ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Ιούλη 2021
Σελ. /24
ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟΥΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥΣ
Απογείωση της «ατομικής ευθύνης» για να κουκουλωθούν οι εγκληματικές ελλείψεις στην Υγεία

Καταψήφισε το ΚΚΕ το «συνονθύλευμα αντιεπιστημονικών διατάξεων, αυταρχικών προβλέψεων και δώρων στους επιχειρηματίες»

Eurokinissi

Ψηφίστηκε χτες στην Ολομέλεια της Βουλής η τροπολογία του υπουργείου Υγείας σχετικά με την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, που αποτελεί έναν ακόμα κρίκο της εγκληματικής πολιτικής της κυβέρνησης της ΝΔ, της αποθέωσης της «ατομικής ευθύνης» για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Μάλιστα, με «νομοτεχνική βελτίωση» που κατέθεσε η κυβέρνηση την τελευταία στιγμή, όπως αυτή ανακοινώθηκε από τον υφυπουργό Υγείας Β. Κοντοζαμάνη, η υποχρεωτικότητα δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους στις μονάδες Υγείας και τις μονάδες Υγείας ηλικιωμένων, αλλά αρκεί μια υπουργική απόφαση για να επεκταθεί στο σύνολο των εργαζομένων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα!

Ηδη στο αρχικό κείμενο της τροπολογίας η κυβέρνηση φέρνει ως ποινή για τους ανεμβολίαστους την αναστολή της εργασίας των εργαζομένων χωρίς πληρωμή μέχρι τον εμβολιασμό τους, χωρίς καν να διασφαλίζει έστω την επάνοδο του εργαζόμενου στη δουλειά, αφήνοντάς το στη «διακριτική ευχέρεια» του εργοδότη.

Τώρα με τη συμπληρωματική «νομοτεχνική βελτίωση» γίνεται καθαρό ότι η κυβέρνηση ανοίγει διάπλατα τον δρόμο συνολικά στην εργοδοσία για απολύσεις, αναστολές, συνολικά την ένταση της επίθεσης σε βάρος των δικαιωμάτων των εργαζομένων με πρόσχημα τον εμβολιασμό και στο όνομα της προστασίας της δημόσιας υγείας!

Εξάλλου, πριν ακόμα κατατεθεί η τροπολογία στη Βουλή και έρθουν οι νομοτεχνικές ...«βελτιώσεις», σε μια σειρά εργασιακούς χώρους οι εργοδότες, αφού πρώτα τους μετέτρεψαν σε εστίες υπερμετάδοσης, έσπευσαν να φορτώνουν στο προσωπικό την ευθύνη, απειλώντας όσους δεν έχουν εμβολιαστεί με οικονομική επιβάρυνση.

Συγκεκριμένα, οι νομοτεχνικές βελτιώσεις της τροπολογίας, όπως αυτές ανακοινώθηκαν από τον Β. Κοντοζαμάνη από το βήμα της Βουλής, προβλέπουν: «Παρέχεται εξουσιοδότηση στον υπουργό Υγείας όχι μόνο για την εξειδίκευση των μέτρων αυτών, αλλά και την επέκταση των κατηγοριών στις οποίες δύναται να επιβληθεί η υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών, λαμβανομένων πάντοτε υπόψη των δεδομένων δημόσιας υγείας, της επιδημιολογικής κατάστασης της χώρας και της σοβαρότητας της νόσου»!

Λίγο πριν εξάλλου, ο ίδιος, δείχνοντας ποιος είναι ο καημός της κυβέρνησης, ανέφερε σχετικά με την «αναγκαιότητα» της τροπολογίας ότι «είναι υποκριτικό κάποιος να προσποιείται ότι δεν βλέπει τις αντοχές της οικονομίας».

Ο δε ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε την τροπολογία καταγγέλλοντας την κυβέρνηση για «έλλειψη διαλόγου» και για απόκλιση από τους στόχους της ΕΕ για τον εμβολιασμό, θέλοντας να αποδώσει την εγκληματική διαχείριση της πανδημίας και τις τραγικές ελλείψεις στη δημόσια Υγεία σε ανικανότητα της κυβέρνησης, αποκρύπτοντας ότι πρόκειται για τα αποτελέσματα της στρατηγικής του κεφαλαίου στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Και βέβαια δεν είπε ούτε λέξη για τις ευθύνες της κυβέρνησης για το άνοιγμα του τουρισμού σύμφωνα με τα πρωτόκολλα των μεγαλοξενοδόχων και των εφοπλιστών.

Την τροπολογία της ΝΔ υπερψήφισε μόνο το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ.

Αφησαν τον λαό εκτεθειμένο και του ζητάνε και τα ρέστα!

Για το ΚΚΕ η εξασφάλιση ενός έγκαιρου γενικού εμβολιασμού στο πλαίσιο ενός σύγχρονου κρατικού συστήματος Υγείας αποτελεί ανάγκη και δικαίωμα του λαού και η διασφάλισή του πρέπει να είναι υποχρέωση του κράτους, τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης.

Σημείωσε ότι χρειάζονται ταυτόχρονα και ενιαία όλα τα ασφαλή εμβόλια, η αξιοποίηση των επιστημονικά ενδεδειγμένων νέων φαρμάκων σε συνδυασμό με όλα τα μέτρα πρόληψης και με δεδομένη την ανάγκη ενός πλήρως ανεπτυγμένου, στελεχωμένου και εξοπλισμένου δημόσιου συστήματος Υγείας σε όλα τα επίπεδα και ιδιαίτερα στην ΠΦΥ, που θα είναι ικανό να αντιμετωπίσει τις έκτακτες και τις τρέχουσες λαϊκές υγειονομικές ανάγκες, δηλαδή όλα αυτά που δεν διασφαλίζει σήμερα η κυβέρνηση.

Ο Γ. Λαμπρούλης ανέφερε ότι η κυβέρνηση φέρνει ένα συνονθύλευμα αντιεπιστημονικών διατάξεων, αυταρχικών προβλέψεων, δώρων στους επιχειρηματίες και ψεμάτων για να κουκουλώσει την προκλητική έλλειψη μέτρων προστασίας του λαού. Και την ίδια στιγμή «κουνάει το δάκτυλο» στον λαό και στους εργαζόμενους να αποδεχτούν την πολιτική της, διαφορετικά τους περικόπτει τον μισθό ή ανοίγει τον δρόμο για την απόλυσή τους.

Επισήμανε ότι η κυβέρνηση με την τροπολογία στοχεύει να μετατοπιστεί η συζήτηση από τα προβλήματα που δημιουργεί η εγκληματική της πολιτική, να ενισχύσει τον κοινωνικό αυτοματισμό, να ταυτίσει οποιαδήποτε κριτική στην κυβερνητική πολιτική με ακροδεξιές, συνωμοσιολογικές, ανορθολογικές και αντιεμβολιαστικές απόψεις και κινήσεις που καθόλου αυθόρμητες δεν είναι και που η ίδια προβάλλει, αξιοποιεί και ανέχεται, αφού αποτελούν έναν βολικό αντίπαλο, νερό στο μύλο της άθλιας προπαγάνδας της κυβέρνησης.

Σημείωσε ότι το ΚΚΕ απορρίπτει και καταψηφίζει την τροπολογία και διεκδικεί και παλεύει ώστε η ανάγκη του εμβολιασμού του λαού να συνδυάζεται με την πλήρη και δωρεάν κάλυψη όλων των λαϊκών αναγκών στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ως υποχρέωση του κράτους και της κυβέρνησης και όχι ως «ατομική ευθύνη» του λαού.

Το ΚΚΕ δεν ψηφίζει την τροπολογία της κυβέρνησης για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, γιατί «πρώτα απ' όλα είναι κρίκος της απαράδεκτης και επικίνδυνης πολιτικής της "ατομικής ευθύνης" στην αντιμετώπιση της πανδημίας», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος, Θανάσης Παφίλης.

Υπογράμμισε πως με τη συγκεκριμένη τροπολογία η κυβέρνηση επιχειρεί να κρύψει ότι άφησε τους εργαζόμενους και τον λαό εκτεθειμένους απέναντι στην πανδημία, και τώρα τους κουνάει το δάχτυλο, λέγοντάς τους «εμβολιαστείτε ή απολύεστε».

Ο Θανάσης Παφίλης απαρίθμησε μια σειρά παραδείγματα που επιβεβαιώνουν την εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης, τόσο για τη διαχείριση της πανδημίας συνολικά, όσο και για το ζήτημα των εμβολιασμών. Οπως είπε, αντί να γίνει μια σοβαρή εκστρατεία ενημέρωσης για την ανάγκη του εμβολιασμού, υπήρξαν παλινωδίες και αντιφάσεις, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό του εμβολίου της «AstraZeneca». Ενώ αναφέρθηκε στην έλλειψη κάθε μέτρου προστασίας στους χώρους δουλειάς, στα μέσα μεταφοράς κ.ο.κ.

«Το ΚΚΕ θεωρεί τα εμβόλια κατάκτηση της ανθρωπότητας και της επιστήμης», σημείωσε ξεκαθαρίζοντας ότι η εξασφάλιση του έγκαιρου και γενικού εμβολιασμού θα πρέπει να συνδυάζεται με τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων προστασίας.


ΟΕΝΓΕ
Να αποσυρθεί η απαράδεκτη τροπολογία για την υποχρεωτικότητα

«

Καμία στοχευμένη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για τον εμβολιασμό δεν υπήρξε. Καμία προσπάθεια να απαντηθούν ερωτηματικά, να ξεπεραστούν δισταγμοί»: Τα παραπάνω σχολιάζει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας σχετικά με την κυβερνητική τροπολογία για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών. Και σημειώνει ότι αντίθετα με τα παραπάνω είχαμε «κυβερνητικές παλινωδίες, ξεχείλωμα των υγειονομικών πρωτοκόλλων για τις ανάγκες των τουριστικών ομίλων, αντιεπιστημονική παραφιλολογία εκ μέρους της ίδιας της κυβέρνησης, επιστημονικοφανή "επιχειρήματα" κυβερνητικών παραγόντων που εμφανίζονται ως "έγκριτοι επιστήμονες" για να δικαιολογούν προειλημμένες κυβερνητικές αποφάσεις, η μετατροπή μιας επιστημονικής κατάκτησης όπως είναι το εμβόλιο σε προϊόν συναλλαγής και εξαγοράς. Αυτές είναι οι αιτίες για τους φόβους και τις επιφυλάξεις όσων δεν είναι αρνητές ή ανορθολογιστές. Αυτά ρίχνουν νερό στον μύλο του ανορθολογισμού, των θεωριών συνωμοσίας, βολικό αντίπαλο της κυβέρνησης για να απεμπολήσει τις δικές της ευθύνες».

Η ΟΕΝΓΕ τονίζει ακόμα ότι η κυβέρνηση «έγραψε στα παλαιότερα των υποδημάτων της ακόμα και τις συστάσεις της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής για "εκστρατείες στοχευμένης ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για εκούσιο εμβολιασμό, προσαρμοσμένες σε κάθε επαγγελματική ομάδα, οι οποίες θα βασίζονται σε επιστημονικά στοιχεία που επικαιροποιούνται συνεχώς, με προϋπόθεση την προηγούμενη κατανόηση των φόβων και των γενικότερων αντιλήψεων"».

Ενδεικτικά είναι και τα παρακάτω στοιχεία που δίνει η ΟΕΝΓΕ, κατεδαφίζοντας τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης:

«Ολοι οι νοσοκομειακοί γιατροί, όπως και η πλειοψηφία του υπόλοιπου υγειονομικού προσωπικού, είτε είναι εμβολιασμένοι είτε έχουν ανοσία επειδή έχουν νοσήσει. Τα ποσοστά είναι υψηλότερα από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Αδιάψευστο κριτήριο το γεγονός ότι πριν τον εμβολιασμό, έως τον Φεβρουάριο του 2021 θρηνούσαμε δεκάδες συναδέλφους υγειονομικούς όλων των κλάδων. Αρρώστησαν και έχασαν τη ζωή τους από COVID-19, κάνοντας τη δουλειά τους. Μετά τον Φεβρουάριο του 2021 δεν έχουμε καταγράψει σχεδόν καμία απώλεια».

Οπότε, όπως εξηγεί η ΟΕΝΓΕ, «σκόπιμα σήκωσαν επικοινωνιακό "κουρνιαχτό" δυσφήμισης, για να έρθουν στη συνέχεια να νομοθετήσουν την υποχρεωτικότητα. Με την επίκληση της δημόσιας υγείας, την οποία η ίδια η κυβέρνηση εκθέτει σε κίνδυνο, και με πρόσχημα τον αναγκαίο εμβολιασμό, που η ίδια υπονομεύει, φέρνουν τροπολογία που ανοίγει τον δρόμο για απλήρωτη δουλειά, περικοπές μισθών και απολύσεις».

«Τα εμβόλια είναι κατάκτηση της ανθρωπότητας και της επιστήμης, με αποδεδειγμένα αποτελέσματα στη μείωση ή εξάλειψη λοιμωδών νοσημάτων. Δεν είναι προϊόν εξαγοράς, συναλλαγής, ούτε μέσο εκβιασμών και απειλών σε βάρος των εργαζομένων. Ο καθολικός, σύμφωνα με τις επιστημονικές ενδείξεις, μαζικός εμβολιασμός είναι αναγκαίος για την αντιμετώπιση της πανδημίας», ξεκαθαρίζει επίσης η Ομοσπονδία και σημειώνει ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει στην κυβέρνηση να αξιοποιήσει τον εμβολιασμό «σαν δούρειο ίππο για την κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης.

Το όπλο που έχουμε στα χέρια μας για την προστασία της υγείας και της ζωής μας δεν θα σας αφήσουμε να το μετατρέψετε σε όπλο για να χτυπήσετε τα δικαιώματά μας».

Η ΟΕΝΓΕ καλεί σε συνέχιση της πάλης ενάντια στα εγκληματικά σχέδια της κυβέρνησης για το νέο ΕΣΥ, ενάντια στη συρρίκνωση και το κλείσιμο τμημάτων, κλινικών και νοσοκομείων. Ενάντια στην ενίσχυση της ιδιωτικοποίησης - εμπορευματοποίησης της Υγείας.

«Συνεχίζουμε τον αγώνα για την ανατροπή της διαχρονικής αντιλαϊκής πολιτικής, για να είναι η Υγεία κατοχυρωμένο κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα», διαμηνύει η ΟΕΝΓΕ και απαιτεί:

  • Να αποσυρθεί άμεσα η απαράδεκτη τροπολογία της κυβέρνησης. «Δεν πρόκειται να δεχτούμε καμία διαθεσιμότητα, καμία απόλυση συναδέλφου».
  • Καθολικό πρόγραμμα δημόσιου δωρεάν εμβολιασμού με όλα τα αποτελεσματικά και ασφαλή εμβόλια. Εκστρατείες στοχευμένης ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον εμβολιασμό, οι οποίες θα βασίζονται σε επιστημονικά στοιχεία που επικαιροποιούνται.
  • Δωρεάν πλήρη προληπτικό ιατρικό έλεγχο πριν τον εμβολιασμό και κατοχύρωση για όσους πρέπει να εξαιρεθούν ότι δεν θα υφίστανται καμία συνέπεια ή διάκριση.
  • Εξασφάλιση της αναγκαίας φαρμακοεπαγρύπνησης με σταθερή παρακολούθηση των εμβολιασμένων, για έγκαιρη παρέμβαση σε τυχόν παρενέργειες, και επιστημονική καταγραφή των αποτελεσμάτων του εμβολιασμού.
  • Στελέχωση με όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό και αποφασιστική ενίσχυση με υποδομές και εξοπλισμό των νοσοκομείων και της ΠΦΥ.
  • Μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, στα σχολεία, στις σχολές, στα ΜΜΜ.
  • Εκτεταμένη ιχνηλάτηση και επιδημιολογική επιτήρηση.
Υπέρ της καθολικότητας, όχι υπέρ της υποχρεωτικότητας και η ΕΙΝΑΠ

Η ΕΙΝΑΠ τάσσεται υπέρ της καθολικότητας του εμβολιασμού και όχι υπέρ της υποχρεωτικότητας, παρουσιάζοντας στοιχεία που ξηλώνουν το κυβερνητικό άλλοθι: «Οι νοσοκομειακοί γιατροί είναι εμβολιασμένοι κατά 94,3% (οι υπόλοιποι έχουν ανοσία λόγω νόσησης από τον ιό), ενώ το υπόλοιπο υγειονομικό προσωπικό είναι εμβολιασμένο σε ποσοστό πάνω από 80%».
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org