ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Γενάρη 2019
Σελ. /24
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΣΙΠΡΑ - ΖΑΕΦ

INTIME NEWS

Στην Ολομέλεια της Βουλής βρίσκεται από χτες το πρωί η συμφωνία Τσίπρα - Ζάεφ, με την οποία η κυβέρνηση επιβεβαιώνει τον ρόλο της ως «αφοσιωμένου εταίρου» στην προώθηση των επικίνδυνων για τους λαούς σχεδιασμών των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ στα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή, για λογαριασμό της κερδοφορίας της εγχώριας αστικής τάξης. Η συζήτηση αναμένεται να ολοκληρωθεί απόψε μετά τα μεσάνυχτα με τη διαδικασία της ψηφοφορίας.

Από την πρώτη μέρα της συζήτησης, η κυβέρνηση τα «έδωσε όλα» για τον εξωραϊσμό της συμφωνίας, με υπουργούς και βουλευτές να την εμφανίζουν από «παράγοντα ειρήνης και φιλίας των λαών» μέχρι... αντιιμπεριαλιστική, καλλιεργώντας ταυτόχρονα επικίνδυνες αντιλήψεις που δίνουν αέρα στα πανιά του εθνικισμού περί «Ελλάδας ηγέτιδας δύναμης» κ.ά.

Παράλληλα, τα κυβερνητικά στελέχη επιχείρησαν να διαστρεβλώσουν τις θέσεις του ΚΚΕ, που αποκαλύπτει στο λαό το ευρωατλαντικό περιεχόμενο της συμφωνίας, αλλά και τα σπέρματα αλυτρωτισμού που περιέχονται στη συμφωνία και συντηρούν τους εθνικισμούς και αλυτρωτισμούς σε Ελλάδα και ΠΓΔΜ, προκειμένου να περνάνε πιο εύκολα οι επικίνδυνοι σχεδιασμοί των ιμπεριαλιστών.

Από την πλευρά τους, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και οι λοιποί, για να καλύψουν ότι συμφωνούν με το πραγματικό περιεχόμενο της συμφωνίας και την προώθηση των ιμπεριαλιστικών σχεδίων στην περιοχή, σήκωσαν κουρνιαχτό με θέματα διαδικαστικά και επικέντρωσαν και αυτήν τη φορά αποκλειστικά και μόνο στο ονοματολογικό, αλιεύοντας ταυτόχρονα στα θολά νερά του εθνικισμού.

Στην ομιλία του ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος κατηγόρησε τη ΝΔ ότι έχει αποκλίνει από την εθνική γραμμή της σύνθετης ονομασίας που υπερασπίστηκε η κυβέρνηση με τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Αποφεύγοντας κάθε αναφορά στο ΝΑΤΟ και τους σχεδιασμούς των ΗΠΑ και της ΕΕ, προϊόν των οποίων είναι η Συμφωνία Τσίπρα - Ζάεφ, ο Γ. Κατρούγκαλος επικέντρωσε στη ΝΔ, λέγοντας ότι κατέπεσαν τα επιχειρήματά της, ισχυριζόμενος ότι δεν αναγνωρίζεται εθνότητα, αλλά ιθαγένεια και ότι η μακεδονική γλώσσα είχε αναγνωριστεί πριν δεκαετίες.

Ανέφερε επίσης ότι μόλις κυρωθεί από την Ελλάδα η Συμφωνία των Πρεσπών, θα πρέπει να αντικατασταθεί η ονομασία «Μακεδονία» από τη «Βόρεια Μακεδονία» εντός και εκτός της γειτονικής χώρας. Πρόσθεσε ότι στην περίπτωση που δεν κυρωθεί η Συμφωνία από την Ελλάδα ή η ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, τότε έχουν το δικαίωμα να επαναφέρουν το Σύνταγμα στην αρχική μορφή.

Σε άλλο σημείο, απαντώντας σε αιτιάσεις της ΝΔ, ισχυρίστηκε ότι οι αναθεωρημένες τροπολογίες έχουν προστεθεί στο τέλος του Συντάγματος της γειτονικής χώρας και επικαλέστηκε δήλωση του διαμεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς ότι όλα ολοκληρώθηκαν όπως προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών. Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα κείμενα που ζητήθηκαν να κατατεθούν, ανέφερε ότι πρόκειται για διαβαθμισμένα κείμενα.

«Η θέση μας είναι ξεκάθαρα εναντίον και απέναντι σε αυτή τη Συμφωνία» ανέφερε ο εισηγητής της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος. Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση δεν έχει το δικαίωμα να την κυρώσει «γιατί και άλλες κυβερνήσεις δεν κάμφθηκαν από απειλές και άλλων που έσπρωχναν την Ελλάδα να δεχθεί λύση για τη λύση. Δεν μπορείτε λοιπόν εσείς που συνθηκολογήσατε να κατηγορείτε εμάς που δεν συνθηκολογήσαμε». Κατηγόρησε επίσης τον ΣΥΡΙΖΑ ότι αξιοποίησε «ένα εθνικό θέμα για να χτυπήσετε τους πολιτικούς σας αντιπάλους για να τους διαλύσετε».

Ο εισηγητής της ΔΗΣΥ Κώστας Σκανδαλίδης ανέφερε πως «δεν μπορούμε να δώσουμε λευκή επιταγή, δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε άκριτα και αλόγιστα» και πρόσθεσε ότι «τα Σκόπια κέρδισαν το μείζον, την ένταξη στο ΝΑΤΟ και έχασαν το έλασσον, ένα γεωγραφικό προσδιορισμό στο όνομα που στην πορεία θα εξαλειφθεί».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ κατά τη διάρκεια της συζήτησης ανέδειξαν ξανά το ευρωατλαντικό περιεχόμενο της συμφωνίας αλλά και τη δυνατότητα που έχουν οι λαοί δυναμώνοντας την αλληλεγγύη τους και την κοινή τους πάλη να αντιπαλέψουν τα πολεμοκάπηλα σχέδια των ιμπεριαλιστών, να βάλουν τη σφραγίδα τους στις εξελίξεις.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΚΙΟΚΑΣ
Η συμφωνία κρίκος στην αλυσίδα των επικίνδυνων σχεδιασμών των ιμπεριαλιστών

Η συμφωνία είναι κρίκος των επικίνδυνων σχεδιασμών ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στην περιοχή και γι' αυτό «την ήθελε, τη στήριξε και την επέβαλε με κάθε τρόπο, με κάθε μέσο, όλη η αφρόκρεμα των πιο δολοφονικών, επιθετικών, πολεμοκάπηλων χωρών και οργανισμών, που εδώ και πάρα πολλά χρόνια έχουν σπείρει και τον εθνικισμό και το θάνατο στα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή» επισήμανε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιάννης Γκιόκας, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής για την κύρωση της συμφωνίας Τσίπρα - Ζάεφ.

Τα ιμπεριαλιστικά αυτά σχέδια, ανέφερε, είναι η ουσία της συμφωνίας και τα προσυπογράφουν, μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ το ΠΑΣΟΚ και οι υπόλοιποι, όσο και αν προσπαθούν μέσα από τους καβγάδες τους να κρύψουν από το λαό τόσο τον κοινό τους παρονομαστή όσο και τη μεγάλη εικόνα, που αφορά την επιδίωξη να ενταχθεί η ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, για να αποδυναμωθεί η επιρροή της Ρωσίας και άλλων χωρών στην περιοχή.

Οπως είπε ο βουλευτής του Κόμματος, το γεγονός αυτό προκύπτει από την ίδια τη συμφωνία και το άρθρο 2, που περιγράφει με ακρίβεια τη διαδικασία ένταξης της γειτονικής χώρας αρχικά στο ΝΑΤΟ και έπειτα στην ΕΕ. Ανέφερε πως δεν μπορεί να υπάρξει λύση στο πλαίσιο της ΕΕ και του ΝΑΤΟ διότι δεν μπορούν οι εμπρηστές των Βαλκανίων να είναι ταυτόχρονα και πυροσβέστες. «Δεν είναι εγγυητές της ειρήνης, της σταθερότητας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας» οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί, σημείωσε και έφερε τα παραδείγματα της Τουρκίας, που ως μέλος του ΝΑΤΟ «γκριζάρει» το Αιγαίο, και της Αλβανίας, που επίσης ως μέλος του ΝΑΤΟ επιδιώκει τη «Μεγάλη Αλβανία», διότι αυτές είναι οι επιδιώξεις των αστικών τάξεων αυτών των χωρών.

Χαρακτήρισε παράλληλα μύθο τα περί σταθερότητας με τη συμφωνία των Πρεσπών, ενώ μύθο χαρακτήρισε και τον ισχυρισμό ότι αν ένας λαός θέλει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ είναι δικαίωμά του, σημειώνοντας ότι στο δημοψήφισμα που έγινε στην ΠΓΔΜ το 70% είπε «όχι» στην ένταξη στο ΝΑΤΟ. Πρόσθεσε ότι ακόμα και στην περίπτωση που ένας λαός κάνει μια λαθεμένη επιλογή δεν πρέπει η κυβέρνηση μιας άλλης χώρας να πρωτοστατεί για να μπει μια ώρα νωρίτερα στη φυλακή του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Επισήμανε ότι επειδή ακριβώς η συμφωνία είναι αμερικανοΝΑΤΟικής κοπής «γι' αυτόν τον λόγο ακριβώς και στο κείμενο της συμφωνίας παραμένουν τα σπέρματα του αλυτρωτισμού περί μακεδονικού λαού, πολίτη, γλώσσας και ούτω καθεξής», με στόχο «να συντηρείται ο αλυτρωτισμός, ο εθνικισμός και στη μία χώρα και στην άλλη, για να διαιρούνται οι λαοί και να περνούν τα επικίνδυνα σχέδια των ιμπεριαλιστών».

Αναφερόμενος στα περί «μακεδονικής» γλώσσας και ιθαγένειας αναρωτήθηκε γιατί εφόσον η χώρα θα λέγεται Βόρεια Μακεδονία δεν λέγεται βορειομακεδονική τόσο η γλώσσα όσο και η ιθαγένεια.

Οσο για τις αναφορές της κυβέρνησης ότι δεν πρόκειται για σπέρματα αλυτρωτισμού, αλλά για «ατομικό αυτοπροσδιορισμό», ο Γ. Γκιόκας σημείωσε ότι όταν αυτά μπαίνουν «σε διεθνή κείμενα, σε διεθνείς συμβάσεις, τότε δεν μιλάμε για ατομικό αυτοπροσδιορισμό, μιλάμε για συλλογικό αυτοπροσδιορισμό», ο οποίος «χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ για να ανακύψουν είτε υπαρκτά είτε ανύπαρκτα μειονοτικά ζητήματα, να αλλάξουν σύνορα και μάλιστα με το αίμα των λαών», θυμίζοντας ότι με βάση το επιχείρημα περί αυτοπροσδιορισμού έγινε η απόσχιση του Κοσσόβου από τη Σερβία.

Η κυβέρνηση «αφοσιωμένος εταίρος» των ΗΠΑ για λογαριασμό του κεφαλαίου

Απέναντι στους φαιδρούς ισχυρισμούς του ΣΥΡΙΖΑ ότι «είναι αντιιμπεριαλιστική η συμφωνία» επειδή προκαλεί ...φιλειρηνική ρωγμή στον ιμπεριαλισμό, ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, αντί άλλης απάντησης, διάβασε τα όσα λέει η έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών που δημοσιεύτηκε πριν από λίγες μέρες, όπου η κυβέρνηση παίρνει τα εύσημα των ιμπεριαλιστών ως «αφοσιωμένος εταίρος», για «την εμβάθυνση της στρατιωτικής συνεργασίας», την επέκταση των αμερικανικών βάσεων κ.ά. «Αυτά τα εύσημα από τους Αμερικάνους τα παίρνετε επειδή κάνετε ρωγμή στην ιμπεριαλιστική τους πολιτική;», σχολίασε ο βουλευτής του ΚΚΕ.

Σημείωσε ακόμη ότι η κυβέρνηση ανέλαβε το ρόλο του «αφοσιωμένου εταίρου» των ΗΠΑ γιατί «αυτό επιτάσσουν τα συμφέροντα της ελληνικής αστικής τάξης, τμημάτων του ελληνικού κεφαλαίου που προσδοκούν να πάρουν μερίδιο από τη μοιρασιά των ανταγωνισμών για τους αγωγούς και τις πρώτες ύλες στις αγορές και να κερδίσουν, φυσικά, κι από τις επενδύσεις που γίνονται και προβλέπονται στο άρθρο 14 της συμφωνίας ανάμεσα στις δύο χώρες», και όχι βέβαια επειδή, «όπως λέει η ΝΔ, υπάρχει καμία εθνική υποχώρηση ή συμβιβασμός».

Παρουσιάζοντας ένα προς ένα τα στοιχεία για το τι έλεγε διαχρονικά το ΚΚΕ για το ζήτημα, ο Γ. Γκιόκας τόνισε ότι το ΚΚΕ «λέει ό,τι λέει εδώ και 25 χρόνια», από τότε που ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ο τότε «Συνασπισμός» συμμετείχαν μαζί στα συλλαλητήρια του 1992.

«Το ΚΚΕ, σε αντίθεση με όλους όσοι είτε τότε είτε σήμερα επικεντρώνουν στο όνομα, σταθερά προβάλλει την ανάγκη να μπουν εμπόδια στα σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, να απαλειφθούν οι αλυτρωτισμοί, να αντιμετωπιστεί ο εθνικισμός της κάθε πλευράς, που αξιοποιείται για αλλαγές συνόρων, αιματοχυσίες και για να διαιρούνται οι λαοί», επισήμανε και υπογράμμισε: «Εμείς είμαστε με τους λαούς και τη δυνατότητα που έχουν, με τη φιλία, την αλληλεγγύη τους, την κοινή τους πάλη να αντιπαλέψουν και τα πολεμοκάπηλα σχέδια αυτών των οργανισμών, να αποδεσμευτούν από αυτούς τους οργανισμούς και να γίνουν οι ίδιοι κυρίαρχοι των εξελίξεων, των ζωών τους, με τη δική τους εξουσία. Και η Ιστορία έχει δείξει ότι οι λαοί όταν έχουν οι ίδιοι την εξουσία μπορούν τέτοιες διαφορές να τις λύνουν προς όφελός τους».

ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΦΙΛΗΣ
Αφήστε τα βρώμικα κόλπα και τη διαστρέβλωση των θέσεων του ΚΚΕ

Ανάμεσα στο κυβερνητικό όργιο εξωραϊσμού της συμφωνίας, στο οποίο επιδόθηκαν χτες τα κυβερνητικά στελέχη, ξεχώρισε η τοποθέτηση του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δ. Βίτσα, που έφτασε να μιλάει, επιτιθέμενος στο ΚΚΕ και διαστρεβλώνοντας τη θέση του, για προσπάθεια του Κόμματος «να γίνει αποδεκτό από τον λεγόμενο εθνικό κορμό», χαρακτηρίζοντας «ανακρίβειες» ότι η συμφωνία γίνεται για να ενταχθεί η ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και παρουσιάζοντας την προώθηση των ευρωατλαντικών σχεδιασμών ούτε λίγο ούτε πολύ ως... καθήκον της ταξικής πάλης.

Παίρνοντας το λόγο και δίνοντας πληρωμένη απάντηση, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, κατήγγειλε τον Δ. Βίτσα για «τη διαστρέβλωση της θέσης του ΚΚΕ η οποία είναι γνωστή, η διαστρέβλωση που κάνετε μόνιμα και συνέχεια.

Και δεν θα απαντήσω γενικότερα, γιατί ξέρετε, το να μιλάς για εθνικισμό στο ΚΚΕ όταν είσαι αναπ. υπουργός του κ. Καμμένου και 4 χρόνια στην ίδια κυβέρνηση, που είναι κατ' εξοχήν εθνικισμός, είναι τουλάχιστον θράσος.

Δεύτερον, το να λες ότι το ΚΚΕ έχει αυτήν την πολιτική γιατί προσπαθεί να ενταχθεί στον "εθνικό κορμό", θα θυμίσω ότι αυτό το είχε πει ο Κύρκος, ότι "το ΚΚΕ είναι εκτός εθνικού κορμού" και το είχε πει το 1992, όταν το ΚΚΕ τότε έλεγε ότι το πρόβλημα δεν είναι η ονομασία, το πρόβλημα είναι η επέμβαση του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια, το πρόβλημα είναι οι αλυτρωτισμοί που συντηρούνται. Η θέση λοιπόν του ΚΚΕ είναι κρυστάλλινη, εντελώς κρυστάλλινη, και ισχύει και σήμερα όπως ίσχυε και τότε, όταν το κόμμα σας που πήγατε, τότε το '92 ήταν μπροστά στα συλλαλητήρια, όταν έλεγε "όλοι πλην Λακεδαιμονίων", "όλος ο ελληνισμός εκτός των εχθρών των Ελλήνων", και εννοούσε το ΚΚΕ.

Σε αυτό το κόμμα ήσασταν τότε, που έλεγε αυτά τα πράγματα, και που πήγαινε κάτω από τη σημαία "Η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική", που εμείς λέγαμε το αντίθετο ακριβώς.

Επομένως, μην διαστρεβλώνετε τις θέσεις του ΚΚΕ.

Εμείς λέμε ότι η συμφωνία - δεν λέμε το όνομα και αφήστε αυτά τα βρώμικα κόλπα - εμείς λέμε η συμφωνία αυτή είναι εισιτήριο για την είσοδο στο ΝΑΤΟ, και δεν λέμε για το όνομα. Το όνομα, πάντα το ΚΚΕ, όταν εσείς, ξαναλέω, με τους φασίστες και όλους τους υπόλοιπους λέγατε ότι η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική, εμείς λέγαμε σύνθετο όνομα με καθαρά γεωγραφικό προσδιορισμό και εσείς τότε συνειδητά ήσασταν με αυτό το κόμμα που πήγαινε στις διαδηλώσεις, και αλλάξατε γιατί άλλαξε η γραμμή, όπως και σήμερα που προωθείτε αυτήν τη συμφωνία.

Δεύτερον, εμείς αυτό που θέτουμε ως κεντρικό ζήτημα είναι ότι η ένταξη στο ΝΑΤΟ, που γι' αυτό γίνεται η συμφωνία και γι' αυτό έχει άρθρο 2 - πρωτοφανές σε διεθνή συμφωνία, ταχυδρομείο δηλαδή είσαστε ακριβώς των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ, να μιλήσουμε με τέτοια γλώσσα - λέμε λοιπόν ότι η ένταξη στο ΝΑΤΟ όχι μόνο δεν θα διευκολύνει τις φιλικές σχέσεις, αλλά θα οξύνει ακόμα περισσότερο τα προβλήματα. Γιατί το ΝΑΤΟ είναι αυτό που διέλυσε τη Γιουγκοσλαβία, οι Γερμανοί και όλοι οι ιμπεριαλιστές και αυτοί συντηρούν τους αλυτρωτισμούς και επομένως το συμφέρον των λαών είναι έξω από το ΝΑΤΟ.

Και επειδή θα σας τα πω και μαζεμένα, ούτε ένα κόμμα αριστερό δεν είναι υπέρ του ΝΑΤΟ σε όλο τον κόσμο, μόνο εσείς είσαστε».

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Διαχρονικά ο ΣΥΡΙΖΑ υιοθετούσε τα προσχήματα των ιμπεριαλιστών

Απάντηση στον αντικομμουνισμό και τις συκοφαντίες που ακούστηκαν από το βήμα της Βουλής έδωσε η Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση για τη συμφωνία Τσίπρα - Ζάεφ. Για τον αντικομμουνισμό που έκαναν ορισμένοι βουλευτές της ΝΔ, επισήμανε πως αυτός «είναι αναπόφευκτος κι αν θέλετε συνάδει με την ιδεολογία, την πολιτική, τη στρατηγική, τις αρχές σας», ενώ για τον ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε πως «τώρα πια ξέφυγε» σε ό,τι αφορά το λαθρεμπόριο ελπίδων και αριστερών ιδεών στο οποίο επιδίδεται.

Σχολιάζοντας εξάλλου τα περί αντιιμπεριαλιστικής πολιτικής που ανέφερε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, που τάχα ανοίγει ρωγμές στον ιμπεριαλισμό και ακολουθεί τις παραδόσεις του αριστερού κινήματος και την πολιτική του ΕΑΜ, η Αλ. Παπαρήγα υπογράμμισε ότι «είναι κι αυτή μια μορφή αντικομμουνισμού, είναι συκοφαντία» και πως η κυβερνητική πολιτική δεν ξεπλένεται, «όσες φορές και να πάτε στην Καισαριανή να καταθέσετε στεφάνι και στο άγαλμα του Μπελογιάννη».

Η Αλέκα Παπαρήγα σημείωσε ακόμη πως ο ΣΥΡΙΖΑ «δεν άλλαξε τώρα στην κυβέρνηση», θυμίζοντας πως «ο Συνασπισμός και πιο πριν ως ΕΑΡ, "ΚΚΕ εσωτερικού", είχε θέσεις που του επέτρεψαν όταν ανέβηκε στην κυβέρνηση, απ' το μεσαίο σκαλοπάτι του κατήφορου να φτάσει στο τελευταίο, και, δεν ξέρω, θα φτάσει και στο υπόγειο», σταχυολογώντας χαρακτηριστικές στιγμές σε αυτή την πορεία, και τονίζοντας πως «δεν υπάρχει ιμπεριαλιστική εκστρατεία που το σύνθημά της δεν το ασπάστηκε ο ΣΥΡΙΖΑ. Για τα "ανθρώπινα δικαιώματα", για τη "δημοκρατία", για τις "μειονότητες", για τον "αυτοπροσδιορισμό", την "αυτοδιάθεση", όλα τα υιοθετούσε και δεν έβλεπε ότι αυτά ήταν πολυεργαλεία όχι μόνο προπαγανδιστικά αλλά και στρατιωτικά του ιμπεριαλισμού».

Αναφορικά δε με τη στάση της τότε κυβέρνησης στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ του 2008, που εξυμνούν τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ, ο καθένας για τους δικούς του λόγους, η Αλ. Παπαρήγα θύμισε ότι βασικό θέμα της τότε Συνόδου ήταν η αντιπυραυλική ασπίδα των ΗΠΑ στην Κεντρική Ευρώπη και γι' αυτό ήθελαν μέσα στο ΝΑΤΟ τη FYROM, τη Γεωργία και την Ουκρανία, ενώ και η τότε κυβέρνηση συμφώνησε με τις αποφάσεις αυτές.

Τέλος, στηλίτευσε τη ρητορική περί «Ελλάδας ηγετικής δύναμης στα Βαλκάνια» ή «Βαλκάνια ενδοχώρα της Ελλάδας», υπογραμμίζοντας ότι αυτή αποδεικνύει ότι «ο εθνικισμός δεν γεννιέται αυθόρμητα στο λαό, καλλιεργείται απ' τα πάνω, ο εθνικισμός και οι ακροδεξιές, φασιστικές αντιλήψεις είναι σε ορισμένες περιπτώσεις πολύ χρήσιμες για το σύστημα για να κάνουν αντιφασιστικά και αντιδεξιά μέτωπα».

ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Κοινή μήτρα για ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ τα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια

«Και η συμφωνία των Πρεσπών αξιοποιείται για να οξυνθούν ακόμη περισσότερο οι άσφαιρες αντιπαραθέσεις, οι οποίες τροφοδοτούν έναν κάλπικο διπολισμό ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ. Πρόκειται για μία αντιπαράθεση που ρίχνει νερό στο μύλο της παραπλάνησης, της εξαπάτησης και οδηγεί στον εγκλωβισμό των λαϊκών συνειδήσεων ανάμεσα σε δύο πολιτικά κόμματα, τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, που συμπλέουν στις στρατηγικές επιλογές και έχουν πολύ μικρές διαφορές αναφορικά με την πολιτική τους, ανάμεσα δηλαδή στη Σκύλλα και τη Χάρυβδη. Από την άλλη μεριά, διευκολύνει, υποδαυλίζει την ανάπτυξη εθνικιστικών απόψεων και αντιλήψεων», επισήμανε στην ομιλία του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος.

Οπως ανέφερε, η συμφωνία έχει στόχο την προώθηση των αμερικανοΝΑΤΟικών ιμπεριαλιστικών σχεδίων στην περιοχή των Δυτ. Βαλκανίων, στα οποία συμμετέχει η εγχώρια αστική τάξη, ενώ απέναντι στους ισχυρισμούς της κυβέρνησης για προοδευτική συμφωνία, έθεσε το ερώτημα: «Από πότε είναι προοδευτικό πράγμα η ισχυροποίηση της θέσης των ΑμερικανοΝΑΤΟικών ιμπεριαλιστών στην περιοχή;». Για τα περί «ισχυρής παρουσίας της Ελλάδας στα Βαλκάνια», που κομπάζει η κυβέρνηση ότι επιτυγχάνει με αυτήν τη συμφωνία, ο Ν. Καραθανασόπουλος θύμισε ότι τη δεκαετία του 1990 υπήρξε διείσδυση των ελληνικών επιχειρήσεων στις χώρες των Βαλκανίων, «αλλά το αποτέλεσμα ήταν χιλιάδες θέσεις εργασίας χαμένες, συρρίκνωση της παραγωγικής βάσης της Ελλάδας, ανατροπή των εργασιακών σχέσεων».

Οπως τόνισε, με αυτές τις προτεραιότητες και επιλογές των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, αλλά και τη γεωστρατηγική αναβάθμιση της χώρας που θέλει η εγχώρια αστική τάξη, συμφωνούν και όσοι λένε «ναι» στη συμφωνία και αυτοί που λένε «όχι» και αυτές, ανέφερε, είναι «η κοινή μήτρα στη συμφωνία και ας φαίνεται ότι διαφωνείτε».

Ανέφερε ακόμα ότι η συμφωνία, με τις αλυτρωτικές προβλέψεις που περιέχει, συμβάλλει στη συντηρητικοποίηση συνειδήσεων και «μπορεί να υποδαυλίσει τον εθνικισμό και από τη μια και από την άλλη πλευρά και μπορεί να αξιοποιηθεί, εφόσον το επιβάλουν οι αμερικανοΝΑΤΟικοί σχεδιασμοί στην περιοχή».

Οσο για την άποψη που ακούστηκε από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, όπως τον Ν. Φίλη, ότι η συμφωνία αποτελεί ρεαλιστική επιλογή που απαντά στον σημερινό συσχετισμό δυνάμεων, επισήμανε ότι καλλιεργεί την «υποταγή του λαού στον αμερικανοΝΑΤΟικό συσχετισμό, την ηττοπάθεια και τη μοιρολατρία», τονίζοντας πως «αν είχε αποδεχτεί αυτήν τη λογική το λαϊκό κίνημα στη χώρα μας, τότε ούτε το ΕΑΜ ούτε ο ΕΛΑΣ ούτε ο ΔΣΕ θα αποτελούσαν τις πιο λαμπρές σελίδες της Ιστορίας του εργατικού, λαϊκού κινήματος, του επαναστατικού κινήματος στη χώρα μας. Εμπόδιο στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και στα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων μπορεί να βάλει μόνο ο λαός και ισχυρός λαός σημαίνει ισχυρό ΚΚΕ».

ΛΙΑΝΑ ΚΑΝΕΛΛΗ
Αυτή είναι η «προοδευτική» αριστερά του ΝΑΤΟ

Με τη συμφωνία των Πρεσπών η κυβέρνηση έκανε «ό,τι και με τα μνημόνια», όπου πάνω στα δύο μνημόνια των προηγούμενων φόρτωσε ένα ακόμα, τόνισε η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη. «Αυτή είναι η προοδευτική αριστερά, η αριστερά που εντάσσεται στο ΝΑΤΟ», σημείωσε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας πως η κυβέρνηση βαφτίζει την εκπλήρωση των επιταγών των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ πρόοδο και προσθέτοντας ότι είναι πρόκληση να μιλάει η κυβέρνηση για λαϊκή κυριαρχία όταν για την κερδοφορία του κεφαλαίου έχει καταχρεώσει το λαό με τα ματωμένα πρωτογενή πλεονάσματα έως το 2060, έχει βάλει όλη τη δημόσια περιουσία, ακόμα και την αρχαία κληρονομιά, στο «υπερταμείο», έχει υπογράψει ότι οποιαδήποτε διαφορά με τους δανειστές θα πηγαίνει στα δικαστήρια του Λουξεμβούργου με το αγγλικό δίκαιο.

«Αλλάξατε τις λέξεις, αλλάξατε την ουσία, κάνατε το ΝΑΤΟ ταυτόσημο με την πατρίδα και μιλάτε για ειρήνη, όταν σήμερα ο Στόλτενμπεργκ του ΝΑΤΟ, σας δίνει συγχαρητήρια» για τη συμφωνία, σημείωσε χαρακτηριστικά, ενώ αναφερόμενη στη ΝΑΤΟική «ειρήνη», για την οποία μιλάει η κυβέρνηση, υπογράμμισε πως διέλυσαν ένα κράτος πολλών εθνοτήτων, όπως η Γιουγκοσλαβία, πως η Τουρκία, που μιλάει για «γαλάζια πατρίδα», είναι σύμμαχος της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ και η Κύπρος, που είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, παραμένει υπό κατοχή.

Με αφορμή τον αγοραίο αντικομμουνισμό των χρυσαυγιτών βουλευτών, που υποστήριξαν ότι το Μακεδονικό «λύθηκε στο Γράμμο και στο Βίτσι», η Λιάνα Κανέλλη υπογράμμισε πως ο πατριωτισμός του ΚΚΕ «έχει μετρηθεί με τόνους αίμα».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ