ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Γενάρη 2023
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Στα ύψη το ρεύμα, τα χρέη και οι διακανονισμοί

Οι... μειωμένες τιμές, αυξημένες κατά 70% σε σχέση με πριν δυο χρόνια, με ορίζοντα αυξήσεων έως το 2030 (!) λόγω «πράσινης μετάβασης»

Eurokinissi

Το πανάκριβο κόστος για ηλεκτρικό ρεύμα, που πληρώνουν εδώ και μήνες εκατομμύρια λαϊκά νοικοκυριά, έχει ως αποτέλεσμα να έχουν «εκτοξευθεί» ο αριθμός των απλήρωτων λογαριασμών αλλά και οι διακανονισμοί προς τις εταιρείες, που σε κάποιες περιπτώσεις φτάνουν ακόμα και το 85% για οικιακούς καταναλωτές! Την ίδια στιγμή, εκατομμύρια νοικοκυριά που προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα με την ενεργειακή φτώχεια και την ακρίβεια, δηλώνουν όλο και περισσότερο ότι δεν μπορούν να πληρώσουν ακόμα και για τα βασικά και κόβουν από παντού.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, οι πάροχοι Ενέργειας ανακοίνωσαν τις νέες χρεώσεις για τον Φεβρουάριο, που παρουσιάστηκαν στον Τύπο, ως τις πιο φτηνές χρεώσεις... Από την πλευρά της, η κυβέρνηση θριαμβολογεί γι' αυτή την εξέλιξη... Και όλα αυτά όταν ακόμα και αυτές οι ...«χαμηλότερες» χρεώσεις 19 και 20 λεπτών η κιλοβατώρα είναι αυξημένες κατά 70% σε σχέση με όσα πλήρωνε ένα νοικοκυριό τον Αύγουστο του 2021 (0,094 ευρώ). Και που ακόμα και τότε θεωρούνταν ακριβό, μιας και οι επιπτώσεις της «πράσινης μετάβασης» και της απολιγνιτοποίησης είχαν αρχίσει να αποτυπώνονται στους λογαριασμούς. Αξίζει να σημειώσουμε ότι από τον Μάρτη του 2021 έως τον Ιούλη του 2022 η τιμή της κιλοβατώρας κυμαινόταν στα 0,068 ευρώ - 0,102 ευρώ, με μέσο όρο τιμής της κιλοβατώρας στα 0,085 ευρώ.

Ανεξάρτητα πάντως από τις όποιες διακυμάνσεις των τιμών στο πλαίσιο της απελευθερωμένης αγοράς Ενέργειας και του Χρηματιστηρίου, το αποτέλεσμα για τα λαϊκά νοικοκυριά είναι το ίδιο, αφού είτε θα πληρώνουν πανάκριβα μέσω των λογαριασμών είτε μέσω της φοροεπιδρομής από το κράτος, ώστε τα επιπλέον έσοδα να δίνονται ως επιδοτήσεις στις εταιρείες. Αξίζει να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με το επικαιροποιημένο «Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα», αυτή η κατάσταση θα πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο μέχρι και το 2030, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία η μέση τιμή καταναλωτή προ φόρων κατανάλωσης και ΦΠΑ θα φτάσει τα 189,2 ευρώ η μεγαβατώρα το 2025 και 147 ευρώ το 2030!

ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΔΕΔΔΗΕ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ
Πήγαν να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή 70 παιδιών με βαριές αναπηρίες!

Προσπάθησαν να κόψουν το ρεύμα από το ίδρυμα «Κιβωτός της Αγάπης». Η αποφασιστική στάση των εργαζομένων απέτρεψε τη διακοπή!

Ενα απαράδεκτο και απάνθρωπο περιστατικό σημειώθηκε το πρωί του Σαββάτου στην Πάτρα, όταν συνεργείο του ΔΕΔΔΗΕ προσπάθησε να κόψει το ρεύμα από το κτίριο που στεγάζεται η «Κιβωτός της Αγάπης», ίδρυμα που φιλοξενούνται 70 παιδιά με πολύ βαριές αναπηρίες.

Η αποφασιστική στάση των εργαζομένων στον χώρο απέτρεψε τη διακοπή, ωστόσο, ακόμη και απ' το συνεργείο του ΔΕΔΔΗΕ που βρέθηκε εκείνη την ώρα εκεί, σημειώθηκε ότι θα... επιστρέψουν (αν δεν «τακτοποιηθούν» οι οφειλές), παρά το γεγονός ότι μια ενδεχόμενη διακοπή του ρεύματος στο κτίριο θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές και μάλιστα παιδιών!

Οι εργαζόμενοι στην «Κιβωτό» βρίσκονται σε αναβρασμό, εφόσον οι οφειλές που απαιτεί η ΔΕΗ ανέρχονται σε 20.000 ευρώ, την ώρα που το ίδρυμα έχει πάψει να χρηματοδοτείται από το υπουργείο Εργασίας, με κίνδυνο τη συνολική λειτουργία του, κάτι που μπορεί να έχει τραγικές συνέπειες για τα παιδιά αλλά και τις οικογένειές τους, πολιτική για την οποία ευθύνεται η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ αλλά και των προηγούμενων (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ κ.ά.), που ακολουθούν την ίδια πρακτική.

«Αν έκοβαν το ρεύμα το Σάββατο, πέντε παιδιά με μηχανική υποστήριξη που τη χρησιμοποιούν κατά διαστήματα, θα είχαν άμεσο κίνδυνο για τη ζωή τους», ανέφερε η Αννα Πελεκούδα, εργαζόμενη, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στα Ιδιωτικά Ιδρύματα Υγείας - Πρόνοιας και μέλος του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Πάτρας, που πρωτοστάτησε για να μην πραγματοποιηθεί η διακοπή του ρεύματος.

«Φιλοξενούμε παιδιά με νοητική υστέρηση, βαριά κινητικά προβλήματα, με προβλήματα όρασης κ.ά. Είναι εξοργιστική ακόμη και η οποιαδήποτε σκέψη για τέτοια βάρβαρα μέτρα», σημείωσε, επισημαίνοντας ότι άμεσα έγινε αναφορά απ' τους εργαζόμενους και στη Διοίκηση του ιδρύματος.

«Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να συμβεί καμιά διακοπή του ρεύματος στην "Κιβωτό της Αγάπης", δεν θα αφήσουμε τα παιδιά έρμαια, δεν θα τα θέσουμε σε κίνδυνο και τις οικογένειές τους αβοήθητες. Καλούμε άμεσα να δοθεί επαρκής χρηματοδότηση απ' το υπουργείο Εργασίας, να σταθούν δίπλα μας όλοι οι εργαζόμενοι, να διεκδικήσουμε όλα όσα πρέπει για τα παιδιά που έχουν ανάγκη», υπογράμμισε.

Να σημειωθεί ότι στον χώρο δουλεύουν 52 εργαζόμενοι, σε ένα κτίριο με πεπαλαιωμένες υποδομές, που στο παρελθόν, λόγω της μη χρηματοδότησης του ιδρύματος, αντιμετώπιζαν και σοβαρά προβλήματα στη μισθοδοσία τους.

Αμεση χρηματοδότηση του ιδρύματος απαίτησε και η Διοίκησή του, απευθυνόμενη σε όλους τους αρμόδιους φορείς, σημειώνοντας τη δυσχερή θέση που βρίσκεται η δομή.

«Είναι τεράστιες οι ευθύνες της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ αλλά και των προηγούμενων για την κατάσταση που επικρατεί στα ιδρύματα για τα παιδιά με βαριά αναπηρία, για τη συνεχή υποχρηματοδότηση και την απαξίωση, που οδηγούν σε λουκέτο τις περισσότερες φορές. Μεγάλες είναι και οι ευθύνες της περιφερειακής αρχής Φαρμάκη (ΝΔ), που κλείνει τα αυτιά της στις εκκλήσεις του Ιδρύματος και του Σωματείου των Εργαζομένων», αναφέρει η ΤΕ Αχαΐας του ΚΚΕ για το περιστατικό και την απαράδεκτη πρακτική του ΔΕΔΔΗΕ, θυμίζοντας ότι τον Δεκέμβρη πέθανε καρκινοπαθής στην Πάτρα, ενώ του είχαν κόψει το ρεύμα στο σπίτι!

Η Τομεακή Επιτροπή απαιτεί να μην προχωρήσει καμία διακοπή ρεύματος στο ίδρυμα και να δοθεί έκτακτη χρηματοδότηση για την κάλυψη των αναγκών του, καθώς και να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την απρόσκοπτη λειτουργία του.

ΣΥΡΙΖΑ
Εκτός «κάδρου» ο ένοχος, εντός οι στόχοι του κεφαλαίου

Να «βγάλει λάδι» το κεφάλαιο και τη στρατηγική του, που ευθύνεται για τα σημερινά οξυμένα λαϊκά προβλήματα, χρεώνοντάς τα αποκλειστικά στη διακυβέρνηση Μητσοτάκη και «στον έναν χρόνο αισχροκέρδειας», επιχείρησε η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Πόπη Τσαπανίδου, σχολιάζοντας τη χτεσινή συνέντευξη του πρωθυπουργού.

«Ο Μητσοτάκης θυμήθηκε να μιλήσει για μισθούς μετά από έναν χρόνο αισχροκέρδειας» ανέφερε, προσπερνώντας βολικά ότι η καθήλωση μισθών, που είναι έργο διαρκείας με όλες διαδοχικά τις κυβερνήσεις, είναι κρίκος στην ίδια «αλυσίδα» της καπιταλιστικής ανάπτυξης που εξανεμίζει το λαϊκό εισόδημα από την άλλη «μπάντα» και φέρει «φαρδιά πλατιά» την υπογραφή και του ΣΥΡΙΖΑ: Από την «πράσινη μετάβαση» που εκτίναξε τις τιμές ρεύματος έως την «εξωστρέφεια» της καπιταλιστικής οικονομίας και από την «επεκτατική πολιτική» της ΕΕ, που ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε τα προηγούμενα χρόνια σημαία του, έως την εμπλοκή στα ιμπεριαλιστικά σχέδια.

Αλλωστε, αναπαράγοντας την ίδια αυταπάτη της «ανάπτυξης για όλους», που έλεγε την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ χρέωσε στον Κυρ. Μητσοτάκη και ότι «έχει αναβάλει 12 φορές την επενδυτική βαθμίδα». Τι δεν είπε; Οτι η «επενδυτική βαθμίδα», ώστε το αστικό κράτος να μπορεί να δανείζεται φτηνά για τους επιχειρηματικούς ομίλους, «πάει πακέτο» με τα νέα αντιλαϊκά μέτρα, τις αντεργατικές «μεταρρυθμίσεις» και την επιτάχυνση των πλειστηριασμών.

Τα «κοντέρ» της απάτης βέβαια έσπαγε την ίδια ώρα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας κατά την περιοδεία του στο Αιγάλεω, όταν επιχειρούσε να πουλήσει συμπάθεια και ανέξοδες υποσχέσεις στους συνταξιούχους. Αυτούς που πετσόκοψε διατηρώντας και νομιμοποιώντας ως κυβέρνηση όλες τις περικοπές των κυβερνήσεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, ενώ στη συνέχεια το «τερμάτισε» με τον νόμο Κατρούγκαλου, τον οποίο συνεχίζει να εφαρμόζει η ΝΔ σε όλες τις στρατηγικές κατευθύνσεις του: Περικοπές συντάξεων, αύξηση ορίων ηλικίας, μείωση κρατικής χρηματοδότησης, αναδρομικά, στη λογική πάντα της «ανταποδοτικότητας», και όλα τα υπόλοιπα που βρίσκονται «γραμμένα στις πλάκες» και της ΕΕ και των αντιλαϊκών δεσμεύσεών της και τα οποία προσυπογράφει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Γι' αυτό και για τα αντιλαϊκά πεπραγμένα της κυβέρνησής του μπορεί να έφταιγαν κατά τον Τσίπρα οι «δεσμεύσεις που είχαν πάρει από το 2014 (...) με το mail Χαρδούβελη (...) το οποίο πράγματι εμείς δεν καταφέραμε να αντικρούσουμε», αλλά για τις σημερινές δεσμεύσεις δεν έβγαλε τσιμουδιά.

Τίποτα απ' όλα αυτά δεν εμπόδισε τον Αλ. Τσίπρα να τάξει την επιστροφή της... 13ης σύνταξης, όπως βαφτίζει ένα εφάπαξ επίδομα, και ότι θα αποκαταστήσει την αδικία με την προσωπική διαφορά που προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου, τον οποίο ο Αλ. Τσίπρας παρουσιάζει μέχρι και σήμερα ως «σωτήρια» παρέμβαση...

ΕΑΒ
Ετοιμάζεται το φιλέτο για ΝΑΤΟικό «επενδυτή»...

...στον λαό και τους εργαζόμενους τα «σπασμένα»

Τη διαδικασία για την «εύρεση στρατηγικού επενδυτή», ο οποίος θα μετάσχει σε ποσοστό έως 49% στο μετοχικό κεφάλαιο της «νέας» ΕΑΒ (ΕΑΒ ΑΕ) ξεκίνησε το υπουργείο Ανάπτυξης, με την αποστολή ανακοίνωσης - πρόσκλησης ενδιαφέροντος «στους μεγαλύτερους ΝΑΤΟικούς αεροδιαστημικούς - αεροναυπηγικούς οίκους της Ευρώπης και των ΗΠΑ». Πρόκειται για τις εταιρείες «Lockheed Martin», «Boeing», BAE, «Dassault Aviation» και «Airbus», καθώς στις υφιστάμενες προϋποθέσεις προσδιοριζόταν η επιλογή εταιρείας από κράτος - μέλος του ΝΑΤΟ ή της ΕΕ.

Κατά πληροφορίες, το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει διαχωρισμό της υφιστάμενης ΕΑΒ σε επιχειρήσεις «Παγίων» (Asset Co) και «Εμπορική» (Commercial Co), με την είσοδο στην τελευταία του «επενδυτή» ο οποίος θα αποκτήσει το 49% στην εμπορική εταιρεία - το 51% θα παραμείνει στα χέρια του Ελληνικού Δημοσίου. Ωστόσο ο ιδιώτης θα έχει τον έλεγχο της διοίκησης.

Σημειωτέον, την ώρα που στην «Παγίων» θα φορτωθούν τα χρέη, στην «Εμπορική», η οποία φαίνεται ότι θα καταλήξει στη «Lockheed», θα μεταφερθεί το «φιλέτο». Στη χρήση του 2021 (τελευταίος δημοσιευμένος ισολογισμός) η ΕΑΒ εμφάνισε καθαρά κέρδη μετά από φόρους 1,5 εκατ. ευρώ, με βάση και το ότι αναβαθμίζει 83 ελληνικά F-16 σε επίπεδο Viper, εξάγει, ως υποκατασκευαστής της «Lockheed Martin», το 30% των συστημάτων των αεροσκαφών F-16 και C-130, αναπτύσσει Μη Επανδρωμένα Εναέρια Οχήματα (UAV) κ.ά.

Την ίδια ώρα, με όλες διαδοχικά τις κυβερνήσεις, οι μισθοί των εργαζομένων καθηλώθηκαν, κι ενώ έχουν προηγηθεί διαδοχικές μειώσεις που έφτασαν το 40% μέσω των τριών μνημονίων και μέσω της ένταξής τους στο Ενιαίο Μισθολόγιο. Υπήρξε, ταυτόχρονα, μεγάλη μείωση προσωπικού, απαγορεύθηκαν οι προσλήψεις προσωπικού αορίστου χρόνου και προέκυψαν προσλήψεις του κατά τ' άλλα απαραίτητου ειδικευμένου τεχνικού και επιστημονικού προσωπικού, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, κρατώντας σε ομηρία αυτήν τη στιγμή πάνω από 600 εργαζόμενους, ενώ άνοιξε ο δρόμος και για την εκχώρηση μιας σειράς δραστηριοτήτων σε εργολάβους. Η δε τωρινή εξέλιξη, με την είσοδο «επενδυτή», εκτός από το ότι θα προσδέσει ακόμη πιο πολύ την Αμυντική Βιομηχανία της χώρας στο ΝΑΤΟικό άρμα και στη βούληση των αμερικανικών επιχειρηματικών συμφερόντων, έχει επιβεβαιωθεί από αντίστοιχες εξελίξεις στο Νεώριο Σύρου πως λειτούργησε εις βάρος των εργαζομένων σε ό,τι αφορά τις συνθήκες εργασίας και τα δικαιώματά τους.

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση ετοιμάζει σήμερα φιέστα στην Τανάγρα, παρουσία και του Κυρ. Μητσοτάκη, με την ευκαιρία των εγκαινίων των «Προγραμμάτων Ασφάλειας Προμήθειας και Πληροφοριών» (SSI) που θα «τρέξει» ήδη από τώρα η «Lockheed» στην ΕΑΒ.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org