ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Μάρτη 2023 - Κυριακή 26 Μάρτη 2023
Σελ. /48
ΑΘΗΝΑ ΜΠΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Δεν συμβιβαζόμαστε! Εχουμε όνειρα και μπορούμε να τα κάνουμε πράξη!

«Αν κάτι μάθαμε τις τελευταίες μέρες, είναι ότι μόνο ο λαός θα σώσει τον λαό! Γι' αυτόν τον λόγο καλούμε όλους τους συμμαθητές μας να κρατήσουμε και στις κάλπες τη στάση που κρατάμε εδώ και 19 μέρες! Με ψηλά το κεφάλι καθημερινά, και στην κάλπη με το ΚΚΕ! Για να στείλουμε ένα βροντερό μήνυμα με χιλιάδες κόκκινες ψήφους που θα κάνουν φασαρία!». Με αυτά τα λόγια η Αθηνά Μπακοπούλου, μαθήτρια Β' Τάξης στο 1ο ΓΕΛ Σταυρούπολης, έστειλε το δικό της αισιόδοξο μήνυμα.

Αναφέρθηκε στις μεγάλες, πολύμορφες μαθητικές κινητοποιήσεις που εξελίχθηκαν όλες τις τελευταίες μέρες, στο πλευρό του λαού, μετά το έγκλημα στα Τέμπη. «Οι καρδιές των μαθητών όλες αυτές τις μέρες χτυπάνε δυνατά, όσο δυνατά ακούστηκαν οι φωνές μας όταν φωνάξανε όλοι μαζί ότι "το έγκλημα αυτό δεν θα ξεχαστεί, όλων των νεκρών θα γίνουμε φωνή"!

Και είμαστε σίγουροι ότι το σύνθημα αυτό θα το κάνουμε πράξη.

Από την πρώτη μέρα που έγινε το δυστύχημα στα Τέμπη, κάναμε τη θλίψη και τα δάκρυα αγώνα σε κάθε σχολείο. Οργανώσαμε συνελεύσεις, καταλήψεις, σχηματίσαμε συνθήματα με τις τσάντες μας, ζωγραφίσαμε, στήσαμε τα δικά μας μνημεία για τα αδέρφια μας που χάθηκαν έτσι άδικα. Η μεγάλη πορεία της Τετάρτης στο κέντρο της Θεσσαλονίκης έγραψε Ιστορία, όπως λέμε μεταξύ μας οι μαθητές. Εκλεισαν σχολεία σε ολόκληρες συνοικίες της Θεσσαλονίκης, όπως ο Εύοσμος, η Σταυρούπολη, η Τούμπα κ.λπ.

Εκείνες τις μέρες οι μαθητές δώσαμε όρκο ότι δεν θα επιτρέψουμε να υπάρξει άλλος Παναγιώτης, όπως ο 15χρονος μαθητής από το Κορδελιό, η Αγάπη, ο Βάιος, η Κλαούντια και πολλοί άλλοι.

"Πάρε όταν φτάσεις" σχηματίσαμε με τις τσάντες μας στα προαύλια των σχολείων μας και νιώσαμε όσο ποτέ άλλοτε ότι θα μπορούσαμε να είμαστε εμείς στη θέση αυτών των παιδιών που χάθηκαν άδικα!

Τα μέλη της ΚΝΕ απευθυνόμαστε στους συμμαθητές με θάρρος και σιγουριά και λέμε ότι όπως αγωνιστήκαμε και ονειρευόμαστε μπορούμε να ψηφίσουμε. ΤΩΡΑ ΚΚΕ!

Γιατί από την πρώτη μέρα τα μέλη της ΚΝΕ δεν επιτρέψαμε το έγκλημα στα Τέμπη να βαφτιστεί ανθρώπινο λάθος, μπήκαμε μπροστά για να μετατρέψουμε τα δάκρυα σε αγώνα, την ώρα που όλα τα άλλα κόμματα έλεγαν ότι τώρα είναι ώρα της θλίψης και του πένθους! Ψήφος λοιπόν στο ΚΚΕ, γιατί δεν συμβιβαζόμαστε με το μέλλον που μας έχουν στρώσει όλες οι κυβερνήσεις, η μία μετά την άλλη! Γιατί ξέρουμε καλά ότι δεν φταίει η χώρα, ούτε "η κακιά η ώρα", αλλά όσοι κυβέρνησαν και κυβερνούνε τώρα. Γιατί έχουμε όνειρα για εμάς και για τις οικογένειές μας, που μόνο εάν αγωνιστούμε μπορούμε να τα κάνουμε πράξη».

ΜΙΡΕΛΛΑ ΜΠΑΚΡΑΤΣΑ
Να κάνουμε την οργή δύναμη ανατροπής

«Εχουμε χρέος να κάνουμε την οργή για όλα όσα βλέπουμε γύρω μας δύναμη ανατροπής και αυτό μπορεί να γίνει πράξη με δυνατό ΚΚΕ και ΚΝΕ παντού!», είπε η Μιρέλλα Μπακρατσά, φοιτήτρια του Τμήματος Ιστορίας - Αρχαιολογίας του ΑΠΘ.

Αναφέρθηκε στην πείρα της από το πανεπιστήμιο και τη στάση των οπορτουνιστικών δυνάμεων: «Δεν συμφωνούσα πάντα με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ. Μπαίνοντας στο πανεπιστήμιο ξεκίνησα να προβληματίζομαι και άρχισα να αποκτώ επαφή και δράση μέσα από το σχήμα των ΕΑΑΚ στη σχολή μου που πρόσκεινται στην οργάνωση της ΑΡΑΣ, στην οποία παρεμβαίνει η ΛΑΕ, πρόσφατος εκλογικός σύμμαχος του ΜέΡΑ25.

(...) Ενα από τα πρώτα στοιχεία που άρχισαν να με προβληματίζουν ήταν η θέση της συγκεκριμένης οργάνωσης απέναντι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία. Μια θέση που αν και όχι εντελώς ανοιχτά, διάλεγε στην πραγματικότητα ιμπεριαλιστή, μιλώντας για "αντιφασιστική" δράση της Ρωσίας απέναντι στον "κακό" Ζελένσκι, με το πρόσχημα της ανάδειξης της Αμερικής ως κύριας ιμπεριαλιστικής δύναμης», είπε.

Επίσης, σημείωσε ότι καθοριστικό ρόλο έπαιξε και η ανάλυσή τους για το πανεπιστήμιο και τον ρόλο του στον καπιταλισμό. «Αρνούνται πεισματικά να αναγνωρίσουν την επιχειρηματική δράση, για την προστασία της οποίας εντείνεται η καταστολή και υπήρχαν σχέδια για εγκατάσταση πανεπιστημιακής αστυνομίας. Μιλούν με γενικότητες περί "γενικής καταστολής, πειθάρχησης του φοιτητικού κινήματος" και κακεντρεχών ιδεοληψιών της σημερινής κυβέρνησης. Μιλούν μονάχα για τον ιδεολογικό ρόλο του πανεπιστημίου και απέχουν από κάθε είδους διεκδίκηση για την αναβάθμιση των σπουδών μας, αφήνοντας βολικά "εκτός κάδρου" τα πραγματικά ριζοσπαστικά αιτήματα που έρχονται σε σύγκρουση με τις κυβερνήσεις και το κυνήγι του κέρδους».

Επιπλέον, όταν χρειάστηκε να ξεκινήσει να εργάζεται κατά το τέταρτο έτος των σπουδών «αντιμετώπισα πρωτοφανή άρνηση και ιδεολογική εναντίωση στην ένταξη εργαζόμενων φοιτητών στα σωματεία τους. Πρόκειται φυσικά για μια πολιτική κατεύθυνση που αφήνει τον εργαζόμενο νέο στο έλεος των αφεντικών».

Είδε τέλος, είπε, «να καλλιεργούν την αντίληψη ότι η συζήτηση και η διαπάλη για τη στρατηγική διέξοδο, την ανατροπή δηλαδή του καπιταλισμού και τον σοσιαλισμό, δεν αφορούν τον καθημερινό αγώνα ούτε καθορίζουν το "τι κίνημα χρειάζεται σήμερα". Δεν συζητούσαν για το ποιες είναι οι προϋποθέσεις για την οργάνωση της λαϊκής αντεπίθεσης, παρά έμεναν μόνο σε σπασμωδικές κινήσεις χωρίς οργάνωση και σκοπό, που κατέληγαν να απογοητεύουν τους νέους και να τους στέλνουν τελικά σπίτια τους».

Απευθυνόμενη στους νέους που βρίσκονται στη θέση που βρισκόταν η ίδια και δεν θέλουν την απομόνωση και την τακτική αποξένωσης από την πάλη του εργατικού - λαϊκού κινήματος, είπε: «Η ΚΝΕ, το ΚΚΕ μπορούν να δώσουν απάντηση σε όλα αυτά τα παιδιά που θέλουν να δώσουν μια πραγματική και καθολική λύση σε όλα τα προβλήματα που νιώθουν τώρα να τους εγκλωβίζουν».

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΠΟΙΚΙΛΙΔΟΥ
Να αλλάξει πορεία το τρένο κι όχι απλά ο μηχανοδηγός

Η Αναστασία Ποικιλίδου, υποψήφια βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης με το ΚΚΕ, εργαζόμενη σε μεταφορική εταιρεία στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης, αναφέρθηκε στα πολλά «Τέμπη» που διασχίζει κάθε μέρα ένας νέος και μια νέα, ένα νέο ζευγάρι, «επιβάτες στο τρένο που τρέχει με σπασμένα φρένα πάνω στις ράγες του κέρδους, άλλοτε με μηχανοδηγό τη ΝΔ, άλλοτε τον ΣΥΡΙΖΑ, άλλοτε το ΠΑΣΟΚ», όπως είπε.

Και κάλεσε τη νεολαία, μπροστά στην κάλπη, «να κάνει την οργή της δύναμη, με ψήφο κατακόκκινη στο ΚΚΕ. Για να αλλάξει πορεία το τρένο κι όχι απλά ο μηχανοδηγός!».

Οπως είπε, «το έγκλημα στα Τέμπη ξεχείλισε ένα ποτήρι που γέμιζε σταγόνα σταγόνα εδώ και πάνω από μια δεκαετία. Γιατί η γενιά μας, όσοι βγήκαμε στην παραγωγή μετά τις σπουδές και κάνουμε τα πρώτα μας βήματα στη ζωή, όσοι προσπαθούμε να φτιάξουμε ένα σπίτι, μια σχέση, βλέπουμε διαρκώς μπροστά μας τα αδιέξοδα ενός συστήματος. Αδιέξοδα που είναι ίδια και στην κρίση και στην ανάπτυξή τους.

(...) Οι νέες και οι νέοι γυρνάμε παντού το βλέμμα μας και βλέπουμε εμπόδια.

Γιατί να μην μπορούμε όταν ολοκληρώνουμε τις σπουδές μας να βρούμε δουλειά πάνω στο αντικείμενό μας; Δουλειά με σύγχρονα δικαιώματα, με μισθό που δεν θα τελειώνει στις πρώτες δεκαπέντε και άμα ήμερες. Δουλειά που δεν θα ανησυχείς αν θα γυρίσεις το απόγευμα σπίτι σου γιατί δεν τηρούνται τα μέτρα ασφάλειας, όπως έγινε και με τον 27χρονο εργαζόμενο σε μεταφορική στη Νεοχωρούδα Θεσσαλονίκης που έχασε τη ζωή του την ώρα της δουλειάς.

Γιατί να βρισκόμαστε αμέσως μετά τις σπουδές μας σε ένα συνεχές κυνήγι γνώσεων και δεξιοτήτων, πιστοποιητικών και μεταπτυχιακών; Για πολλά χρόνια να μην αντέχουμε καν οικονομικά να φύγουμε από το σπίτι μας; Να μην μας μένει στις περισσότερες περιπτώσεις καθόλου ελεύθερος χρόνος και χρήμα για αθλητισμό, γυμναστική, πολιτισμό. Να ζούμε σε πόλεις που έχουν ελάχιστους ελεύθερους χώρους;

Γιατί τα νέα ζευγάρια που κάνουμε το επόμενο βήμα στη ζωή μας, να ψάχνουμε σπίτι και να βρίσκουμε μπροστά μας πανάκριβα ενοίκια, να ζούμε με την αγωνία αν θα βγει ο μήνας ή όχι. Αντί να μπορούμε να χαρούμε την όμορφη αυτή περίοδο που διανύουμε στη ζωή μας; Να μπορούμε να αποφασίζουμε χωρίς οικονομικούς περιορισμούς πότε θα αποκτήσουμε οικογένεια, σε ποια ηλικία και πόσα παιδιά θα κάνουμε χωρίς την σκέψη αν θα φτάνει το εισόδημα ή όχι. Δεν θα έπρεπε να ξέρουμε ότι υπάρχει οργανωμένη κρατική φροντίδα για αυτή μας την επιλογή;

Αυτά δεν είναι απλά τυχαίες ελλείψεις μιας κακής χώρας, αλλά επιλογές. Ενός κράτους πλήρως ανίκανου να καλύψει τις σύγχρονες ανάγκες μας».

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΝΤΟΣ
Κεντρικός επιστημονικός σχεδιασμός και έρευνα συνδεδεμένη με τις ανάγκες της κοινωνίας

«Τώρα ΚΚΕ στους αγώνες για μία καλύτερη κοινωνία σε ένα άλλο σύστημα», είπε ο Γιάννης Κοντός, διδάκτορας Πολιτικός Μηχανικός, μη μόνιμος ερευνητής και διδάσκων στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ.

Αναφέρθηκε στα όνειρα που διαψεύστηκαν, για πραγματική έρευνα πάνω σε πραγματικές ανάγκες αλλά και τις ελπίδες για επαγγελματική αποκατάσταση.

«Το 2019, 4 στους 10 υποψήφιοι διδάκτορες δεν είχαν καμία χρηματοδότηση και αναγκάζονται να δουλεύουν παράλληλα σε άλλες δουλειές ή να χρηματοδοτούνται από τις οικογένειές τους. 3 στους 10 χρηματοδοτούνται από υποτροφίες, αλλά είναι ανασφάλιστοι καθώς δεν προβλέπεται ασφαλιστική κάλυψη στις περισσότερες από αυτές. Οσοι "τυχεροί" χρηματοδοτούνται από ερευνητικά προγράμματα, είτε δεν συμπληρώνουν επαρκή αριθμό ενσήμων για να θεωρηθούν ασφαλισμένοι ή έχουν ασφάλιση γιατί απαιτείται, αλλά το πληρώνουν από την τσέπη τους! Αυτή είναι η σύγχρονη πραγματικότητα για τους νέους που "καινοτομούν".

Την εικόνα συμπληρώνουν η συμμετοχή στο διδακτικό έργο με μηδενικά ή αστεία ωρομίσθια, σε πανεπιστήμια διαλυμένα από την υποστελέχωση και την πετσοκομμένη χρηματοδότηση.

(...) Είμαι 42 χρονών και η ζωή μου όπως και όλων των συναδέλφων μου θα μπορούσε να είναι ένα meme από αυτά που γράφουν: - Πώς νόμιζα ότι είναι η ζωή του ερευνητή - Πώς νομίζουν οι γονείς μου και οι φίλοι μου ότι είναι η ζωή του ερευνητή - Πώς πραγματικά είναι!».

Αναφέρθηκε επίσης στο ποιος καθορίζει τις κατευθύνσεις της έρευνας, λέγοντας ότι όλες οι κυβερνήσεις (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ) «φτιάχνουν ένα πανεπιστήμιο που θα απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο από τις κοινωνικές ανάγκες, από τις δυνατότητες που υπάρχουν να διαδίδεται η γνώση που παράγεται σε αυτό, να δίνει απάντηση στα λαϊκά βάσανα, στις αγωνίες μας. Κατεβάζουμε προτάσεις ερευνητικές όχι για να λύσουμε προβλήματα κοινωνικά αλλά επιχειρηματικά. Το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να σκεφτούμε κάθε φορά, είναι ποιο θα είναι το τελικό προϊόν και ποια εταιρεία θα το πουλήσει! Τα πανεπιστήμια δεν συνδέονται με τις ανάγκες της κοινωνικής πλειοψηφίας. Ολα είναι θέμα κόστους και οφέλους. Η γνώση και η έρευνα είναι πλέον εμπόρευμα».

Και απαντώντας στο ερώτημα αν μπορεί να γίνει κάτι διαφορετικά, είπε: «Η απάντηση είναι ΝΑΙ. Το ΚΚΕ αναλύει σωστά την κατάσταση, καταδεικνύει τους ενόχους, δίνει ελπίδα για το μέλλον και δείχνει τον δρόμο και για την έρευνα και για τον αγώνα. Ο κεντρικός επιστημονικός σχεδιασμός της παραγωγής και μία έρευνα συνδεδεμένη με τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας θα είναι η λύση και τότε δεν θα υπάρχει ταβάνι στο τι θα μπορούμε να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ