ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Μάη 1996
Σελ. /36
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
"Ναι σε όλα" από την κυβέρνηση

Με την προσωπική δέσμευση του ίδιου του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη, ότι η κυβέρνηση θα ικανοποιήσει και τις νέες αξιώσεις των βιομηχάνων για σκλήρυνση της λιτότητας με νέα αντιλαϊκά μέτρα, έκλεισαν χτες οι εργασίες της ετήσιας γενικής συνέλευσης του ΣΕΒ

Ναι σε όλα, είπε χτες η κυβέρνηση - διά στόματος του ίδιου του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη και του υπουργού Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου - στις νέες προκλητικές αξιώσεις των μεγαλοεπιχειρηματιών για σκλήρυνση της μονόπλευρης λιτότητας με νέα αντιλαϊκά μέτρα, που πρόβαλε η ηγεσία του ΣΕΒ από το βήμα της ετήσιας γενικής συνέλευσης των βιομηχάνων. Είναι αξιοσημείωτο, ότι ο πρωθυπουργός έκρινε σκόπιμο να δώσει και ο ίδιος την προσωπική του διαβεβαίωση στην οικονομική ολιγαρχία της χώρας, ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στηρίζει τους βιομηχάνους και στηρίζεται σ' αυτούς. Ετσι, αντί χαιρετισμού, έκανε ολόκληρη ομιλία στη χτεσινή γενική συνέλευση του ΣΕΒ για να διαβεβαιώσει τους βιομηχάνους - και μέσω αυτών όλους εκείνους που ανησυχούν από το ενδεχόμενο παροχών στους εργαζόμενους ή εγκατάλειψης του εφαρμοζόμενου προγράμματος λιτότητας - αναλαμβάνοντας δημόσια δέσμευση, ότι η κυβέρνησή του θα συνεχίσει και θα εντείνει την εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή οικονομική πολιτική.Οι πρωθυπουργικές δεσμεύσεις, αποτελούν ικανοποίηση των νέων αξιώσεων που είχε προβάλει για λογαριασμό των βιομηχάνων η ηγεσία του ΣΕΒ, παραμονές του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ.

Ο Κ. Σημίτης, αν και έκανε λόγο για "πρόοδο που σημειώθηκε τα δυόμισι τελευταία χρόνια", ομολόγησε ότι σ' αυτή τη φάση η χώρα μας βρίσκεται σε δυσμενή θέση σε σύγκριση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Απαντώντας στις αξιώσεις των βιομηχάνων, τους διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνησή του θα προχωρήσει με "ταχύτερους ρυθμούς" στη σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας. Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι και ο ίδιος - όπως και ο πρόεδρος του ΣΕΒ - επικαλέστηκε την "ανάγκη" συναίνεσης "όλων των δυνάμεων του έθνους" για την εφαρμογή αυτής της πολιτικής. Μιας πολιτικής που - όπως ξεκαθάρισε - θα στηρίζεται μεταξύ άλλων, στην ακόμη μεγαλύτερη συμπίεση των δημοσίων δαπανών, καθώς και στην επιτάχυνση των διαδικασιών ιδιωτικοποίησης που έχουν ήδη δρομολογηθεί για μία σειρά δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών όπως και τραπεζών, καθώς και σε πρόσθετες παρεμβάσεις στο χώρο της δημόσιας διοίκησης και του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Ενδεικτικές των προθέσεων της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, να υλοποιήσει στο έπακρο τις αξιώσεις των βιομηχάνων, διευρύνοντας ακόμη περισσότερο τα προνόμια που απολαμβάνουν, είναι και οι σαφείς αναφορές του πρωθυπουργού στις μεθόδους με τις οποίες θα πραγματοποιήσει τις διαβεβαιώσεις του. Οπως είπε χαρακτηριστικά: "Για να στηρίξουμε τις προσπάθειες της βιομηχανίας (σ.σ. δηλαδή των βιομηχάνων) υλοποιούμε στην εξαετία 1994 -99 ένα πρωτόγνωρο πρόγραμμα υποδομών και επενδύσεων σε υλικό και άυλο κεφάλαιο. Μέσα από τις επενδύσεις οι επιχειρήσεις θα αντλήσουν σημαντικά οφέλη, καθώς θα μειωθεί το κόστος παραγωγής τους, θα έχουν βελτιωμένη πρόσβαση σε τηλεπικοινωνίες, μεταφορές, ενεργειακές πηγές και νέες αγορές", για να προσθέσει λίγο μετά ότι η κυβέρνηση θέσπισε και υλοποιεί "καινοτόμα προγράμματα στήριξης της βιομηχανίας"!

Μετά τις σαφέστατες διαβεβαιώσεις ότι η κυβέρνηση θα εντείνει τους ρυθμούς "σταθεροποίησης" της οικονομίας, ο πρωθυπουργός απηύθυνε κάλεσμα προς τους βιομηχάνους να προχωρήσουν σε επενδύσεις, "αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες και επιχειρηματικούς κινδύνους".

Ο Γ. Παπαντωνίου

"Εθνικό στόχο" χαρακτήρισε τη συμμετοχή της Ελλάδας στην Οικονομική και Νομισματική Ενωση (ΟΝΕ) από το βήμα της συνέλευσης του ΣΕΒ ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου. Διαβεβαίωσε τους βιομηχάνους ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει:

  • Στην ταχύτερη μείωση του κράτους με τον παραπέρα "σφαγιασμό" των δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα. Οπως υποστήριξε, "τα περιθώρια μείωσης των δαπανών και της "σπατάλης" είναι μεγάλα". Πρόσθεσε, επίσης, πως θα πρέπει να θεσπιστούν "αυστηρότεροι κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας". Δεσμεύτηκε επίσης για:
  • Κατάργηση και συγχώνευση οργανισμών και υπηρεσιών του δημοσίου.
  • Ενίσχυση του ανταποδοτικού χαρακτήρα της παροχής ορισμένων υπηρεσιών από το δημόσιο.Ανακοίνωσε δηλαδή τις κυβερνητικές προθέσεις για αυξήσεις σε τιμολόγια των δημοσίων οργανισμών, των διδάκτρων σε δημόσια σχολεία και πανεπιστήμια, καθώς και των νοσηλίων στα νοσοκομεία. Στον όρο ενίσχυση της ανταποδοτικότητας χωρούν άνετα και θέσεις για νέες συντηρητικές αλλαγές στο συνταξιοδοτικό καθεστώς (αύξηση ασφαλιστικών εισφορών και ορίων συνταξιοδότησης).
  • "Βελτίωση" του θεσμικού πλαισίου της διαχείρισης της περιουσίας των δημοσίων υπηρεσιών, μέσω της εκποίησης δημοσίων κτημάτων και κτιρίων.
  • Επανεξέταση των δαπανών ορισμένων μεγάλων υπουργείων από μηδενική βάση. Το καμπανάκι κτυπάει για τα υπουργεία Υγείας - Πρόνοιας και Κοινωνικής Ασφάλισης, και Παιδείας, οι δαπάνες των οποίων έχουν μπει στο στόχαστρο κυβέρνησης και βιομηχάνων.
Ο Ζ. Σαντέρ

Μιλώντας στη γενική συνέλευση του ΣΕΒ ο πρόεδρος της Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ενωσης Ζακ Σαντέρ,επικαλέστηκε 3 λόγους - που απορρέουν από το "ευρωπαϊκό οικοδόμημα" - για τους οποίους έχουν συμφέρον οι Ελληνες βιομήχανοι να κάνουν επενδύσεις. Παρότρυνε μάλιστα τους βιομηχάνους "να συνεχίσουν και να εντείνουν τις προσπάθειές τους προκειμένου να ολοκληρώσουν το καθήκον και τη φιλοδοξία τους απέναντι στη χώρα τους και την Ευρωπαϊκή Ενωση".

Συγκεκριμένα, οι τρεις αυτοί λόγοι κατά τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι:

  • Το γενικό πλαίσιο των κοινών μακροοικονομικών προοπτικών των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο οποίο, όπως είπε, έχει ενταχθεί και η Ελλάδα με αποτελέσματα κατά τον ίδιο "κάτι περισσότερο από ενθαρρυντικά" και συνέστησε στην κυβέρνηση να συνεχίσει την "προσπάθεια" με το ίδιο "θάρρος, αποφασιστικότητα και σθένος".
  • η "επιτυχία" που είχαν στην Ελλάδα οι διαρθρωτικές πολιτικές της ΕΕ, αναφερόμενος στα μεγάλα έργα.
  • η "νέα γεωπολιτική εποχή", όπως αποκάλεσε το ξαναμοίρασμα της Βαλκανικής, που επιχειρείται από τα ηγετικά συμφέροντα της Ευρώπης, το οποίο κατά τον Ζ. Σαντέρ "υπόσχεται" στην Ελλάδα ότι στην προσεχή δεκαετία θα βγει από το περιθώριο της ΕΕ, προκειμένου την αξιοποιήσει σαν "σταυροδρόμι".
Αντιλαϊκό μέτωπο κυβέρνησης - βιομηχάνων

"Θετικά" βαθμολόγησε η ηγεσία του ΣΕΒ την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για τις επιδόσεις της στην εφαρμογή της πολιτικής μονόπλευρης λιτότητας και από το βήμα της χτεσινής ετήσιας γενικής συνέλευσης των βιομηχάνων διατυπώθηκαν μια σειρά νέες προκλητικές αξιώσεις, τις οποίες δεσμεύτηκε να εφαρμόσει ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης

Την αλληλοϋποστήριξή τους, στη συνέχιση και σκλήρυνση της πολιτικής μονόπλευρης λιτότητας για τους εργαζόμενους, με στόχο τη μεγιστοποίηση των κερδών και υπερκερδών για τους μεγαλοεπιχειρηματίες, επανέλαβαν χτες κυβέρνηση και βιομήχανοι, από το βήμα της ετήσιας γενικής συνέλευσης του ΣΕΒ. Στην πρωινή κλειστή συνεδρίαση - που έγινε και η εκλογή του νέου ΔΣ - η ηγεσία του ΣΕΒ χαρακτήρισε θετικές τις επιδόσεις της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ στην εφαρμογή της οικονομικής πολιτικής μονόπλευρης λιτότητας, επισήμανε πως υπήρξαν καθυστερήσεις και ατολμία στις ιδιωτικοποιήσεις και το ξήλωμα του κράτους πρόνοιας, για να διατυπώσει στη συνέχεια την αξίωση για νέα δέσμη αντιλαϊκών μέτρων. Στις αξιώσεις αυτές είπαν στην ουσία "ναι σε όλα" ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης και ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου,που μίλησαν το απόγευμα στο εκλεκτό ακροατήριο, το οποίο παρακολουθούσε την ετήσια γενική συνέλευση του ΣΕΒ, αποδεικνύοντας έτσι την "ιερά συμμαχία" κυβέρνησης και βιομηχάνων για τη συνέχιση και σκλήρυνση της αντιλαϊκής πολιτικής.

Οι θέσεις και εκτιμήσεις των βιομηχάνων, καθώς και οι νέες αξιώσεις τους για νέα μέτρα, που θα οδηγούν στη διεύρυνση της ασυδοσίας και των κερδών της μεγάλης ιδιωτικής πρωτοβουλίας, αναπτύχθηκαν στην πρωινή και απογευματινή συνεδρίαση από τους δύο προέδρους και άλλα στελέχη του ΣΕΒ. Το μήνυμα, που έστειλε φέτος η ηγεσία του ΣΕΒ, ήταν ότι πρέπει να επιταχυνθούν οι ρυθμοί "σύγκλισης" της ελληνικής οικονομίας μέσω της λήψης νέων μέτρων, να προχωρήσουν με ταχύτερο ρυθμό οι ιδιωτικοποιήσεις δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών, να γίνουν δραστικές περικοπές των δημοσίων δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα και να επανεξεταστεί η πολιτική της "σκληρής" δραχμής.

Αναλυτικότερα, ο πρόεδρος του ΣΕΒ Ι. Στράτος απέδωσε "εύσημα" στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για την προσήλωση που δείχνει στην εφαρμογή της συγκεκριμένης πολιτικής σκληρής λιτότητας. Χαρακτήρισε μάλιστα "ιδιαίτερα θετικό" το γεγονός ότι με τις ομιλίες τους ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης και ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου "επαναβεβαίωσαν τη βούληση της κυβέρνησης να προχωρήσει στο δρόμο της σύγκλισης".

Τα παραπάνω ήταν ο "πρόλογος", για να διατυπωθούν στη συνέχεια οι νέες προκλητικές αξιώσεις των βιομηχάνων την κυβέρνηση, για τη συνέχιση με αμείωτη και ακόμη μεγαλύτερη ένταση της συγκεκριμένης αντιλαϊκής οικονομικής πολιτικής. Οπως τόνισε χαρακτηριστικά ο Ι. Στράτος: "Υπάρχουν όμως ακόμη σοβαρά προβλήματα και μεγάλες καθυστερήσεις, που θα έπρεπε να έχουν ήδη αντιμετωπιστεί με πολύ μεγαλύτερη τόλμη και αποφασιστικότητα". Με αφορμή μάλιστα τη δυσμενή εξέλιξη που εμφανίζουν τους τελευταίους μήνες ο πληθωρισμός και οι εσωκομματικές τριβές στο κυβερνών κόμμα, διατύπωσε την άποψη πως "η βελτίωση του 1995 δε συντηρείται και ότι δεν αποκλείεται ακόμη και μία διολίσθηση της οικονομίας σε δυσμενέστερες θέσεις". Στο ίδιο πνεύμα, και κάνοντας λόγο για "δημιουργία κλίματος σχετικής αβεβαιότητας", υποστήριξε ότι υπάρχουν "ενδείξεις χαλάρωσης της οικονομικής πολιτικής, καθώς η κυβέρνηση αφ' ενός εμφανίζεται διστακτική στη λήψη μέτρων που συναντούν πολιτικές αντιρρήσεις και αφ' ετέρου τείνει να υποχωρεί σε πιέσεις για παροχές".

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ ζήτησε έμπρακτες διαβεβαιώσεις από την κυβέρνηση για τη βούλησή της να προχωρήσει σε "ριζικές διαρθρωτικές παρεμβάσεις στην οικονομική πολιτική", οι οποίες "θα εξασφαλίσουν ταχύτερους ρυθμούς ονομαστικής και πραγματικής σύγκλισης". Αμέσως μετά έκανε λόγο για ανάγκη "δραστικών παρεμβάσεων", ώστε να "δοθούν ισχυρά σήματα και αναμφισβήτητα μηνύματα ότι αποκλείεται, μεσοπρόθεσμα τουλάχιστον, οποιαδήποτε υπαναχώρηση της οικονομικής πολιτικής που θα έθετε σε κίνδυνο την πορεία της σύγκλισης". Συνοψίζοντας του τομείς στους οποίους αξιώνουν παρεμβάσεις οι βιομήχανοι, ο Ι. Στράτος αναφέρθηκε στα εξής σημεία:

  • Μεγαλύτερη έμφαση στη μείωση και τον εξορθολογισμό του κράτους και ιδιαίτερα στις ιδιωτικοποιήσεις.
  • Πολύ μεγαλύτερη προσπάθεια στο θέμα των δημοσίων ελλειμμάτων, με ιδιαίτερη έμφαση στην περαιτέρω μείωση των δαπανών (κοινωνικού χαρακτήρα), αλλά και περαιτέρω διεύρυνση της φορολογικής βάσης σε τομείς "που έχουν μείνει ως τώρα στο απυρόβλητο".
  • Συνέχιση και επιτάχυνση της σταθεροποίησης με δημοσιονομική και νομισματική πολιτική, "που θα καλύψουν σύντομα τις καθυστερήσεις και θα αντισταθμίσουν απώλειες που σημειώθηκαν στο πρόσφατο παρελθόν"!
  • Επίσπευση των διαρθρωτικών αλλαγών, κυρίως στη λειτουργία του δημοσίου τομέα.
  • Επανεξέταση του μείγματος δημοσιονομικής, νομισματικής και συναλλαγματικής πολιτικής, εννοώντας σαφώς την αλλαγή της εφαρμοζόμενης πολιτικής της "σκληρής" δραχμής.

Για την υλοποίηση των παραπάνω αξιώσεων, ο Ι. Στράτος έκανε για άλλη μια φορά λόγο για ανάγκη επίτευξης της "μέγιστης δυνατής πολιτικής και κοινωνικής συναίνεσης", ώστε να υπάρξει "ευρεία υποστήριξη των μέτρων που θα ληφθούν".

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η ομιλία του προέδρου του ΔΣ του ΣΕΒ Α. Κανελλόπουλου,ο οποίος κάλεσε την κυβέρνηση να επιταχύνει τους ρυθμούς "σύγκλισης" της ελληνικής οικονομίας με τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με την "εφαρμογή λύσεων ακόμη και αν αυτές δεν είναι δημοφιλείς". Ο Α. Κανελλόπουλος εντόπισε το πρόβλημα της ανάπτυξης της βιομηχανίας και της οικονομίας στην έλλειψη κυβερνητικής αποφασιστικότητας. "Το πολιτικό σύστημα - είπε - εξακολουθεί να λειτουργεί κατά τρόπο που δυσχεραίνει την εφαρμογή των λύσεων, που μπορεί να μην είναι δημοφιλείς, όλοι όμως γνωρίζουν ότι είναι απαραίτητες" και συνέστησε στην κυβέρνηση να εφαρμόσει την πολιτική της μονόπλευρης λιτότητας που επιτάσσει η Συνθήκη του Μάαστριχτ "πιο γρήγορα, πιο αποτελεσματικά, πιο αποφασιστικά".

Με καυστικό ύφος και εμπαίζοντας με την πλειοψηφία του ελληνικού λαού, που σηκώνει στην πλάτη της όλο το βάρος της "σταθεροποιητικής πολιτικής", ο Κανελλόπουλος ούτε λίγο - ούτε πολύ είπε στην κυβέρνηση: Τώρα που η κοινωνία κοιμάται και δεν καταλαβαίνει, προχωρήστε χωρίς δισταγμό σε ακόμη πιο σκληρά μέτρα, γιατί φοβάμαι ότι θα εξαντληθούν τα περιθώρια αποδοχής της. "Η κοινωνία εφησυχάζει στο μεγαλύτερο μέρος της, ενώ η παρατεταμένη, βήμα βήμα σταθεροποίηση δημιουργεί σοβαρά προβλήματα σε ομάδες του πληθυσμού, που υπάρχει κίνδυνος να οδηγήσουν στην εξάντληση των περιθωρίων αποδοχής του κοινωνικού κόστους της ονομαστικής σύγκλισης".

Τέλος, αφού χαρακτήρισε "θετικές" τις επιδόσεις της κυβέρνησης στη μέχρι τώρα εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής, πρόσθεσε πως σε ορισμένους τομείς δεν ήταν επαρκείς, με συνέπεια η οικονομία να παραμένει ασθενής. Είναι καιρός για να κάνουμε μια νέα αρχή, κατέληξε ο Α. Κανελλόπουλος. Και στο όνομα "θεραπείας" της οικονομίας που εξακολουθεί να ασθενεί, διατύπωσε την άποψη πως "πρέπει να θέσουμε νέους ρεαλιστικούς στόχους και αυτή τη φορά να βρούμε τους τρόπους και τις πολιτικές που θα μας επιτρέψουν, όχι απλώς να τους προσεγγίσουμε, αλλά να τους επιτύχουμε στο ακέραιο".

Προτάσεις της ΓΣΕΒΕΕ για το πρόβλημα της ανεργίας

Μόνο με την ανάπτυξη μπορεί να αντιμετωπιστεί ουσιαστικά το πρόβλημα της ανεργίας, υπογραμμίζει σε υπόμνημά της προς τον πρωθυπουργό με θέμα την απασχόληση, η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ).

Συγκεκριμένα, η ΓΣΕΒΕΕ τονίζει ότι ο πρώτος όρος αντιμετώπισης της ανεργίας είναι η ανάπτυξη της οικονομίας με ρυθμούς τέτοιους που να μπορεί να απορροφά και να αξιοποιεί το εργατικό δυναμικό της χώρας και παράλληλα η χάραξη πολιτικών ενίσχυσης της απασχόλησης και διευκόλυνσης της κινητικότητας του εργατικού δυναμικού.

Ειδικά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις η ΓΣΕΒΕΕ επισημαίνει τον σημαντικό τους ρόλο τόσο στην περιφερειακή ανάπτυξη όσο και στην απασχόληση καθώς και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Παρ' όλα αυτά, τονίζει η Συνομοσπονδία στο υπόμνημά της, η δυνατότητα της συμβολής των ΜΜΕ στη μείωση της ανεργίας αποδυναμώνεται σημαντικά εξαιτίας των ασκούμενων πολιτικών σε βάρος τους που την τελευταία δεκαετία έχουν ανατρέψει ολόκληρο το θεσμικό πλαίσιο υγιούς λειτουργίας τους και τις έχουν οδηγήσει σε βαθύτατη κρίση με αποτέλεσμα όλοι οι οικονομικοί δείκτες γι' αυτές να είναι αρνητικοί.

Για να αναστραφεί το αρνητικό κλίμα μέσα στο οποίο δραστηριοποιούνται οι ΜΜΕ, επισημαίνεται, και προκειμένου να αναπτυχθούν τα πλεονεκτήματά τους στην απασχόληση και την ανάπτυξη, η κυβέρνηση θα πρέπει να αναθεωρήσει τις μέχρι σήμερα ασκούμενες πολιτικές ώστε οι ΜΜΕ να ξεπεράσουν τη βαθιά τους κρίση και να συμβάλλουν στην εθνική οικονομία όπως πραγματικά μπορούν.

Κλείνοντας το υπόμνημά της η ΓΣΕΒΕΕ τονίζει ότι οποιοσδήποτε διάλογος για την αντιμετώπιση της ανεργίας, δε θα έχει ουσιαστικά αποτελέσματα εάν δεν έχει στο επίκεντρό του την ανάπτυξη και όχι τις μορφές διαχείρισης της ανεργίας που ανακυκλώνουν το πρόβλημα.

Ηταν όλοι τους εκεί

"Ενα σώμα μια σταλιά" θύμιζαν χτες στη γενική συνέλευση του ΣΕΒ οι παρευρισκόμενοι εκπρόσωποι της πολιτικής ζωής και του κεφαλαίου της χώρας. Παραβρέθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κ. Στεφανόπουλο.Την κυβέρνηση τίμησε με την παρουσία του και ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης,ακολουθούμενος από δεκάδες στελέχη της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ. Μεταξύ των παρευρισκομένων, διακρίναμε τους υπουργούς Γ. Παπαντωνίου, Αλ. Παπαδόπουλο, Β. Παπανδρέου, Γερ. Αρσένη, Θ. Πάγκαλο, Γ. Ρωμαίο, Ε. Γιαννόπουλο, τον πρόεδρο της Βουλής Απ. Κακλαμάνη, τους υφυπουργούς Οικονομικών Γ. Ανωμερίτη και Εθνικής Οικονομίας Χ. Πάχτα, τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Γ. Κατσιφάρα, Ν. Ακριτίδη και Β. Κεδίκογλου.

Εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης διακρίναμε τον επίτιμο πρόεδρο της ΝΔ Κ. Μητσοτάκη,τους βουλευτές Δ. Κωστόπουλο και Στ. Μάνο. Από την Πολιτική Ανοιξη το "παρών" έδωσε ο πρόεδρος του κόμματος Αντ. Σαμαράς.Διακρίναμε επίσης τον πρόεδρο του "ΣΥΝ" Ν. Κωνσταντόπουλο, τον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Χρ. Σαρτζετάκη, πολλούς διοικητές κρατικών και ιδιωτικών τραπεζών κ.ά.

Δήλωση του προέδρου του ΣΕΒ στο "Ρ"

Δε μας αρκούν μόνο οι προφορικές υποσχέσεις. Θέλουμε να δούμε τις κυβερνητικές δεσμεύσεις σε έργα. Αυτό ήταν το στίγμα της δήλωσης που έκανε στο "Ρ" μετά το κλείσιμο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης των βιομηχάνων ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Α. Κανελλόπουλος.

Αναφερόμενος στην κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, ο πρόεδρος του ΣΕΒ δήλωσε συγκεκριμένα: "Η επικρατούσα κατάσταση είναι οριακή και θα πάμε ή προς τα πάνω ή προς τα κάτω".

Σε ερώτηση, για το αν είναι ικανοποιημένος από τη μέχρι τώρα στάση της κυβέρνησης απέναντι στους βιομηχάνους και τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν χτες από το βήμα της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης ο πρωθυπουργός και ο υπουργός ΕΘνικής Οικονομίας, είπε ότι "είναι στις γενικές κατευθύνσεις", και πρόσθεσε με νόημα: "Δεν πιστεύω σε υποσχέσεις αλλά σε έργα και συνεπώς αυτό που λείπει είναι ισχυρή πολιτική βούληση και αυτό περιμένουμε, πιθανώς μετά το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ".

Απο την χθεσινή γενική συνέλευση του ΣΕΒ

Από την χτεσινή Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ

Ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης

Ο πρόεδρος της Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Ζ. Σαντέρ

Οι φοροαπαλλαγές στην Ολομέλεια της ΟΚΕ

Το ζήτημα των περικοπών, που σχεδιάζει η κυβέρνηση στις ισχύουσες φοροαπαλλαγές, πρόκειται να συζητηθεί κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής,που αναμένεται να συνεδριάσει την ερχόμενη Δευτέρα, 27 Μάη 1996, υπό την προεδρία του Ι. Κουκιάδη, προέδρου της ΟΚΕ.

Οπως αναφέρεται συγκεκριμένα σε χτεσινή ανακοίνωση της ΟΚΕ, η Ολομέλεια θα συνεδριάσει για την έκφραση γνώμης για τις φορολογικές απαλλαγές που περιέχονται στον ειδικό τόμο που κατατέθηκε στον προϋπολογισμό του 1995. Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, στη συνεδρίαση προσκλήθηκαν να παραστούν ο υπουργός και ο υφυπουργός Οικονομικών Αλ. Παπαδόπουλος και Γ. Ανωμερίτης,αντίστοιχα.

Συμφωνεί και ο Στ. Μάνος

Την απόλυτη ταύτιση των θέσεων της ΝΔ με τις αξιώσεις των βιομηχάνων και τις συστάσεις των διεθνών οργανισμών - ΔΝΤ, ΟΟΣΑ, Ευρωπαϊκή Επιτροπή - επανέλαβε χτες, κατά τη διάρκεια της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ), ο βουλευτής της ΝΔ Στ. Μάνος.Συγκεκριμένα, ο τελευταίος δήλωσε ότι οι αποκρατικοποιήσεις και ο δραστικός περιορισμός της επιχειρηματικής δραστηριότητας του κράτους, που συνιστά ο ΣΕΒ, είναι η μόνη πολιτική που μπορεί να συμβάλει στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών βιομηχανιών και να δημιουργήσει θέσεις εργασίας και κατηγόρησε την κυβέρνηση για ατολμία, διστακτικότητα και ανεπαρκή πολιτική.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ