ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Σεπτέμβρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΓΧΩΡΙΟΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ
Βαθμολογούν θετικά την προσήλωση ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ στους στόχους του κεφαλαίου

Τον «κοινό αναπτυξιακό στόχο» κυβέρνησης και ΝΔ και τη «μεγαλύτερη συμμόρφωση» με τα μνημόνια επικροτεί ο ΣΕΒ

Το γεγονός ότι παρά τις «διαφορές» στα «μέσα», ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ υπηρετούν τον ίδιο αντιλαϊκό στόχο της καπιταλιστικής ανάκαμψης αναγνωρίζει ο ΣΕΒ

Eurokinissi

Το γεγονός ότι παρά τις «διαφορές» στα «μέσα», ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ υπηρετούν τον ίδιο αντιλαϊκό στόχο της καπιταλιστικής ανάκαμψης αναγνωρίζει ο ΣΕΒ
«Οπως στην πολιτική, έτσι και την οικονομία, φαίνεται να μην υπάρχουν πλέον αδιέξοδα», επισημαίνει ο ΣΕΒ, ο οποίος αντιπαραβάλλοντας τις παρεμβάσεις του πρωθυπουργού, Αλ. Τσίπρα, με αυτές του προέδρου της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκη, στο πλαίσιο της ΔΕΘ, διαπιστώνει σειρά συγκλίσεων, αφού παρά τις όποιες «διαφορές» στο προτεινόμενο από τον καθένα μείγμα της αντιλαϊκής πολιτικής, όπως υπογραμμίζει, «ο αναπτυξιακός στόχος είναι κοινός, τα μέσα διαφέρουν».

Οι βιομήχανοι αναγνωρίζουν, δηλαδή, ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ υπηρετούν τον ίδιο αντιλαϊκό στόχο, την ανάκαμψη των κερδών και της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου, με «διαφορές» μόνο ως προς τα «μέσα» με τα οποία μπορεί αυτός να επιτευχθεί...

Οπως χαρακτηριστικά τονίζει ο ΣΕΒ στο «εβδομαδιαίο δελτίο» του, «παρά τις ιδεολογικές διαφορές, οι παρουσιάσεις των πολιτικών αρχηγών των δύο μεγάλων κομμάτων στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης συγκλίνουν στην αναγκαιότητα ταχείας εξόδου από την κρίση και την ύφεση και τη μετάβαση της οικονομίας σε ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο εστιασμένο στις επενδύσεις και τις εξαγωγές, με περισσότερο σχεδιασμό, λιγότερη παροχολογία και μεγαλύτερη συμμόρφωση προς τους περιορισμούς του μνημονίου».

Αξιώνουν νέες αντιλαϊκές ανατροπές στο Ασφαλιστικό

Ταυτόχρονα, οι εγχώριοι βιομήχανοι αφήνουν το δικό τους «αποτύπωμα» στην αντιλαϊκή πολιτική που θα εφαρμοστεί την «επόμενη μέρα» για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του εγχώριου κεφαλαίου.

Χαρακτηριστικά, στο «εβδομαδιαίο δελτίο» του ο ΣΕΒ:

-- Διαπιστώνει και ξεκαθαρίζει πως και οι «δύο πλευρές» (ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ), «για ευνόητους λόγους, τηρούν σιγήν ιχθύος για το μείζον θέμα της χώρας, που είναι το Ασφαλιστικό», και ταυτόχρονα επισημαίνει ότι «το Ασφαλιστικό θα εξακολουθήσει για πολλά χρόνια ακόμη να απορροφά πόρους και να δημιουργεί πίεση για αύξηση των πρωτογενών πλεονασμάτων». Στο «διά ταύτα», προσθέτει: «Συνεπώς, η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων μπορεί να ακούγεται ως ανέξοδη πολιτική προσπορισμού εσόδων, ωστόσο είναι ανέφικτη, δεδομένων των ελλειμμάτων του Ασφαλιστικού (αλλά και της Υγείας), που θα ενταθούν, καθώς ο ελληνικός πληθυσμός γερνά γρήγορα». Σε αυτό το επίπεδο, η επιζητούμενη από το κεφάλαιο μείωση των «ελλειμμάτων» περνάει μέσα από νέες διαδοχικές ανατροπές στην Κοινωνική Ασφάλιση.

-- Αναφέρει ότι «κύριο προαπαιτούμενο της 2ης αξιολόγησης είναι τα Εργασιακά», ενώ σημειώνει ότι «η επιδιωκόμενη επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων θα ενισχύσει σημαντικά την λειτουργία της αγοράς εργασίας, μόνον, όμως, εφόσον το θεσμικό πλαίσιο της διαιτησίας και της διαμεσολάβησης δεν παραβιάζει την ελευθερία των διαπραγματεύσεων, όπως συμβαίνει σήμερα».

«Οτιδήποτε διευκολύνει τις επενδύσεις και τα κέρδη είναι σωστό»

Οι εγχώριοι βιομήχανοι κρατούν «μικρό καλάθι» σε ό,τι αφορά την ενεργοποίηση των μέτρων νομισματικής χαλάρωσης με την ένταξη και των ελληνικών ομολόγων. Σε αυτό το πλαίσιο τονίζουν: «Οσον αφορά στην ένταξη στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, κανείς δεν επένδυσε ποτέ, με τόσα λίγα, σε τόσα πολλά, όπως μείωση κόστους δανεισμού, αποκατάσταση ρευστότητας, άρση περιορισμών κεφαλαίων, έξοδο στις αγορές. Το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων δεν είναι υποκατάστατο της αποκατάστασης αξιοπιστίας στην οικονομική πολιτική». Ταυτόχρονα, ο ΣΕΒ επισημαίνει πως «η μικρή συμβολή του προγράμματος στην ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας δεν μπορεί να υπερεκτιμάται στην περίπτωση της Ελλάδας».

Σε ό,τι αφορά τις αναφορές του πρωθυπουργού για ρυθμούς ανάκαμψης από το 2017, ο ΣΕΒ τοποθετείται ως εξής: «Η ανάπτυξη που θα έλθει το 2017, σχεδόν αυτόματα επειδή, κουτσά στραβά και με το στανιό, εφαρμόζουμε ένα πρόγραμμα (...) είναι μάλλον μία ευχή παρά αποτέλεσμα συγκεκριμένων και αποτελεσματικών αναπτυξιακών μέτρων».

«Οτιδήποτε διευκολύνει τον επενδυτή να κάνει μία κερδοφόρα επένδυση είναι προς τη σωστή κατεύθυνση», λέει ο ΣΕΒ, τονίζοντας ότι αυτό που ενδιαφέρει τους «επενδυτές» είναι το «πού θα βγάλουν τα περισσότερα κέρδη», στη βάση του ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος, και της «σχετικής κερδοφορίας», με άλλα κράτη και αγορές.

Τέλος, κοστολογώντας τις εξαγγελίες του Κυρ. Μητσοτάκη, ο ΣΕΒ εκτιμά πως οι εξαγγελθείσες μειώσεις φόρων διαμορφώνονται σε 1,9 δισ. ευρώ σε ορίζοντα 2ετίας. Σε αντιστάθμισμα, οι εξαγγελθείσες περικοπές δαπανών φτάνουν σε 2,1 δισ. ευρώ, σε ορίζοντα διετίας.

Οι τραπεζίτες

Στο μεταξύ, σύμφωνα με μελέτη της Eurobank με τίτλο «Ο Δρόμος για την Ανάκαμψη: Είναι σε Θέση οι ελληνικές τράπεζες να χρηματοδοτήσουν την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας;», οι προτεραιότητες της πολιτικής με στόχο την ανάκαμψη του κεφαλαίου συνοψίζονται στα παρακάτω:

  • Αποκατάσταση κανονικών συνθηκών ρευστότητας στην ελληνική αγορά. Αυτό «αποτελεί πρωτίστως πολιτικό ζήτημα, στο βαθμό που κυρίως εξαρτάται από την ικανότητα της ελληνικής κυβέρνησης να πείσει τις διεθνείς αγορές και τους επενδυτές/αποταμιευτές ότι σκοπεύει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της για την εφαρμογή του τρίτου προγράμματος».
  • Αποτελεσματική διαχείριση και σημαντική μείωση του σημαντικού ύψους των επισφαλών δανείων. Η εν λόγω «στρατηγική πρέπει να συνοδεύεται από ένα εμπεριστατωμένο επιχειρησιακό σχέδιο και το κατάλληλο πτωχευτικό δίκαιο και θεσμικό πλαίσιο αναδιάρθρωσης επιχειρήσεων και νοικοκυριών».
  • Αποτελεσματική προσαρμογή σε ένα ταχέως μεταβαλλόμενο ευρωπαϊκό τραπεζικό περιβάλλον. Σε αυτό το πλαίσιο, οι εγχώριες τράπεζες «θα πρέπει να μετασχηματιστούν με σχέδιο, χρονοδιάγραμμα και προτεραιότητες, έτσι ώστε να προσαρμοστούν και να αντιμετωπίσουν επιτυχώς τις προκλήσεις στο νέο διεθνές τραπεζικό περιβάλλον, ως συνθήκη επιβίωσης».
Συνέντευξη σήμερα στον «Real FM»

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα δώσει συνέντευξη σήμερα Παρασκευή, στις 11.15 π.μ., στον «Real FM» και το δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου.

Περιοδεία του Δ. Κουτσούμπα στη Βόρεια Ελλάδα

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα πραγματοποιήσει διήμερη περιοδεία στη Βόρεια Ελλάδα, την Παρασκευή 30/9 και το Σάββατο 1/10, με αφορμή την πρόσφατη πυρκαγιά που έπληξε το νησί της Θάσου και τις πλημμύρες στην περιοχή.

Το πρόγραμμα είναι το ακόλουθο:

  • Την Παρασκευή 30/9

11.00: Συνάντηση στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με τον περιφερειάρχη, Απ. Τζιτζικώστα.

18.00: Αφιξη στη Θάσο.

19.30: Ομιλία σε συγκέντρωση στην Καλλιράχη.

  • Το Σάββατο 1/10

09.00: Περιοδεία στις πυρόπληκτες περιοχές της Θάσου.

12.00: Σύσκεψη με φορείς του νησιού.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ