ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Γενάρη 1995
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Προσφορές για την αποκατάσταση των ζημιών
  • Οι ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ και ΔΗΜΗΤΡΑ ΣΚΟΥΡΟΥΔΑΚΗ - ΠΕΤΡΑΚΗ 50.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Παγκρατίου, στη μνήμη των αγαπημένων τους αδελφών Θεμιστοκλή και Ντίνου Πετράκη, από το Βόλο, συντρόφων συνδικαλιστών και αγωνιστών της Ειρήνης.
  • Αντιστασιακοί του Παρ/τος Μαρουσιού: ΜΙΧΑΛΗΣ και ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΛΔΗΣ 20.000 δρχ., στη μνήμη του Αλέξη Παπαντωνόπουλου και του Σταύρου Καρκιμπασάκη.

ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΚΟΦΙΝΑ 6.300 και ο φίλος της ΕΑ ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΑΛΛΙΟΣ 20.000 δρχ.

  • Το ΔΣ του Συλλόγου Φροντιστηρίων Ξένων Γλωσσών Δράμας με ομόφωνη απόφασή του 50.000 δρχ., για τη διάσωση του ιστορικού αρχείου.
  • Τα αδέλφια και τα ανίψια της αγαπημένης τους αδελφής και θείας Κικής Δρούγκα 50.000 δρχ., στη μνήμη για τον άδικο χαμό της πριν από 8 χρόνια.
  • Ο ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΑΞΙΛΔΑΡΗΣ 35.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ ΔΕΗ Περιφέρειας και 5.000 δρχ. μέσω ΚΟΒ Αγίου Νικολάου Ανω Λιοσίων, στη μνήμη του πατέρα του Ανδρέα Ταξιλδάρη.
  • Οι ΛΑΜΠΡΟΣ και ΣΤΑΜΑΤΟΥΛΑ ΣΦΕΤΙΑΟΥ,από την Ηλιούπολη Σερρών, 10.000 δρχ. μέσω ΚΟΒ Ανάκασας, στη μνήμη του Θεόδωρου Σφέτιαου (Κίτσου), που σε ηλικία 16 χρόνων εντάχθηκε στον ΚΚΕ και σκοτώθηκε στο Μπόζνταγ το 1948 υπηρετώντας στο ΔΣΕ.
  • Ο σ. ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΖΑΝΝΗΣ,από τη Νίκαια, 10.000 δρχ., στη μνήμη της γυναίκας του Αφροδίτης Τζαννή.
  • Η ΕΥΑΝΘΙΑ ΜΠΟΥΚΩΝΗ 5.000 δρχ., στη μνήμη του άνδρα της Θεόδωρου Μπουκώνη, μέσω ΚΟΒ Α. Ν. Πόλης Πτολεμαφιδας. Ενωση Ποντίων Εορδαίας 15.000 δρχ. Ο ΙΑΚΩΒΟΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ 30.000 δρχ. Η ΕΙΡΗΝΗ ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΙΔΟΥ 1.000 δρχ.
  • Ο ΝΤΙΝΟΣ ΜΠΑΛΑΔΗΜΑΣ από το Κλειστό Αρτας 3.000 δρχ. στη μνήμη του πατέρα του Κώστα, αγωνιστή της ΕΑ, και των στελεχών του ΚΚΕ Βασίλη, Κώστα, Ελένης Μπαλαδήμα και Ολγας Πάνου, που σκοτώθηκαν στο ΔΣ.
  • Οι ΜΑΤΙΝΑ και ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ 30.000 δρχ., στη μνήμη του Πλούταρχου Παπαπαναγιώτου.
  • Ο σ. ΜΑΝΩΛΗΣ ΦΩΤΗΣ και η γυναίκα του ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΦΩΤΗ 30.000 δρχ. ως δεύτερη δόση μέσω ΚΟΒ Σεπολίων.
  • Η ΚΑΟΥΡΗ ΑΓΓΕΛΙΚΗ 10.000 δρχ. μέσω ΚΟΒ Κουκακίου.
  • Ο σ. ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΤΣΟΥΡΕΛΗΣ 25.000 δρχ. τρίτη ισόποση δόση, μέσω ΚΟΒ Παγκρατίου στη μνήμη του σ. Αύγουστου Γιαμπάνη, μέλους του ΚΣ της ΠΕΑΕΑ και στη μνήμη του σ. Γιώργου Καλοπίση, πολ. μηχανικού, ταγματάρχη του ΔΣΕ.
  • Στη μνήμη του ΖΩΗ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ η γυναίκα του και τα παιδιά του 30.000 δρχ.
  • Οι αντιστασιακοί του Δάσους Χαϊδαρίου Δαμιανός Νίκος 10.000 δρχ., Δαμιανός Δημήτρης 2.500 δρχ., Δαμιανός Μιχάλης 2.500 δρχ., Χρηστέας Βασίλης 2.500 δρχ., Ξανθόπουλος Δημήτρης 500 δρχ., Μηναφιδης Ιάκωβος 2.000 δρχ., Παπαμιχαήλ Νίκος 2.000 δρχ., Αθανασόπουλος Κώστας 5.000 δρχ., Ομηρίδης Δημήτρης 5.000 δρχ., Χαρίτος Κώστας 5.000 δρχ., Τσακίρη Μαρία 5.000 δρχ., Ανδρακάκος Γιάννης 5.000 δρχ., Τάσσης Γρηγόρης 1.000 δρχ., Μακρυγιάννης Σωτήρης 1.000 δρχ. και Γονίδης Χριστόφορος 1.000 δρχ. στη μνήμη των: Ηλία Στρατηγαρέα, Σωκράτη Παπασταύρου, Γιάννη Πολίτη, Γιάννη Σίμου και Αλέκου Τσακίρη.
  • Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΑΝΙΗΛ από την Καρπασία της Κύπρου 50.000 δρχ. στη μνήμη του Νίκου Ζαχαριάδη.
  • Ο ΣΙΓΑΛΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ,αντιστασιακός, 50.000 δρχ., στη μνήμη της μητέρας του Ευαγγελίας, της αδελφής του Αικατερίνης και του θείου του Τάκη Παπαϊωάννου, επιτρόπου ΔΣ από Αμυγδαλιά Δωρίδας.
  • Ο σ. ΝΙΚΟΣ ΤΣΑΚΑΛΗΣ 10.000 δρχ. μέσω ΚΟΒ Ωρωπού, στη μνήμη των: σ. Φίλιππα Τσακάλη, Νίκο Καραμιχάλη και Ντίνο Θάνο, που εκτελέστηκαν το '44 στο Μώλο της Σκάλας Ωρωπού.
  • Ο ΚΟΥΡΤΖΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ 5.000 δρχ., στη μνήμη του σ. Χαράλαμπου Χατζηγεωργιάδη, μέσω ΚΟΒ Ωρωπού.
  • Ο σ. ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΛΕΣΚΟΣ 60.000 δρχ., στη μνήμη του σ. Γ. Πανιτσίδη, μέσω ΚΟ Αρχαγγέλου Πρέβεζας.
  • Ο σ. ΜΙΧΑΛΗΣ ΘΕΟΧΑΡΗΣ αντιστασιακός, 5.000 δρχ., στη μνήμη του αγωνιστή Σπ. Γιώτη, μέσω της ΚΟ Φιλιππιάδος.
  • Ο σ. ΦΩΝΤΑΣ ΜΕΣΗΝΗΣ αντί για στεφάνι 10.000 δρχ., στη μνήμη του Γ. Μεσήνη.
  • Μέσω ΝΕ Μεσσηνίας οι φορείς: Το Σωματείο Εργαζομένων στη ΔΕΥΑΚ 50.000 δρχ. Η Ενωση Αγρ. Συνεταιρισμών Μεσσηνίας 100.000 δρχ. Ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας 100.000 δρχ. Επίσης πρόσφεραν η ΚΟΒ Γαργαλιάνων στη μνήμη του σ. Μίμη Παπαχριστοφίλου και του αδελφού του Παύλου 50.000 δρχ. και 100.000 δρχ. στη μνήμη του Σπύρου Λαμπίρη από συγγενή του.
  • Η ΚΟΥΛΑ ΔΕΛΗΒΟΡΓΙΑ 10.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Δάφνης, στη μνήμη της Αναστασίας Δεληβοργιά.
  • Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΖΕΡΕΜΑΚΗ 5.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Αγ. Αναργύρων, στη μνήμη του συζύγου της.
  • Ο ΤΖΟΒΑΝΗΣ ΘΟΔΩΡΟΣ, αντιστασιακός, 10.000 δρχ. δεύτερη δόση στη μνήμη όλων των αγωνιστών που έπεσαν στον αγώνα για τη λευτεριά και ανεξαρτησία της πατρίδας μας.

ΑΛΛΕΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ 10

"ΠΡΟΕΔΡΟΛΟΓΙΚΗ" ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ

"Ας ασχοληθούμε με τα προβλήματα του τόπου, ας ασχοληθούμε με τα σοβαρά"... Είναι η πιο "πολυδουλεμένη" φράση των τελευταίων ημερών. Και κατά μια περίεργη σύμπτωση, ακούγεται από τα στόματα όσων κάνουν τα αδύνατα - δυνατά, είτε το ομολογούν, είτε όχι, για να καταστήσουν την προεδρολογία και τα παρεπόμενά της το Α και το Ω της πολιτικής επικαιρότητας. Στα πλαίσια αυτής της "σοβαρής" ενασχόλησης δε λείπουν, ούτε το γαϊτανάκι των υποψηφίων Προέδρων, ούτε τα κουίζ με ερωτήσεις, του τύπου "τι θέλει πραγματικά το ΠΑΣΟΚ", "τι θέλει πραγματικά η ΝΔ", "τι θέλει πραγματικά ο Σαμαράς" κλπ. Ανάμεσα σε όλα δε λείπει, επίσης, και η ακατάσχετη κινδυνολογία για την "καταστροφή" των εκλογών.

Πραγματικά, λοιπόν, είναι άραγε τόσο σοβαρά τα πράγματα; Χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία, θα υποστήριζε κανείς ότι η συντήρηση και ανατροφοδότηση της προεδρολογίας αποτελεί ένα ξαναζεσταμένο αποπροσανατολιστικό τερτίπι των ταγμένων να ασχολούνται "με τα προβλήματα του τόπου"... Θα το έχουν διαπιστώσει οι πολίτες αυτής χώρας, οι τηλεθεατές και οι αναγνώστες του Τύπου, παρακολουθώντας τους προεδρολογούντες. Ολοι οι παραπάνω, απορροφημένοι από τα "σοβαρά", ξέχασαν, επί παραδείγματι, να μιλήσουν για το ξεπούλημα του Σκαραμαγκά. Δεν είδαν την ανεργία να εκτοξεύεται στο 75% στην Εύβοια, στο 41% στην Κοζάνη, και πάει λέγοντας. Πού να μείνει χρόνος από τις υμνολογίες τους στο θεσμικό όργανο της συναίνεσης, την ΟΚΕ, και από την αναζήτηση Προέδρου...

***

Ομως, η εντεινόμενη προεδρολογία δε στοχεύει μόνο στον αποπροσανατολισμό.Αποτελεί ένα ακόμα πεδίο για την καλλιέργεια του συναινετικού τοπίου, που φιλοτεχνούν τα αστικά πολιτικά κόμματα."Το πνεύμα και το γράμμα του Συντάγματος απαιτεί συναίνεση για την εκλογή Προέδρου", διαπιστώνουν οι"συγκυβερνώντες", συμπολιτευόμενοι και αντιπολιτευόμενοι, εμβριθείς γνώστες και προστάτες των θεσμών. Και, βέβαια, η αγωνία τους δε βρίσκεται στην προστασία των θεσμών. Καθημερινά, με την πολιτική τους, κουρελιάζουν το Σύνταγμα, στο οποίο δηλώνουν πίστη. Πρόθεσή τους είναι, μέσα και από τη διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, να δώσουν πολιτική έκφραση στο συναινετικό τους όραμα. Με αφορμή την προεδρική εκλογή, συντηρούν και αναπαράγουν την κουβέντα περί συναίνεσης και την πλασάρουν στους εργαζόμενους μέσα από τους μηχανισμούς, που ανέκαθεν λειτουργούν ως οι πομποί για το πέρασμα της κυρίαρχης ιδεολογίας.

Βέβαια, η υπόθεση της προεδρολογίας ενδείκνυται, ταυτόχρονα, για την προώθηση των μεταξύ τους πολιτικών παιχνιδιών και το "ξεκαθάρισμα" λογαριασμών στο εσωτερικό τους. Δεν είναι μόνο η αστεία, όπως εξελίσσεται, τακτική που ισοδυναμεί με το εξής: Οποιον θέλεις να "κάψεις", πρότεινέ τον για Πρόεδρο. Πρόκειται για τα νέου τύπου μαχαιρώματα μεταξύ "συντρόφων και φίλων". Εχουμε, παράλληλα, και το φαινόμενο της εκδήλωσης εσωκομματικών ανταγωνισμών και καταμέτρησης δυνάμεων γύρω από τα διάφορα κέντρα εξουσίας μέσα στα αστικά κόμματα. Χαρακτηριστική επ' αυτού είναι η κατάσταση μέσα στη ΝΔ, όπου το θέμα του υποψηφίου Προέδρου αξιοποιείται ένθεν και ένθεν, ως εκδήλωση πίστης, είτε στον Μ. Εβερτ, είτε στον Κ. Μητσοτάκη. Οσο, βέβαια, για τα "πάρε - δώσε" μεταξύ ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και Πολιτικής Ανοιξης με αφορμή την αναζήτηση υποψηφίου, είναι "ένα το κρατούμενο".

Εκείνη, όμως, η πλευρά της προεδρολογίας, που πραγματικά είναι εξόχως φαιδρή, σχετίζεται με την παρεπόμενη εκλογολογία και την εξ αυτής καλλιεργούμενη καταστροφολογία. Ούτε λίγο - ούτε πολύ, η προκήρυξη εκλογών, λόγω μη εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, εμφανίζεται ως η "ενδέκατη" πληγή του Φαραώ! Το τι δεινά θα περάσει η Ελλάδα, αν γίνουν εκλογές, δε λέγεται... Κάτι σαν εθνική τραγωδία, αν πιστέψουμε τα λόγια των "σωφρόνων".Την ίδια ώρα βέβαια, οι "συνετοί" εκπρόσωποι του έθνους, με όλα ετούτα και με εκείνα, δε σταματούν να παίζουν μέχρι και το χαρτί του εκλογικού εκβιασμού απέναντι στους αντιπάλους τους, εσωκομματικούς και μη.

***

Σε ό,τι αφορά στους κομμουνιστές, η θέση τους είναι σαφής: Ούτε επιδιώκουν, ούτε περιμένουν τις εκλογές, για να απευθυνθούν στον ελληνικό λαό, ούτε έχουν πρόβλημα με τη διενέργειά τους. Δεν είναι και έγκλημα καθοσιώσεως το να πραγματοποιηθούν τελικά εκλογές, όπως επιδιώκουν να μας πείσουν οι "εκλογοκινδυνολόγοι". Αλλο είναι το ζήτημα: Τι μπορούν να περιμένουν οι εργαζόμενοι από την πραγματοποίησή τους; Ούτε ακόμη και όσοι επιδίδονται στα περί "ελεύθερης έκφρασης της λαϊκής γνώμης", δε διανοούνται να επιχειρηματολογήσουν θετικά. Εκείνο που έχει σημασία είναι, ακόμα περισσότερο σήμερα, η διαμόρφωση εκείνης της λαϊκής πλειοψηφίας, που, μέσα από την ανάπτυξη ενός πλατιού μαζικού λαϊκού κινήματος, θα παρέχει εγγυήσεις για μια άλλη πορεία του τόπου. Μια λαϊκή πλειοψηφία, που οι αγωνιστικοί της προσανατολισμοί και η πάλη της θα φέρνουν στο προσκήνιο τα πραγματικά προβλήματα και θα διεκδικούν ουσιαστικές λύσεις, παρά και ενάντια στη θέληση των κάθε λογής προεδρολογούντων και εκλογολογούντων. Αυτή η λαϊκή πλειοψηφία, που είναι πραγματικά το ζητούμενο, πρέπει να υπάρξει και να εκφραστεί με κάθε τρόπο, εκλογικό ή μη.

Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

Με αφορμή την προεδρική εκλογή, συντηρούν και αναπαράγουν την κουβέντα περί συναίνεσης και την πλασάρουν στους εργαζόμενους μέσα από τους μηχανισμούς, που ανέκαθεν λειτουργούν ως οι πομποί για το πέρασμα της κυρίαρχης ιδεολογίας

ΧΩΡΙΣ συγκεκριμένη πολιτική τακτική όχι μόνο για τα κοινοτικά, αλλά και για τα εθνικά θέματα εμφανίστηκε χτες στις Βρυξέλλες η ελληνική αντιπροσωπεία (σελίδα 5).

Η ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ θα ανακοινώσει νέα διαδικασία για την επίλυση του Κυπριακού(σελίδα 6).

ΣΕ ΕΝΑΓΩΝΙΑ αναζήτηση προσχημάτων, για να δικαιολογήσει την αλλαγή πλεύσης της στο θέμα των εκλογών έχει επιδοθεί η ΝΔ (σελίδα 7).

ΚΥΡΩΘΗΚΕ χτες από τη Βουλή, σε μία μόνο συνεδρίαση, η συμφωνία της ΓΚΑΤΤ, αν και από όλες τις πτέρυγες του κοινοβουλίου επισημάνθηκαν οι αρνητικές έως καταστρεπτικές επιπτώσεις της συμφωνίας (σελίδα 6).

ΣΕ "ΒΗΜΑ" εξύμνησης της... κοινωνικής συναίνεσης μετατράπηκαν χτες από τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ τα εγκαίνια του ανακαινισμένου κτιρίου της ΓΣΕΕ (σελίδα 18).

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ γραμμή πλεύσης θα συνεχίσει και το 1995 τη δράση του το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ, σύμφωνα με τον προγραμματισμό δράσης που αποφάσισε στο ετήσιο συνέδριό του. Καταψήφισε η ΕΣΑΚ (σελίδα 18).

ΣΤΗ Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη αρχίζει η μάχη για την υπογραφή της συλλογικής σύμβασης. Απεργία αύριο (σελίδα 19).

ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ οι κινητοποιήσεις στα ΤΕΙ. Συγκέντρωση και πορεία σήμερα στην Πάτρα, απεργούν αύριο σε όλη τη χώρα οι καθηγητές (σελίδα 15).

ΑΝΑΒΟΛΗ σκοπιμότητας της δίκης των 55 αγροτών που κατηγορούνται για την πυρκαγιά στη νομαρχία Ηρακλείου τον Σεπτέμβρη του 1991 (σελίδα 15).

ΣΤΗ ΧΩΡΑ μας δεν υπάρχει προϋπολογισμός για την επανένταξη των απεξαρτημένων απ' τα ναρκωτικά νέων (σελίδα 22).

ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ της Ελευσίνας έγιναν πολλές φορές εγκαίνια, αλλά η λειτουργία του δεν... εγκαινιάστηκε ακόμα. Επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Δ. Κουμπούρη (σελίδα 22).

ΜΕ ΑΛΛΑΓΕΣ προσώπων στη διοίκηση της "Ολυμπιακής" επιχειρεί η κυβέρνηση να σκεπάσει τα σοβαρά προβλήματα που δημιουργεί στη λειτουργία της εταιρίας η εφαρμογή του "προγράμματος εξυγίανσης" (σελίδα 23).

ΚΑΘΑΡΟ είναι το νερό της ΕΥΔΑΠ διαβεβαιώνουν και οι εργαζόμενοι στην εταιρία (σελίδα 23).

ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ και επιφυλάξεις από τις αλλαγές στην απονομή της Δικαιοσύνης, που προβλέπει το νομοσχέδιο Κουβελάκη (σελίδα 32).



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ