ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Σεπτέμβρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Σπουδή να εκπληρώσει τα αντιλαϊκά «ορόσημα» του μνημονίου

...ώστε να δρομολογηθεί η «διευθέτηση» του κρατικού χρέους, η οποία σε κάθε περίπτωση θα συνοδευτεί από νέα αντιλαϊκά μέτρα

Τη «βιασύνη» της κυβέρνησης να ολοκληρώσει τη δεύτερη «αξιολόγηση» με τα νέα χτυπήματα στα Εργασιακά εξέφρασε ο Αλ. Τσίπρας

Eurokinissi

Τη «βιασύνη» της κυβέρνησης να ολοκληρώσει τη δεύτερη «αξιολόγηση» με τα νέα χτυπήματα στα Εργασιακά εξέφρασε ο Αλ. Τσίπρας
Τη βιασύνη της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για την εκπλήρωση των αντιλαϊκών «ορόσημων» που απαιτούνται για την ολοκλήρωση της πρώτης και της δεύτερης «αξιολόγησης» επανέλαβε ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο «Reuters». Πάνω σε μια τέτοια βάση, κλιμάκωσης της αντιλαϊκής επίθεσης, εξέφρασε την εκτίμησή του ότι μπορεί να υπάρξει «θετικός» ρυθμός ανάπτυξης το 2016 (στην πραγματικότητα σταθεροποίηση και οριακή ανάκαμψη) και μερική επιστροφή στις «αγορές» για «φρέσκο» δανεισμό το 2017.

«Βιαζόμαστε για να βρεθούμε σε θέση να εκπληρώσουμε τα ορόσημα στο τέλος του Σεπτεμβρίου, στις αρχές του Οκτωβρίου, στο προγραμματισμένο Eurogroup, ώστε στο τέλος του Οκτωβρίου να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε τη δεύτερη αξιολόγηση», ανέφερε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, επιχειρώντας να σπείρει εφησυχασμό στους εργαζόμενους και το λαό, ισχυρίστηκε ότι «από εδώ και στο εξής, κάθε αξιολόγηση θα είναι καθοριστική, αλλά ευκολότερη από την τελευταία».

Παράλληλα, σε μια προσπάθεια να στοιχειοθετήσει την εκτίμηση για επιστροφή της καπιταλιστικής οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, επικαλέστηκε τα έσοδα της κυβέρνησης και τις εισροές από τον τουρισμό που είναι ισχυρά και ανέφερε ότι η Ελλάδα μπορεί να καταγράψει ανάκαμψη της τάξης του 0,2% έως 0,4% φέτος, έναντι συρρίκνωσης 0,3% που έχει προβλέψει η Eurostat.

Ερωτηθείς εάν πιστεύει ότι η Ελλάδα μπορεί να εκπληρώσει ή να ξεπεράσει την πρόβλεψη της Eurostat για ανάπτυξη 2,7% για το 2017, επανέφερε το κυβερνητικό αφήγημα περί «υπεραπόδοσης της οικονομίας» (πάνω, βέβαια, στα συντρίμμια των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων), σημειώνοντας ότι, έως τώρα, έχει ξεπεράσει τις προβλέψεις για το 2016 και ότι περιμένει «το ίδιο» για το 2017. Ωστόσο, είπε ότι αυτό θα εξαρτηθεί από τα μηνύματα που έχουν σταλεί στις χρηματοπιστωτικές αγορές και εάν θα υπάρξει επιστροφή ξένων επενδύσεων ή όχι.

Προσήλωση στον «οδικό χάρτη» για τους στόχους του κεφαλαίου

Εξέφρασε, στο πλαίσιο αυτό, την ελπίδα του μέσα στους επόμενους μήνες και με δεδομένη την αντιλαϊκή πλεύση της κυβέρνησής του η Ελλάδα να συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), από το οποίο έχει αποκλειστεί έως τώρα λόγω της χαμηλής πιστοληπτικής της αξιολόγησης. Εάν συμβεί αυτό, εκτίμησε, θα μπορέσει τότε να γίνει δοκιμή του ενδιαφέροντος των αγορών για το ελληνικό χρέος τον επόμενο χρόνο. «Νομίζω ότι αυτό θα αποτελέσει ισχυρό μήνυμα ότι είμαστε έτοιμοι να προετοιμάσουμε τη διαδικασία έκδοσης ομολόγων», δήλωσε.

Για την πλήρη επιστροφή στις «αγορές» δήλωσε ότι αυτό εξαρτάται απ' τη διαδικασία «διευθέτησης» του κρατικού χρέους, ώστε αυτό να καταστεί βιώσιμο. «Ετσι και αλλιώς, θα πρέπει να υπάρξει πρόοδος μέχρι το τέλος του χρόνου», ανέφερε και πρόσθεσε, ομολογώντας ότι πρόκειται στην πραγματικότητα για διαδικασία στήριξης του κεφαλαίου και των κερδών του, πως το θέμα είναι πολύ σοβαρό, αφού «θα αλλάξει τη δυνατότητα μιας χώρας που έχει περάσει πολλά, να αποκτήσει πραγματικά μια συντηρήσιμη οικονομική ανάκαμψη».

Ανέφερε ακόμα ότι η κυβέρνησή του ήλπιζε σε ένα ξεκάθαρο σήμα από τους δανειστές της τον Μάη που πέρασε ότι η κρίση είχε ξεπεραστεί, αλλά στην ουσία άκουσε ότι «διαφωνούμε με τα μέτρα του χρέους, περιμένετε μέχρι το τέλος του χρόνου».

«Αυτό είναι άδικο για την Ελλάδα», συμπλήρωσε, «είμαι πεπεισμένος ότι οι εταίροι μας το κατανοούν αυτό και μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουν δώσει λύση, ώστε να μας επιτρέψει να συμμετάσχουμε στην ποσοτική χαλάρωση και η οποία μετά θα ανοίξει το δρόμο για μια επιτυχή πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές».

Σχετικά με τη δεύτερη «αξιολόγηση», εκτίμησε ότι θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Οκτώβρη, ότι θα βρεθεί συμβιβαστική λύση με το ΔΝΤ για τα Εργασιακά, επικαλούμενος ωστόσο το περιβόητο «ευρωπαϊκό κεκτημένο», που αν κάτι αποδεικνύει είναι τη γενικευμένη συρρίκνωση των εργασιακών δικαιωμάτων σε όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ.

ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ
Νέα αποπροσανατολιστική αντιπαράθεση με αφορμή τα Θρησκευτικά

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Νέα αντιπαράθεση στήθηκε τις τελευταίες μέρες μεταξύ κυβέρνησης και ΝΔ με αφορμή τις αλλαγές στο μάθημα των Θρησκευτικών. Στο επίκεντρο βρίσκεται η εφαρμογή από φέτος νέων προγραμμάτων σπουδών στα Θρησκευτικά σε όλες τις βαθμίδες Εκπαίδευσης (Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο) και σε όλους τους τύπους σχολείων.

Το υπουργείο Παιδείας και ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνουν πως πρόκειται για αναβάθμιση του μαθήματος από ομολογιακό σε μάθημα γνώσης των θρησκειών και της Ορθοδοξίας, ενώ η ΝΔ, από την πλευρά της, κάνει λόγο για υποβάθμιση της διδασκαλίας για την Ορθόδοξη πίστη και «απαξιωτική άρνηση διαλόγου» από πλευράς υπουργείου, με εκατέρωθεν κατηγορίες για διχαστικές λογικές.

Η υποκρισία χτυπάει κόκκινο

Σε σχόλιό του για το νέο αποπροσανατολιστικό καβγά ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ με αφορμή το μάθημα των Θρησκευτικών, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρει:

«Ο αποπροσανατολισμός καλά κρατεί. ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, αφού χτες ψήφισαν χεράκι χεράκι την ιδιωτικοποίηση του Ελληνικού κι ετοιμάζονται να ψηφίσουν μαζί πολλά από τα νέα μέτρα της πρώτης και δεύτερης "αξιολόγησης", βρήκαν νέο θέμα για να τσακωθούν. Αυτή τη φορά το μάθημα των Θρησκευτικών.

Οσο για το ενδιαφέρον της κυβέρνησης και του υπουργού κ. Φίλη να καταργηθούν κάποιοι αναχρονισμοί στο σχολείο, όπως είναι ο τρόπος διδασκαλίας των Θρησκευτικών, εδώ η υποκρισία χτυπάει κόκκινο. Γιατί εξίσου αναχρονιστικό είναι μαθητές να κάνουν μάθημα σε παγκάκι, ελλείψει αιθουσών, όπως επίσης ένας εκπαιδευτικός να τα κάνει όλα, για να κρυφτούν κάτω από το χαλί οι τεράστιες ελλείψεις και τα κενά, που διατηρεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Μόνο που γι' αυτούς τους αναχρονισμούς η κυβέρνηση δεν δείχνει το ανάλογο ενδιαφέρον».

ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Συνάντηση με τους προέδρους των Συμβουλίων ΑΕΙ

Συνάντηση με τους προέδρους και αναπληρωτές προέδρους των Συμβουλίων των ΑΕΙ είχε χτες ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκης, στο φόντο και των παραιτήσεων πολλών μελών των εν λόγω Συμβουλίων το τελευταίο διάστημα, ως αντίδραση στην παράταση της θητείας τους από την κυβέρνηση και στην παραπομπή του νέου νομοθετικού τους πλαισίου για το καλοκαίρι του 2017.

Επιχειρώντας να αξιοποιήσει το ζήτημα αυτό στην αντιπολιτευτική του ατζέντα, ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε λόγο για «συνεχείς κυβερνητικές παλινωδίες και επιθέσεις», που έχουν ως στόχο την «αποδυνάμωση και υποβάθμιση» του θεσμού.

Ο ίδιος εκθείασε το ρόλο των Συμβουλίων, λέγοντας πως αποτελούν ένα «θεσμό - τομή. Ενα θεσμό που συμβολίζει τον εκσυγχρονισμό, την ποιότητα και τη διαφάνεια στα ελληνικά Πανεπιστήμια και ΤΕΙ», ενώ δεσμεύτηκε ότι «η αυριανή κυβέρνηση της ΝΔ θα αποκαταστήσει το ρόλο των Συμβουλίων με όλες τις απαραίτητες βελτιώσεις».

Φυσικά, και αυτή η αντιπαράθεση παραμένει μακριά από την πραγματικότητα και την ουσία του θέματος, που είναι ότι τα Συμβούλια των Ιδρυμάτων ιδρύθηκαν και λειτουργούν έως και σήμερα με κύρια αποστολή τους την προσέλκυση εξωτερικών χρηματοδοτήσεων στα Ιδρύματα και την ακόμα μεγαλύτερη διασύνδεσή τους με τις ανάγκες των επιχειρήσεων.

Στην αποστολή αυτή των Συμβουλίων ούτε διαφωνία ούτε απαξίωση υπάρχει από την πλευρά της κυβέρνησης, όπως έχει φανεί και από το νομοσχέδιο που κατατέθηκε τον περασμένο Δεκέμβρη και μετά αποσύρθηκε, αλλά και από τον κυβερνητικό «διάλογο» για την Παιδεία. Οι διαφωνίες αφορούν, δηλαδή, την ταχύτητα με την οποία θα διαμορφωθεί το θεσμικό πλαίσιο, το οποίο θα δίνει στα Συμβούλια τη δυνατότητα να διευρύνουν τις μπίζνες των Ιδρυμάτων.

Περιοδείες σε αμαξοστάσια

Η ΤΟ Μεταφορών της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ διοργανώνει τις παρακάτω περιοδείες σε αμαξοστάσια Μέσων Μαζικής Μεταφοράς:

Σήμερα, Παρασκευή

-- Στις 9 π.μ. στο αμαξοστάσιο των λεωφορείων στο Βοτανικό με τον Χρήστο Μπάθα, μέλος του Γραφείου Περιοχής της ΚΟ Αττικής.

Την Τρίτη 27/9

-- Στις 10 π.μ. στο Μετρό στα Σεπόλια με τον Γιώργο Τούσσα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και μέλος του Γραφείου Περιοχής της ΚΟ Αττικής.

-- Στις 9 π.μ. στο αμαξοστάσιο των λεωφορείων στον Πειραιά με τον Νίκο Μαυροκέφαλο, μέλος του Γραφείου Περιοχής της ΚΟ Αττικής.

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ - ΩΡΟΜΙΣΘΙΩΝ
Την Κυριακή η σύσκεψη οργάνωσης του αγώνα

Ενάντια στις απολύσεις αναπληρωτών και το τσάκισμα μορφωτικών δικαιωμάτων

Σε σύσκεψη για την οργάνωση του αγώνα καλεί αναπληρωτές και ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και ειδικοτήτων η Πρωτοβουλία Αναπληρωτών - Ωρομισθίων και Ελαστικά Εργαζομένων στην Εκπαίδευση. Η σύσκεψη πραγματοποιείται την Κυριακή 25/9 στις 6 μ.μ. στα γραφεία της ΔΟΕ (Ξενοφώντος 15Α, 3ος όροφος), στο πλαίσιο του αγώνα για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, με μαζικούς διορισμούς εδώ και τώρα, ενάντια στην πολιτική της συγκυβέρνησης που απολύει αναπληρωτές.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org