ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Σεπτέμβρη 2022
Σελ. /28
Πέρασμα για όλους τους επισκέπτες η Κεντρική Εκθεση με θέμα τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο

Από το άνοιγμα των πυλών του Φεστιβάλ πολυσύχναστο πέρασμα όλων των επισκεπτών αποτελεί η Κεντρική Εκθεση στην καρδιά του Πάρκου.

Η Εκθεση φέτος έχει θέμα τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τις αιτίες του, και αναδεικνύει τη διέξοδο για τους λαούς, με στόχο να απαντήσει σε ερωτήματα που απασχολούν τους νέους ανθρώπους, ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες, μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία. Γι' αυτό είναι βασισμένη στη νέα έκδοση της Ιδεολογικής Επιτροπής του ΚΣ της ΚΝΕ «Αλήθειες και ψέματα για τον καπιταλισμό 1. Για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο». Η έκδοση διακινείται ήδη με γοργούς ρυθμούς στον χώρο της Εκθεσης αλλά και στο βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής».

Με έντονο ενδιαφέρον οι επισκέπτες περιηγούνται στις τέσσερις ενότητες που απαρτίζουν την Εκθεση, κοντοστέκονται σε κάθε έκθεμα, διαβάζουν τα στοιχεία που παρατίθενται, σχολιάζουν τα κείμενα και τις φωτογραφίες, ενώ ξεχωριστά πραγματοποιούνται και οργανωμένες ξεναγήσεις από τις Οργανώσεις της ΚΝΕ.

Η περιήγηση αρχίζει με την πρώτη ενότητα, που αναδεικνύει ποιες είναι οι πραγματικές αιτίες των πολέμων, πίσω από τα προσχήματα που κάθε φορά αξιοποιούν οι κυβερνήσεις. Οι επισκέπτες αντικρίζουν στοιχεία που περιγράφουν τον ιμπεριαλισμό, τον κόσμο των πολέμων, όπως χάρτες, infographics κ.ά. Επίσης γίνεται αναφορά στις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες, ιδιαίτερα στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, όπου μέσα από παραδείγματα αναδεικνύεται ο χαρακτήρας τους ως συμμοριών των εκμεταλλευτών.


Στη συνέχεια οι επισκέπτες περνούν στη δεύτερη ενότητα της Εκθεσης, όπου μέσω μιας καλαίσθητης κατασκευής η οποία έχει τη μορφή χρονολογίου (timeline), μέσα από ιστορικά παραδείγματα αποδεικνύεται ότι ο ιμπεριαλισμός έχει στο DNA του τον πόλεμο, ότι η ίδια η περίοδος της ιμπεριαλιστικής ειρήνης συγκεντρώνει την πυρίτιδα, προετοιμάζοντας τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Στο χρονολόγιο ξεχωρίζουν κορυφαίες στιγμές του αιώνα που μας πέρασε, οπότε οι λαοί κατάφεραν και βγήκαν στο προσκήνιο και έβαλαν τη δική τους σφραγίδα στις εξελίξεις, όπως η Οκτωβριανή Επανάσταση του 1917.

Με το τέλος του χρονολογίου ο επισκέπτης φτάνει στην καρδιά της Εκθεσης, όπου δεσπόζει μια κεντρική κατασκευή αφιερωμένη στη σοσιαλιστική επανάσταση, τη μοναδική διέξοδο από τον κόσμο της εκμετάλλευσης και των πολέμων. Μέσω της έκθεσης ζωντανεύει το παράδειγμα της ΕΣΣΔ κατά τον 20ό αιώνα, όπου οι λαοί έζησαν ειρηνικά για δεκαετίες. Αίσθηση προκαλεί στους επισκέπτες ένα βίντεο που προβάλλεται στο κέντρο της Εκθεσης, εμπνευσμένο από τις «ρωγμές» της Ιστορίας, εκεί που το νέο, το αναγκαίο, βγαίνει στο προσκήνιο της Ιστορίας.

Ολοκληρώνοντας την περιήγησή τους οι επισκέπτες έρχονται μπροστά σε τέσσερις οθόνες, όπου προβάλλονται στιγμιότυπα από τη σημερινή δράση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ ενάντια στην εμπλοκή της χώρας στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, από τα Αντιιμπεριαλιστικά Διήμερα της ΚΝΕ, στιγμιότυπα από τη δράση μαζικών φορέων ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και σχετικές κινητοποιήσεις Κομμουνιστικών Κομμάτων και Νεολαιών σε όλο τον κόσμο.


Μαγνητίζει το ενδιαφέρον το βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής»

Μεγάλη είναι η κίνηση από την πρώτη στιγμή που άνοιξε το βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής» στο Φεστιβάλ, με πολλούς από τους επισκέπτες να σπεύδουν να επωφεληθούν από τις ειδικές προσφορές και τις μεγάλες εκπτώσεις που ισχύουν ειδικά για το τριήμερο.

Η «Σύγχρονη Εποχή», που φέτος συμπληρώνει 50 χρόνια λειτουργίας, έχει φροντίσει για άλλη μια φορά στο βιβλιοπωλείο να υπάρχουν δεκάδες τίτλοι τοποθετημένοι ανά κατηγορία, ανάμεσά τους η πολιτική, η επαναστατική θεωρία με έργα των Μαρξ - Ενγκελς - Λένιν, η ιστορία, οι εκδόσεις που απευθύνονται ειδικά στη νεολαία, σύγχρονες επεξεργασίες του ΚΚΕ, λογοτεχνία και εκδόσεις πολιτιστικού περιεχομένου καθώς και βιβλία για εφήβους και παιδιά. Στο βιβλιοπωλείο υπάρχουν επίσης ενότητες με τις νέες εκδόσεις, για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο αλλά και ένα ξεχωριστό σημείο αφιερωμένο στα 100 χρόνια από την ίδρυση της ΕΣΣΔ, όπου ξεχωρίζει η σοβιετική λογοτεχνία.

Εκεί λοιπόν θα δει κανείς όλες τις ηλικίες να περιηγούνται ανάμεσα στα βιβλία, ανθρώπους να διαβάζουν τα οπισθόφυλλα, να συζητάνε μεταξύ τους για το ποια θα αγοράσουν, μιας και οι τίτλοι και οι προσφορές είναι ιδιαίτερα δελεαστικές, καθώς κι άλλους που σκόπευαν να αγοράσουν ένα - δυο βιβλία αλλά τελικά να φεύγουν με πολύ περισσότερα στην αγκαλιά.

Στο βιβλιοπωλείο υπάρχει ακόμα η δυνατότητα εγγραφής συνδρομητών ώστε κάθε μήνα να παραλαμβάνουν τις νέες εκδόσεις της «Σύγχρονης Εποχής», πολλοί δε είναι εκείνοι που σπεύδουν να την αξιοποιήσουν.


Ξεχωριστή η παρουσία του «Ριζοσπάστη»

Ξεχωριστή είναι η παρουσία του «Ριζοσπάστη» και φέτος, με την εφημερίδα να συντροφεύει τις συζητήσεις για τις εξελίξεις και τις θέσεις του ΚΚΕ στα πηγαδάκια, που σχηματίζονται από νέους και εργαζόμενους σε όλα τα στέκια του 48ου Φεστιβάλ. Η πλούσια αρθρογραφία του, άλλωστε, δίνει από μόνη της έναυσμα για τη συζήτηση των μελών του ΚΚΕ και της ΚΝΕ με τους επισκέπτες του Φεστιβάλ.

Απ΄ άκρη σ΄ άκρη του πάρκου, υπάρχουν συνεργεία του ΚΚΕ και της ΚΝΕ τα οποία με τον «Ριζοσπάστη» στο χέρι υποδέχονται όσους καταφθάνουν.

Επίσης, διακινούν στους επισκέπτες τις ανακοινώσεις του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για το διάγγελμα Πούτιν και την κλιμάκωση του πολέμου και για τις εξαγγελίες των κομμάτων στην πρόσφατη ΔΕΘ.

Από κοντά και ο «Οδηγητής» όπου οι δυνάμεις της ΚΝΕ μεριμνούν, να φτάσει σε κάθε νέο και νέα αλλά και τους μεγαλύτερους που θα βρεθούν στις εκδηλώσεις, αναδεικνύοντας αυτό που αναγράφει και ένα από τα μεγάλα ταμπλό στην Κεντρική Σκηνή, «σε κάθε τεύχος κρατάς τη δύναμή σου - σε κάθε φύλλο διαβάζεις τη φωνή σου».

Ταυτόχρονα, ο «Ριζοσπάστης», ο «Οδηγητής» αλλά και η ΚΟΜΕΠ έχουν τα δικά τους περίπτερα στα οποία υπάρχει μεγάλη κίνηση και όπου με θέρμη ξεκίνησαν και συνεχίζονται οι εγγραφές νέων συνδρομητών και οι ανανεώσεις συνοδευόμενες από ξεχωριστές προσφορές.


Εκθεση για τον Ν. Μπελογιάννη στο περίπτερο της ΚΟ Αττικής

Μια ενδιαφέρουσα έκθεση για τον ήρωα κομμουνιστή Νίκο Μπελογιάννη, του οποίου τα λόγια έδωσαν έμπνευση και αποτυπώνονται στο σύνθημα του 48ου Φεστιβάλ, «Η νέα γενιά με το ΚΚΕ για "το μεγάλο, το ωραίο, το συγκλονιστικό" - Σοσιαλισμός, η απάντηση τον 21ο αιώνα», φιλοξενεί το περίπτερο της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ. Οποιος την επισκεφτεί θα έχει την ευκαιρία να αντικρίσει ψηφιακές ανατυπώσεις από το Ιστορικό Αρχείο του ΚΚΕ που περιλαμβάνει υλικά σχετικά με τη ζωή και δράση του Μπελογιάννη. Επίσης προβάλλεται ολιγόλεπτο βίντεο στα 70 χρόνια από την εκτέλεσή του και διακινείται αντίστοιχο ολιγοσέλιδο αφιέρωμα επιμέλειας της ΚΟ Αττικής.

Παράλληλα, στο αναβαθμισμένο φέτος περίπτερο της ΚΟ Αττικής, μπορεί κανείς να προμηθευτεί αφίσες, όπως αυτή με το σκίτσο του Π. Πικάσο για τον Ν. Μπελογιάννη, το οποίο διατίθεται και σε κονκάρδες.

Αλλες αφίσες αποτελούν σύγχρονες συνθέσεις και εμπεριέχουν πρόσφατες στιγμές από τη δράση του Κόμματος που έστειλαν ευρύτερο μήνυμα ανάτασης και ελπίδας, όπως η συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς του 2020, η κινητοποίηση για τον εορτασμό του Πολυτεχνείου την ίδια χρονιά και τα πανό στον βράχο της Ακρόπολης. Οι υπόλοιπες αποτελούν ανατυπώσεις από αφίσες της ΚΟΑ την περίοδο μετά τη στρατιωτική δικτατορία και την δεκαετία του '80, με θεματολογία τα 60 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση, το κλείσιμο των ξένων βάσεων και την καμπάνια διακίνησης του «Ριζοσπάστη» το 1979.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org