ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Αυγούστου 2016
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Αντιπαραθέσεις ενδεικτικές των διεργασιών

Χαρακτηριστικές οι κατηγορίες που ανταλλάσσονται για τις «σκοπιμότητες» και τη «στρατηγική συμμαχιών» της κάθε πλευράς

Για «εγκληματική αφωνία» της νυν ηγεσίας της ΝΔ στο θέμα της ΕΛΣΤΑΤ κάνει λόγο ο Γ. Μιχελάκης

Eurokinissi

Για «εγκληματική αφωνία» της νυν ηγεσίας της ΝΔ στο θέμα της ΕΛΣΤΑΤ κάνει λόγο ο Γ. Μιχελάκης
Τις αναδεύσεις στο εσωτερικό της ΝΔ, στο πλαίσιο των γενικότερων διεργασιών στο αστικό πολιτικό σύστημα, επιβεβαιώνει η αντιπαράθεση που ξέσπασε χτες ανάμεσα στον πρώην υπουργό Γ. Μιχελάκη και στο γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, Λ. Αυγενάκη.

Ο Γ. Μιχελάκης, με άρθρο του στη χτεσινή «Εφημερίδα των Συντακτών», εμμέσως πλην σαφώς, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τον τρόπο με τον οποίο η σημερινή ηγεσία του κόμματος αντιμετωπίζει τη δίωξη του πρώην προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ, Α. Γεωργίου, για λανθασμένο υπολογισμό του ελλείμματος.

Ο πρώην υπουργός της ΝΔ επανήλθε και στη συνέχεια στο θέμα, με συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του ΣΥΡΙΖΑ, κατά την οποία υποστήριξε ότι σειρά δημοσιευμάτων «συστημικών» ΜΜΕ τις τελευταίες μέρες αποδίδουν στην περίοδο Καραμανλή τα δεινά των μνημονίων και πως «είναι εγκληματικό το ότι η ΝΔ δεν έχει πάρει θέση στην υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ και της εκ νέου παραπομπής σε κρίση του κ. Γεωργίου, παλιού προέδρου της, για το θέμα των φουσκωμένων στοιχείων του ελλείμματος του 2009 (...) Το ότι ξαναπαραπέμπεται προς κρίση στο Συμβούλιο Εφετών, για να δούμε εάν θα παραπεμφθεί σε δίκη (...) είναι μία πολιτική δικαίωση μίας παράταξης που διαχειρίστηκε τα κοινά της χώρας - και με τα λάθη της (...) ότι φτάσαμε εδώ που φτάσαμε όχι επειδή απλώς είχαν διαλύσει την οικονομία, αλλά επειδή κάποιοι φρόντισαν, φουσκώνοντας το έλλειμμα, να μας οδηγήσουν εκεί που μας οδήγησαν, ξέροντας τι θα γίνει. Αυτό είναι προς κρίση δικαστική».

Επιτέθηκε ευθέως στην ηγεσία της ΝΔ, λέγοντας: «Δεν είναι εάν θα δικαιωθεί ο Καραμανλής, αυτόν θα τον κρίνει η Ιστορία, όπως τους πάντες. Το θέμα είναι πολιτικό (...) Δεν είναι δυνατόν να μην δείχνεις έναν σεβασμό στην ιστορία της παράταξης (...) δεν μπορείς να τους "διαγράφεις" όλους (...) εκτός εάν έχεις αποφασίσει να αλλάξεις την φυσιογνωμία του κόμματος (...) τότε διαγράφεις και την Ιστορία και ό,τι έχει γίνει από πριν και ξεκινάς κάτι καινούργιο. Αλλά βγες, πες το καθαρά, να ξέρει ο κόσμος και η παράταξη, να κάνεις εκλογές. Μπορεί να σε στηρίξει η παράταξη, μπορεί να μην σε στηρίξει».

Πρόσθεσε ότι η ηγεσία σιωπά επειδή επιδιώκει συμμαχία με όσους φούσκωσαν το έλλειμμα. «Η αφωνία της ΝΔ στο θέμα της ΕΛΣΤΑΤ (...) εντάσσεται σε μία συγκεκριμένη κομματική και στρατηγική τακτική δημιουργίας κάποιων συμμαχιών με άλλους πολιτικούς χώρους, που είναι άμεσα εμπλεκόμενοι με αυτούς που έχουν τις ευθύνες για το φούσκωμα του ελλείμματος» ανέφερε.

Ο Λ. Αυγενάκης απάντησε μέσω του «ΣΚΑΪ», λέγοντας πως γίνεται προσπάθεια από ασήμαντα πρόσωπα, μικρού μεγέθους πρόσωπα, να δημιουργήσουν προβλήματα στη ΝΔ.

«Βλέποντας τον αινιγματικό τίτλο του άρθρου (σ.σ. «Ποιος είναι ο βάτραχος και ποιος ο σκορπιός στη Νέα Δημοκρατία») θυμήθηκα την ιστορική ρήση του Γεωργίου Παπανδρέου: "Ποιος το είπε αυτό;" "Εγώ!", ..."Α, εσείς; Ε, τότε δεν πειράζει!"», ανέφερε ο γραμματέας της ΠΕ της ΝΔ.

Ταυτόχρονα, πηγές της ΝΔ μιλούσαν για «πρόθυμους αχθοφόρους σκοπιμοτήτων», οι οποίοι συμπλέουν με τον ΣΥΡΙΖΑ ελπίζοντας στη νεκρανάσταση του Καραμανλισμού, προκειμένου να αποκτήσουν ρόλο.

ΠΑΣΟΚ
Διεκδικεί αναβαθμισμένο ρόλο στην αστική διαχείριση

Αναβαθμισμένο ρόλο στην αστική διαχείριση διεκδικεί για το κόμμα της η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, μέσα από τη συμμετοχή σε ευρύτερες κυβερνήσεις συνεργασίας. Σε συνέντευξή της στη «Real News», η Φώφη Γεννηματά ισχυρίζεται μεν ότι «εμείς έχουμε ξεκαθαρίσει ότι τσόντα είτε του ενός (ΣΥΡΙΖΑ) είτε του άλλου (ΝΔ) δεν γινόμαστε», αλλά λίγο πιο κάτω προσθέτει με νόημα ότι «οριακές κοινοβουλευτικά, ανίσχυρες και ετεροβαρείς πολιτικά και εκλογικά κυβερνήσεις δεν δίνουν βιώσιμη λύση στη χώρα στην κατάσταση που βρίσκεται. Αυτή είναι η θέση μας και πριν και μετά τις εκλογές» και πως «πρέπει να σοβαρευτούμε και να συνεννοηθούμε για να δώσουμε λύσεις».

Για τις διεργασίες στο χώρο της κεντροαριστεράς και τις πρωτοβουλίες για τη συγκρότηση ενός νέου, ενιαίου φορέα με Ποτάμι και ΔΗΜΑΡ, σημειώνει πως «ό,τι είναι να γίνει, θα γίνει τώρα» και πως «το τέλος του φθινοπώρου είναι το απώτατο χρονικό περιθώριο για την εκλογή του επικεφαλής του νέου σχήματος. Δεν υπάρχει περιθώριο για καθυστερήσεις και παζάρια δεξιά και αριστερά».

Τα χρονοδιαγράμματα που θέτει, βέβαια, δεν είναι καθόλου άσχετα με τα ανταγωνιστικά σχέδια του ΣΥΡΙΖΑ να αναδειχτεί αυτός σε μόνο και αδιαμφισβήτητο εκπρόσωπο της κεντροαριστεράς και της σοσιαλδημοκρατίας στην Ελλάδα, ενόψει και του συνεδρίου του στις αρχές Οκτώβρη. Αλλωστε, κληθείσα να σχολιάζει φήμες που φέρουν τον Αλ. Τσίπρα να θέλει να προλάβει μέσω της κάλπης την ενοποίηση των σχημάτων της κεντροαριστεράς, απαντά πως «αυτό ακούγεται στις σημερινές συνθήκες, που συνόψισα παραπάνω, τραγικό για έναν πρωθυπουργό. Ανησυχώ μήπως αυτοί οι κάποιοι που το ισχυρίζονται, τον ξέρουν καλά τον κ. Τσίπρα...».

Κι ενώ η σχέση του Αλ. Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ με την ευρωενωσιακή σοσιαλδημοκρατία βαθαίνει συνεχώς, με τον ΣΥΡΙΖΑ μάλιστα να αναλαμβάνει ειδικό ρόλο στην επιχείρηση αναβάπτισής της, η Φ. Γεννηματά περιορίζεται στον ισχυρισμό ότι ο Αλ. Τσίπρας «όχι μόνο δεν είναι, αλλά ούτε ευκαιριακά μπορεί να παραστήσει τον "Ευρωπαίο Σοσιαλδημοκράτη". Για αυτό και για όσο και μόνο θα είναι ακόμα πρωθυπουργός, μπορεί να είναι περιστασιακά παρατηρητής ή συνδαιτυμόνας, αλλά πάντα ως μουσαφίρης. Δεν θα γίνει όμως ποτέ "της οικογένειας"»...

ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΟ ΙΣΟΖΥΓΙΟ
Μείωση του πλεονάσματος κατά 6,7% στο α' εξάμηνο

Μείωση κατά 6,7% εμφάνισε το πλεόνασμα του ταξιδιωτικού ισοζυγίου το α' εξάμηνο του 2016, καθώς ανήλθε στα 2,991 δισ. ευρώ, έναντι 3,205 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2015.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, η εξέλιξη αυτή οφείλεται στη μείωση των ταξιδιωτικών εισπράξεων κατά 242 εκατ. ευρώ ή κατά 5,8% (διαμορφώθηκαν στα 3,929 δισ. ευρώ, έναντι 4,171 δισ. την αντίστοιχη περίοδο του 2015), η οποία με τη σειρά της οφείλεται στη μείωση των αφίξεων κατά 1,6% (7,446 εκατ. ταξιδιώτες, έναντι 7,566 εκατ. ταξιδιωτών την αντίστοιχη περίοδο του 2015) και τη μείωση της μέσης δαπάνης ανά ταξίδι κατά 4,9% (507,2 ευρώ από 533,5).

Σε ό,τι αφορά την προέλευση των ταξιδιωτικών εισπράξεων, οι εισπράξεις από κατοίκους χωρών της Ευρωζώνης διαμορφώθηκαν στα 1,477 δισ. ευρώ (μείωση 9,8%), από κατοίκους χωρών της ΕΕ εκτός Ευρωζώνης στα 1,071 δισ. ευρώ (αύξηση 5,3%) και από κατοίκους χωρών εκτός της ΕΕ στα 1,23 δισ. ευρώ (μείωση 11%).

Οι αεροπορικές αφίξεις αυξήθηκαν κατά 6,1%, ενώ οι οδικές αφίξεις μειώθηκαν κατά 14,4%.

Σε ό,τι αφορά τις σημαντικότερες χώρες προέλευσης ταξιδιωτών, στο α' εξάμηνο του 2016 καταγράφονται οι εξής αφίξεις και εισπράξεις αντίστοιχα: Από τη Βρετανία 928 χιλ. ταξιδιώτες (αύξηση 13,1%) και 648 εκατ. ευρώ (αύξηση 2,2%), από τη Γερμανία 888 χιλ. ταξιδιώτες (αύξηση 0,8%) και 585 εκατ. ευρώ (μείωση 13,4%), από τις ΗΠΑ 305 χιλ. ταξιδιώτες (αύξηση 6,4%) και 313 εκατ. ευρώ (μείωση 7,4%), από τη Γαλλία 368 χιλ. ταξιδιώτες (μείωση 20,6%) και 256 εκατ. ευρώ (μείωση 19,8%), ενώ από τη Ρωσία 162 χιλ. ταξιδιώτες (αύξηση 7,7%) και 115 εκατ. ευρώ (μείωση 8,3%).

Ειδικότερα το μήνα Ιούνη του 2016, το ταξιδιωτικό πλεόνασμα εμφάνισε μείωση 3,6% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2015, ενώ μείωση κατά 5,4% εμφάνισαν και οι ταξιδιωτικές εισπράξεις, εξέλιξη που οφείλεται στη μείωση της μέσης δαπάνης ανά ταξίδι κατά 4% και τη μείωση των αφίξεων κατά 2%.

  • Να σημειωθεί, εξάλλου, ότι χτες επίσης, η Citi έδωσε στη δημοσιότητα έκθεση στην οποία εκτιμά ότι η υποχώρηση των ταξιδιωτικών εισπράξεων δείχνει πως η μεγάλη θετική συμβολή του τουρισμού στη διαμόρφωση του ΑΕΠ την τελευταία τριετία μειώνεται, γεγονός το οποίο σε συνδυασμό με τη συνολικότερη μεγάλη μείωση των εξαγωγών ενδέχεται να αποτρέψει την επιστροφή του ΑΕΠ σε θετικά πρόσημα το δεύτερο εξάμηνο του 2016.
Στη Νέα Μηχανιώνα ο Πρ. Παυλόπουλος

Στη Νέα Μηχανιώνα Θεσσαλονίκης βρέθηκε χτες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλος, όπου και ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης του Δήμου Θερμαϊκού.

Μιλώντας στη σχετική εκδήλωση, αναφέρθηκε εκ νέου στο θέμα της γενοκτονίας των Ποντίων, σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Ως Ελληνες αλλά και ως μέλη της διεθνούς κοινότητας και ως ισότιμοι εταίροι της ΕΕ, οφείλουμε να μην λησμονούμε τη θυσία των τραγικών θυμάτων της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, επιτελώντας έτσι εθνικό χρέος, το οποίο πηγάζει και από τις ομόφωνες αποφάσεις της Βουλής των Ελλήνων του 1994 και του 1998 αντιστοίχως.

Κι αυτό όχι για λόγους εκδίκησης, αφού το αίσθημα αυτό είναι εντελώς άγνωστο σ' εμάς, τους Ελληνες, όπως άλλωστε καταδεικνύει μ' ενάργεια το γεγονός ότι στηρίζουμε ανεπιφυλάκτως την συνταγματική νομιμότητα στην φίλη και γείτονα Τουρκία και είμαστε γέφυρα ειρήνης και φιλίας ως προς τις σχέσεις της με την ΕΕ και την Δύση γενικότερα.

Αλλά διότι μόνον η άσβεστη μνήμη και αυτών των γενοκτονιών μπορεί να γίνει οδηγός, μέσα στην σημερινή ζοφερή πραγματικότητα της τρομοκρατίας - κατ' εξοχήν της τζιχαντιστικής - που διαπράττει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, προκειμένου να υπερασπισθούμε, ταυτοχρόνως, το μέλλον της ανθρωπότητας και την τελική ενοποίηση της ΕΕ εναντίον των αδίστακτων εχθρών που απεργάζονται την διάλυση και την καταστροφή της».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ