.
  • Να σταματήσουν οι ανάπηροι, οι χρόνιοι πάσχοντες και οι οικογένειές τους να πληρώνουν για φάρμακα, θεραπείες, τροφεία στα ειδικά σχολεία και τα αναγκαία τεχνητά βοηθήματα. Να καλυφθεί το κόστος 100% από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Αμεση χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ από το κράτος.

Την Πέμπτη 28/6 στις 11 π.μ. θα γίνει παράσταση διαμαρτυρίας στα κεντρικά του ΕΟΠΥΥ (Κηφισίας 39).

ΕΧΟΥΜΕ ΔΥΝΑΜΗ, ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ, ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ!
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org