Κυριακή 24 Ιούνη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ»
Να σταθούν οι πάντες στο πλευρό των χαλυβουργών

Την επιθετικότητά της εντείνει η εργοδοσία, όπως επιβεβαίωσε και το οργανωμένο τραμπούκικο χτύπημα της περασμένης Πέμπτης

Αμέσως μετά την τρομοκρατική επίθεση της Πέμπτης, εργάτες έφτασαν στην πύλη να εκφράσουν συμπαράσταση στους απεργούς (φωτ.)
Αμέσως μετά την τρομοκρατική επίθεση της Πέμπτης, εργάτες έφτασαν στην πύλη να εκφράσουν συμπαράσταση στους απεργούς (φωτ.)
Tο οργανωμένο και τραμπούκικο χτύπημα της εργοδοσίας του Μάνεση στους απεργούς χαλυβουργούς, την περασμένη Πέμπτη, προκειμένου να ανοίξει η πύλη και να σπάσει η ηρωική τους απεργία με αυτό τον τρόπο, αποτέλεσε το αποκορύφωμα της κλιμάκωσης των μέχρι τώρα επιθέσεων που έχει εξαπολύσει αξιοποιώντας κυρίως τον απεργοσπαστικό μηχανισμό που έχει στήσει.

Διευθυντές, απεργοσπάστες, με τη συνδρομή ακόμα και μπράβων του Μάνεση, οργάνωσαν και εφάρμοσαν ολόκληρο σχέδιο για να ανοίξει η πύλη της «Χαλυβουργίας». Στο νοσοκομείο μεταφέρθηκαν τραυματισμένοι τρεις απεργοί χαλυβουργοί, μεταξύ τους και ο γραμματέας του Σωματείου, Νάσος Παυλάκης. Με την αποφασιστικότητα, την ενότητα και τη συσπείρωσή τους στο σωματείο οι χαλυβουργοί κατάφεραν όμως και ακύρωσαν τα σχέδια της εργοδοσίας.

Η εξέλιξη αυτή επιβεβαίωσε ότι η εργοδοσία εντείνει την επιθετικότητά της παρουσιάζοντας αδιάλλακτο και αδίστακτο πρόσωπο. Αλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι το πρωί της ίδιας μέρας είχε προχωρήσει και στη στοχευμένη απόλυση του Χάρη Μανώλη, προέδρου της Επιτροπής Υγιεινής και Ασφάλειας του εργοστασίου.

Είναι ξεκάθαρο, λοιπόν, ότι η εργοδοσία επιτίθεται με ακόμα μεγαλύτερη λύσσα, πιεσμένη (όπως και συνολικά η τάξη της) από τον περήφανο και ηρωικό αγώνα των χαλυβουργών εδώ και 8 μήνες. Ενα σκληρό και τίμιο αγώνα, που έχει συγκινήσει και κυρίως έχει φουντώσει ένα πρωτόγνωρο κύμα ολόπλευρης ταξικής αλληλεγγύης από όλη τη χώρα αλλά και το εξωτερικό. Αποτελεί καθήκον όλων των εργαζομένων, σωματείων, συλλόγων, μαζικών φορέων, απλών λαϊκών ανθρώπων να φουντώσουν το κύμα αλληλεγγύης και συμπαράστασης στον αγώνα των χαλυβουργών. Με πρωτοβουλίες στους χώρους δουλειάς, στις εργατογειτονιές, σε κάθε λαϊκή περιοχή, να σταλθεί έμπρακτη και κάθε άλλου είδους αλληλεγγύη και κυρίως να διαδοθεί το περιεχόμενο του αγώνα των χαλυβουργών.


Γιατί αυτή ακριβώς η αλληλεγγύη είναι που έχει στηρίξει εδώ και 8 μήνες τον αγώνα των ενωμένων και αποφασισμένων χαλυβουργών που έχουν ανατρέψει τα σχέδια της εργοδοσίας να σπάσει τον αγώνα τους, να δεχτούν το «δικαίωμα στην ανεργία» και εργασία χωρίς δικαιώματα και αξιοπρέπεια.

Οι χαλυβουργοί έχουν δικαιωθεί

Δεν είναι τυχαίο ότι το σωματείο των χαλυβουργών από την πρώτη στιγμή επισήμανε (και επιβεβαιώθηκε) ότι ο Μάνεσης είναι «λαγός των βιομηχάνων», που πρωτοστατεί για λογαριασμό όλων των εργοδοτών στο τσάκισμα των εργατών. Οι οποίοι προκειμένου να υπερασπιστούν την «ανταγωνιστικότητα», να μειώσουν το «κόστος εργασίας» αλλά και καθώς λόγω της καπιταλιστικής κρίσης μεγαλώνουν οι δυσκολίες αλλά και οι ανταγωνισμοί των μονοπωλίων, απαιτούν να μη μείνει τίποτα όρθιο, σε κανέναν χώρο εργασίας.

Η εργοδοσία όμως της «Ελληνικής Χαλυβουργίας» έχει βρει απέναντί της εργάτες που ατσαλώνονται μέσα από σκληρό αγώνα, ο οποίος έχει γίνει υπόθεση όλης της εργατικής τάξης. Ο αγώνας που δίνεται εκεί είναι όλων των εργαζομένων με μπροστάρηδες τους χαλυβουργούς ενάντια σε όλους τους εργοδότες, που με επικεφαλής τον Μάνεση θέλουν κυριολεκτικά να γονατίσουν όλη την εργατική τάξη. Αυτός είναι και ο λόγος που οι χαλυβουργοί δέχονται την αλληλεγγύη και τη συμπαράσταση από παντού, σε έναν αγώνα που ουσιαστικά είναι και δικός τους. Τώρα, λοιπόν, την πλέον κρίσιμη στιγμή, που η εργοδοσία δε δείχνει απλά τα δόντια της αλλά όπως φαίνεται εξαπολύει τελική έφοδο με όλα της τα όπλα, πρέπει να βρει μπροστά της έναν πραγματικά γιγάντιο εργατικό κυματοθραύστη.

Να συζητηθούν παντού τα διδάγματα του αγώνα

Η νέα προσπάθεια τρομοκράτησης των απεργών πυροδότησε και νέες πρωτοβουλίες αλληλεγγύης, με τις οποίες μαζικοί φορείς επιδιώκουν να απευθυνθούν πλατιά στα λαϊκά στρώματα, να συζητηθούν η σημασία του αγώνα των χαλυβουργών, η πείρα και τα διδάγματα με τα οποία εξοπλίζει την εργατική τάξη.

Σε κοινή τους ανακοίνωση η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων και ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Αττικής και Νήσων καταγγέλλουν «την τραμπούκικη επίθεση της εργοδοσίας της "Ελληνικής Χαλυβουργίας", του Μάνεση, διευθυντάδων, απεργοσπαστών και μπράβων. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους απεργούς χαλυβουργούς που εδώ και 8 μήνες παραμένουν αλύγιστοι στον δίκαιο αγώνα τους». Σήμερα, Κυριακή, αντιπροσωπεία τους θα επισκεφθεί τους χαλυβουργούς για να εκφράσει την αλληλεγγύη τους.

Η Λαϊκή Επιτροπή 5ου - 6ου Διαμερίσματος Αθήνας μαζεύει χρήματα και τρόφιμα καθημερινά, 6 - 8 μ.μ., στο Στέκι Εργαζομένων και Νεολαίας Πατησίων - Κυψέλης (Πατησίων 252, πλ. Κολιάτσου, τηλ.: 211.7054.821).

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Περιστερίου «ΕΛΛΗ ΑΛΕΞΙΟΥ» έχει προγραμματίσει εξορμήσεις στο Αλσος Περιστερίου κατά τη διάρκεια πολιτιστικών εκδηλώσεων μέσα στον Ιούλη, όπου θα απευθυνθεί με κουπόνια οικονομικής ενίσχυσης στον περιστεριώτικο λαό, με σκοπό να στηρίξει έμπρακτα τους απεργούς χαλυβουργούς.


Γ. ΜΙΧ.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org