Τρίτη 24 Γενάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΑΒ
Ετοιμάζεται το φιλέτο για ΝΑΤΟικό «επενδυτή»...

...στον λαό και τους εργαζόμενους τα «σπασμένα»

Τη διαδικασία για την «εύρεση στρατηγικού επενδυτή», ο οποίος θα μετάσχει σε ποσοστό έως 49% στο μετοχικό κεφάλαιο της «νέας» ΕΑΒ (ΕΑΒ ΑΕ) ξεκίνησε το υπουργείο Ανάπτυξης, με την αποστολή ανακοίνωσης - πρόσκλησης ενδιαφέροντος «στους μεγαλύτερους ΝΑΤΟικούς αεροδιαστημικούς - αεροναυπηγικούς οίκους της Ευρώπης και των ΗΠΑ». Πρόκειται για τις εταιρείες «Lockheed Martin», «Boeing», BAE, «Dassault Aviation» και «Airbus», καθώς στις υφιστάμενες προϋποθέσεις προσδιοριζόταν η επιλογή εταιρείας από κράτος - μέλος του ΝΑΤΟ ή της ΕΕ.

Κατά πληροφορίες, το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει διαχωρισμό της υφιστάμενης ΕΑΒ σε επιχειρήσεις «Παγίων» (Asset Co) και «Εμπορική» (Commercial Co), με την είσοδο στην τελευταία του «επενδυτή» ο οποίος θα αποκτήσει το 49% στην εμπορική εταιρεία - το 51% θα παραμείνει στα χέρια του Ελληνικού Δημοσίου. Ωστόσο ο ιδιώτης θα έχει τον έλεγχο της διοίκησης.

Σημειωτέον, την ώρα που στην «Παγίων» θα φορτωθούν τα χρέη, στην «Εμπορική», η οποία φαίνεται ότι θα καταλήξει στη «Lockheed», θα μεταφερθεί το «φιλέτο». Στη χρήση του 2021 (τελευταίος δημοσιευμένος ισολογισμός) η ΕΑΒ εμφάνισε καθαρά κέρδη μετά από φόρους 1,5 εκατ. ευρώ, με βάση και το ότι αναβαθμίζει 83 ελληνικά F-16 σε επίπεδο Viper, εξάγει, ως υποκατασκευαστής της «Lockheed Martin», το 30% των συστημάτων των αεροσκαφών F-16 και C-130, αναπτύσσει Μη Επανδρωμένα Εναέρια Οχήματα (UAV) κ.ά.

Την ίδια ώρα, με όλες διαδοχικά τις κυβερνήσεις, οι μισθοί των εργαζομένων καθηλώθηκαν, κι ενώ έχουν προηγηθεί διαδοχικές μειώσεις που έφτασαν το 40% μέσω των τριών μνημονίων και μέσω της ένταξής τους στο Ενιαίο Μισθολόγιο. Υπήρξε, ταυτόχρονα, μεγάλη μείωση προσωπικού, απαγορεύθηκαν οι προσλήψεις προσωπικού αορίστου χρόνου και προέκυψαν προσλήψεις του κατά τ' άλλα απαραίτητου ειδικευμένου τεχνικού και επιστημονικού προσωπικού, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, κρατώντας σε ομηρία αυτήν τη στιγμή πάνω από 600 εργαζόμενους, ενώ άνοιξε ο δρόμος και για την εκχώρηση μιας σειράς δραστηριοτήτων σε εργολάβους. Η δε τωρινή εξέλιξη, με την είσοδο «επενδυτή», εκτός από το ότι θα προσδέσει ακόμη πιο πολύ την Αμυντική Βιομηχανία της χώρας στο ΝΑΤΟικό άρμα και στη βούληση των αμερικανικών επιχειρηματικών συμφερόντων, έχει επιβεβαιωθεί από αντίστοιχες εξελίξεις στο Νεώριο Σύρου πως λειτούργησε εις βάρος των εργαζομένων σε ό,τι αφορά τις συνθήκες εργασίας και τα δικαιώματά τους.

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση ετοιμάζει σήμερα φιέστα στην Τανάγρα, παρουσία και του Κυρ. Μητσοτάκη, με την ευκαιρία των εγκαινίων των «Προγραμμάτων Ασφάλειας Προμήθειας και Πληροφοριών» (SSI) που θα «τρέξει» ήδη από τώρα η «Lockheed» στην ΕΑΒ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ