ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Σεπτέμβρη 2022
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΧΡΥΣΟΥ ΣΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ
Εργοδοτικός και κυβερνητικός εμπαιγμός με τους δεκάδες απολυμένους

Γενική Συνέλευση του Σωματείου τη Δευτέρα 26 Σεπτέμβρη για τα επόμενα βήματα του αγώνα τους

Αντιμέτωποι με τη συντονισμένη επίθεση της εταιρείας - εργολάβου «Edilmac» και της «Ελληνικός Χρυσός» βρίσκονται οι 91 μεταλλωρύχοι στα μεταλλεία Ολυμπιάδας Χαλκιδικής που πετάχτηκαν στην ανεργία και σήμερα παλεύουν για διασφάλιση των θέσεων εργασίας τους με ευθύνη της «Ελληνικός Χρυσός» αλλά και των αποζημιώσεών τους.

Θυμίζουμε ότι η «Εdilmac» είχε αναλάβει την ανάπτυξη των υπόγειων στοών στο μεταλλείο της Ολυμπιάδας για λογαριασμό της «Ελληνικός Χρυσός» και στις αρχές Σεπτέμβρη ανακοίνωσε την απόλυση των 91 μεταλλωρύχων, καθώς διακόπηκε η σύμβαση μεταξύ των δύο εταιρειών. Η «Edilmac» κάλεσε τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν στη διαδικασία των διαβουλεύσεων (Ν. 1387/1983), για τις ομαδικές απολύσεις που προτίθεται να πραγματοποιήσει. Και ενώ η πρώτη διαβούλευση με την επιτροπή των εργαζομένων έγινε στις 19 Σεπτέμβρη και ορίστηκε νέα για τις 27/9, από την επόμενη μέρα άρχισε να καλεί μεμονωμένα τους εργαζόμενους για να τους απολύσει μια ώρα αρχύτερα, πριν ολοκληρωθεί η όποια διαβούλευση, με στόχο την αποδυνάμωση του ενιαίου και αρραγούς μετώπου που έχουν συμπήξει με το Σωματείο τους και την Ομοσπονδία Μεταλλωρύχων.

Ταυτόχρονα, η «Ελληνικός Χρυσός» συνεχίζει να παριστάνει την αναρμόδια, αν και με δική της ευθύνη διακόπηκε η σύμβαση και πετάχτηκαν στον δρόμο οι μεταλλωρύχοι. Ετσι αρνείται να παραβρεθεί τόσο στη διαβούλευση όσο και να συναντήσει τους εκπροσώπους του Συνδικάτου.

Το Συνδικάτο Εργαζομένων Μεταλλείων και Λατομείων Βόρειας Ελλάδας (ΣΕΜΛΑ) καταγγέλλει τη στάση της «Ελληνικός Χρυσός» και της «Edilmac», η οποία, όπως σημειώνει, «θέλει να μας διώξει μεμονωμένα, ώστε να μειώσει τη διαπραγματευτική μας ισχύ και να μη μας δώσει το σύνολο των χρημάτων που θα αποφασίσουμε να ζητήσουμε».

Επίσης, καταγγέλλει ότι «οι δύο εταιρείες είναι σε απόλυτη συνεργασία ενάντια στους εργαζόμενους». Καλεί δε την «Ελληνικός Χρυσός» να αναλάβει τις ευθύνες της και να συνδράμει τόσο τη διαδικασία της διαβούλευσης όσο και να αποδεχτεί το δίκαιο αίτημά τους, που αγκαλιάζεται όλο και περισσότερο από την κοινωνία, για απορρόφηση των απολυμένων της «Edilmac» από την «Ελληνικός Χρυσός».

Το ΣΕΜΛΑ καλεί όλους τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν στη Γενική Συνέλευση που θα γίνει τη Δευτέρα 26 Σεπτέμβρη, προκειμένου να αποφασίσουν συλλογικά τα παραπέρα βήματα του αγώνα τους.

Με την κάλυψη της κυβέρνησης η εργοδοτική επίθεση

Τον εργοδοτικό κυνισμό καταγγέλλει και η Ομοσπονδία Μεταλλωρύχων Ελλάδας (ΟΜΕ). Επίσης, σημειώνει ότι «κυβέρνηση και υπουργείο Εργασίας με τη στάση τους καλύπτουν την "Ελληνικός Χρυσός" και είναι συνένοχοι για το γεγονός ότι τόσος κόσμος πετιέται στον δρόμο». Δηλώνει ότι ο κοινός αγώνας με το Σωματείο θα δοθεί μέχρι τέλους σε όλα τα επίπεδα.

Επιπλέον, σε σχέση με τη δραστηριότητα της «Ελληνικός Χρυσός» αναφέρει: «Υπάρχει σαφής πρόβλεψη για την επέκταση της μεταλλευτικής δραστηριότητας της εταιρείας. Η χρηματοδότηση που έλαβε είναι η απόδειξη για την ευρωστία της. Οι τιμές των μετάλλων που εξορύσσονται στα μεταλλεία Κασσάνδρας είναι στα ύψη. Είναι ανήκουστο ενώ συμβαίνουν όλα αυτά σε μία τόσο πολυδιαφημισμένη επένδυση (που θα άνοιγε 3.000 και πλέον θέσεις εργασίας), 90 και πλέον εργαζόμενοι να χάνουν τη δουλειά τους».

Τέλος, καλεί όλα τα σωματεία του κλάδου, το σύνολο του εργατικού κινήματος, τους κοινωνικούς φορείς και την Τοπική Διοίκηση να στηρίξουν τον αγώνα των απολυμένων μεταλλωρύχων και το αίτημα για απορρόφησή τους από την «Ελληνικός Χρυσός».

ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ «ΦΑΜΑΡ»
Αποφεύγει τη συνάντηση με το Σωματείο για τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων

Νέες Γενικές Συνελεύσεις για τον σχεδιασμό των επόμενων αγωνιστικών δράσεων

Τη στάση της εργοδοσίας του ομίλου «ΦΑΜΑΡ», που έχει βάλει «στον πάγο» το αίτημα του επιχειρησιακού Σωματείου για συνάντηση, προκειμένου να αποφύγει τη συζήτηση για τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων, κάνουν γνωστή στους εργαζόμενους η Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΟΕΦΣΕΕ) και το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων ΦΑΜΑΡ ΑΒΕ.

Θυμίζουμε ότι το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων ΦΑΜΑΡ ΑΒΕ, μαζί με την Ομοσπονδία, της οποίας είναι μέλος, όπως και τα κλαδικά Συνδικάτα σε Αττική και Βοιωτία - Εύβοια, οργάνωσαν το προηγούμενο διάστημα κινητοποιήσεις θέτοντας στο επίκεντρο μια σειρά διεκδικήσεις των εργαζομένων, ζητώντας παράλληλα συνάντηση με τη διοίκηση του ομίλου. Ωστόσο η τελευταία «κωλυσιεργεί και αναβάλλει συνεχώς τη συνάντηση». «Φαίνεται ότι δεν θέλει να απαντήσει στα δίκαια αιτήματα και διεκδικήσεις των εργαζομένων, που αφορούν την αύξηση των μισθών τους, την κατάργηση του απαράδεκτου εργασιακού καθεστώτος των εργολαβικών εργαζομένων με τη μονιμοποίηση των εργολαβικών ως εργαζομένων στη ΦΑΜΑΡ, την υπογραφή επιχειρησιακής Σύμβασης», σχολιάζει η Ομοσπονδία.

Ετσι, ενώ είχε οριστεί συνάντηση για τις 15 ή 16 Σεπτέμβρη, το Σωματείο ενημερώθηκε τηλεφωνικά δύο μέρες πριν για την αναβολή της για τις 21 Σεπτέμβρη. Η συνάντηση όμως δεν έγινε ούτε τη νέα ημερομηνία, καθώς η εταιρεία την ακύρωσε μία ώρα νωρίτερα, με την αστεία δικαιολογία ότι ...δεν υπήρχε διαθέσιμος χώρος για να πραγματοποιηθεί!

Μπροστά στην εξέλιξη αυτή, το Σωματείο καλεί τους εργαζόμενους σε Γενικές Συνελεύσεις που θα πραγματοποιηθούν από Δευτέρα 26 Σεπτέμβρη έως Παρασκευή 30 Σεπτέμβρη στις εγκαταστάσεις της εταιρείας σε Ανθούσα, Αλιμο, Αυλώνα και Θήβα, σε όλες τις βάρδιες.

«Καταλαβαίνουμε την ενόχλησή της από τη συνεπή ταξική αγωνιστική γραμμή των Συνδικάτων μας και την επιθυμία της να συνομιλεί με "σωματεία" που δείχνουν μεγαλύτερη κατανόηση στα εργοδοτικά ζητήματα και σχεδιασμούς», τονίζει η Ομοσπονδία για τη στάση της εργοδοσίας. Και απαιτεί από τη διοίκηση του ομίλου να σταματήσει την παρελκυστική τακτική της και να πραγματοποιήσει άμεσα την συνάντηση με το ΔΣ του επιχειρησιακού Σωματείου.

Συνεχίστηκε και χτες η δίωξη του δικαιώματος στην απεργία

Η συκοφάντηση της απεργίας των εργαζομένων στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας και η δίωξη του δικαιώματος στην απεργία είχαν και χτες την τιμητική τους, με τη δικαστική απόφαση που χαρακτήρισε την απεργία «παράνομη». Προχτές μάλιστα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε προαναγγείλει περαιτέρω αυστηροποίηση του νόμου - εκτρώματος για την καταστολή του απεργιακού δικαιώματος.

Ο δε υπουργός Μεταφορών Κ. Καραμανλής δήλωσε χτες ότι θα πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις στους απεργούς και ότι δεν έχουν ...κανέναν λόγο να απεργήσουν, κάτι που «στήριξε» στο ότι πριν λίγο καιρό υπογράφτηκαν ΣΣΕ. Απέκρυψε έτσι ότι οι εργαζόμενοι απήργησαν ενάντια στην άθλια κατάσταση των συγκοινωνιών, ενάντια στην ακόμα μεγαλύτερη εμπλοκή των ιδιωτικών επιχειρήσεων, ενάντια στην εισαγωγή ελαστικών μορφών απασχόλησης, όπως οι προσλήψεις με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και η «ενοικίαση» εργαζομένων.

Συνεχίζοντας ισχυρίστηκε ότι έχουν «ενισχυθεί» οι αστικές συγκοινωνίες, καθώς ο στόλος των λεωφορείων έχει φτάσει τα 1.400 οχήματα από 850 και η κυβέρνηση έχει κάνει 1.400 προσλήψεις... «Ξέχασε» να αναφέρει τα εξής:

Τα περισσότερα από τα οχήματα που «προστέθηκαν» είναι των ΚΤΕΛ και μισθωμένα, ενώ υπάρχουν καταγγελίες ότι σε αυτά παρουσιάζονται συχνά τεχνικά προβλήματα. Οι συνθήκες εργασίας των εργαζομένων στα οχήματα των ΚΤΕΛ είναι χειρότερες από αυτές των συναδέλφων τους στην ΟΣΥ, με καταγγελίες ακόμα και για 16ωρη εργασία. Από τους 300 εργαζόμενους που προσλήφθηκαν στα μπλε λεωφορεία της Αθήνας για την ΟΣΥ (και όχι 1.400 όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση, βάζοντας μέσα και τις προσλήψεις που έχουν κάνει τα ΚΤΕΛ) πολλοί αποχωρούν, λόγω των συνθηκών εργασίας και κυρίως λόγω της μη αναγνώρισης της προϋπηρεσίας τους.

Αυτοί είναι μερικοί μόνο από τους λόγους που οι εργαζόμενοι έκαναν απεργία. Και αφορούν και τους ίδιους αλλά και όλο τον λαό, που χρησιμοποιεί τα Μέσα Μεταφοράς και έρχεται αντιμέτωπος με πανάκριβα εισιτήρια, μεγάλες καθυστερήσεις στα δρομολόγια και ανυπαρξία μέτρων προστασίας από τον κορονοϊό.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΟΝΕΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Στηρίζει έμπρακτα τον αγώνα των εργαζομένων στη «Μαλαματίνα»

Σχολικά είδη παρέδωσε στους απεργούς της «Μαλαματίνα» αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Ενώσεων Γονέων και Κηδεμόνων Κεντρικής Μακεδονίας, εκφράζοντας έμπρακτα τη συμπαράσταση στον αγώνα τους για ανάκληση των απολύσεων και υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Σημειώνεται ότι οι εργαζόμενοι στη «Μαλαματίνα» συνεχίζουν τις 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες μέχρι και το τέλος Σεπτέμβρη, οπότε θα συμπληρώσουν δύο μήνες απεργίας. Οι εκπρόσωποι των Γονέων εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους και δήλωσαν συμπαράσταση στα δίκαια αιτήματά τους.

Παγίδα θανάτου η μεγαλύτερη βιομηχανική ζώνη της χώρας

Νέο θανατηφόρο εργατικό «ατύχημα» στο Θριάσιο Πεδίο

Ενας ακόμα εργάτης, μέλος εργολαβικού συνεργείου, έχασε τη ζωή του την ώρα της δουλειάς, «πέφτοντας στο κενό από ύψος 12 μέτρων ενώ εκτελούσε εργασίες μόνωσης σε κτίριο της "ΕΛΑΣΤΡΟΝ", στον Ασπρόπυργο» καταγγέλλει το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής, ενώ εκφράζει τα συλλυπητήριά του στην οικογένειά του.

«Είναι εξοργιστικό», τονίζει, «η μεγαλύτερη βιομηχανική ζώνη της χώρας, η περιοχή του Θριασίου, να μετατρέπεται καθημερινά σε παγίδα θανάτου. Είναι εξοργιστικό να θρηνούμε άλλον έναν νεκρό μέσα σε λίγες μέρες, αφού στις 8/9 ένας ακόμη εργαζόμενος έχασε τη ζωή του σε εργοστάσιο πλαστικών και πάλι στον Ασπρόπυργο, ενώ στις 20/9 άλλοι δύο εργαζόμενοι τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια εργασιών συντήρησης και επισκευής της παλιάς γέφυρας, στον κόμβο Νέας Περάμου στα Μέγαρα».

Μιλώντας για τις συνθήκες των εργατικών «ατυχημάτων», τονίζει πως η απουσία μέτρων και ελέγχων για την ασφαλή εργασία, η ελλιπής συντήρηση εξοπλισμού και εγκαταστάσεων, η ελλιπής εκπαίδευση των εργαζομένων και η εντατικοποίηση «συνθέτουν τη γενική εικόνα των χώρων δουλειάς με τις πλάτες της κυβέρνησης και του κράτους. Η απουσία όλων των αναγκαίων όρων για την προστασία της ζωής είναι αποτέλεσμα της ίδιας πολιτικής, που καλεί τον λαό να ζήσει με τα επιδόματα της ανέχειας και βαφτίζει τις δαπάνες για τις ανάγκες του ως "κοστολογημένα μέτρα"».

Το Συνδικάτο απαιτεί να διαλευκανθούν πλήρως τα αίτια του ατυχήματος και ειδικότερα: Να προσδιοριστεί αν τηρήθηκε η σειρά των μέτρων πρόληψης για πτώση από ύψος. Αν στον χώρο εργασίας είχε προηγηθεί η εγκατάσταση όλων των απαραίτητων μέτρων για την ασφαλή εκτέλεση εργασιών (κιγκλιδώματα, δίχτυα προστασίας, ειδικό αντιπτωτικό προπέτασμα κ.ά.). Να προσδιοριστεί αν υπήρχε η καταλληλότητα των καιρικών συνθηκών για εργασία σε ύψος, την ώρα του ατυχήματος. Να προσδιοριστεί αν η εργοδοσία είχε εξασφαλίσει την απαραίτητη εκπαίδευση που απαιτείται για τις εργασίες σε ύψος, αν διέθετε Ιατρική Βεβαίωση Καταλληλότητας για εργασία σε ύψος για τον συγκεκριμένο εργαζόμενο. Να προσδιοριστεί αν η εργοδοσία είχε εξασφαλίσει όλα τα απαραίτητα Μέσα Ατομικής Προστασίας (όπως κράνος, κατάλληλα υποδήματα ασφαλείας και άλλα μέσα ατομικής προστασίας, ανάλογα με το είδος της εργασίας και τους κινδύνους, όπως και ολόσωμης ζώνης ασφάλειας).

Ακόμα καλεί σε πάλη για ουσιαστική ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους και πολλαπλασιασμό των ελέγχων στους χώρους δουλειάς, για κατάργηση του νομοθετικού πλαισίου που περιορίζει τη δικαιοδοσία τους, την υποχρεωτικότητα για την εφαρμογή των αποφάσεών τους από τους εργοδότες κ.ά.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ