ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Φλεβάρη 2024 - Κυριακή 25 Φλεβάρη 2024
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΑΘΗΝΑΣ
Αγωνιστική κλιμάκωση για αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν σπουδές, πτυχία με αξία

Μεγάλος σταθμός η συμμετοχή στις απεργιακές κινητοποιήσεις στις 28 Φλεβάρη | Πολύμορφες δράσεις και νέο συλλαλητήριο την Πέμπτη | Πανελλαδικό συλλαλητήριο τη μέρα που θα τεθεί προς ψήφιση το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια

«Το νομοσχέδιο έχει ήδη απορριφθεί». «Δεν θα δεχτούμε να γίνει η αδικία νόμος! - Δεν θα ανεχτούμε τη διάλυση των πτυχίων μας!», δηλώνουν ακόμα πιο δυνατά, πιο αποφασιστικά οι φοιτητικοί σύλλογοι οι οποίοι κλιμακώνουν τον αγώνα που ξεκίνησε εδώ και ενάμιση μήνα, κάνοντας την αντίθεση στο νομοσχέδιο για ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων υπόθεση όλου του λαού.

«Ξεπεράσαμε τον ένα μήνα κινητοποιήσεων και καταλήψεων των φοιτητικών συλλόγων σε όλη την Ελλάδα! Χαιρετίζουμε τη μαζική κινητοποίηση στην Αθήνα, όπως και τις κινητοποιήσεις σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας». «Είναι ξεκάθαρο πως το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω, κόντρα στις απειλές και τους εκβιασμούς του υπουργείου και της κυβέρνησης. Ετσι θα συνεχίσουμε! Ολη η κοινωνία βροντοφωνάζει παντού πως τα σχέδια της κυβέρνησης θα ανατραπούν! Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο!», τονίζουν χαιρετίζοντας τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των αγροτών, τις διαδηλώσεις και τις αγωνιστικές αποφάσεις του λαού σε όλη τη χώρα, ενώ καταγγέλλουν για μία ακόμα φορά τις προσπάθειες τρομοκράτησης από την κυβέρνηση απέναντι στον αγώνα των φοιτητών και φοιτητριών.

Μετά την μαχητική πορεία φοιτητικών συλλόγων της Αθήνας, την περασμένη Πέμπτη, τις αντίστοιχες πορείες σε άλλες πόλεις, πραγματοποιήθηκε συντονισμός χαράσσοντας τα επόμενα αγωνιστικά βήματα. Μεγάλος σταθμός κλιμάκωσης είναι η συμμετοχή στις απεργιακές κινητοποιήσεις στις 28 Φλεβάρη - στη μεγάλη πανελλαδική απεργία τη μέρα που συμπληρώνεται ένας χρόνος από το έγκλημα στα Τέμπη, στις 10.30 π.μ. στα Προπύλαια, μαζί με τα εργατικά σωματεία και τους μαζικούς φορείς. «Το έγκλημα αυτό δεν θα ξεχαστεί!», δηλώνουν και με τη συγκέντρωση φοιτητικών συλλόγων στα Τέμπη το Σάββατο 24 Φλεβάρη.

Οι φοιτητικοί σύλλογοι προχωρούν σε νέο γύρο Γενικών Συνελεύσεων την επόμενη βδομάδα, νέο γύρο πολυήμερων καταλήψεων σε όλες τις σχολές, διοργανώνουν πανελλαδικό συλλαλητήριο τη μέρα ψήφισης του νομοσχεδίου και προωθούν πανελλαδικό συντονισμό φοιτητικών συλλόγων. «Καμία εκπαιδευτική λειτουργία των ιδρυμάτων, να παραλύσουν τα πανεπιστήμια και να βρεθούμε φοιτητές, καθηγητές, διοικητικό προσωπικό όλοι μαζί στους δρόμους!», καλούν.

«Θα πλημμυρίσουμε όλη τη χώρα στις μεγάλες απεργιακές διαδηλώσεις στις 28 Φλεβάρη, θα βουλιάξουμε την Αθήνα με νέα πανελλαδική κινητοποίηση τη μέρα ψήφισης του νομοσχεδίου», σημειώνουν οι φοιτητικοί σύλλογοι, τονίζοντας: «Ο αγώνας που δίνουμε είναι δίκαιος, διεκδικούμε το αυτονόητο. Αυτό που θέλουμε είναι ένα αποκλειστικά δημόσιο και πραγματικά δωρεάν πανεπιστήμιο, χωρίς αποκλεισμούς και "κόφτες", πτυχία με αξία για να εργαστούμε με δικαιώματα». «Η κυβέρνηση βρίσκεται απομονωμένη από την κοινωνία προχωρώντας προς την ψήφιση και αυτό το έχουν καταφέρει το φοιτητικό κίνημα και οι μαζικές κινητοποιήσεις. Στην πολιτική αυτή διαχρονικά έχουν ευθύνη και άνοιξαν τον δρόμο για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο όλα τα κόμματα που κυβέρνησαν τη χώρα. Αυτό αποδεικνύεται από τις δηλώσεις του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, που συμφωνούν με τα δίδακτρα, τα "μη κρατικά" πανεπιστήμια και ζητάνε ακόμα και την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος».

Την Πέμπτη 29 Φλεβάρη προχωρούν σε νέο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια και συντονισμό Γενικών Συνελεύσεων και καταλήψεων των φοιτητικών συλλόγων.

Παράλληλα, ξεδιπλώνουν καθημερινές δράσεις το επόμενο διάστημα, με αποκλεισμούς ιδρυμάτων, δρόμων και άλλων σημείων επιχειρηματικής λειτουργίας των ιδρυμάτων, εξορμήσεις σε σχολεία και γειτονιές, κεντρικά σημεία της Αθήνας. Μη μένοντας θεατές απέναντι στη σφαγή του Παλαιστινιακού λαού, δηλώνουν στήριξη στις διαδηλώσεις αλληλεγγύης των σωματείων, της Παλαιστινιακής Αρχής, στηρίζουν τις κινητοποιήσεις ενάντια στην εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ.

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ
«Νομοθετεί την αδικία» και την υποβάθμιση για τις σπουδές

Από την ερχόμενη βδομάδα αναμένεται να αρχίσει η συζήτησή του στη Βουλή

Τον δρόμο της κοινοβουλευτικής διαδικασίας παίρνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, σύμφωνα με τον υπουργό Παιδείας, που την Παρασκευή δήλωσε ότι την ίδια μέρα αναμενόταν η κατάθεσή του στη Βουλή. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της κυβέρνησης, η συζήτησή του στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής αναμένεται να αρχίσει την ερχόμενη Τρίτη, με ορίζοντα μέχρι το τέλος της πρώτης βδομάδας του Μάρτη να ολοκληρωθεί η διήμερη συζήτησή του στην Ολομέλεια.

Ο υπουργός Παιδείας, μιλώντας την Παρασκευή στο ραδιόφωνο του «ΣΚΑΪ», είπε ότι στο νομοσχέδιο ενσωματώνονται προτάσεις και παρατηρήσεις που κατατέθηκαν αυτό το διάστημα στη διαβούλευση και γενικότερα, λέγοντας ότι μια από αυτές θα είναι η κινητροδότηση των ξένων παραρτημάτων να εγκατασταθούν σε επαρχιακές πόλεις, αφού οι χρηματικές εγγυήσεις που θα καλούνται να καταβάλλουν για την ίδρυσή τους θα είναι στα 2 εκατομμύρια ευρώ για το Λεκανοπέδιο και τη Θεσσαλονίκη και στο 1 εκατομμύριο για τις υπόλοιπες πόλεις και περιοχές της χώρας. Το παραπάνω αποτελεί καταφανέστατα μια προσπάθεια της κυβέρνησης να πιέσει το ΠΑΣΟΚ, το οποίο παρόλο που συμφωνεί με την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, δηλώνει πως δεν θα ψηφίσει, ζητώντας γεωγραφική διασπορά των ιδιωτικών ΑΕΙ πέραν του λεκανοπεδίου. Μάλιστα, ο υπουργός πρόσθεσε ότι αυτό είναι ένα κίνητρο προς αυτή την κατεύθυνση, που το... πρόσθεσε στις εστίες που δρομολογούνται με ΣΔΙΤ και στο επίδομα στέγης που λαμβάνουν κάποιες χιλιάδες φοιτητές. Αφησε δηλαδή ανοιχτό το παράθυρο να «πριμοδοτούνται» από αυτά τα στεγαστικά μέτρα - ψίχουλα και οι φοιτητές των ιδιωτικών πανεπιστημίων!

Είναι εξάλλου γνωστό το επιχείρημα που προβάλλουν πολλοί πανεπιστημιακοί, γνώστες τού πώς λειτουργεί η «αγορά» Ανώτατης Εκπαίδευσης στις χώρες που ήδη λειτουργούν και δημόσια και ιδιωτικά πανεπιστήμια, που λένε ότι τα ιδιωτικά διεκδικούν κρατική χρηματοδότηση στο όνομα της ισότητας στον ανταγωνισμό τους με τα δημόσια. Και μπορεί τώρα ο υπουργός να αρνείται ότι θα τους δώσει κρατική χρηματοδότηση, όταν ιδρυθούν όμως θα έχουν κάλλιστα τη δυνατότητα να τη διεκδικήσουν με βάση το ευρωενωσιακό δίκαιο. Αντίστοιχα ερωτήματα δημιουργούνται για το αν θα έχουν και οι φοιτητές των ιδιωτικών τη δυνατότητα να διεκδικήσουν τις ίδιες παροχές που δικαιούνται οι φοιτητές των δημόσιων πανεπιστημίων.

Εκείνο που είναι φανερό είναι ότι «νομοθετείται η αδικία», αφού το νομοσχέδιο καταργεί τον ενιαίο τρόπο εισαγωγής στα πανεπιστήμια, η πρόσβαση στην Ανώτατη Εκπαίδευση γίνεται με βάση το πορτοφόλι της οικογένειας. Υποβαθμίζονται συνολικά τα πτυχία, αφού οι 3ετείς σπουδές ιδιωτικών πανεπιστημίων και κολεγίων θα έχουν αντίστοιχη ακαδημαϊκή και επαγγελματική αναγνώριση με τα πτυχία των 4ετών, 5ετών των δημόσιων ελληνικών πανεπιστημίων. Επιβάλλεται η υποστελέχωση των δημοσίων ΑΕΙ, αφού έως το 2030 η αναλογία αποχωρήσεων - προσλήψεων θα είναι 1:1, κι αυτό ενώ από το 2009 έως το 2020 χάθηκαν 7.904 θέσεις εργασίας εκπαιδευτικού προσωπικού. Θεσμοθετούνται νέα δίδακτρα και ...τιμολόγηση των σπουδών στα δημόσια πανεπιστήμια, ακόμα και στα ελληνόγλωσσα προπτυχιακά προγράμματα, που ήταν τα μόνα μέχρι τώρα που διατηρούνταν δωρεάν.

Και μαζί με όλα αυτά εντείνεται στο έπακρο η εμπορευματοποίηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης και η ενίσχυση της επιχειρηματικής λειτουργίας των δημόσιων πανεπιστημίων, τόσο μέσω των διατάξεων ενίσχυσης της «εξωστρέφειάς» τους (τους ανοίγει τον δρόμο για εμπορικές συμφωνίες με ιδρύματα του εξωτερικού και για νέα κοινά προγράμματα σπουδών με δίδακτρα), όσο και με το 1 δισ. που τάζει ότι θα δώσει εφάπαξ φέτος για την ενίσχυση των δημόσιων ΑΕΙ. Γιατί, να μην ξεχνάμε, από τη μια αυτό το 1 δισ. δεν ισοφαρίζει σε τίποτα τις απώλειες 6,1 δισ. στη χρηματοδότηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης από το 2008 έως το 2021, από την άλλη τα υποπρογράμματα που αθροίζει η κυβέρνηση σε αυτό αφορούν τις εστίες με ΣΔΙΤ που θα θησαυρίσουν οι ιδιώτες και θα τις πληρώνουν οι φοιτητές και μια σειρά άλλα προγράμματα που ενισχύουν είτε απευθείας τις επιχειρήσεις είτε τα ιδρύματα, για να συμπράττουν με αυτές και να εμπορεύονται τα αποτελέσματα της έρευνάς τους.

Για όλους αυτούς τους λόγους το νομοσχέδιο έχει ήδη απορριφθεί από τη συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου της εκπαίδευσης, που έχει καταδείξει ότι αυτό συνιστά οπισθοδρομική τομή στην Ανώτατη Εκπαίδευση της χώρας μας.

Εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη

Εκδήλωση με θέμα το σχέδιο νόμου για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων και τις επιπτώσεις του στα δημόσια πανεπιστήμια, την πρόσβαση στην Ανώτατη Εκπαίδευση και τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, το εθνικό απολυτήριο, τις συνέπειες που θα έχουν στην καθημερινότητα των μαθητών και των οικογενειών τους, διοργανώνει η Ομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων Κεντρικής Μακεδονίας την Κυριακή 25/2 στις 11 π.μ. στο κλειστό Δημοτικό Θέατρο Νεάπολης.

Θα μιλήσουν οι: Θανάσης Κοκονάς, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων Κ. Μακεδονίας, Γιώργος Τσακλίδης, καθηγητής Τμήματος Μαθηματικών ΑΠΘ, Σταύρος Τριλυράκης, πρόεδρος Ενωσης Γονέων Πεύκων, Γιώτα Κορομπόκη, μέλος ΔΣ Ενωσης Γονέων Συκεών.

ΠΟΣΔΕΠ
Ομόφωνη απόφαση για απεργιακές κινητοποιήσεις τις επόμενες δύο βδομάδες

Απέναντι στην επιμονή της κυβέρνησης να προωθήσει το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια παρά την αντίθεση του συνόλου της πανεπιστημιακής κοινότητας, η Εκτελεστική Γραμματεία της ΠΟΣΔΕΠ (Ομοσπονδία των πανεπιστημιακών) με ομόφωνη απόφασή της καλεί την πανεπιστημιακή κοινότητα σε αγωνιστική εγρήγορση και προκηρύσσει απεργιακές κινητοποιήσεις. Συγκεκριμένα, σημειώνει:

«Θεωρούμε αναγκαία την προκήρυξη απεργίας για την Τρίτη 27 Φλεβάρη, ημέρα που ξεκινά η συζήτηση του νομοσχεδίου στη Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, και καλούμε τους συλλόγους μελών ΔΕΠ να πάρουν αποφάσεις για κινητοποιήσεις (απεργία, στάση εργασίας, εκδηλώσεις κ.λπ.), καθώς και για πολύμορφες δράσεις ενημέρωσης και ενεργοποίησης θεσμικών και κοινωνικών φορέων και ολόκληρης της κοινωνίας.

Συμμετέχουμε στην 24ωρη πανελλαδική απεργία την Τετάρτη 28 Φλεβάρη για το έγκλημα των Τεμπών, όπως αποφασίστηκε στο συνέδριό μας.

Καλούμε σε κινητοποίηση τον κλάδο τις ημέρες συζήτησης και ψήφισης του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής (προκήρυξη απεργίας για τις 7 και 8 Μάρτη με αποφάσεις των συλλόγων) και οργανώνουμε, σε συντονισμό και με άλλους φορείς, πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα με συγκέντρωση στο Σύνταγμα την ημέρα ψήφισής του».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ