ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 24 Φλεβάρη 2008
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΑΦΡΙΚΗ
Νεοαποικιοκρατική η ατζέντα της περιοδείας Μπους

Δεν πείθουν εύκολα οι εμφανίσεις δημόσιων σχέσεων του Τζ.Ου. Μπους στην Αφρική

Associated Press

Δεν πείθουν εύκολα οι εμφανίσεις δημόσιων σχέσεων του Τζ.Ου. Μπους στην Αφρική
Με πακέτα εκατομμυρίων δολαρίων δήθεν «αναπτυξιακής» βοήθειας, πολιτικές επικρίσεις και υπεκφυγές για τους απώτερους στόχους του νεοσύστατου διοικητηρίου του αμερικανικού στρατού στην Αφρική (Αφρικόμ) ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζ. Ου. Μπους επανέλαβε τη μίνι περιοδεία του σε πέντε χώρες την ηπείρου (Μπενίν, Τανζανία, Ρουάντα, Γκάνα, Λιβερία) έπειτα από μία πενταετία. Πήγε, είδε και απήλθε την περασμένη βδομάδα, όπως περίπου και τότε... Με μία διαφορά: Σ' αυτή την περιοδεία ο πρόεδρος των ΗΠΑ - στη δύση της προεδρικής του θητείας... - προσπάθησε να δρέψει καρπούς από τη νέα, λιγότερο απροκάλυπτη ιμπεριαλιστική πολιτική της Ουάσιγκτον στη Μαύρη Ηπειρο: τη συνάρτηση της αμερικανικής οικονομικής «βοήθειας» του μεγάλου κεφαλαίου και το άνοιγμα των εκεί αναπτυσσόμενων αγορών με τις «πολιτικές» μεταρρυθμίσεις δυτικού προφίλ και στιλ.

Φοβού τους Δαναούς...

Παράλληλα, ο Πρόεδρος Μπους προσπάθησε να «πουλήσει» τη νεοαποικιοκρατική πολιτική των ΗΠΑ στην Αφρική τάχα απαλλαγμένη από τις «κακές» συνήθειες (επεμβάσεις, εισβολές, ανατροπές κυβερνήσεων κλπ.) του παρελθόντος. Ωστόσο, οι συγκρίσεις που έκαναν ορισμένοι από τους Αφρικανούς ηγέτες με την περσινή περιοδεία του Κινέζου Προέδρου Χου Ζιντάο, στην περιοχή ήταν αναπόφευκτες. Κυρίως γιατί το Πεκίνο ούτε υπέδειξε πολιτικές και οικονομικές συνταγές, ούτε άσκησε πιέσεις επικρίνοντας αφρικανικές κυβερνήσεις... Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Γκανέζος Πρόεδρος Τζον Κάφουορ (του οποίου η χώρα θεωρείται από το Λευκό Οίκο μία «αφρικανική χώρα πρότυπο» λόγω της μακρόχρονης πολιτικο-οικονομικής σταθερότητας) είπε στον Αμερικανό ομόλογό του, χωρίς περιστροφές, πως δε θα υπάρξει περίπτωση να κάνει αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις στη (δυτικοαφρικανική) χώρα του... Ο Μπους αναγκάστηκε να απαντήσει ότι προς το παρόν οι ΗΠΑ δεν έχουν αποφασίσει και γι' αυτό δεν έχουν επιλέξει εάν θα φτιάξουν την έδρα της νεοσύστατης «Αφρικόμ» (δηλαδή της νέας διοίκησης του αμερικανικού στρατού για την Αφρική) στην Γκάνα ή οπουδήποτε αλλού στην Αφρική... «Είναι αερολογίες» τα περί δημιουργίας αμερικανικών βάσεων στην Αφρική είπε μεσοβδόμαδα ο Μπους στην πρωτεύουσα της Γκάνας, Ακκρα, για να ισχυριστεί στη συνέχεια ότι τα σχέδια των ΗΠΑ στην Αφρική «προς το παρόν» εστιάζονται στη δωρεάν εκπαίδευση και εξοπλισμό χιλιάδων εκ των 26.000 κυανόκρανων (ως επί το πλείστον... Αφρικανών) στρατιωτών που προορίζονται για την υβριδική στρατιά ΟΗΕ - Αφρικανικής Ενωσης στο Νταρφούρ του Σουδάν.

Οι δρόμοι του πετρελαίου δύσκολα κρύβονται πίσω απ' τους χορούς του Μπους στη Λιβερία

Associated Press

Οι δρόμοι του πετρελαίου δύσκολα κρύβονται πίσω απ' τους χορούς του Μπους στη Λιβερία
Το ίδιο είχε πει νωρίτερα στη Ρουάντα, λίγο μετά την υποκριτική επίσκεψή του στο μνημείο θυμάτων της τραγικής γενοκτονίας του 1994 στην πρωτεύουσα Κιγκάλι: «Το μήνυμά μου στις άλλες (σ.σ. αφρικανικές) χώρες είναι να συμπαραταχτείτε με τον (σ.σ. Ρουαντέζο) Πρόεδρο (Πολ) Καγκάμε και να μας βοηθήσετε να λύσουμε μια και καλή το πρόβλημα στο Νταρφούρ. Εμείς, οι ΗΠΑ, θα βοηθήσουμε μέσω κυρώσεων. Θα βοηθήσουμε ασκώντας πίεση. Και θα βοηθήσουμε δίνοντας λεφτά για να μεταφέρουμε εκεί αυτές τις δυνάμεις αποτελεσματικά». Κάπως έτσι, ο Μπους είπε κομψά ότι δε χρειάζεται, σε καμία περίπτωση, να στείλει Αμερικανούς στρατιώτες στο Σουδάν και ότι είναι διατεθειμένος να πληρώσει όσο όσο (στην προκειμένη περίπτωση περίπου 100 εκατ. δολάρια) για να αναλάβουν Αμερικανοί αξιωματικοί την εκπαίδευση και τον εξοπλισμό Αφρικανών στρατιωτών που προορίζονται για τη δυτική σουδανική επαρχία, Νταρφούρ...

Στη Ρουάντα, βέβαια, ο Μπους δεν απολογήθηκε για τις σοβαρές ευθύνες του προκατόχου του και άλλων δυτικών ηγετών (ανάμεσά τους και του τότε ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν) στη γενοκτονία εκατοντάδων χιλιάδων Τούτσι και Χούτου το '94. Αντίθετα, προτίμησε να κάνει κατήχηση για τα οφέλη της ελεύθερης αγοράς, της δυτικής δημοκρατίας, και την ανάγκη σχέσεων καλής γειτονίας ανάμεσα στη Ρουάντα και τη ΛΔ Κονγκό. Δεν παρέλειψε - εξυπακούεται... - τις νουθεσίες και τις απειλές για το «σταμάτημα της γενοκτονίας» στο Νταρφούρ του Σουδάν... Ούτε και τις επικριτικές διαπιστώσεις του κατά της κυβέρνησης του Ζιμπαμπουέζου Προέδρου Ρόμπερτ Μουγκάμπε, που κατά τη γνώμη του Μπους «προεδρεύει της φτώχειας, του θηριώδους πληθωρισμού και της καταστροφής»... («Ασχετα» εάν η τρέχουσα οικονομική κρίση που πλήττει τη Ζιμπάμπουε οφείλεται μεταξύ άλλων στις σκληρές κυρώσεις που έχουν επιβάλλει ΗΠΑ - Βρετανία για να την τιμωρήσουν επειδή κατέσχεσε πριν μερικά χρόνια τα τσιφλίκια λευκών μεγαλογαιοκτημόνων...).

Δυσπιστία

Ωστόσο, ο Τζ.Ου. Μπους δεν έπεισε σχεδόν κανέναν Αφρικανό ηγέτη (πέραν ίσως της Λιβεριανής αμερικανοθρεμμένης προέδρου Ελεν Σέρλιφ) για τις αγαθές του προθέσεις. Ούτε ακόμη όταν έκοβε μετά της συζύγου του, Λόρας, κόκκινες κορδέλες για να εγκαινιάσει σχολεία ή Κέντρα Υγείας στο Μπενίν και στην Γκάνα, για να προωθήσει περαιτέρω «αθώα» προγράμματα κατά του αναλφαβητισμού ή για την καταπολέμηση της ελονοσίας και άλλων κοινών ασθενειών στην Αφρική.

Γι' αυτό και τα δήθεν ανθρωπιστικά προγράμματα υγείας και παιδείας δεν έπεισαν για τις καλοκάγαθες προθέσεις της κυβέρνησης του Τζ.Ου. Μπους στην Αφρική. Πώς άλλωστε θα μπορούσαν αφού προμετωπίδα αυτού του δήθεν «ανθρωπιστικού» προσώπου της αμερικανικής ιμπεριαλιστικής πολιτικής στην Αφρική (και σε δεκάδες άλλες αναπτυσσόμενες χώρες) είναι το «Μιλένιουμ Τσάλεντζ Κόρπορεϊτ» ( ή M.C.C.). Ενα κυβερνητικό ομοσπονδιακό πρόγραμμα, το οποίο από το Γενάρη του 2004 προωθεί σε συνεργασία με μεγάλες κυβερνητικές οργανώσεις, αναπτυξιακά προγράμματα διασυνδεδεμένα με πολιτικές μεταρρυθμίσεις (καπιταλιστικού χαρακτήρα) σε καμιά δεκαριά αφρικανικές χώρες. Μόνο στην Αφρική, το MCC έχει αναπτύξει την τελευταία τριετία προγράμματα ύψους 3,8 δισ. δολαρίων στο Μπενίν, στο Πράσινο Ακρωτήρι, στην Γκάνα, στο Λεσόθο, στη Μαδαγασκάρη, στο Μάλι, στο Μαρόκο, στη Μοζαμβίκη και την σΤανζανία.

Ωστόσο, όσα τέτοια «εργαλεία» και εάν επιστρατεύσουν οι ΗΠΑ δύσκολα θα μπορέσουν να παγιώσουν τις νεοαποικιοκρατικές μεθόδους τους σε μία Αφρική, που όσο περνούν τα χρόνια, θα συνεχίσει να αλλάζει με τρόπο που να μη θυμίζει πλέον το τόσο εύκολο «θύμα» του παρελθόντος...


Δέσποινα ΟΡΦΑΝΑΚΗ

Βαλκανική μπαρουταποθήκη

Μια περίεργη όσο κι επικίνδυνη αντίληψη επικρατεί μετά την πτώση της Σοβιετικής Ενωσης. Οι παλιές αρχές για τη νομιμότητα, την εθνική κυριαρχία και την ασφάλεια των χωρών που προβλέπονταν στο Διεθνές Δίκαιο και στον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ, τείνουν να αντικατασταθούν από μια ιμπεριαλιστική, εθνικιστική και σοβινιστική πολιτική του «τσαμπουκά». Μια πολιτική που «γεννοβολάει» άθλιες συνθήκες ζωής για τους λαούς. Χαρακτηριστικό τωρινό παράδειγμα αποτελεί η τύχη του σερβικού Κοσσυφοπεδίου.

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ: Η τύχη του σημαδεύτηκε από δυο γεγονότα. Το ένα είναι η ιστορική δοκιμασία της ανθρωπότητας από την ολοσχερή επικράτηση του διεθνούς ιμπεριαλισμού που επέφερε η ανατροπή της ΕΣΣΔ. Το άλλο είναι ότι έφερε στα σπλάχνα του μια εθνική μειονότητα, την αλβανική, που έγινε μοχλός της ιμπεριαλιστικής αποσταθεροποίησης, στα Βαλκάνια. Σήμερα είναι το σερβικό Κοσσυφοπέδιο. Αύριο όλα είναι πιθανά στα σενάρια της αμερικανικής και ευρωενωσίτικης πολιτικής.

Οι Αλβανοί δείχνουν να μην καταλαβαίνουν ότι ΗΠΑ και ΕΕ θέλουν μικρά προτεκτοράτα κι εξακολουθούν να ονειρεύονται τη «μεγάλη» Αλβανία. Η αυταπάτη τους αυτή θα τους οδηγήσει τελικά σε μια οδυνηρή δοκιμασία τόσο πιο σκληρή, όσο πιο πολύ εκθέτουν σήμερα τον εαυτό τους ως πράκτορες των ευρωατλαντικών επιδιώξεων. Ο ιμπεριαλισμός θα εφαρμόσει για μια ακόμη φορά τη δοκιμασμένη πρακτική της «στημένης λεμονόκουπας» προς τους συγκυριακούς υπηρέτες. Το ζητούμενο είναι εάν τότε υπάρξουν αντιδράσεις και σε ποιο βαθμό θα δημιουργήσουν πρόβλημα σε εκείνους που τους χρησιμοποίησαν. Ο σέρβικος λαός επίσης βρίσκεται έρμαιο στον ανταγωνισμό ανάμεσα σε ΗΠΑ-ΡΩΣΙΑ-ΕΕ.

FYROM (Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας): Είναι η άλλη άκρη του ίδιου νήματος με το Κοσσυφοπέδιο. Το πρόβλημά του βγαίνει στην επιφάνεια με τη διάλυση της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας από την πολεμική επέμβαση του ΝΑΤΟ.

Η προβληματική του παρουσία σημαδεύεται από το γεγονός ότι ταυτίστηκε με την ονοματολογία κι όχι με κανόνες διασφάλισης αμοιβαίων καλών σχέσεων κυρίως με την Ελλάδα. Η ελληνική αστική τάξη είδε τη FYROM ως τμήμα του συνολικού «ζωτικού χώρου» «διείσδυσης» στα Βαλκάνια. Ηταν γι' αυτήν η χρυσή ευκαιρία να παίξει κυρίαρχο ηγεμονικό ρόλο στην περιοχή καθιστώντας ως υποτακτικούς τις δεξιόστροφες κυβερνήσεις των πρώην Λαϊκών Δημοκρατιών. Γι' αυτό κι έριξε όλο το βάρος της στην ονοματολογία ενός μικρού κράτους που για πενήντα χρόνια έφερε τον τίτλο της Μακεδονίας.

Αυτό δημιούργησε συνθήκες ανάδειξης των εθνικιστικών στοιχείων στη FYROM και την έσπρωξε στην αγκαλιά της ιμπεριαλιστικής πολιτικής των ΗΠΑ και της ΕΕ. Η διολίσθηση αυτή δημιούργησε στη FYROM αυταπάτες για το ρόλο των Αμερικανών και την υποχρέωση στη σημερινή αδιαλλαξία. Το μαρτύριο της FYROM και του σερβικού Κοσσυφοπεδίου συνεχίζεται. Μαζί τους συνεχίζεται κι η απειλή έκρηξης της βαλκανικής μπαρουταποθήκης.


Αντώνης ΔΑΜΙΓΟΣ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ