ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Φλεβάρη 2024 - Κυριακή 25 Φλεβάρη 2024
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σε απεργιακούς ρυθμούς στον ένα χρόνο από το προδιαγεγραμμένο έγκλημα

Απεργιακή συγκέντρωση στις 10.30 π.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου, αλλά και απογευματινό συλλαλητήριο, στις 7 μ.μ., στον ΟΣΕ

Από τη συγκέντρωση στον ΟΣΕ της Θεσσαλονίκης την περασμένη Πέμπτη

INTIME NEWS

Από τη συγκέντρωση στον ΟΣΕ της Θεσσαλονίκης την περασμένη Πέμπτη
Στη Θεσσαλονίκη, την πόλη που ο λαός της θρήνησε τους περισσότερους νεκρούς από το έγκλημα στα Τέμπη, με 9 απ' αυτούς να είναι μάλιστα φοιτητές στο ΑΠΘ, δεν μπορεί παρά η απεργία να αποτελέσει κορυφαίο σταθμό στη λαϊκή πάλη.

Σε αυτήν την κατεύθυνση, πολύμορφα δίνουν τη μάχη της απεργίας τα εργατικά σωματεία, οργανώνοντας περιοδείες, εξορμήσεις, συσκέψεις, συνελεύσεις, μέσα από τις οποίες ανοίγει η συζήτηση για την ουσία της πολιτικής που οδήγησε στο έγκλημα στα Τέμπη, αλλά και για τα «Τέμπη» που τσακίζουν συνολικά τις ζωές των εργαζομένων.

Μέσα από τη συζήτηση αναδεικνύεται η θέληση μαζικά των εργαζομένων να απεργήσουν, να συμμετάσχουν και στην απεργιακή συγκέντρωση που θα γίνει στις 10.30 π.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου αλλά και στο απογευματινό συλλαλητήριο, που προγραμματίζεται να γίνει στις 7 μ.μ., στον ΟΣΕ.

Για να τιμήσουν τους 57 νεκρούς που ζητάνε δικαίωση και να διαδηλώσουν αγωνιστικά, μαχητικά, μαζικά την απόφασή τους να συγκρουστούν με αυτήν την πολιτική του κέρδους, που απέδειξε ότι είναι δολοφονική για τον λαό, που βρίσκεται πίσω από την ακρίβεια και τους μισθούς - φιλοδωρήματα, πίσω από την ένταση της εκμετάλλευσης, την εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση της Υγείας και της Παιδείας, που ευθύνεται για το καθημερινό «μακελειό» στους χώρους δουλειάς.

Μετά και την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Σωματείου Εργαζομένων στην ΕΥΑΘ για συμμετοχή στην απεργία, και με βάση τις μέχρι τώρα αποφάσεις Ομοσπονδιών και σωματείων, πλέον στη Θεσσαλονίκη καλύπτεται το σύνολο των εργαζομένων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Οι εργαζόμενοι στον σιδηρόδρομο, που θρηνούν συναδέλφους τους, μέσα από την Επιτροπή Αγώνα Μηχανοστασίου Θεσσαλονίκης της «Hellenic Train», οργανώνουν τη μαζική συμμετοχή τους αναδεικνύοντας ότι η κλιμάκωση της πάλης για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους για ασφαλή, φθηνό και σύγχρονο σιδηρόδρομο είναι ο καλύτερος τρόπος για να τιμήσουν τους νεκρούς τους, αποτελεί εγγύηση για να βελτιωθούν οι συνθήκες και οι όροι εργασίας τους.

Οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί, μέσα από τους φορείς τους, συλλογικά στέλνουν μήνυμα ότι το «Οχι άλλα Τέμπη» σημαίνει ότι δεν θα επιτρέψουν οι ζωές των παιδιών, η ποιοτική και πολύπλευρη μόρφωση σε σύγχρονα και ασφαλή σχολεία, να μετριούνται ως κόστος.

Οι εργαζόμενοι στον Επισιτισμό - Τουρισμό, συσπειρωμένοι στο ΣΕΤΕΠΕ και στο Σωματείο Εργαζομένων της «e-food», δίνουν παράλληλα τη μάχη ενάντια στην επίθεση της εργοδοσίας στους χώρους δουλειάς, όπως σε γνωστό ξενοδοχείο που ετοιμάζεται να στείλει μαζικά κόσμο στην ανεργία, αλλά και στις αυθαιρεσίες και την τρομοκρατία που ασκείται από την εργοδοσία σε επιχειρήσεις επισιτισμού. Το Σωματείο Εργαζομένων στην «e-food», που πρόσφατα έδωσε με επιτυχία τη μάχη των αρχαιρεσιών με μαζικοποίησή του, προγραμματίζει απεργιακή προσυγκέντρωση για όλους τους διανομείς της πόλης, στις 9 το πρωί στην οδό Απόλλωνος, στον Κήπο του Καλού. Εκεί όπου σκοτώθηκε ο συνάδελφός τους Σταύρος, για να μπορούν τα κέρδη των εταιρειών να βγαίνουν σε κάθε καιρική συνθήκη κι ας πεθαίνουν άνθρωποι.

Οι εργαζόμενοι σε Τηλεπικοινωνίες - Πληροφορική, μαζί με το ΣΕΤΗΠ και τα επιχειρησιακά τους σωματεία, όλη την τελευταία περίοδο δίνουν τη μάχη ενάντια σε απολύσεις - μη ανανέωση συμβάσεων, σε «TaskUs», «Teleperformance», ΕΚΕΤΑ και αλλού, διεκδικώντας παράλληλα βελτίωση των συνθηκών εργασίας, σταθερή δουλειά, αυξήσεις στους μισθούς, ΣΣΕ. Μέσα από αυτές τις μάχες συσπειρώθηκαν περισσότεροι στο σωματείο, εγγράφηκαν και μετανάστες, νέοι εργαζόμενοι στην πλειοψηφία τους. Προσπαθούν να συντονίσουν τη δράση τους και προετοιμάζουν τη μαζική συμμετοχή στην απεργία.

Παράλληλα, δεν υποστέλλουν και τη σημαία της αλληλεγγύης. Ετσι, το Σωματείο στην «Pfizer» κάθε πρωί συνεχίζει να συγκεντρώνει είδη πρώτης ανάγκης για τον λαό της Παλαιστίνης.

Το Συνδικάτο Μετάλλου «οργώνει» τους χώρους δουλειάς και μπαίνει μπροστά στη μάχη των εργαζομένων στην «ΠΥΡΑΜΙΣ», που παλεύουν να αποκρούσουν την εφαρμογή της εκ περιτροπής εργασίας, στη «ΣΙΔΕΝΟΡ» που διεκδικούν την υπογραφή ΣΣΕ.

Ενώ η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης δίνει παράλληλα τη μάχη για την απεργία και τις αρχαιρεσίες που θα πραγματοποιηθούν από τις 29 Φλεβάρη μέχρι και τις 10 Μάρτη. Σε μια περίοδο που οι μάχες που προηγήθηκαν για το ωράριο και την κυριακάτικη αργία, ενάντια στην εργασία σε αργίες, έφερε κοντά στο Σωματείο πολλούς νέους εργαζόμενους.


ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Ο λαός και η νεολαία θα φωνάξουν δυνατά: «'Η τα κέρδη τους ή οι ζωές μας»

5 από τα 6 Εργατικά Κέντρα και δεκάδες σωματεία έχουν πάρει αποφάσεις για απεργία. Μαζική αναμένεται η συμμετοχή φοιτητών και μαθητών

Από τα συλλαλητήρια που συγκλόνισαν τη Λάρισα μετά το έγκλημα στα Τέμπη

DIMITRIS KASTANARAS

Από τα συλλαλητήρια που συγκλόνισαν τη Λάρισα μετά το έγκλημα στα Τέμπη
Εναν χρόνο μετά το προδιαγεγραμμένο έγκλημα στα Τέμπη, ο εργαζόμενος λαός και η νεολαία της Θεσσαλίας ετοιμάζονται να βροντοφωνάξουν ξανά το σύνθημα «'Η τα κέρδη τους ή οι ζωές μας», «το έγκλημα αυτό δεν θα συγκαλυφθεί!».

Στη Θεσσαλία, που έγινε το επίκεντρο της ανείπωτης τραγωδίας αφού εκεί συνέβη το δυστύχημα, έναν χρόνο μετά έχουν γίνει ακόμα πιο φανερές οι «κοιλάδες των Τεμπών», οι ζώνες δηλαδή των ανυπολόγιστων κινδύνων στους οποίους είναι εκτεθειμένος ο λαός, εξαιτίας μιας πολιτικής που λογαριάζει σαν «κόστος δίχως όφελος» την ουσιαστική προστασία του.

Είναι η ίδια πολιτική που «έπνιξε» τη Θεσσαλία τον Σεπτέμβρη, που 6 μήνες μετά αντιμετωπίζει την αποκατάσταση και την αποζημίωση του λαού ως κόστος, καθυστερώντας τραγικά ακόμα και τα στοιχειώδη μέτρα ανακούφισης.

Είναι η ίδια πολιτική που βγάζει στον δρόμο του αγώνα χιλιάδες αγρότες, οι οποίοι παλεύουν για να συνεχίσουν να παράγουν και να ζουν στον τόπο τους.

Διευρυμένο το απεργιακό μέτωπο

Η Θεσσαλία ολόκληρη είχε συγκλονιστεί πέρυσι από τα μεγαλύτερα συλλαλητήρια των τελευταίων ετών, με τους εργαζόμενους να «νεκρώνουν» χώρους δουλειάς, πραγματοποιώντας μαζί με τη νεολαία πολύμορφες δράσεις με έντονα τα στοιχεία της μαχητικότητας, της συλλογικότητας, της αλληλεγγύης, της μεγαλύτερης εμπιστοσύνης στην αξία της οργανωμένης πάλης.

Σήμερα, έναν χρόνο μετά, η δυσαρέσκεια που εκφράζεται από πλατιά τμήματα του λαού και της νεολαίας εξαιτίας των πιεστικών εργατικών - λαϊκών προβλημάτων, γίνεται η καύσιμη ύλη για να εκφραστεί αγωνιστικά ένα ακόμα μεγαλύτερο τμήμα της εργατικής τάξης και του λαού.

Οι αποφάσεις δεκάδων συνδικαλιστικών οργανώσεων για συμμετοχή στην απεργία, κόντρα και στη στάση της ΓΣΕΕ, οι διεργασίες σε μια σειρά από χώρους δουλειάς, δείχνουν ότι την Τετάρτη μπορούν να «πλημμυρίσουν» ξανά οι δρόμοι από διαδηλωτές.

Είναι χαρακτηριστικό ότι απόφαση για την απεργία έχουν πάρει σχεδόν όλα τα Εργατικά Κέντρα της περιοχής. Με εξαίρεση το Εργατικό Κέντρο Φαρσάλων, απόφαση για απεργία έχουν πάρει τα Εργατικά Κέντρα Λάρισας, Βόλου, Τρικάλων, Καρδίτσας, Ελασσόνας.

Αντίστοιχα δεκάδες πρωτοβάθμια σωματεία έχουν πάρει αποφάσεις, πολλά από αυτά μέσα από Γενικές Συνελεύσεις. Για παράδειγμα στη Λάρισα, 8 σωματεία του ιδιωτικού τομέα και 3 του δημοσίου έχουν πραγματοποιήσει συνελεύσεις. Κάποιες από αυτές, όπως του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ήταν ιδιαίτερα μαζικές (συμμετείχαν 200 δάσκαλοι). Δεκάδες είναι και οι συσκέψεις που έχουν οργανωθεί σε χώρους δουλειάς σε όλη τη Θεσσαλία.

Αλλά και οι συσκέψεις που οργάνωσαν τα Εργατικά Κέντρα και τα σωματεία σε κάθε πόλη, χαρακτηρίστηκαν από τη μαζική συμμετοχή. Για παράδειγμα στη Λάρισα συμμετείχαν εκπρόσωποι 40 μαζικών φορέων. Μάλιστα πολλοί φορείς συμμετείχαν για πρώτη φορά σε τέτοιες διαδικασίες, δήλωσαν τη συμφωνία τους με την απεργία και το πλαίσιο αιτημάτων.

Η συμμετοχή αυτή δεν είναι τυχαία. Εχουν προηγηθεί ο συντονισμός άνω των 100 φορέων της Θεσσαλίας για την αγωνιστική διεκδίκηση μέτρων στήριξης και αποκατάστασης των πλημμυροπαθών και το μεγάλο πανθεσσαλικό συλλαλητήριο στις 16 Δεκέμβρη.

Οι εξορμήσεις, οι περιοδείες, οι ομιλίες στους χώρους δουλειάς καταγράφουν την αγωνιστική διάθεση σε ευρύτερα τμήματα εργαζομένων. Πολλοί περισσότεροι είναι αυτοί που έχουν δηλώσει ότι θα απεργήσουν, αψηφώντας την εργοδοτική τρομοκρατία ή τη μοιρολατρία που καλλιεργείται. Αυτή η εικόνα έρχεται π.χ. από την «ALFA WOOD» στη Λάρισα, από εργοστάσια μετάλλου στον Βόλο, από εργοστάσια τροφίμων στα Τρίκαλα, εργοτάξια, αλλά και χώρους Εκπαίδευσης, δήμους κ.α.

Αγωνιστικό «παρών» από τους βιοπαλαιστές της υπαίθρου και της πόλης

Στα συλλαλητήρια θα συμμετάσχουν και οι βιοπαλαιστές αγρότες που βρίσκονται εδώ και έναν μήνα στα μπλόκα. Αλλά και οι αυτοαπασχολούμενοι των πόλεων. Μάλιστα, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Λάρισας πήρε απόφαση για τρίωρη στάση εργασίας από τις 11 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι. Ενώ, και ο Δικηγορικός Σύλλογος Λάρισας καλεί σε καθολική αποχή εκείνη τη μέρα.

Η νέα γενιά δεν ξεχνά

Την ίδια ώρα μαθητές και φοιτητές ετοιμάζονται να στείλουν το μήνυμα ότι η νέα γενιά δεν ξεχνά, δεν συγχωρεί και πως μόνο με τον αγώνα θα δικαιωθούν τα θύματα στα τρένα! Πάνω από 15 φοιτητικοί σύλλογοι θα συμμετάσχουν στα συλλαλητήρια, ενώ και το κλίμα στα σχολεία προμηνύει μια μαζική συμμετοχή των μαθητών. Μαζί με τις πολύμορφες πρωτοβουλίες που θα γίνουν σε σχολεία και σχολές, οργανώνεται μαζική κινητοποίηση το Σάββατο 24 Φλεβάρη στον τόπο του εγκλήματος στις 12 το μεσημέρι.Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ