ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Γενάρη 1995
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Προς το χειρότερο

Αρχίζει σιγά - σιγά και στη χώρα μας η συζήτηση για τη διακυβερνητική διάσκεψη των χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που θα γίνει το Δεκέμβρητου 1996 και θα εξετάσει την αναθεώρηση της Συνθήκης του Μάαστριχτ. Θα πρέπει, βέβαια, να επισημάνουμε ότι δεν είναι καθόλου νωρίς, αν ληφθεί υπόψη ότι εδώ και ένα περίπου εξάμηνο έχουν δημοσιοποιήσει τα σχέδια τους τόσο η Γερμανία, όσο και η Γαλλία, αλλά και άλλες χώρες - μέλη.

Ολες οι ενδείξεις πιστοποιούν ότι η αναμενόμενη από πολλούς αναθεώρηση θα οδηγήσει σε ακόμη δυσμενέστερη πολιτική για τις μικρές χώρες όπως η Ελλάδα. Τόσο η Γερμανία, όσο και η Γαλλία, με τα τα σχέδια και τις προτάσεις τους έχουν καταστήσει σαφές ότι ο μελλοντικός χάρτης της Ευρώπης θα σχεδιαστεί με βάση τις οικονομικές επιδόσεις των χωρών - μελών και το μέγεθός τους. Παρά τις επιμέρους διαφορές οι δύο χώρες που καθορίζουν τις κοινοτικές εξελίξεις θέτουν ως κοινό παρονομαστή των απόψεών τους το μοντέλο της Ευρώπης των"πολλών ταχυτήτων". Φυσικά σ' αυτή την Ευρώπη η Ελλάδα θα έχει το ρόλο του"παρία" με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εθνική της υπόσταση και τους εργαζόμενους της χώρας.

Ομως πριν κανείς προχωρήσει στη συζήτηση για την αναθεώρηση της Συνθήκης του Μάαστριχτ, θα πρέπει να αποτιμήσει τις συνέπειες, που γέννησε για τη χώρα η Συνθήκη στη σημερινή της μορφή. Ετσι, λοιπόν, οι Ελληνες εργαζόμενοι είδαν τόσο την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, όσο και την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, να στηρίζουν την επέλαση κατά των εισοδημάτων και των δικαιωμάτων τους, στην αναγκαιότητα υλοποίησης της Συνθήκης. Ταυτόχρονα, όλες οι κρίσιμες οικονομικές επιλογές, όπως αυτή της ιδιωτικοποίησης, στηρίχτηκαν στην ίδια Συνθήκη, έστω κι αν αυτές οδηγούσαν σε αποβιομηχάνιση και σε καταστροφή της παραγωγικής βάσης της χώρας. Στο ίδιο διάστημα η Ελλάδα γεύτηκε την"κοινοτική αλληλεγγύη" στα θέματα που την απασχολούν, αλλά και τη θέση που επιφυλάσσουν οι ισχυροί "εταίροι" στον πολιτισμό μας, στα πλαίσια της αναθεώρησης. Αυτές τις συνέπειες παραδέχτηκε και ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γ. Καψής στην ειδική επιτροπή της Βουλή, σχεδιάζοντας με ακόμη μελανότερα χρώματα τις επιπτώσεις απ' τη μελετώμενη αναθεώρηση.

Βέβαια, αν αυτά τα υπέστη η χώρα ως "ισότιμο" μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μπορεί να φανταστεί κανείς τι θα συμβεί στη θέση του "φτωχού συγγενή".

Το θέμα, επομένως, δεν είναι ο χαρακτήρας της αναθεώρησης της Συνθήκης του Μάαστριχτ, είναι ο προσανατολισμός της χώρας στην προοπτική μια άλλης Ευρώπης, όπου οι σχέσεις μεταξύ των κρατών πρέπει να είναι ισότιμες, θα διασφαλίζονται οι ιδιαιτερότητες όλων των χωρών και φυσικά η εξυπηρέτηση των αμοιβαίων συμφερόντων.

Πριν απ' όλα όμως, θα πρέπει όλες οι πολιτικές δυνάμεις να δεσμευτούν αυτή τη φορά, από τώρα, για τη διενέργεια δημοψηφίσματος, πριν η κυβέρνηση προχωρήσει στην επικύρωση της αναθεώρησης. Το ΚΚΕ είχε προτείνει δημοψήφισμα και όταν συζητιόταν η έγκριση της Συνθήκης του Μάαστριχτ, αλλά η πρόταση απορρίφθηκε από τα άλλα κόμματα. Τώρα δεν υπάρχει κανένα άλλοθι, που να επιτρέπει την αφαίρεση του δικαιώματος του ελληνικού λαού, να εκφράσει τη γνώμη του και τη θέλησή του για το μέλλον του, για το μέλλον της χώρας.

ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
Επειγόντως ρύθμιση χρεών!
  • Εκδικάζεται σήμερα η υπόθεση στο Εφετείο
  • Απεργία και συγκέντρωση είναι η απάντηση των εργαζομένων
  • Και 10 δισ. προίκα στον ιδιώτη
  • Εξασφάλιση εργασιών μέχρι το 2010 από το Δημόσιο!

"Το ξεπούλημα δε θα περάσει"!Με αυτό το σύνθημα οι χιλιάδες εργαζόμενοι των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά κατεβαίνουν σήμερα στους δρόμους της Αθήνας στα πλαίσια 24ωρης απεργίας που κήρυξε χτες με επείγουσες διαδικασίες το σωματείο τους ΤΡΙΑΙΝΑ.Η απεργιακή κινητοποίηση αποφασίστηκε αμέσως μετά την πληροφορία που "έσκασε" χτες σαν βόμβα στο ναυπηγείο από το Επικουρικό Ταμείο Εργατών Μετάλλου ότι εκδικάζεται σήμερα στο Εφετείο Αθηνών εν κρυπτώ και με πειρατικές διαδικασίες η συμφωνία ρύθμισης των χρεών του ναυπηγείου για λογαριασμό του επίδοξου αγοραστή! Οι απεργοί θα συγκεντρωθούν στις 10.30 έξω από το Εφετείο όπου θα εκδικάζεται η ρύθμιση των χρεών.

Τα χρέη που εμφάνιζε το ναυπηγείο μέχρι τις 31 Νοέμβρη 1994, όπως αναφέρει το έγγραφο της συμφωνίας ρύθμισης ανέρχονταν σε 83.739.400.000 δραχμές, τα οποία θα φορτωθούν στις πλάτες του ελληνικού λαού! Σύμφωνα με το έγγραφο, άλλα και το κείμενο του δημόσιου διεθνούς πλειοδοτικού διαγωνισμού, τα χρέη αυτά θα διαγραφούν κατά ποσοστό 98% με βάση το άρθρο 44 του νόμου 1892/90! Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ όχι μόνο παραδίδει σε ιδιώτη ένα καθαρό από χρέη ναυπηγείο, επιτρέποντάς του - σύμφωνα με τον πλειοδοτικό διαγωνισμό - να δόσει ό,τι προαιρείται και να το ξεπληρώσει όπως θέλει και όποτε θέλει, αλλά του δίνει και τη δυνατότητα να το διαμελίσει και να απολύσει ακόμα και τους 3.098 εργαζόμενους που βρίσκονται σήμερα στο ναυπηγείο, ενώ οι αποζημιώσεις τους να καλυφθούν από το ίδιο το Δημόσιο!

Και 10 δισ. δραχμές "προίκα" στον αγοραστή!

Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Βιομηχανίας έχει εξασφαλίσει για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά κονδύλι από το λεγόμενο "Β Πακέτο Ντελόρ", ύψους 10 δισ. δραχμών, με τα οποία θα "προικοδοτήσουν" τον αγοραστή!Επιπλέον το Δημόσιο έχει εξασφαλίσει το 60% των εργασιών του ναυπηγείου μέχρι το 2010! Οι εργασίες αυτές αφορούν τις εξοπλιστικές ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού!Με τα νέα αυτά στοιχεία γίνονται πλέον σαφέστατοι οι λόγοι που η κυβέρνηση θέλει να εξασφαλίσει νομική και πολιτική κάλυψη, την οποία και αναζητεί τόσο με τη σχετική πειρατική τροπολογία, η οποία αναμένεται να κατατεθεί από μέρα σε μέρα, αλλά και με την επικύρωση από τη Βουλή της σύμβασης παράδοσης του ναυπηγείου, όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Βιομηχανίας,Χρ. Ροκόφυλλος!

Σημειώνεται ότι η προγραμματισμένη για σήμερα συνεδρίαση της διοίκησης της ΓΣΕΕ στο χώρο του ναυπηγείου και η συνέντευξη Τύπου αναβάλλεται για την ερχόμενη Παρασκευή.

Πλαταίνει ο αγώνας!

Τη δέσμευσή τους να κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να έχει επιτυχία ο αγώνας των εργαζομένων των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και την αντίθεσή τους στο ξεπούλημα του ναυπηγείου, εκφράζουν με κοινό τους ψήφισμα το Συνδικάτο Μετάλλου Αθήνας,τα Σωματεία Μετάλλου Αθήνας,τα Σωματεία των εργαζομένων στις επιχειρήσεις ΚΑΖΗΣ, ΦΥΡΟΓΕΝΗΣ, ΔΡΑΚΟΣ, ΠΟΛΕΜΗΣ, ΑΕG,η Πανελλήνια Ενωση εργατοτεχνιτών χωματουργικών μηχανημάτων,το Σωματείο Συνταξιούχων Μετάλλου Αθήνας,το Συνδικάτο Ηλεκτρολόγων Αθήνας και το Συνδικάτο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας.Την αλληλεγγύη της στον αγώνα των εργαζομένων στο ναυπηγείο εκφράζει με ανακοίνωσή της και η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Συνταξιούχων ΔΕΚΟ και Δημοσίου.

Στον αγώνα ενάντια στο ξεπούλημα οι εργαζόμενοι



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ