ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Μάη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Στα παζάρια για το χρέος με τον «αέρα» των αντιλαϊκών της επιδόσεων

Eurokinissi

Την εντύπωση ότι δόθηκε μια μικρή χρονική παράταση, προκειμένου να δουλευτεί καλύτερα η τελική λύση που αφορά στα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, καλλιεργεί η κυβέρνηση, που όλες τις προηγούμενες μέρες εξέφραζε βεβαιότητα για λύση στις 22 Μάη, καλλιεργώντας κάλπικες προσδοκίες και ελπίδες ότι αυτό θα δρομολογήσει εξελίξεις προς όφελος του λαού.

Πιο συγκεκριμένα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Τζανακόπουλος, έκανε λόγο χτες για «μια απόφαση αναβολής λίγων ημερών, που μας δίνει χρόνο για να δουλέψουμε περισσότερο και να προετοιμάσουμε μια καλύτερη λύση», προσθέτοντας ότι «αναγνωρίστηκε από όλους ότι η Ελλάδα έχει ανταποκριθεί πλήρως στις υποχρεώσεις της και έχει τηρήσει τα συμφωνηθέντα», αλλά «δεν κατέστη εφικτό να γεφυρωθούν στο σύνολό τους οι διαφορές», αφού «η απόσταση ανάμεσα στις θέσεις του ΔΝΤ και του γερμανικού ΥΠΟΙΚ, παρά το γεγονός ότι τις τελευταίες εβδομάδες έχει μειωθεί, παραμένει».

Οπως είπε, η ελληνική κυβέρνηση αποζητά μια ρύθμιση για το χρέος «χωρίς γκρίζες ζώνες και χωρίς ασάφεια. Μια λύση που θα ανοίγει το δρόμο για την οριστική έξοδο από την κρίση και φυσικά θα αντιστοιχεί στις θυσίες του ελληνικού λαού»! Δείχνοντας τη Γερμανία, συμπλήρωσε: «Δεν μπορεί η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα να είναι α λα καρτ. Δεν μπορεί κάποιοι να λένε ναι στις μεταρρυθμίσεις, αλλά όχι στη ρύθμιση του χρέους». Γεγονός είναι ότι η συζήτηση για το χρέος είναι αντικείμενο διαμάχης και ανταγωνισμών ανάμεσα στο ΔΝΤ και την Ευρωζώνη, αλλά και ανάμεσα στα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης. Και η όποια ρύθμιση ή διευθέτηση του χρέους, τα όποια «οφέλη» προκύψουν από αυτήν, θα κατευθυνθούν με διάφορους τρόπους στο μεγάλο κεφάλαιο για να χρηματοδοτήσει επενδύσεις.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξέφρασε, πάντως, τη βεβαιότητα ότι στο επόμενο Γιούρογκρουπ, τον Ιούνη, θα υπάρξει η τελική συμφωνία με χαρακτηριστικά που θα δίνουν «οριστική διέξοδο στην ελληνική οικονομία και θα ανοίξει έναν καθαρό διάδρομο, έτσι ώστε να βγούμε από το πρόγραμμα οριστικά και αμετάκλητα τον Αύγουστο του 2018». Σε ό,τι αφορά τα πρωτογενή πλεονάσματα, δήλωσε ότι «φαίνεται ότι προσεγγίζουμε μια λύση, που θα προβλέπει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% θα πρέπει να διατηρηθεί για τέσσερα χρόνια μετά το 2018», αλλά «ξαναλέω ότι είναι ένας δύσκολος στόχος».

Ο Δ. Τζανακόπουλος υπερασπίστηκε την κυβερνητική πολιτική των ματωμένων πλεονασμάτων σαν ...επιτυχία, αφού, όπως ισχυρίστηκε, «αυτό που πρέπει να υπενθυμίζουμε, κάθε φορά, είναι ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5% για το 2018 είναι χαμηλότερο του πλεονάσματος, το οποίο είχε συμφωνήσει η προηγούμενη κυβέρνηση (...) Επομένως, νομίζω ότι ο προσδιορισμός των στόχων πρωτογενούς πλεονάσματος, δεν έχει κανείς την παραμικρή αμφιβολία, ότι αποτελεί μια επιτυχία της ελληνικής κυβέρνησης, παρά το γεγονός - επιμένω - ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% είναι πράγματι υψηλά».

Αμφίσημη ήταν και η τοποθέτησή του σχετικά με το αν τα μέτρα θα ισχύσουν εφόσον το ΔΝΤ δεν συμμετάσχει στο πρόγραμμα, με δεδομένη τη δέσμευση του πρωθυπουργού ότι δεν θα ισχύσουν. Οπως είπε, «σε ό,τι αφορά τα μέτρα, λοιπόν, μέχρι το 2018, είναι προφανές ότι τα μέτρα αυτά μας δεσμεύουν. Από εκεί και πέρα, εφόσον δεν υπάρξει επιτυχής κατάληξη και δεν έχουμε γεφύρωση των διαφορών, όπως σας είπα, μεταξύ Γερμανίας και ΔΝΤ, το σύνολο των παραμέτρων του ελληνικού προγράμματος θα μπει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, έτσι ώστε να γίνουν και οι αναγκαίες τροποποιήσεις».

Με το ΔΣ των εργαζομένων στην ΕΛΒΟ

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας θα συναντηθεί με το Διοικητικό Συμβούλιο των εργαζομένων στην ΕΛΒΟ, σήμερα Τετάρτη, στις 12 το μεσημέρι. Η συνάντηση θα γίνει στην έδρα της ΚΕ, στον Περισσό.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής «προαπαιτούμενο» για την όποια ρύθμιση του χρέους

Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει για τη συζήτηση περί χρέους:

«Οσο κι αν προσπαθεί η κυβέρνηση να εμφανίσει τη ρύθμιση του χρέους ως άλλοθι για τα άγρια αντιλαϊκά μέτρα που ψήφισε, ο λαός αντιλαμβάνεται ότι τα μέτρα ήρθαν για να μείνουν και ότι η συνέχιση και κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής είναι το "προαπαιτούμενο" και για την όποια ρύθμιση του χρέους και την όποια ανάκαμψη της οικονομίας.

Μοναδικοί ωφελημένοι από τη ρύθμιση του χρέους θα είναι όσοι ευθύνονται και για τη διόγκωσή του, δηλαδή οι επιχειρηματικοί όμιλοι. Για το λαό, που δεν ευθύνεται στο ελάχιστο, μοναδική λύση είναι η μονομερής διαγραφή, που μπορεί να πραγματοποιηθεί όταν ο ίδιος ο λαός πάρει στα χέρια του τα κλειδιά της οικονομίας και της εξουσίας και συγκρουστεί με τις διεθνείς λυκοσυμμαχίες, όπως η ΕΕ και το ΔΝΤ».

Περιοδεία του Δ. Κουτσούμπα στη Λακωνία

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας θα επισκεφτεί το νομό της Λακωνίας, την Παρασκευή 26, το Σάββατο 27 και την Κυριακή 28 Μάη.

Το πρόγραμμα της περιοδείας είναι το ακόλουθο:

Παρασκευή 26/5: Θα μιλήσει, στις 9 μ.μ., σε πολιτική συγκέντρωση στη Σπάρτη, στο Ξενοδοχείο «Sparta Inn».

Σάββατο 27/5: Θα συναντηθεί, στις 10 π.μ., με φορείς της Λακωνίας, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Σπάρτης.

Στις 8.30 μ.μ., θα παρευρεθεί σε εκδήλωση της ΚΟ Πελοποννήσου, στο χώρο των κατασκηνώσεων της Αγίας Μαρίνας Ταϋγέτου, με θέμα την παρουσίαση έκδοσης της ΕΠ, που περιλαμβάνει αρχειακό υλικό για την 3η Μεραρχία του ΔΣΕ.

Κυριακή 28/5: Θα παρευρεθεί, στις 11 π.μ., στα αποκαλυπτήρια μνημείου προς τιμήν της 3ης Μεραρχίας του ΔΣΕ (στο 32ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Καλαμάτας - Σπάρτης).

Στις 12 μ., θα μιλήσει στις Κατασκηνώσεις Αγίας Μαρίνας Ταϋγέτου, σε εκδήλωση της ΕΠ Πελοποννήσου προς τιμήν της 3ης Μεραρχίας του ΔΣΕ.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org