ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Αυγούστου 2012
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ
Εργάτες σε αναβρασμό και επαγρύπνηση...

ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ.-- Οσο περνούν οι μέρες από τη σφαγή των 34 απεργών-εργατών του ορυχείου πλατίνας Μαρικάνα, τόσο η νοτιοαφρικανική κοινωνία μοιάζει με καζάνι που βράζει από τις βαθιές κοινωνικο-οικονομικές ανισότητες τόσων ετών. Ιδιαίτερα στον κλάδο των εργατών μετάλλου και των ορυχείων που, περίπου 20 χρόνια μετά το τέλος του ρατσιστικού καθεστώτος Απαρτχάιντ, βλέπει τα κέρδη των εταιρειών να αυγατίζουν σε βάρος της δικής τους ζωής...

Ρεπορτάζ νοτιοαφρικανικών εφημερίδων (Mail and Guardian, Daily Maverick) από το ορυχείο Μαρικάνα δείχνουν τους εργάτες περισσότερο αποφασισμένους από ποτέ να συνεχίσουν τον αγώνα τους για αύξηση των απαράδεκτα χαμηλών μισθών τους (λιγότερα από 4.500 ραντ...) «ανεξάρτητα από τη στάση της κυβέρνησης, της αστυνομίας, της εταιρείας Λονμίν». Χαρακτηριστικό του εκρηκτικού κλίματος που επικρατεί ήταν τα όσα άκουσε χτες το απόγευμα ο Νοτιοαφρικανός Πρόεδρος Τζέικομπ Ζούμα όταν μετέβη στο ορυχείο Μαρικάνα, προσπαθώντας (όπως ο ίδιος είπε...) να πείσει ότι «η κυβέρνηση δεν ήθελε να σκοτώσει τους απεργούς»...

«Η αστυνομία πυροβόλησε τους ανθρώπους γιατί κανείς δεν τους άκουγε! Τώρα ήρθε η ώρα να μας ακούσουν. Δε θα δεχθούμε τις δικαιολογίες της εταιρείας, ούτε την παρουσία της αστυνομίας εδώ!» είπε ενώπιον του Προέδρου Ζούμα ο Θολακέλε Ντλανγκ, ένας από τους εκπροσώπους των χειριστών τρυπανιού στο ορυχείο.

Ενας άλλος εργάτης, με το όνομα Ζολάνι, συμπλήρωσε, για να καταχειροκροτηθεί στη συνέχεια από τους συναδέλφους του: «Δουλεύουμε στα βάθη της γης και κερδίζουμε το ψωμί με τον ιδρώτα μας. Χρειαζόμαστε τα λεφτά. Θέλουμε τα 12.500 ραντ μας!»

Νωρίτερα, άλλος απεργός είχε παραπονεθεί σε κλιμάκιο αξιωματούχων για τη στάση της κυβέρνηση του ANC στα προβλήματα των εργαζομένων και των φτωχών Νοτιοαφρικανών λέγοντας: «Εμείς πολεμήσαμε για την απελευθέρωση και σας ψηφίσαμε. Αλλά παραμένουμε ακόμη χωρίς δικαιώματα...Ακόμη και μία κότα προστατεύει όλα τα αυγά της. Εμείς σας ψηφίσαμε, στηρίξαμε τον πρόεδρο Ζούμα, και ωστόσο αυτός στέλνει την αστυνομία να μας σκοτώσει»...

Το ίδιο 24ωρο οι δημοσιογράφοι ειδησεογραφικών δικτύων «πυροβολούν» την νοτιοαφρικανική κυβέρνηση ρωτώντας την πώς θα αντιμετωπίσει ενδεχόμενο απεργιακό πυρετό και σε άλλα ορυχεία. Μετά τη σφαγή στο Μαρικάνα, άρχισε απεργία και σε άλλο ορυχείο πλατίνας στο Ρόγιαλ Μπάφοκενγκ πάλι με μισθολογικά αιτήματα...

Παράλληλα, Νοτιοαφρικανοί και Αμερικανοί δικηγόροι προσέφυγαν χτες σε δικαστήριο του Γιοχάνεσμπουργκ ζητώντας να επιτρέψει σε χιλιάδες εργάτες χρυσωρυχείων να μηνύσουν τις εταιρείες για τις σοβαρές αναπνευστικές ασθένειες και τους καρκίνους που υπέστησαν εξαιτίας των επισφαλών συνθηκών δουλειάς και της έλλειψης μέτρων προστασίας...

ΟΗΕ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Αντιπαραθέσεις για το μέλλον του προτεκτοράτου

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--

Η διελκυστίνδα μεταξύ ιμπεριαλιστικών δυνάμεων για το Κοσσυφοπέδιο συνεχίστηκε χτες στην έδρα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη, με αφορμή τη συζήτηση της έκθεσης του ΓΓ του Οργανισμού, Μπαν Γκι Μουν, για την κατάσταση στο προτεκτοράτο.

Σύμφωνα με την έκθεση Μπαν, στο Κοσσυφοπέδιο η κατάσταση είναι «ειρηνική αλλά εύθραυστη», ιδιαίτερα έπειτα από βίαιες επιθέσεις κατά Σέρβων αλλά και της αντιπαράθεσης μεταξύ των τελευταίων με ΝΑΤΟικές δυνάμεις και Κοσσοβάρους Αλβανούς αστυνομικούς στο βόρειο τμήμα του προτεκτοράτου. Υποστηρίζεται, επίσης, πως η βελτίωση της κατάστασης θα εξαρτηθεί μεταξύ άλλων και από τη συνέχιση του διαλόγου μεταξύ Σέρβων και Κοσσοβάρων Αλβανών αξιωματούχων στις Βρυξέλλες, επισημαίνοντας εντούτοις «προβλήματα» στην εφαρμογή των έως τώρα συμφωνηθέντων.

Στην ίδια συνεδρίαση, ο Σέρβος πρωθυπουργός Ιβιτσα Ντάσιτς υπογράμμισε ότι «καμία λύση» για το Κοσσυφοπέδιο δεν μπορεί να υπάρξει εκτός της απόφασης 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, επισημαίνοντας απ' την άλλη τη βούληση του Βελιγραδίου «για συνομιλίες υψηλού επιπέδου» με την ηγεσία των Κοσσοβάρων Αλβανών. Ακολούθως, εξέφρασε «ειλικρινή ευγνωμοσύνη» στην πλειοψηφία των μελών του ΟΗΕ που «σέβεται την εδαφική ακεραιότητα της Σερβίας».

Απ' την άλλη, ο πρωθυπουργός των Κοσσοβάρων Αλβανών Χασίμ Θάτσι δεν είδε το παραμικρό πρόβλημα στο προτεκτοράτο. Αντιμετώπισε σαν...«λυμένο» το ζήτημα του καθεστώτος και ισχυρίστηκε ότι στο Κοσσυφοπέδιο έχουν πλέον «οικοδομηθεί δημοκρατικοί πολυεθνοτικοί θεσμοί» και ότι οι Σέρβοι δήθεν «πλέον αισθάνονται ασφάλεια».

Εκ διαμέτρου αντίθετες ήταν οι θέσεις των πρεσβευτών των χωρών - μελών του ΣΑ.

Οι πρέσβεις ΗΠΑ και Βρετανίας δήλωσαν ότι θεωρούν απαραίτητη τη διάλυση των παράλληλων θεσμών στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο καθώς και τη στήριξη των μειονοτήτων, «με πρακτικό τρόπο», από τις αρχές της Πρίστινας.

Ο Ρώσος πρέσβης Νικίτα Ζουκόφ, ξεκαθάρισε πως οι θέσες της Μόσχας για το Κοσσυφοπέδιο παραμένουν αναλλοίωτες και ότι για τη Ρωσία η μόνη «διεθνής» παρουσία στην περιοχή είναι η αποστολή του ΟΗΕ. Σημείωσε τις πιέσεις που ασκούνται στους Σέρβους να εγκαταλείψουν το Κοσσυφοπέδιο κι επέκρινε τις δολοφονίες με εθνοτικά κίνητρα.

Ο αναπληρωτής πρέσβης της Κίνας στον ΟΗΕ Γουάνγκ Μιν δήλωσε πως υποστηρίζει το σεβασμό της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Σερβίας και πως το ψήφισμα 1244 θα πρέπει να τηρείται στις προσπάθειες που καταβάλλονται για επίλυση της κρίσης στο προτεκτοράτο...

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Βομβαρδισμοί και εκατόμβες

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Οι ανηλεείς βομβαρδισμοί με μη επανδρωμένα αεροσκάφη από τις αμερικανικές δυνάμεις, ορμώμενες από το Αφγανιστάν, συνεχίζονται στο Βόρειο Ουαζιριστάν, στο βορειοδυτικό Πακιστάν, με στόχο «υπόπτους ισλαμιστές εξτρεμιστές και τρομοκράτες». Η περιοχή βομβαρδίζεται συνεχώς καθώς έχει βαπτιστεί για τις ανάγκες της εξυπηρέτησης των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων ΗΠΑ, σε «προπύργιο των Ταλιμπάν και των ανταρτών που συνδέονται με την Αλ Κάιντα».

Ακόμη πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν από πυραύλους που εκτόξευσαν μη επανδρωμένα τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη, στο χωριό Σναχούρα που απέχει 10 χιλιόμετρα από τη Μιρανσάχ, τη μεγαλύτερη πόλη του Βόρειου Ουαζιριστάν, σύμφωνα με Πακιστανούς τοπικούς αξιωματούχους. Στον τωρινό απολογισμό, που είναι προσωρινός καθώς ο αριθμός των νεκρών μπορεί να αυξηθεί, θα πρέπει να προστεθούν και τα θύματα των βομβαρδισμών του περασμένου Σαββατοκύριακου που ξεπερνούν τους 17 και στο συνολικό αριθμό των νεκρών από βομβαρδισμούς από μη επανδρωμένα αεροσκάφη που ξεπερνά τους 2.000 από τη στιγμή που ανέλαβε προεδρικά καθήκοντα ο Μπαράκ Ομπάμα.

Στο μεταξύ, στο γειτονικό μέτωπο του ιμπεριαλιστικού πολέμου, στο Αφγανιστάν, όπως αναφέρει αποκαλυπτικό δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «Γκάρντιαν», οι αμερικανικές κατοχικές δυνάμεις δε φείδονται και κάνουν χρήση αυτού που οι ίδιες έχουν βαπτίσει ως «πρακτική τρομοκρατών»: την πρακτική Double tap.

Ο όρος σημαίνει μία στο στήθος και μία στο κεφάλι (double tap), ωστόσο όσον αφορά την ακολουθούμενη στρατιωτική πρακτική πρόκειται για δεύτερο κύμα επιθέσεων, κυρίως από αέρος. Είναι πλέον μόνιμη τακτική των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, και σύμφωνα με τον «Γκάρντιαν», φέτος έχει καταγραφεί επισήμως τουλάχιστον η δολοφονία 50 αθώων και παντελώς άοπλων πολιτών σε τέτοιες επιθέσεις, αρκετά συχνά δε τα θύματα είναι μέλη σωστικών συνεργείων και νοσηλευτές.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

MΑΔΡΙΤΗ.-- Μάχη με τις φλόγες εξακολουθούν να δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στην Καστίλια Λεόν της βόρειας Ισπανίας, καθώς η πυρκαγιά έχει από την περασμένη Κυριακή απανθρακώσει πάνω από 100.000 στρέμματα.

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ.-- Η ΣΟΝΥ σχεδιάζει να κάνει εκατοντάδες απολύσεις -έως και χίλιες σε σύνολο τριών χιλιάδων προσωπικού- στη μονάδα της στη νότια Σουηδία, στο Λουντ, ανέφερε χτες η σουηδική εφημερίδα «Sydsvenskan».

ΜΟΣΧΑ.-- Το θάνατο άλλων τεσσάρων ατόμων προκάλεσαν χτες νέες πλημμύρες στη νότια ρωσική επαρχία Κρασνοντάρ, όπου τον περασμένο μήνα οι πλημμύρες είχαν στοιχίσει τη ζωή σε 171 ανθρώπους.

MΠΙΣΚΕΚ.-- Κατέρρευσε χτες ο τετρακομματικός κυβερνητικός συνασπισμός στην Κιργιζία έπειτα από πολύμηνες διαφωνίες μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων. Ωστόσο προσωρινά το ίδιο κυβερνητικό σχήμα παραμένει στη θέση του ως υπηρεσιακή κυβέρνηση. Στην Κιργιζία υπάρχει αμερικανική στρατιωτική αεροπορική βάση που χρησιμοποιείται για την ιμπεριαλιστική επέμβαση στο Αφγανιστάν.

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.-- Συμφωνία για την πώληση 12 εκατομμυρίων βαρελιών αργού πετρελαίου υπογράφτηκε μεταξύ της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας της Κολομβίας «Ecopetrol» και της Ινδικής «Essar Oil» σύμφωνα με την εφημερίδα «The Hindu». H συμφωνία, ύψους 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, εντάσσεται στο σχέδιο «ανεξαρτητοποίησης» από το ιρανικό πετρέλαιο, ενέργεια αναγκαστική εξαιτίας του εμπάργκο που έχουν επιβάλλει οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Πάνω από ένα εκατομμύριο εργαζόμενοι στον τραπεζικό τομέα, κυρίως εργαζόμενοι στις κρατικές τράπεζες, πραγματοποιούν από χθες 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση ενάντια στο σχέδιο μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης για τον τραπεζικό τομέα, που βρίσκεται υπό εξέταση στο Κοινοβούλιο και η ψηφοφορία για την έγκρισή του αναμένεται σήμερα. Το νομοσχέδιο μεταξύ άλλων προβλέπει τη χαλάρωση των όρων για τις συγχωνεύσεις τραπεζών και για τη ροή των ιδιωτικών κεφαλαίων, την αύξηση του ορίου δικαιωμάτων των μετόχων στις ιδιωτικές τράπεζες από 10% σε 26% κ.ά.

ΑΓΚΥΡΑ.-- Εκκληση ενότητας απηύθυνε η τουρκική πολιτική ηγεσία, η οποία εκπροσωπήθηκε στον υψηλότερο βαθμό, διά του προέδρου, του πρωθυπουργού και αρχηγών κοινοβουλευτικών κομμάτων, στις κηδείες των θυμάτων από την έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου, τη Δευτέρα το βράδυ, έξω από αστυνομικό τμήμα της πόλης Γκαζιαντέπ. Η τουρκική ηγεσία επιμένει να επιρρίπτει ευθύνες στο Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν, το οποίο, όμως, απέρριψε κάθε εμπλοκή του στην επίθεση.

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Κανονικά θα συμμετάσχει στη σύνοδο των 120 χωρών μελών του Κινήματος των Αδεσμεύτων στην ιρανική πρωτεύουσα ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι Μουν, παρά τις πιέσεις για το αντίθετο που άσκησαν ΗΠΑ και Ισραήλ υποστηρίζοντας ότι η απουσία του θα ήταν μήνυμα προς την ιρανική ηγεσία σε σχέση με το πυρηνικό της πρόγραμμα, για το οποίο αρχίζει ένας νέος γύρος συζητήσεων στα τέλη της εβδομάδας με τη Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας. Η ετήσια σύνοδος των Αδεσμεύτων θα πραγματοποιηθεί στις 30 - 31 Αυγούστου και θα συμμετάσχουν περίπου 30 ηγέτες, μεταξύ των οποίων και ο Αιγύπτιος πρόεδρος αλ Μούρσι, ο πρώτος που μεταβαίνει στην Τεχεράνη μετά την Ισλαμική Επανάσταση του 1979.

ΡΩΣΙΑ
Βολή στην ιστορική κληρονομιά του Λένινγκραντ

Οι τοπικές αρχές της Αγίας Πετρούπολης έδωσαν τελικά άδεια στην εταιρεία φυσικού αερίου «Γκαζπρόμ» για την ανέγερση ενός ουρανοξύστη, με την επωνυμία «Λάχτα-κέντρο» και ύψους 463 μέτρων, αγνοώντας τις διαμαρτυρίες του Εκπαιδευτικού Επιστημονικού και Πολιτιστικού Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών (UNESCO), που έχει εντάξει το ιστορικό κέντρο του Λένινγκραντ στον κατάλογο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά και τις αντιδράσεις των ντόπιων υπερασπιστών της ιστορικής κληρονομιάς της πόλης. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Κομερσάντ», η ανέγερση του κτιρίου αναμένεται να ξεκινήσει πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους.

Να σημειωθεί πως το 2010, το αρχικό σχέδιο της ανέγερσης του ουρανοξύστη της Γκαζπρόμ (ύψους 400 μέτρων) ακυρώθηκε ύστερα από τις αντιδράσεις πολλών μαζικών φορέων, που υποστήριζαν πως ο ουρανοξύστης της «Γκαζπρόμ» θα δώσει τη «χαριστική βολή» στην πολιτιστική κληρονομιά του Λένινγκραντ. Ομως, σήμερα εγκρίθηκε από τις αρχές της Αγ. Πετρούπολης, η άδεια ανέγερσης του ουρανοξύστη στις παρυφές της πόλης, που θα είναι ακόμα ψηλότερος, σε σχέση με το αρχικό σχέδιο. Οι τοπικές αρχές παρουσιάζουν μάλιστα την κατασκευή του ουρανοξύστη ως το «νέο σύμβολο» της ανάπτυξης της καπιταλιστικής Ρωσίας.


Ι.Π.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ