ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Σεπτέμβρη 2022
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΟΥΠΟΛΗ
«Κυκλώθηκε» από επισκέπτες στη συζήτηση για την Ουκρανία

Το μεγάλο ενδιαφέρον των επισκεπτών του Φεστιβάλ συγκέντρωσε, όπως αναμενόταν, η συζήτηση στη Διεθνούπολη με θέμα «Ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ουκρανία και η στάση των κομμουνιστών», όπου ο κόσμος κύκλωσε κυριολεκτικά τον χώρο για να παρακολουθήσει.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Ελισαίος Βαγενάς, υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ, στη συνέχεια διαβάστηκε η τοποθέτηση της Νεολαιίστικης Πτέρυγας της Ενωσης Κομμουνιστών Ουκρανίας και εκ μέρους της Επαναστατικής Κομμουνιστικής Ενωσης Νεολαίας Ρωσίας (μπολσεβίκοι) μίλησε ο Ιβάν Ζαρόκοφ.

Ο Ελ. Βαγενάς αναφέρθηκε στα προσχήματα που αξιοποιήθηκαν για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, και έφερε στο επίκεντρο τις πραγματικές αιτίες, καλώντας τον ελληνικό και τους άλλους λαούς να απορρίψουν τόσο τη ΝΑΤΟική όσο και τη ρωσική πολεμική προπαγάνδα. Ανέδειξε τον μακρόχρονο γεωπολιτικό και οικονομικό ανταγωνισμό ΝΑΤΟ - Ρωσίας στην Ουκρανία για τον πλούτο της, τους ενεργειακούς δρόμους και τη στρατηγική της θέση.

Μεγάλο θύμα αυτού του ανταγωνισμού είναι οι λαοί της Ουκρανίας και της Ρωσίας που «έζησαν ειρηνικά και μεγαλούργησαν από κοινού στα πλαίσια της ΕΣΣΔ και βρέθηκαν σήμερα να αλληλοσφάζονται για τα συμφέροντα των μονοπωλίων». Αλλά και οι υπόλοιποι λαοί που βιώνουν τις οικονομικές συνέπειες του πολέμου, της καπιταλιστικής κρίσης και του ανταγωνισμού μεταξύ των μονοπωλιακών ομίλων.


Παράλληλα στην εκδήλωση, με αφορμή το πλήθος ερωτημάτων και προβληματισμών που απασχολούν πολλούς νέους και νέες, ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες, ο Φρίξος Μπρούζγος, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, παρουσίασε τη νέα έκδοση της Ιδεολογικής Επιτροπής του ΚΣ της ΚΝΕ, που κυκλοφορεί από τη «Σύγχρονη Εποχή», εγκαινιάζοντας τον δεύτερο κύκλο της σειράς «Αλήθειες και Ψέματα» για τον καπιταλισμό, που εστιάζει στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

  • Αναλυτικό ρεπορτάζ από την εκδήλωση θα δημοσιευτεί στο φύλλο του «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου».

Ιστορικός περίπατος των ξένων αντιπροσωπειών στο κέντρο της Αθήνας

Από τα γεγονότα αμέσως μετά την απελευθέρωση από την τριπλή ναζιστική Κατοχή, ξεκίνησε η αναδρομή στον ιστορικό περίπατο στο κέντρο της Αθήνας, που οργάνωσε χτες το πρωί η ΚΝΕ για τις αντιπροσωπείες των 35 Κομμουνιστικών Νεολαιών και αντιιμπεριαλιστικών οργανώσεων νεολαίας που συμμετέχουν στη Διεθνούπολη του Φεστιβάλ.

Πρώτη στάση του περιπάτου και της ξενάγησης, που έκανε ο Χάρης Ραζάκος, μέλος του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ, ήταν στο Σύνταγμα. Εκεί οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν με αφήγηση και ιστορικές φωτογραφίες στις οποίες είχαν πρόσβαση ηλεκτρονικά, για τις αιματοβαμμένες διαδηλώσεις στις 3 και 4 Δεκέμβρη του 1944, για το ιστορικό πανό «Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας, διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα», για τη μάχη της Αθήνας τον Δεκέμβρη του '44 και την έκβασή της με την τακτική υποχώρηση των δυνάμεων του ΕΛΑΣ στις αρχές Γενάρη του 1945.

Περπατώντας προς τα Προπύλαια και γυρίζοντας τον χρόνο λίγο πιο πίσω, οι αντιπροσωπείες των ξένων Οργανώσεων άκουσαν για τις μεγάλες διαδηλώσεις του 1943 κατά της επέκτασης της βουλγαρικής κατοχής και τις ηρωίδες ΕΠΟΝίτισσες Παναγιώτα Σταθοπούλου και Κούλα Λίλη. Απέναντι από τα Προπύλαια, αναφορές γίνονται στο κτίριο της οδού Κοραή 4, που στέγασε διάφορες υπηρεσίες των κατοχικών αρχών και τις φυλακές της Κομαντατούρ, ενώ μετά την απελευθέρωση, το κτίριο επιτάχθηκε και στέγασε τα γραφεία του ΕΑΜ μέχρι τον Δεκέμβρη 1944.


Επόμενος σταθμός κατηφορίζοντας ήταν το κτίριο της οδού Θεμιστοκλέους 7, όπου μετά τη Συμφωνία της Βάρκιζας φτιάχτηκαν Φυλακές Γυναικών, στις οποίες κλείστηκαν δεκάδες κομμουνίστριες και αγωνίστριες του ΕΑΜ, στο πλαίσιο του πανελλαδικού πογκρόμ κατά του ΚΚΕ και του ΕΑΜ, που έμεινε γνωστό με το όνομα «λευκή τρομοκρατία». Δόθηκε έτσι αφορμή να γίνουν αναφορές στις μετέπειτα εξελίξεις και στην τρίχρονη εποποιία του ΔΣΕ.

Ο περίπατος στο κέντρο της Αθήνας κατέληξε στο ιστορικό κτίριο του Πολυτεχνείου στην Πατησίων και οι συμμετέχοντες «γύρισαν τον χρόνο» εκεί απ' όπου ξεκίνησαν, στη μάχη της Αθήνας τον Δεκέμβρη του 1944 και άκουσαν για τη μάχη του Λόχου Σπουδαστών του ΕΛΑΣ (μετέπειτα «Λόρδος Μπάιρον») εναντίον της Γενικής Ασφάλειας Αθηνών (Στουρνάρη και Πατησίων), με σημείο εφόρμησης το Πολυτεχνείο και την εισβολή των βρετανικών τανκς στον χώρο του, ενώ αναφορές έγιναν φυσικά και στον Νοέμβρη του 1973 και την κορύφωση της αντιδικτατορικής πάλης.

Τελειώνοντας τον περίπατο, οι αντιπροσωπείες μπήκαν μέσα στο συγκρότημα του Πολυτεχνείου και τους μοιράστηκαν συμβολικά κόκκινα γαρίφαλα, κάνοντας αναφορές στον Νίκο Μπελογιάννη και τη δίκη του, αλλά και στα χιλιάδες ψηφοδέλτια με το γαρίφαλο που έπεσαν φέτος στις κάλπες των φοιτητικών εκλογών, αναδεικνύοντας την «Πανσπουδαστική ΚΣ» μετά από 36 χρόνια πρώτη δύναμη πανελλαδικά στους φοιτητικούς συλλόγους της χώρας. Γι΄ αυτήν την επιτυχία και την πρωτιά της «Πανσπουδαστικής ΚΣ» μίλησε στις ξένες αντιπροσωπείες ο Παντελής Αρζόγλου, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.


Σημείο αναφοράς για τη διεθνιστική δράση και αλληλεγγύη

Δίπλα - δίπλα οι νέοι κομμουνιστές από την Ουκρανία και τη Ρωσία
Δίπλα - δίπλα οι νέοι κομμουνιστές από την Ουκρανία και τη Ρωσία
Στην καρδιά του Φεστιβάλ, κοντά στην κεντρική έκθεση ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και για τη διεθνιστική δράση, η Διεθνούπολη, με τη συμμετοχή 35 αντιπροσωπειών από όλο τον κόσμο, στέλνει πολλαπλά μηνύματα αλληλεγγύης των λαών.

Ενας τέτοιος ξεχωριστός χώρος συγκεντρώνει δεκάδες νέους από όλο τον κόσμο και η συνάντησή τους με τους επισκέπτες του Φεστιβάλ είναι γεμάτος από μοναδικά στιγμιότυπα.

Στα μηνύματα που εκπέμπει η Διεθνούπολη, στην έκφραση της κοινής πάλης των λαών ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, υπακούει και το στήσιμο του χώρου. Ο τίτλος «Διεθνούπολη» είναι γραμμένος σε 10 διαφορετικές γλώσσες σε ένα γιγαντοπανό δίπλα σε ένα άλλο που αναγράφει «Προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε» σε ελληνικά και αγγλικά.

Ξεχωριστή σημασία αποκτά ένα ιδιαίτερο περίπτερο, αποτυπώνοντας τον προλεταριακό διεθνισμό και την κοινή πάλη των λαών ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία αλλά και τις άλλες πολεμικές εστίες: Στη μία του όψη υπάρχουν δίπλα δίπλα οι Οργανώσεις από Ρωσία και Ουκρανία και στην άλλη του οι Οργανώσεις από Τουρκία και Συρία, στέλνοντας και έτσι μήνυμα φιλίας και αλληλεγγύης, ότι οι λαοί και τα παιδιά τους στις χώρες που βρίσκονται στη φωτιά των ιμπεριαλιστικών συγκρούσεων δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν. Οτι οι λαοί των χωρών που οι καπιταλιστές έχουν βάλει να πολεμούν μεταξύ τους θέλουν και μπορούν να ζήσουν ειρηνικά.

Αντιπροσωπείες από χώρες της Ευρώπης, της Ασίας, από μακρινές χώρες της Λατινικής Αμερικής όπως το Μεξικό, από τη Σρι Λάνκα, το Πακιστάν και άλλες βρίσκονται στα περίπτερά τους, ανοίγοντας συζήτηση με τους επισκέπτες και φέρνοντας μαζί πείρα από τη δράση τους, αλλά και αναμνηστικά που μπορεί να προμηθευτεί ο επισκέπτης του Φεστιβάλ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ