ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Φλεβάρη 2024 - Κυριακή 25 Φλεβάρη 2024
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
28 ΦΛΕΒΑΡΗ - ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ!
Κανείς για δουλειά, απεργούμε για τις ζωές μας, κόντρα στα κέρδη τους!

Στις 10.30 π.μ. στα Προπύλαια η απεργιακή συγκέντρωση στην Αθήνα, την ίδια ώρα στο Αγαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη

«`Η τα κέρδη τους ή οι ζωές μας»:

Με το σύνθημα αυτό που θα συγκλονίσει ξανά όλη τη χώρα, τα εκατοντάδες σωματεία σε όλη τη χώρα ετοιμάζονται για τη μεγάλη μάχη της Τετάρτης 28 Φλεβάρη. Με διεκδικήσεις για τη ζωή των εργαζομένων, με πρωτοβουλίες για την άνοδο της οργάνωσης και της αγωνιστικής δράσης στους χώρους δουλειάς, η απεργία στις 28 Φλεβάρη αναμένεται να αποτελέσει μεγάλο σταθμό για την ένταση της διεκδίκησης των εργαζομένων.

Εναν χρόνο λοιπόν μετά τις μεγάλες κινητοποιήσεις που προκάλεσε η απώλεια 57 συνανθρώπων μας στις ράγες της πολιτικής κόστους - οφέλους, σωματεία και φορείς διατρανώνουν για μια ακόμα φορά ότι δεν θα επιτρέψουν να συγκαλυφθούν οι ευθύνες για το έγκλημα. Εξάλλου, στις ίδιες «ράγες» εκτροχιάζεται κάθε πλευρά της ζωής των εργαζομένων και των οικογενειών τους: Οι μισθοί ροκανίζονται από την ακρίβεια και εξαντλούνται στις 19 κάθε μήνα, οι δημόσιες δομές Υγείας βρίσκονται στο «κόκκινο» λόγω της υποστελέχωσης, η μόρφωση και οι σπουδές μετατρέπονται όλο και περισσότερο σε ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα.

Στην κατάσταση αυτή, οι εργαζόμενοι σε μια σειρά από χώρους δουλειάς και κλάδους, με τις μαζικές Γενικές τους Συνελεύσεις, με συσκέψεις και άλλες μορφές οργάνωσης, αποφασίζουν να απαντήσουν με απεργία. Σε μια περίοδο που η κυβέρνηση, μαζί με τους «κοινωνικούς εταίρους», βάζει για μια ακόμα φορά σε εφαρμογή τον νόμο Βρούτση - Αχτσιόγλου για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού, με την υπονόμευση των Συμβάσεων, αντιτάσσουν τον αγώνα τους για κλαδικές και επιχειρησιακές Συλλογικές Συμβάσεις. Με την απεργία και τις άλλες πρωτοβουλίες τους απαντούν και στην προσπάθεια υπονόμευσης από την ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ, που έχει ήδη ανοίξει ...εποικοδομητικό «κοινωνικό διάλογο» με την κυβέρνηση στο παζάρι για τα ψίχουλα του βασικού μισθού.

Οι διεκδικήσεις των συνδικάτων εστιάζουν μεταξύ άλλων στις ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, στην κατάργηση των αντεργατικών νόμων και επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων στα συνδικάτα. Στην αύξηση του κατώτατου μισθού στα 900 ευρώ, με ρήτρα αναπροσαρμογής με βάση τον πληθωρισμό και καθολική επαναφορά των τριετιών, ενσωματώνοντας την περίοδο 2012 - 2023, όπως και της αρχής της ευνοϊκότερης σύμβασης. Επαναφορά των Δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα στους δημοσίους υπαλλήλους, επίδομα ανεργίας στο 80% του κατώτατου μισθού για όλους τους ανέργους. Μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα, 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο, κόντρα στα ωράρια εξόντωσης των εργαζομένων.

«Οχι στις ΝΑΤΟικές δαπάνες - Καμία εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους», λένε ακόμα τα συνδικάτα, που το προηγούμενο διάστημα βρέθηκαν στους δρόμους ενάντια στην αποστολή της φρεγάτας στην Ερυθρά Θάλασσα.

Συγκεντρώσεις και πικετοφορίες σε γειτονιές το Σάββατο μπροστά στην απεργία

Συγκεντρώσεις και πικετοφορίες σε γειτονιές, μπροστά στην πανελλαδική πανεργατική απεργία της 28ης Φλεβάρη, διοργανώνουν το Σάββατο 24 Φλεβάρη σωματεία και φορείς της Αττικής, ως εξής: Στην Ηλιούπολη, 12 μ., στάση Λότσου (απέναντι από τον παλιό Κοκκώση). Στην Καλλιθέα, 11.30 π.μ., πλ. Δαβάκη. Στη Μεταμόρφωση, 12 μ., πλατεία Δημαρχείου. Στη Νέα Ιωνία, 12 μ., πλατεία Σημηριώτη. Στην Πεύκη, 11 π.μ., πλ. Σοφούλη. Σε Αγ. Αναργύρους - Καματερό, 11.30 π.μ., πλατεία Αγ. Αναργύρων.

Οι μικροί επαγγελματίες στον δρόμο, απεργούν οι αυτοκινητιστές ταξί

Τη συμμετοχή τους στην κινητοποίηση που οργανώνεται στις 28 Φλεβάρη, μαζί με τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα που τη συγκεκριμένη μέρα απεργούν, προετοιμάζουν συνδικαλιστικές οργανώσεις αυτοαπασχολούμενων και μικρών επαγγελματιών.

Η ΟΒΣΑ και άλλες Ομοσπονδίες, Ενώσεις και Σωματεία καλούν σε συγκέντρωση την Τετάρτη 28 Φλεβάρη, στις 10.30 π.μ. στα Προπύλαια, ενώνοντας τη φωνή των μικρών επαγγελματιών με τους εργαζόμενους, τους φοιτητές, τη μικρομεσαία αγροτιά. «Στις 28 Φλεβάρη όλοι στον δρόμο μαζί με όλο τον λαό. Να βροντοφωνάξουμε και πάλι, έναν χρόνο από το έγκλημα στα Τέμπη: "`Η τα κέρδη τους ή οι ζωές μας"», τονίζει στην ανακοίνωσή της η ΟΒΣΑ.

Στις αγωνιστικές πρωτοβουλίες από συνδικαλιστικούς φορείς των επαγγελματιών περιλαμβάνεται και η απόφαση του Σωματείου Αυτοκινητιστών Ταξί (ΣΑΤΑ) για 48ωρη απεργία στις 27 και 28 Φλεβάρη. Στις 27 Φλεβάρη το ΣΑΤΑ πραγματοποιεί συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας στο υπουργείο Μεταφορών, ενώ στις 28 Φλεβάρη καλεί σε Γενική Συνέλευση στις 11 π.μ. στο Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου.

Απεργιακές συγκεντρώσεις σε 56 πόλεις

Σε 56 πόλεις έχουν ανακοινωθεί μέχρι στιγμής απεργιακές συγκεντρώσεις για τις 28 Φλεβάρη:

Αθήνα, 10.30 π.μ., Προπύλαια

Θεσσαλονίκη, 10.30 π.μ., Αγαλμα Βενιζέλου

Πάτρα, 10.30 π.μ., πλατεία Εθνικής Αντίστασης

Αγ. Νικόλαος, 11 π.μ., κεντρική πλατεία

Αγρίνιο, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Αίγιο, 10 π.μ., κεντρική πλατεία

Αλεξανδρούπολη, 10.30 π.μ., δημαρχείο

Αλιβέρι, 10 π.μ., Αγαλμα του Λιγνιτωρύχου

Αμφισσα, 10.30 π.μ., πλατεία Λαού

Αργος, 10.30 π.μ., πλατεία Αγίου Πέτρου

Αργοστόλι, 11.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Αρτα, 10.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο

Βέροια, 10.30 π.μ., πλατεία Δημαρχείου

Βόλος, 11 π.μ., πλατεία Ελευθερίας

Γιάννενα, 10.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο

Γιαννιτσά, 11 π.μ., πλατεία ΕΠΟΝ

Γρεβενά, 11 π.μ., κεντρική πλατεία

Δράμα, 11.30 π.μ., Διοικητήριο

Εδεσσα, 11 π.μ., Μικροί Καταρράκτες

Ελασσόνα, 11 π.μ., κεντρική πλατεία

Ζάκυνθος, 9.30 π.μ., πλατεία Αγίου Μάρκου

Ηγουμενίτσα, 10.30 π.μ., πλατεία Δημαρχείου

Ηράκλειο, 10 π.μ., πλατεία Ελευθερίας

Θήβα, 12 μ., πλατεία Αγίων Θεοδώρων

Ιεράπετρα, 11 π.μ, κεντρική πλατεία

Ικαρία, 11 π.μ., πλατεία Ευδήλου

Καλαμάτα, 11 π.μ., παλιό δημαρχείο (Αριστομένους)

Καλλονή Λέσβου, 11 π.μ., Πάρκο

Καρδίτσα, 12 μ., κεντρική πλατεία

Καστοριά, 11 π.μ., ΠΕ Καστοριάς (παλιά Νομαρχία)

Κατερίνη, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Κέρκυρα, 11 π.μ., Εργατικό Κέντρο

Κοζάνη, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Κομοτηνή, 11 π.μ., κεντρική πλατεία

Κόρινθος, 11 π.μ., Εργατικό Κέντρο

Λαμία, 11.30 π.μ., πλατεία Πάρκου

Λάρισα, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Λευκάδα, 11 π.μ., πλατεία Αγίου Μηνά

Λιβαδειά, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Μυτιλήνη, 11 π.μ., πλατεία Σαπφούς

Νάουσα, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Ναύπακτος, 10.30 π.μ., πλατεία Κεφαλόβρυσου

Πρέβεζα, 10.30 π.μ., παλιά ΚΤΕΛ

Πτολεμαΐδα, 11 π.μ., κεντρική πλατεία

Πύργος, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία Σάκη Καράγιωργα

Ρέθυμνο, 10.30 π.μ, δημαρχείο

Σάμος, 10 π.μ., Εργατικό Κέντρο στο Βαθύ

Σητεία, 11 π.μ., κεντρική πλατεία

Σπάρτη, 10.30 π.μ., Πάρκο ΟΤΕ

Τρίκαλα, 10.30 π.μ., πλατεία Ρήγα Φεραίου

Τρίπολη, 10.30 π.μ., πλατεία Πετρινού

Τύρναβος, 11.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Φάρσαλα, 11 π.μ., κεντρική πλατεία

Φλώρινα, 11 π.μ., κεντρική πλατεία

Χαλκίδα, 12 μ., πλατεία Δικαστηρίων

Χανιά, 10.30 π.μ., πλατεία Αγοράς

Δεμένα τα βαπόρια, καθηλωμένα τα αεροπλάνα, «φρένο» στα τρένα

Ρεκόρ απεργιακών αποφάσεων από 35 Εργατικά Κέντρα και 19 Ομοσπονδίες!

Εκατοντάδες είναι οι συνδικαλιστικές οργανώσεις που συντονίζουν τον απεργιακό τους βηματισμό στις 28 Φλεβάρη. Ηδη οι αποφάσεις των πρωτοβάθμιων σωματείων έχουν ξεπεράσει τις 260. Τα Εργατικά Κέντρα που έχουν πάρει απεργιακή απόφαση έχουν φτάσει τα 35, αριθμός - ρεκόρ για απεργία όπου η ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ δεν έχει πάρει απόφαση.

Απεργία από τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας

Απόφαση για απεργία έχουν πάρει οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας και οι τηλεπικοινωνιακοί των αεροδρομίων, καθηλώνοντας τα αεροπλάνα στις 28 Φλεβάρη, παίρνοντας θέση υπέρ της ασφάλειας των επιβατών και των πληρωμάτων και διεκδικώντας όλες τις αναγκαίες προσλήψεις, συστήματα και τον αναγκαίο εξοπλισμό.

Στον σιδηρόδρομο και σε άλλους μεγάλους χώρους

Από τον χώρο του σιδηρόδρομου, με το ιδιαίτερο βάρος που έχει το προσωπικό του έναν χρόνο μετά το έγκλημα στα Τέμπη, απόφαση για απεργία έχουν πάρει τόσο η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών όσο και η Πανελλήνια Ενωση Προσωπικού Ελξης.

Παναττική απεργία έχουν προκηρύξει τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ, καλώντας τους ναυτεργάτες στα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου να συμμετάσχουν στην απεργία και στη συγκέντρωση στα Προπύλαια. Επιπλέον, οργανώνουν απεργιακή προσυγκέντρωση στις 5.30 το πρωί στον ηλεκτρικό σταθμό του Πειραιά (πλοία «Blue Star»). Στην απεργία συμμετέχει και η ΠΕΠΡΝ (Πανελλήνια Ενωση Πληρωμάτων Ρυμουλκών και Ναυαγοσωστικών).

Απεργιακές αποφάσεις έχουν πάρει και οι Ομοσπονδίες από μεγάλους βιομηχανικούς κλάδους, με χιλιάδες εργαζόμενους, όπως η Ομοσπονδία Ενέργειας, η Ομοσπονδία Χημικής Βιομηχανίας και από τις συγκοινωνίες η Ομοσπονδία Συνδικάτων Μεταφορών Ελλάδας (ΟΣΜΕ), αλλά και η Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΤΟΕ). Επίσης, η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας, η μεγαλύτερη στον ιδιωτικό τομέα.

Αποφάσεις για απεργία έχουν πάρει επίσης η ΑΔΕΔΥ για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο και οι Ομοσπονδίες του Δημοσίου, ανάμεσά τους και η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών.

Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες

Αποφάσεις έχουν πάρει:

Τα Εργατικά Κέντρα: Αθήνας, Αγρινίου, Αμαλιάδας, Αρτας, Βόλου, Βόρειου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου, Εβρου, Εδεσσας - Αλμωπίας, Ελασσόνας, Εύβοιας, Ζακύνθου, Ημαθίας «Γιώργος Βουτυράς», Θεσπρωτίας, Θήβας, Ιωαννίνων, Καρδίτσας, Κέρκυρας, Κεφαλονιάς - Ιθάκης, Κιάτου, Κομοτηνής, Κορίνθου, Λακωνίας, Λαμίας, Λάρισας, Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής, Λευκάδας, Λιβαδειάς, Ορεστιάδας, Παλλεσβιακό, Πάτρας, Πειραιά, Σαλαμίνας, Σάμου, Τρικάλων, Φωκίδας.

Οι Ομοσπονδίες: Οικοδόμων, Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Λογιστών, Φαρμάκου, Ειδικής Αγωγής, Μεταλλωρύχων (ΟΜΕ), Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ), Ιδιωτικών Υπαλλήλων (ΟΙΥΕ), Τύπου - Χάρτου, Εμφιαλωμένων Ποτών, Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, Χημικής Βιομηχανίας, Μεταφορών, Θεάματος - Ακροάματος, Ηλεκτρολόγων (στάση εργασίας), Ενέργειας, Τραπεζοϋπαλλήλων (ΟΤΟΕ), Σωματείων Εργαζομένων Γεωργικών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΣΕΓΟ), ΠΟΣΠΕΡΤ (στάση εργασίας).

Οι προσυγκεντρώσεις για την απεργιακή συγκέντρωση της Αθήνας

Στις 9.30 π.μ. έχουν οριστεί οι προσυγκεντρώσεις για την απεργιακή συγκέντρωση στα Προπύλαια την Τετάρτη 28 Φλεβάρη, στα εξής σημεία:

Πλατεία Κάνιγγος: Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες, Σωματεία και Επιτροπές Αγώνα εργαζομένων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

Καρόλου (κτίριο ΟΣΕ): Εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες, στον σιδηρόδρομο, ναυτεργάτες, Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής, Σωματεία και Ενώσεις Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων, Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, Σύλλογοι και Ομάδες Γυναικών, μαζικοί φορείς των δήμων της Αττικής.

Προπύλαια: Σωματεία Εκπαιδευτικών, Σωματεία Εργαζομένων στα Πανεπιστήμια και στα Ερευνητικά Κέντρα, Σύλλογοι Φοιτητών, Σύλλογοι στην Επαγγελματική Κατάρτιση, Ομοσπονδίες και Σωματεία Συνταξιούχων.

Πούλμαν για την απεργιακή συγκέντρωση

Εργατικά σωματεία και φορείς δρομολογούν πούλμαν για την απεργιακή συγκέντρωση της Αθήνας από τις εξής περιοχές:

Ανω Λιόσια: 8.30 π.μ., τριγωνική πλατεία, πίσω από το δημαρχείο. Ασπρόπυργο: 8.45 π.μ., παραλία. Ελευσίνα: 8.30 π.μ., δημοτικό πάρκινγκ. Καλύβια: 8.30 π.μ., δημαρχείο. Κόκκινο Μύλο: 8.45 π.μ., τριγωνική πλατεία. Κερατέα: 8.20 π.μ., πλατεία Αγίου Δημητρίου. Λαύριο: 8 π.μ., ΟΤΕ. Μενίδι: 8.45 π.μ., πλατεία Καράβου. Μαρκόπουλο: 8.40 π.μ., φανάρια νεκροταφείου. Νέα Μάκρη: 8.30 π.μ., πλατεία. Ολυμπιακό Χωριό: 8.30 π.μ., Κακλαμανάκη 21. Ραφήνα: 8.45 π.μ., ΟΤΕ.Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ