ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Ιούνη 2009
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ
Θα αντέξει ακόμη και σε συνθήκες «κραχ»...

Μελέτη από την Τράπεζα της Ελλάδας στη βάση ακραίων σεναρίων. Αυγαταίνουν τα δάνεια των νοικοκυριών που βγαίνουν στο «κόκκινο», όπως και οι κατασχέσεις

Την ειδική έκθεση για τη λειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος έδωσε χτες στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδας. Βασικός στόχος είναι η επισήμανση τυχόν αδυναμιών και δυσλειτουργιών των τραπεζών μπροστά ακόμη και σε «ακραία» σενάρια κρίσης, προκειμένου να ληφθούν έγκαιρα τα κατάλληλα μέτρα και κρατικομονοπωλιακές ρυθμίσεις για την παραπέρα ενίσχυσή τους. Κεντρικό ζήτημα για τους ίδιους είναι η κατά το δυνατόν απρόσκοπτη λειτουργία των τραπεζών και γενικότερα του εκμεταλλευτικού συστήματος. Με τα δικά τους λόγια... «σκοπός της έκθεσης είναι η ανάδειξη και στάθμιση των παραγόντων που εν δυνάμει θα μπορούσαν να διαταράξουν την ικανότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος να απορροφά εξωγενείς κραδασμούς και να προλαμβάνει τους ενδογενείς».

Οπως συμπεραίνουν, τα «θεμελιώδη μεγέθη του ελληνικού τραπεζικού τομέα παραμένουν κατά βάση υγιή και εξακολουθούν να παρέχουν ικανοποιητικό περιθώριο για την κάλυψη των κινδύνων και τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας». Και βέβαια οι παράπλευρες απώλειες της καπιταλιστικής κρίσης δεν βρίσκονται στην πλευρά του τραπεζικού κεφαλαίου αλλά στην πελατεία τους, τα καταχρεωμένα λαϊκά νοικοκυριά και τους μικροεπαγγελματίες, που πλέον βρίσκονται αντιμέτωπα με πρόσθετες δυσκολίες προκειμένου να αποπληρώσουν τις δόσεις τους.

Τα «κόκκινα» δάνεια - σε καθυστέρηση από τρεις μήνες και πάνω - στο σύνολο των δανείων έφτασαν στο Α' τρίμηνο του 2009 σε 6% (από 5% το 2008 και 4,5% το 2007). Σε αυτό το πλαίσιο τα στεγαστικά δάνεια των νοικοκυριών που έχουν βγει στο «κόκκινο» φτάνουν σε 8,2% του συνολικού δανεισμού (από 6% το 2007) και τα στεγαστικά στο 5,3% από 3,6% το 2007. Οι τράπεζες έχοντας δεμένο το... γάιδαρο προχώρησαν το 2008 σε 3.539 κατασχέσεις σπιτιών (αύξηση 31,8% σε σύγκριση με το 2007). Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδας η εξέλιξη «επιβάλλει αυξημένη επαγρύπνηση». Είναι φανερό ότι αυτό που τους κόφτει είναι η διασφάλιση των συμφερόντων του τραπεζικού κεφαλαίου και των μεγαλομετόχων. Γεγονός είναι πως η μάζα του κοινωνικά παραγόμενου πλούτου που ήδη έχουν αποσπάσει είναι τόσο μεγάλη, έτσι ώστε να μην αντιμετωπίζουν συστημικούς κινδύνους ακόμη και στο ενδεχόμενο μεγαλύτερων δυσκολιών των νοικοκυριών και μέσα σε συνθήκες ακόμη μεγαλύτερης επιδείνωσης της καπιταλιστικής κρίσης.

Με βάση τις «υποθετικές παραδοχές» και τα μοντέλα (κρας τεστ) του ΔΝΤ - σωρευτική μείωση του ΑΕΠ 3% στην ερχόμενη 2ετία, αύξηση της επίσημης ανεργίας κατά 4 ακόμη ποσοστιαίες μονάδες και αύξηση των επιτοκίων χορηγήσεων επίσης κατά 4 μονάδες - ακόμη δηλαδή και σε συνθήκες απότομης εξάπλωσης της κρίσης, ακόμη και έτσι, η Τράπεζα της Ελλάδας συμπεραίνει πως ο «ελληνικός τραπεζικός τομέας ως σύνολο έχει τη δυνατότητα να αντεπεξέλθει ακόμη και σε ακραίες διαταράξεις, όπως αυτές των υποθετικών σεναρίων», επισημαίνοντας πως «δε θα δημιουργούσε συστημικό κίνδυνο, δηλαδή δε θα κλόνιζε το συνολικό χρηματοπιστωτικό σύστημα»! Η ευρωστία του τραπεζικού κεφαλαίου προκύπτει και από ακραία σενάρια για το ύψος της ρευστότητας, ακόμη με την απόσυρση του 10% των καταθέσεων.

  • Σε κινήσεις παραπέρα ενίσχυσής τους προχωρούν σε αυτή τη φάση οι τραπεζίτες που βλέπουν να βελτιώνεται, για τους ίδιους, η κατάσταση στα επόμενα χρόνια. Η διοίκηση της Alpha Bank στη γενική συνέλευση των μετόχων βλέπει ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας από το 2010, σημειώνοντας ότι δε θα προχωρήσει σε αυτή τη φάση σε αύξηση κεφαλαίου. Η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε την επαναγορά «υβριδικών κεφαλαίων» της (ομολόγων χαμηλής εξασφάλισης) ύψους 1 δισ. ευρώ που βρίσκονται σε χέρια τρίτων. Ταυτόχρονα δυναμώνουν και οι συμφύσεις κράτους και μονοπωλίων. Ενώ ο επικεφαλής του ομίλου της «Μαρφίν», επικαλούμενος την... εταιρική κοινωνική ευθύνη, πρότεινε να «δωρήσει» στο Δημόσιο πληροφορικό σύστημα, που υποτίθεται θα συνδράμει στη διαφάνεια των δαπανών, προμηθειών κλπ.
ΠΡΕΒΕΖΑ
Αδεια εγκατάστασης στο «Τζάμπο»

Η εισβολή της πολυεθνικής στην πόλη απειλεί με οικονομικό στραγγαλισμό εκατοντάδες ΕΒΕ της περιοχής

Το «πράσινο φως » για την εγκατάσταση της πολυεθνικής «Τζάμπο» στο Λούρο της Πρέβεζας άναψαν σε πρόσφατη συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Πρέβεζας η πλειοψηφούσα αρχή (ΠΑΣΟΚ-ΣΥΝ) μαζί με την παράταξη της ΝΔ. Στη διεξαχθείσα συζήτηση για την άδεια δημιουργίας και λειτουργίας της πολυεθνικής σε έκταση 7.000 τ.μ. που αναμένεται να σφίξει ακόμη παραπέρα τη θηλιά για τους αυτοαπασχολούμενους της περιοχής, να οδηγήσει στο βίαιο αφανισμό τους, οι παραπάνω παρατάξεις - με εξαίρεση την ΝΑΣ - ενέκριναν χωρίς περιστροφές την πρόταση.

Δίνοντας για άλλη μια φορά τα διαπιστευτήριά τους στην πολιτική ανάπτυξης που στηρίζει τα συμφέροντα και τα κέρδη των ισχυρών μονοπωλιακών ομίλων, επιβεβαιώνοντας για άλλη μια φορά τον αντιλαϊκό ρόλο που διαδραματίζουν οι εκπρόσωποι της κυρίαρχης πολιτικής στην ΤΑ στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων που τους αναλογούν.

Στις δικαιολογημένες διαμαρτυρίες και την έκκληση φορέων του εμπορικού κόσμου και επαγγελματοβιοτεχνών - που μετέφεραν στη συνεδρίαση ο Γιώργος Μπακιρτζόγλου, εκ μέρους της ΝΑΣ, και ο Τασος Κοντομύχης, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πρέβεζας - απαιτήθηκε να μην εγκρίνει το ΝΣ τη δημιουργία του επιχειρηματικού ομίλου, καθώς, αφ' ενός, θα συμβάλει στον οικονομικό στραγγαλισμό των μικρών επιχειρήσεων συγκεντρώνοντας τα κέρδη από το λιανικό εμπόριο και, αφ' ετέρου θα χρησιμοποιηθεί ως μοχλός καταστρατήγησης της μόνιμης και σταθερής εργασίας, συνολικά των εργασιακών δικαιωμάτων. Σε αυτά τα ζητήματα από κοινού η «κεντροαριστερή» πλειοψηφία με τη «φιλελεύθερη» αντιπολίτευση απέφυγαν συνειδητά να πάρουν θέση. Αντέταξαν την πολιτική του «ανταγωνισμού» και της «ελεύθερης αγοράς» προβάλλοντας μεταξύ άλλων την δήθεν ανάπτυξη της περιοχής, την προσφορά θέσεων εργασίας που στην καλύτερη περίπτωση θα φθάσουν τις 30 χωρίς να παρέχονται εχέγγυα απρόσκοπτης και μόνιμης εργασίας, την εξυπηρέτηση των καταναλωτών κ.ά. εξωραΐζοντας επί της ουσίας τη δράση των πολυεθνικών. Και όλα αυτά στο φόντο των όσων διαδραματίστηκαν και βρίσκονται σε εξέλιξη από την πολυεθνική «Τζάμπο». Του σχεδίου δηλαδή και της κοινής προσπάθειας με την κυβέρνηση να ποινικοποιηθεί ο αγώνας ενάντια στις απολύσεις και την τρομοκρατία επιστρατεύοντας κρατικούς, κατασταλτικούς μηχανισμούς όπως γίνεται άλλωστε και σε πλείστες άλλες περιπτώσεις εξυπηρέτησης των συμφερόντων της μεγαλοεργοδοσίας και του κεφαλαίου.

ΑΜΟΛΥΒΔΗ ΒΕΝΖΙΝΗ
Νέα αύξηση των τιμών

ICON

Νέες συνεχείς ανατιμήσεις της αμόλυβδης βενζίνης σημειώνονται τις τελευταίες βδομάδες, την ίδια ώρα που αλλάζει ο «χάρτης» στην κατάταξη των εταιρειών εμπορίας πετρελαιοειδών και βρίσκονται σε εξέλιξη οι διεργασίες πιθανής αποχώρησης από την Ελλάδα της «Shell» και της «BP». Οι κερδοσκόποι των διεθνών χρηματιστηρίων κινούνται ξανά, με αποτέλεσμα τη διαρκή, αλλά πλασματική, άνοδο των διεθνών τιμών και αυτές με τη σειρά τους συμβάλλουν στην ανοδική διαμόρφωση των πραγματικών τιμών με έναν τρόπο που τους βολεύει όλους, εκτός από τους καταναλωτές.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης, ο μέσος όρος της λιανικής τιμής πώλησης της αμόλυβδης βενζίνης, με βάση τις πανελλαδικές μετρήσεις, διαμορφώθηκε την περασμένη Παρασκευή 19 του Ιούνη στα 1,043 ευρώ ανά λίτρο, σημειώνοντας άνοδο 2,15% σε σχέση με την προηγούμενη Παρασκευή που ήταν 1,021 ευρώ ανά λίτρο.

Το σίγουρο είναι ότι οι τζίροι των εταιρειών όπως και τα υπερκέρδη τους ευνοούνται σημαντικά από αυτή την εξέλιξη, η οποία μοιάζει να μην έχει τέλος, ενώ εκκρεμεί η αύξηση του ειδικού φόρου καυσίμων από την κυβέρνηση, με αποτέλεσμα να εκτιναχθούν οι λιανικές τιμές, χωρίς κανέναν αντίκρυσμα στις πραγματικές συνθήκες προσφοράς, αποθεμάτων και ζήτησης.

Διόρθωση λαθών στην ακίνητη περιουσία

Τη δυνατότητα διόρθωσης «λαθών» σε όσους έχουν υποβάλει δήλωση Ενιαίου Τέλους Ακινήτων (ΕΤΑΚ) έτους 2008 δίνει το υπουργείο Οικονομικών, με εγκύκλιο που εξέδωσε χτες. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, οι πολίτες που τους έχουν αποσταλεί ειδοποιητήρια μπορούν να διορθώσουν τα λάθη και τις παραλείψεις της περιουσιακής εικόνας που είχαν την 1/1/2008, είτε μέσω τηλεφωνικού κέντρου που δημιουργήθηκε για το σκοπό αυτό, είτε μέσω διαδικτυακής εφαρμογής (internet), είτε τέλος εξυπηρετούμενοι μέσω των ΔΟΥ όλης της χώρας.

Χτες εξάλλου δόθηκε στη δημοσιότητα η απόφαση για τον τύπο και το περιεχόμενο της καταβολής της εφάπαξ εισφοράς για τα φυσικά πρόσωπα και τις σχολάζουσες κληρονομιές.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ