ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Αυγούστου 2012
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Ανησυχητική διάχυση συγκρούσεων στο Λίβανο

Την παρέμβαση του στρατού για να αποκατασταθεί η ηρεμία στην Τρίπολη ζήτησε ο Λιβανέζος πρωθυπουργός προειδοποιώντας ότι η χώρα βρίσκεται «πλέον σε κίνδυνο»

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΗΡΥΤΟΣ.--

Ανησυχητικές διαστάσεις λαμβάνει πλέον η διάχυση της συριακής κρίσης στο Λίβανο, όπου χτες, για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, η σημαντικότερη πόλη του βορρά, η Τρίπολη, σειόταν από τις μάχες μεταξύ ενόπλων από τη σουνιτική συνοικία Μπαμπ αλ Ταμπάνεχ και την αλαουίτικη συνοικία Τζαμπάλ Μόχσεν που συγκρούονταν υποστηρίζοντας διαφορετικές πλευρές στις συγκρούσεις που μαίνονται στη γειτονική χώρα. Με δεδομένη την εξαιρετικά εύθραυστη ισορροπία μεταξύ των θρησκευτικών κοινοτήτων στο Λίβανο μετά τον πολύχρονο και πολύνεκρο εμφύλιο (ένα διχασμό που οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και οι ντόπιοι σύμμαχοί τους διαιώνισαν με επιμονή), ο κίνδυνος η χώρα να βυθιστεί σε νέα δίνη βίας είναι εμφανής.

Αυτό ακριβώς επισήμανε ο πρωθυπουργός Νατζίμ Μικάτι, καλώντας όλες τις πολιτικές και θρησκευτικές ομάδες «να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να μην παρασυρθεί περαιτέρω στη δίνη της συριακής κρίσης ο Λίβανος» και λέγοντας ότι «τώρα πλέον κινδυνεύουμε πραγματικά». Ο Μικάτι κάλεσε το λιβανικό στρατό «να κάνει ό,τι χρειάζεται προκειμένου να σταματήσουν οι παράλογες αυτές μάχες», που μέχρι χτες είχαν στοιχίσει τη ζωή σε 12 ανθρώπους ενώ είχαν τραυματιστεί περισσότεροι από 100, μεταξύ των οποίων τουλάχιστον 15 στρατιώτες. Ο λιβανικός στρατός αναπτύχθηκε μεταξύ των δύο συνοικιών και κάλεσε τις δύο κοινότητες της πόλης σε διάλογο.

Την εντονότατη ανησυχία τους για το ενδεχόμενο «μεταφοράς» της συριακής κρίσης στο Λίβανο εξέφρασαν τόσο το Στέιτ Ντιπάρτμεντ όσο και το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών, δράττοντας την ευκαιρία για να επιρρίψουν ευθύνες πάλι στη συριακή ηγεσία και ζητώντας ν' αποχωρήσει ο Ασαντ από την εξουσία. Προφανώς, το γεγονός ότι ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν Μαρκ Ερό παραδέχτηκε επισήμως, ότι η χώρα του «χορηγεί μη φονική βοήθεια» στη συριακή αντιπολίτευση, κάτι που έχει, ήδη, παραδεχτεί και η Ουάσιγκτον, ενώ αλλεπάλληλες είναι οι πληροφορίες για απροκάλυπτο εξοπλισμό των ενόπλων της αντιπολίτευσης από Κατάρ, Σ. Αραβία και Κουβέιτ, δεν παίζει ρόλο στην κλιμάκωση της έντασης.

Στο ζήτημα επανήλθαν χτες ρωσικές πηγές κατηγορώντας τις δυτικές χώρες ότι εξοπλίζουν την αντιπολίτευση παροτρύνοντάς την να κλιμακώσει στρατιωτικά αντί να κάνει διάλογο. Η ρωσική εφημερίδα «Κομερσάντ», επικαλούμενη υψηλόβαθμες πηγές, επαναλάμβανε ότι οι δηλώσεις Ομπάμα περί «κόκκινης γραμμής» σε περίπτωση χρήσης χημικών όπλων από τις κυβερνητικές δυνάμεις δεν είναι παρά «πρόσχημα» για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης, κάτι που για πρώτη φορά ανοιχτά κατήγγειλαν και Κινέζοι αξιωματούχοι.

Εντός Συρίας σκληρές μάχες μαίνονται στο Χαλέπι και σε τουλάχιστον τρεις συνοικίες της Δαμασκού - Μουανταμίγια, Κφαρ Σούσα και Ναχρ Αϊσα - που φέρονται να πλήττονται και από αέρος. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η είδηση που μετέδωσε τσετσενική ιστοσελίδα περί θανάτου του Ρουστάμ Γκελάγεφ, γιου του ομώνυμου πολεμάρχου Ρουσλάν, σε μάχες στη Συρία, όπου είχε μεταβεί με ομάδα «μαχητών» για να στηρίξει την αντιπολίτευση. Η τσετσενική κυβέρνηση το διέψευσε, εντούτοις είναι πλέον βροχή οι ενδείξεις ότι στις γραμμές της «αντιπολίτευσης» πολεμά πληθώρα «μουτζαχεντίν» από πολλές ξένες χώρες.

ΡΩΣΙΑ
Για την ανάπτυξη της πολιτικής δράσης

Σε ανακοίνωσή του, το Ενιαίο Μέτωπο Εργαζομένων Ρωσίας (ΡΟΤ - ΦΡΟΝΤ), που συγκροτήθηκε στις 22 Φλεβάρη 2010 από διάφορες πολιτικές οργανώσεις, μεταξύ των οποίων το Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας (ΚΕΚΡ), το «Αριστερό Μέτωπο», η Επαναστατική Κομμουνιστική Ενωση Νεολαίας (μπολσεβίκοι), η κομμουνιστική οργάνωση «Σπίθα» (Iskra), ο «Στρατός Λαϊκής Θέλησης» κι ορισμένα εργατικά ταξικά συνδικάτα, τονίζει πως συνεχίζει τη δράση για τη δημιουργία ευρύτερου μετώπου των ταξικών δυνάμεων της Ρωσίας. Επιπλέον, τονίζει ότι το Μέτωπο ΡΟΤ-ΦΡΟΝΤ εδώ και δύο χρόνια επιδιώκει με επιμονή, αλλά χωρίς επιτυχία, να εγγραφεί ως «πολιτικό κόμμα», σύμφωνα με τη ρωσική ομοσπονδιακή νομοθεσία περί πολιτικών κομμάτων. Η εγγραφή αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την πλήρη συμμετοχή του κόμματος και των στελεχών του στην πολιτική ζωή της χώρας, όπως και τη συμμετοχή στις εκλογές όλων των επιπέδων. Το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει ήδη απορρίψει έξι φορές το αίτημα του ΡΟΤ-ΦΡΟΝΤ για εγγραφή, προβάλλοντας κάθε φορά διαφορετική αιτιολογία για την απόφασή του (για παράδειγμα ότι το καταστατικό του κόμματος αντιβαίνει στη νομοθεσία, ή ότι το έμβλημα του Μετώπου, δηλαδή η γροθιά και το κόκκινο αστέρι, αποτελεί «εξτρεμιστικό σύμβολο», ή ακόμη ότι η ονομασία του κόμματος μοιάζει με ονομασία που ανήκει σε εταιρεία ζαχαρωτών, κ.ά.).

Εξαντλώντας όλα τα ένδικα μέσα στη Ρωσία, τον Οκτώβρη του 2011 το Ενιαίο Μέτωπο Εργαζομένων Ρωσίας προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ).

Ωστόσο, σύμφωνα με το νέο νόμο για τα πολιτικά κόμματα, που εγκρίθηκε το Μάρτη του 2012 από την Κρατική Δούμα της Ρωσίας, απλουστεύθηκε η διαδικασία για την επίσημη εγγραφή των πολιτικών κομμάτων και ήδη το υπουργείο Δικαιοσύνης κατέγραψε πάνω από 40 διαφορετικά κόμματα και ακόμα πάνω από 200 οργανωτικές επιτροπές πολιτικών κομμάτων που υπέβαλαν αίτηση για εγγραφή τους. Παίρνοντας υπόψη αυτή την εξέλιξη, στις 17 Αυγούστου 2012 τα στελέχη του ΡΟΤ-ΦΡΟΝΤ υπέβαλαν για έβδομη φορά αίτηση εγγραφής του Μετώπου ως «πολιτικού κόμματος».

Να σημειωθεί πως παράλληλα και η ΚΕ του ΚΕΚΡ αποφάσισε να προχωρήσει στις ανάλογες ενέργειες για την αποκατάσταση της καταγραφής του ΚΕΚΡ ως «πολιτικού κόμματος», που με αυθαίρετο τρόπο έχουν αφαιρέσει οι ρωσικές αρχές από το ΚΕΚΡ το 2007, στερώντας το δικαίωμα της συμμετοχής στις εκλογές.


Ι.Π.

ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ
Διεύρυνση του χάσματος πλουσίων και φτωχών

Ουρανοξύστες και παράγκες στη Χιλή. Χαρακτηριστική εικόνα της ανισότητας που βασιλεύει σε όλη τη Λατινική Αμερική.
Ουρανοξύστες και παράγκες στη Χιλή. Χαρακτηριστική εικόνα της ανισότητας που βασιλεύει σε όλη τη Λατινική Αμερική.
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Το χάσμα μεταξύ των πλούσιων και των φτωχών διευρύνεται στη Λατινική Αμερική, περιοχή που συνεχίζει παρά τις «πολύχρωμες αριστερές κυβερνήσεις« να παραμένει στην κορυφή της λίστας των περιοχών του κόσμου με τη μεγαλύτερη οικονομική ανισότητα μεταξύ των κατοίκων των χωρών και την ίδια στιγμή είναι η πλέον αστικοποιημένη περιοχή του πλανήτη όπως προκύπτει από την έκθεση του Προγράμματος Ανθρωπίνων Οικισμών του ΟΗΕ, γνωστού ως UN Habitat. Ο καπιταλισμός ανθεί και καλπάζει, όπως και να τον βαπτίζει κανείς και τα αποτελέσματά του καταγράφονται: Το ανώτερο εισοδηματικά 20% κερδίζει τουλάχιστον 20 φορές περισσότερα από το κατώτατο εισοδηματικά 20%, σύμφωνα με την έκθεση.

Πρωταθλήτρια της ανισότητας στη Λατινική Αμερική παραμένει η Βραζιλία παρά τα «θεαματικά αποτελέσματα καταπολέμησης της φτώχειας» των προγραμμάτων του πρώην προέδρου Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα. Η Βραζιλία μοιράζεται με το Μεξικό, ένα ακόμη θλιβερό ρεκόρ: οι χώρες με τους περισσότερους φτωχούς και εξαθλιωμένους, καθώς «παρά την πρόοοδο που σημειώθηκε την τελευταία δεκαετία 124 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν στη φτώχεια. Πάνω από τους μισούς εξ αυτών στη Βραζιλία και το Μεξικό», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση.

Η ανισότητα εισοδήματος, κατέγραψε αύξηση για το 2011 στις περισσότερες χώρες ενώ αντίθετα οι χώρες που η διανομή του εισοδήματος είναι πιο δίκαιη, σχετικά πάντα, είναι η Βενεζουέλα,η Ουρουγουάη, το Περού και το Ελ Σαλβαδόρ.

Ουσιαστικά, η έκθεση καταγράφει μια αναστροφή της πρόσφατης τάσης που είχε καταγραφεί μέχρι τα τέλη του 2011, όπου σύμφωνα με το δείκτη Gini η ανισότητα στην κατανομή του εισοδήματος μετά το 2003 γνώριζε συνεχή μείωση. Στην ίδια δε περίοδο, ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ τριπλασιάστηκε. Μπορεί να συρρικνώθηκε κατά 2,9% το 2009, αλλά το 2010 ξαναγύρισε στα παλιά, μ.ο. 4,2% για την ήπειρο.

Τέλος, ένα ακόμη ανησυχητικό στοιχείο για τους κατοίκους της Λατινικής Αμερικής είναι ότι η αστικοποίηση, παρά τη μείωση του ποσοστού εξόδου από την ύπαιθρο, συνεχίζεται και αναμένεται ότι το 2050 το 90% του συνολικού πληθυσμού, από 80% που είναι σήμερα θα ζει στις πόλεις. Πόλεις όπου η φτώχεια και η ανισότητα είναι ενδημικό φαινόμενο και εξαπλώνεται σαν «μολυσματική ασθένεια».

ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Δάνειο από το ΔΝΤ

KΑΪΡΟ.--

Στις «αγκάλες» του ΔΝΤ σπεύδει η νέα αιγυπτιακή Προεδρία, υπό τον εκλεκτό των ισλαμιστών «Αδελφών Μουσουλμάνων», Μουχάμαντ αλ Μούρσι, αν και μέχρι πριν από λίγους μήνες, ως πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο και ενόψει των επικείμενων, τότε, προεδρικών εκλογών, το κόμμα τους τασσόταν ενάντια στη συμφωνία για νέο δάνειο με το ΔΝΤ - κάτι που διαπραγματευόταν η μεταβατική κυβέρνηση υπό το στρατό - προφανώς για να υφαρπάξει την ψήφο του αιγυπτιακού λαού. Υπενθυμίζεται ότι κάθε φορά που μετά από την εκδίωξη Μουμπάρακ από την ηγεσία, συζητιόταν το ενδεχόμενο νέου δανεισμού από το ΔΝΤ ξεσπούσαν διαδηλώσεις καθώς ο αιγυπτιακός λαός είχε πολύ νωπές τις μνήμες από την ισοπεδωτική, εξοντωτικά αντιλαϊκή πολιτική που ακολούθησε το καθεστώς Μουμπάρακ τις προηγούμενες δεκαετίες υπό την καθοδήγηση του ΔΝΤ, ξεπουλώντας δημόσιο πλούτο και εξαθλιώνοντας τους εργαζόμενους. Αλλωστε, τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής, κατά κοινή ομολογία, έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στην κλιμάκωση της λαϊκής αγανάκτησης κατά του καθεστώτος Μουμπάρακ.

Τώρα, όμως, έχοντας διασφαλίσει την προεδρική εξουσία, ο Μούρσι συνάντησε σε θερμό κλίμα την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία επιβεβαίωσε ότι η αιγυπτιακή πλευρά κατέθεσε επίσημο αίτημα για δάνειο ύψους 4,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η Λαγκάρντ υποστήριξε ότι το αίτημα αντιμετωπίζεται σε πρώτο επίπεδο θετικά και ότι ήδη αντάλλαξε απόψεις με τον Μούρσι για το «πρόγραμμα» που θα εκπονηθεί προκειμένου να διασφαλιστεί η «στήριξη» του ΔΝΤ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ