ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Φλεβάρη 2000
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ
Ούτε στη Δικαιοσύνη μπορούν να βρουν το δίκιο τους!

Ανυπέρβλητα εμπόδια ορθώνει η κυβέρνηση στις διεκδικήσεις των εργαζομένων -και- μέσω των δικαστηρίων. Ουσιαστικά τους αφαιρεί το συνταγματικό δικαίωμα να προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη για μισθολογικές και άλλες διαφορές τους

Γρηγοριάδης Κώστας

Υπό απαγόρευση έχει θέσει ουσιαστικά η κυβέρνηση το δικαίωμα των εργαζομένων στο Δημόσιο Τομέα να προσφεύγουν στα διοικητικά δικαστήρια για την επίλυση μισθολογικών και άλλων διαφορών τους! Οσο και αν ακούγεται απίστευτο είναι αληθινό και καθαρό επίτευγμα της κυβέρνησης Σημίτη. Οι δημόσιοι υπάλληλοι που θα θελήσουν να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη για μισθολογικά ή εργασιακά προβλήματα βρίσκονται αντιμέτωποι με μια σειρά, ανυπέρβλητα πολλές φορές, εμπόδια που έχει ορθώσει η κυβέρνηση, τα οποία ουσιαστικά αχρηστεύουν και εξουδετερώνουν το συνταγματικό δικαίωμά τους για «δικαστική προστασία». Τα εμπόδια, τα οποία προφανώς απορρέουν από τη βούληση της κυβέρνησης να αποτρέπει τους εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα να διεκδικούν και δικαστικά τα δικαιώματά τους, είναι τόσο οικονομικής φύσης (υψηλά παράβολα και δικαστικά έξοδα) όσο και μακροχρόνια παραμονή των υποθέσεων στα συρτάρια των δικαστηρίων.

Τα στοιχεία, τα πιο σημαντικά, που συνθέτουν το οξυμένο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί είναι τα εξής:

Πρώτον, με νόμο του 1999 (τον 2717) προβλέπεται ότι από τις 18 Ιούλη του περασμένου χρόνου για να συζητηθούν στο Εφετείο οι εφέσεις πρέπει να καταβληθεί παράβολο 3.000 δρχ. από κάθε υπάλληλο που συμμετέχει στην έφεση και όχι ένα για κάθε έφεση! Πρόκειται για ένα χαράτσι, το οποίο σε ομαδικές προσφυγές όπως συνήθως συμβαίνει, ανέρχεται σε εκατοντάδες χιλιάδες ή εκατομμύρια δραχμές. Αυτό συμβαίνει παρά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που είχε αποφανθεί ότι το παράβολο αφορά όλους που περιλαμβάνονταν στην έφεση. Αξίζει να σημειωθεί όμως ότι το παράβολο αυτό δεν αφορά ούτε τα δικαστικά έξοδα ούτε τη δικηγορική αμοιβή. Σύμφωνα με μετριοπαθείς υπολογισμούς το κόστος για προσφυγή στο Πρωτοδικείο και το Εφετείο - όχι Συμβούλιο της Επικρατείας - είναι γύρω στις 200.000 δρχ.! Μάλιστα από 1 Ιούλη 2000 θα αυξηθεί περισσότερο μετά την απόφαση για υπερδιπλασιασμό στην αμοιβή των δικηγόρων. Είναι ολοφάνερο ότι η εισπρακτική λογική της κυβέρνησης και η αντίληψή της για πληρωμή -και μάλιστα ακριβή- όλων των υπηρεσιών του δημοσίου αποτελεί ένα πρώτο σοβαρό παράγοντα υπονόμευσης του δικαιώματος προσφυγής στη Δικαιοσύνη.

Δεύτερον, ακόμα πιο σοβαρό είναι το λεγόμενο ζήτημα της ομοδικίας. Πολύ συχνά παρατηρείται το φαινόμενο να απορρίπτονται αγωγές με το ίδιο αντικείμενο επειδή διαφέρει το ποσό μεταξύ των εναγόντων! Δηλαδή, εξωθούνται τα πράγματα σε μια κατάσταση όπου υποχρεώνεται να ασκείται μία αγωγή ξεχωριστά για κάθε εργαζόμενο και αίτημα! Είναι φανερό ότι αν γενικευτεί και επικρατήσει αυτή η πρακτική των διοικητικών δικαστηρίων αφενός η απονομή της Δικαιοσύνης θα καθυστερεί πολύ περισσότερο -λόγος γίνεται για 15ετία ή 20ετία!- και από την άλλη το οικονομικό κόστος θα είναι απαγορευτικό και θα αποθαρρύνει τους εργαζόμενους να διεκδικούν και μέσω των δικαστηρίων το δίκιο τους για μισθολογικές και άλλες διαφορές. Αυτό το τελευταίο φαίνεται ότι επιδιώκει η κυβέρνηση, ακριβώς γιατί τη βολεύει στην πολιτική λιτότητας που εφαρμόζει. Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί σήμερα, η εκδίκαση των αγωγών σε πρώτο βαθμό «απαιτεί» 2-3 χρόνια και άλλα 3 χρόνια στο εφετείο! Ετσι σήμερα στο Εφετείο εξετάζονται ακόμα υποθέσεις του 1993!!!

Τρίτον, επίσης σημαντικό ζήτημα είναι αυτό του δικαστικού ενσήμου (αγωγόσημου). Πρόκειται για το παράβολο που ο κάθε ενάγων καταθέτει στο Δικαστήριο κατά την πρώτη συζήτηση της αγωγής και ανέρχεται στο 1 τοις χιλίοις επί του αιτούμενου ποσού που ζητείται με την αγωγή. Ενώ στα πολιτικά δικαστήρια, δηλαδή για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, το αγωγόσημο καταβάλλεται όταν το απαιτούμενο ποσό ξεπερνά το 1 εκατ. δρχ. στα διοικητικά δικαστήρια το ένσημο καταβάλλεται για κάθε ποσό!

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι συνήθης τακτική η μαζική προσφυγή δημοσίων υπαλλήλων στα διοικητικά δικαστήρια για μισθολογικά τους προβλήματα (επιδόματα πάσης φύσης (οικογενειακά, ανθυγιεινά κλπ), ένταξη σε μισθολογικές κλίμακες, διάφορες απαιτήσεις για τα εργασιακά, κ.α.), γεγονός που έχει δημιουργήσει μια ασφυκτική και απαράδεκτη κατάσταση στον τομέα αυτό. Η κυβέρνηση όσο επιμένει να μην την αλλάζει - υπάρχουν συγκεκριμένες προτάσεις - τόσο θα επιβεβαιώνει ότι χρησιμοποιεί όλα τα μέσα για να κρατά δεμένους χειροπόδαρα τους εργαζόμενους στο δημόσιο. Ακόμα και αχρηστεύοντας συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματά τους.

ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Θα πληρώσουν την κατοχή του Κόσσοβου!

Δραστικές μειώσεις τιμών σε σιτηρά και βόειο κρέας. «Παγώνουν» σ' όλα τα υπόλοιπα

Η Κομισιόν, με «τεχνητή» καθυστέρηση δύο βδομάδων, ανακοίνωσε χτες στις Βρυξέλλες το δωδέκατο φαρμακερό «πακέτο» αγροτικών τιμών και συνοδευτικών μέτρων για την εμπορική περίοδο 2000 - 2001, αποφασίζοντας επιπλέον την ανατροπή των δημοσιονομικών αποφάσεων του Βερολίνου («Ατζέντα 2000») και τη μείωση των δαπανών για τη ζάχαρη, ύψους 300 εκατομμυρίων ΕΥΡΩ, για την «ανασυγκρότηση του Κόσσοβου». Οσον αφορά το αγροτικό «πακέτο» προτείνονται όλα τα αποφασισθέντα ως «Ατζέντα 2000», με δραστικές μειώσεις τιμών στα σιτηρά και το βόειο κρέας, ενώ «παγώνουν» οι τιμές σ' όλα τα υπόλοιπα (βλέπε «Ρ», 8/2/2000).

Η επιπλέον δυσάρεστη έκπληξη αφορά την απαράδεκτη πρόταση της Κομισιόν για χρηματοδότηση της ευρωπαϊκής κατοχής του Κοσσυφοπεδίου, σε βάρος των Ευρωπαίων αγροτών. Πρόκειται για απόφαση, που αν εγκριθεί από το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας, μπορεί να δημιουργήσει ένα «προηγούμενο», επιβάλλοντας πρωτόγνωρες κοινοτικές πολιτικές, που θα «εξοικονομούν» από τα ήδη ισχνά γεωργικά ταμεία οτιδήποτε έξοδα προκύπτουν (...) την τελευταία στιγμή. Ετσι έγινε και αυτή τη φορά. Η αρμόδια για τη χρηματοδότηση του Κόσσοβου, Γερμανίδα επίτροπος Μ. Σρέγιερ, ανακοίνωσε (...) ξαφνικά στην Κομισιόν ότι τα κονδύλια 300 εκατ. ΕΥΡΩ, που είχαν αποφασιστεί ομόφωνα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, δεν μπορούσαν να βρεθούν. Οι ευρωπαϊκές «μεγάλες δυνάμεις» βομβαρδίζουν εύκολα, υπόσχονται ακόμη ευκολότερα, αλλά μετά ξεχνούν να βάλουν το χέρι στην τσέπη, ακόμη και για να εξυπηρετήσουν μακροπρόθεσμα γεωστρατηγικά τους συμφέροντα.

Η επίτροπος πρότεινε και η Κομισιόν αποδέχτηκε ότι αυτά τα κονδύλια «προπαγάνδας» δεν μπορούσαν να «εξοικονομηθούν» παρά μόνο από τον ταλαίπωρο αγροτικό τομέα. Απαιτήθηκαν δύο βδομάδες για «διαβουλεύσεις» και η Κομισιόν ανακοίνωσε χτες, μαζί με το φαρμακερό «πακέτο», και το φιρμάνι για μειώσεις στην ΚΟΑ ζάχαρης. Αυτό σημαίνει δύο πράγματα ταυτόχρονα. Από τη μια ανατρέπονται οι αγροτικές δημοσιονομικές συμφωνίες της «Ατζέντας 2000», και μάλιστα με το στανιό. Απ' την άλλη δημιουργείται πλέον «προηγούμενο» για περικοπές από τον αγροτικό τομέα, οι οποίες θα χρηματοδοτούν οποιαδήποτε έκτακτη «ανάγκη» κοινοτικής πολιτικής με φιρμάνι της Κομισιόν, που 'ναι μεγάλο αφεντικό της «κοινής» αγροτικής πολιτικής.

Σε δίκη ιεράρχες για κακουργήματα

Δεν τους φτάνει η προκλητική κατοχή μιας περιουσίας ανυπολόγιστης αξίας, ούτε το «ξεκοκάλισμα» του κρατικού κορβανά, αλλά «έβαλαν στο χέρι» και κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ενωσης, για την αναστήλωση δήθεν μοναστηριών, που κατέληξαν στις «ιερές» τους τσέπες! Ο λόγος για κάποιους μεγαλόσχημους ρασοφόρους, οι οποίοι παραπέμπονται να δικαστούν στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών, για πράξεις, που προκάλεσαν στο ελληνικό Δημόσιο ζημιά 570 περίπου εκατομμυρίων δραχμών.

Σύμφωνα με το βούλευμα του Δευτεροβάθμιου Δικαστικού Συμβουλίου, παραπέμπονται σε δίκη όλα τα μέλη της λεγόμενης Επιχείρησης Διαχείρισης και Παρακολούθησης Αναπτυξιακών Εργων (ΕΔΠΑΕ) της Εκκλησίας της Ελλάδας για τρία κακουργήματα. Ειδικότερα, στην υπόθεση είναι κατηγορούμενοι: Ο Λεόντιος Μαρκόπουλος, βοηθός επίσκοπος Κερνίτσης, για «απάτη σε βαθμό κακουργήματος με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου 1608/50 περί καταχραστών του δημοσίου χρήματος, υπεξαίρεση κατ' εξακολούθηση σε βαθμό κακουργήματος και ηθική αυτουργία σε κακουργηματική ψευδή βεβαίωση» (ως φυσικός αυτουργός της τελευταίας πράξης, φέρεται ο βοηθός επίσκοπος Δαμασκηνός Καρπαθάκης, που διατέλεσε αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου). Ο επιχειρηματίας Οδυσσέας Κοσμάτος, μέλος της ΕΔΠΑΕ και εκπρόσωπος της εταιρίας «Οδ. Κοσμάτος και Σία ΕΕΚΤΙ» για «απάτη σε βαθμό κακουργήματος σε βάρος του Δημοσίου». Οι αρχιμανδρίτες Αντώνιος Αβραμιώτης, Σεραφείμ Ρίβιος, Βαρνάβας Τύρης και ο ψυχίατρος Κωνστ. Πασιαλής για «άμεση συνέργεια στις κακουργηματικές πράξεις της απάτης και της υπεξαίρεσης». Με το ίδιο βούλευμα, απαλλάσσονται όλοι οι προαναφερόμενοι από την κατηγορία της «πλαστογραφίας με χρήση».

Η υπόθεση «ροκανίσματος» των 570 εκατ. δρχ. ξεκίνησε, όταν δόθηκε επιχορήγηση από την Ευρωπαϊκή Ενωση, μέσω του Προγράμματος Δημόσιων Επενδύσεων. Με την υπουργική απόφαση 37728/12-5-95 της προηγούμενης κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, είχε εγκριθεί ποσό 4 δισ. δρχ. για την αναστήλωση μοναστηριών σε διάφορα μέρη της Ελλάδας. Από το ποσό αυτό, 1,7 δισ. δρχ. δόθηκε μέσα στο 1995 και 1 δισ. δρχ. το έτος 1996, δηλαδή συνολικά 2 δισ. 700 εκατ. δρχ. Από την αρχή, υπήρξε πρόβλημα κακοδιαχείρισης των χρημάτων αυτών. Αργότερα διατάχθηκε έρευνα, που αφορούσε τη νομιμότητα ή όχι της σύστασης της ΕΔΠΑΕ, της επιτροπής που θα τα διαχειριζόταν. Στα τέλη του 1996, ύστερα από αντεγκλήσεις των ιεραρχών, αποφασίστηκε στο πλαίσιο της Συνόδου να διενεργηθεί έρευνα στα οικονομικά της Εκκλησίας για την εικοσαετία 1976 - 1996. Ορίστηκε εν συνεχεία πενταμελής επιτροπή ελέγχου από τους Νικ. Θέμελη, επίτιμο πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ο οποίος διαχώρισε ύστερα τη θέση του, Κωνστ. Τράκα, επίτιμο αντιπρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου και τους μητροπολίτες Καρυστίας Σεραφείμ, Αλεξανδρούπολης Ανθιμο και Νικόπολης Μελέτιο. Η έρευνα απέδειξε ότι είχαν γίνει «χοντρές» ατασθαλίες, με συνέπεια η υπόθεση να πάρει τελικά το δρόμο της Δικαιοσύνης.

Κατά των αιρετών διοικήσεων ο Ματθίας

Κατά του θεσμού της αυτοδιοίκησης των δικαστηρίων τάχθηκε χτες ξαφνικά και για πρώτη φορά ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου Στ. Ματθίας. Κατά τη διάρκεια της προσφώνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλου, που επισκέφτηκε χτες τον Αρειο Πάγο και το Εφετείο, ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου εκφράστηκε κατά της ανάδειξης με ψηφοφορία των δικαστών που διευθύνουν τα μεγάλα δικαστήρια της χώρας. Ο Στ. Ματθίας είπε χτες ότι με τις εκλογές στα μεγάλα δικαστήρια παρουσιάζονται φαινόμενα ομαδοποιήσεων και εξαρτήσεων μεταξύ των δικαστικών λειτουργών και ότι οι ψήφοι κατευθύνονται σε συγκεκριμένους υποψήφιους με απώτερο στόχο τη χειραγώγησή τους.

Κ. ΜΠΑΝΤΟΥΒΑΣ
Θα πολιτευτεί με το ΔΗΚΚΙ

Με το ΔΗΚΚΙ θα πολιτευτεί στις προσεχείς εκλογές ο ανεξάρτητος βουλευτής Ηρακλείου Κρήτης ΚώσταςΜπαντουβάς. Η επικείμενη συνεργασία ανακοινώθηκε μετά τη συνάντηση που είχε ο βουλευτής με τον πρόεδρο του ΔΗΚΚΙ Δ. Τσοβόλα, στα γραφεία του κόμματος.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ