ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Μάη 2020 - Κυριακή 24 Μάη 2020
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Κανένα μέτρο ουσιαστικής προστασίας για τους εργαζόμενους της «Schneider Electric»

Από την επίσκεψη του Χρ. Κατσώτη στο εργοστάσιο
Από την επίσκεψη του Χρ. Κατσώτη στο εργοστάσιο
«Δεν υπάρχει άλλος τρόπος στον κόσμο (...) Τα εργαλεία που χρησιμοποιούμε είναι κίνητρα για να δημιουργηθούν επιχειρήσεις (...) Η κυβέρνηση δεν μπορεί να απαγορεύσει σε μια επιχείρηση να κλείσει». Με τα παραπάνω λόγια, μεταξύ άλλων, απάντησε ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης στην Επίκαιρη Ερώτηση που του κατέθεσε από την περασμένη βδομάδα ο βουλευτής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης, για τους 120 εργαζόμενους της «Schneider Electric» που κλείνει και μένουν στο δρόμο (βλ. και το θέμα στη σελ. 13).

Μαζί με την παραπάνω ωμή περιγραφή και υπεράσπιση του βάρβαρου συστήματος που υπηρετεί η κυβέρνηση, περίσσεψαν από τον υπουργό οι γλυκανάλατες κουβέντες περί «ευαισθησίας» που έχει η κυβέρνηση για τους εργαζόμενους, λέγοντας μάλιστα ότι επειδή είναι ...ευαίσθητοι δίνουν «κίνητρα για να έρθουν επενδύσεις», δηλαδή ζεστό χρήμα στους επιχειρηματίες, οι οποίοι ξεσαλώνουν στους χώρους δουλειάς.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ με την Επίκαιρη Ερώτηση ανέδειξε τα αιτήματα των εργαζομένων, οι οποίοι αυτήν την περίοδο αγωνίζονται να μην κλείσει το εργοστάσιο, να μη χαθούν θέσεις εργασίας, να έχουν όλοι τα εργασιακά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα, και κάλεσε τον υπουργό να πάρει θέση απέναντι στις ανακοινώσεις της εταιρείας, η οποία άλλωστε, υπενθύμισε ο Χρ. Κατσώτης, έχει μεγάλα κέρδη: Μόνο το 2019 κατέγραψε τζίρο 27,2 δισεκατομμύρια ευρώ και κέρδη 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ στην ιστοσελίδα της διαφημίζει τις εξαγωγές της σε 25 χώρες.

Τώρα όμως, «με δικαιολογία τα μειωμένα ποσοστά κέρδους, πετάνε στο δρόμο 120 οικογένειες, τάζοντας μάλιστα τις καλύτερες δυνατές συνθήκες αποχώρησης πέραν των νομίμων υποχρεώσεων της εταιρείας, να κλείσουν τα στόματά τους, να αποδεχτούν δηλαδή το κλείσιμο, την ανεργία τους, με κάτι παραπάνω», σημείωσε ο Χρ. Κατσώτης. «Αποδεικνύεται ότι τα εργοστάσια τα κλείνουν οι καπιταλιστές όταν δεν βγάζουν τα κέρδη που προσδοκούν, όταν πέφτουν έξω στον ανταγωνισμό με άλλες επιχειρήσεις» και μεταφέρουν τα εργοστάσια σε άλλες χώρες «με εξευτελιστικά μεροκάματα, όπως κάνει η "Schneider Electric"», συμπλήρωσε.

Καταρρίπτεται ο ισχυρισμός ότι «οι εργατικοί αγώνες κλείνουν τα εργοστάσια»

«Ο ισχυρισμός σας, λοιπόν, ότι οι αγώνες των εργαζομένων κλείνουν τα εργοστάσια, αποδεικνύεται ότι ήταν μία προπαγάνδα για να χτυπήσετε τους αγώνες των εργαζομένων», συνέχισε.

Κάλεσε τον υπουργό να πει πώς απαντά στους εργαζόμενους, «ποια είναι η θέση σας για αυτήν την εξέλιξη».

Ο υπουργός επικαλέστηκε την ...καλή διάθεση της εταιρείας και τις διαβεβαιώσεις «ότι οι εργαζόμενοι θα λάβουν τις αποζημιώσεις που δικαιούνται» και «ότι θα προσπαθήσει να βρει στην αγορά εργασίας θέσεις, έτσι ώστε να απασχοληθούν αμέσως μετά τη διακοπή της συγκεκριμένης επιχείρησης». Είπε ακόμα ότι «θα στηρίξουμε τους εργαζόμενους, για να τους βρούμε μέσα από ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης (...) έναν άλλο δρόμο στην αγορά εργασίας»...

Παράλληλα, με διάφορα ευφυολογήματα επιχείρησε να πείσει τους εργαζόμενους ότι είναι μονόδρομος αυτή η ανασφάλεια που προκαλείται από το κυνήγι της καπιταλιστικής κερδοφορίας. Επειδή όμως αυτό το σύστημα δύσκολα εξωραΐζεται, κάτι που το διαπιστώνουν οι δεκάδες απολυμένοι του εργοστασίου, ο υπουργός προτίμησε να καταφύγει ξανά σε επίθεση στην πολιτική πρόταση του ΚΚΕ, λέγοντας ότι «δεν εφαρμόζεται πουθενά το οικονομικό μοντέλο» στο οποίο «δεν υπάρχει ανεργία» και «οι εργαζόμενοι ζουν ευτυχισμένοι». Αν κάτι μένει στους εργαζόμενους, λοιπόν, είναι ότι αφού ο υπουργός δεν βλέπει «κάποια χώρα που να εφαρμόζει το μοντέλο», η κυβέρνηση δικαιούται να βάζει πλάτη στο τσάκισμα των δικαιωμάτων τους και στην ανεργία.

Αναδεικνύοντας τον αποπροσανατολισμό που επιχείρησε ο υπουργός με τις αναφορές του στην αναζήτηση «στρατηγικού επενδυτή», ο βουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε ότι η εταιρεία το κάνει αυτό «όχι γιατί έχει αγωνία για τους εργαζόμενους, αλλά για να αποφύγει πληρωμές προς ασφαλιστικά ταμεία κ.ά.», όπως και «γιατί θέλει να λειτουργήσει το εμπορικό τμήμα» της εδώ, διότι «ως πολυεθνική θέλει να έχει συνολικά το "brand name", όπως λέμε».

Εκανε σαφές ότι «η εταιρεία δεν μπορεί να διασφαλίσει τις θέσεις εργασίας των εργαζομένων, όπως βέβαια δεν μπορείτε να τις διασφαλίσετε και εσείς, επειδή όπως λέτε υπάρχει η ελευθερία της αγοράς, η ελευθερία κίνησης κεφαλαίων και ότι ο μεγάλος επιχειρηματικός όμιλος σχεδιάζει σήμερα αν θα έχει αυτήν τη δραστηριότητα ή αν θα την εγκαταλείψει».

«Αυτό που πρέπει να καταλάβουν συνολικά οι εργαζόμενοι είναι ότι είναι έρμαιο στα χέρια των σχεδιασμών των μονοπωλιακών και επιχειρηματικών ομίλων, οι οποίοι όταν θέλουν ανοίγουν και όταν δεν τους συμφέρει κλείνουν τα εργοστάσιά τους», τόνισε ο Χρ. Κατσώτης.

«Εσείς αυτήν τη μορφή οργάνωσης της οικονομίας στηρίζετε», είπε απευθυνόμενος στον υπουργό, «αυτήν τη βαρβαρότητα, η οποία δεν οδηγεί πουθενά και δεν διασφαλίζει τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους, με αποτέλεσμα να ζουν μέσα στην αβεβαιότητα και την ανασφάλεια ότι σήμερα έχουν δουλειά και αύριο μπορεί να μην έχουν».

Με αφορμή τις εξελίξεις, κατέληξε, «εμείς τονίζουμε την αναγκαιότητα της πρότασης του ΚΚΕ για άλλη μορφή οργάνωσης της οικονομίας, με κεντρικό σχεδιασμό, όπου όλες αυτές οι παραγωγικές δραστηριότητες θα είναι στα χέρια των εργαζομένων και δεν θα στηρίζονται στη λογική του κέρδους, αλλά στη λογική της ικανοποίησης των αναγκών των εργαζομένων».

ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΝΕ
Να δοθούν για χρήση στο λαό οι ελεύθεροι χώροι

Παράσταση διαμαρτυρίας για τα στρατόπεδα Καρατάσου και Παύλου Μελά

Παράσταση διαμαρτυρίας στο δημαρχείο Παύλου Μελά πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 22/5 από τις Τομεακές Οργανώσεις Δυτικής Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, στο πλαίσιο των παρεμβάσεων του Κόμματος για την ανάδειξη του αιτήματος να δοθούν για χρήση στο λαό οι ελεύθεροι δημόσιοι χώροι και χώροι πρασίνου της περιοχής, και ειδικότερα τα δύο στρατόπεδα, Καρατάσου και Παύλου Μελά. Το Σάββατο 23/5 πραγματοποιείται συμβολική δράση μέσα στο στρατόπεδο Παύλου Μελά.

Στην κινητοποίηση παρευρέθηκε κλιμάκιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Δήμου Παύλου Μελά, με επικεφαλής τον δημοτικό σύμβουλο Μάριο Παλάντζα, ο οποίος ανέδειξε και τη διαφωνία του με τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) για το Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά. Οπως εξήγησε, αυτή εντάσσεται στον συνολικότερο αστικό σχεδιασμό για την αξιοποίηση «φιλέτων γης» και την προώθηση της επιχειρηματικής λειτουργίας του με μοχλό την κρατική υποχρηματοδότηση.

Οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ προβάλλουν ένα συνεκτικό πλαίσιο διεκδίκησης που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει:

  • Με αποκλειστικά κρατική χρηματοδότηση να γίνουν άμεσα οι εργασίες στο στρατόπεδο Παύλου Μελά που αφορούν χώρους πρασίνου, πολιτισμού και αναψυχής.
  • Αμεσα να προχωρήσουν έργα καθαριότητας και συντήρησης στα στρατόπεδα Καρατάσου και Παύλου Μελά.
  • Να αξιοποιηθούν ως χώροι πρασίνου, πολιτισμού και αναψυχής, με χώρους άθλησης, αποκλειστικά δημόσιοι και δωρεάν για όλο το λαό, χωρίς καμία επιπλέον επιβάρυνση. Να μην αξιοποιηθούν ως κερδοφόρα πεδία επενδύσεων από μεγάλες επιχειρήσεις.
  • Να διεκδικηθεί κρατική χρηματοδότηση και να αξιοποιηθούν ευρωπαϊκά ή εθνικά προγράμματα για εκτεταμένα έργα δημιουργίας ελεύθερων κοινόχρηστων χώρων πρασίνου, αθλητισμού, πολιτισμού και αναψυχής. Να αναβαθμιστούν λειτουργικά και αισθητικά οι ήδη υπάρχοντες κοινόχρηστοι χώροι.
  • Να αξιοποιηθούν δημόσιες εκτάσεις γης και να διεκδικηθούν νέες για δημιουργία οργανωμένου δημόσιου χώρου που θα εξυπηρετεί τις πολύπλευρες ανάγκες του λαού της περιοχής.
ΛΑΡΙΣΑ
Ζημιές στην αγροτική παραγωγή από τη χαλαζόπτωση

Εκτεταμένη ζημιά προκάλεσε στο αγρόκτημα της Τοπικής Κοινότητας Κιλελέρ και στις καλλιέργειες στην ευρύτερη περιοχή (Μελία, Νέο Περιβόλι, Μέλισσα, Νεο Μοναστήρι) το χαλάζι που έπεσε το απόγευμα της Πέμπτης. Επλήγησαν περίπου 5.000 στρέμματα με βαμβάκι, καλαμπόκι, βιομηχανική ντομάτα, ενώ ζημιά υπέστησαν και τα στάρια. Η ζημιά είναι 100% στις εαρινές καλλιέργειες και ανυπολόγιστη στα σιτηρά.

Οι αγρότες της περιοχής για δεύτερη φορά μέσα σε μια χρονιά δέχτηκαν πλήγματα. Βλέπουν τους κόπους τους να πηγαίνουν χαμένοι, να μένουν χωρίς παραγωγή και χωρίς εισόδημα, ενώ παράλληλα επωμίζονται πολλά από τα καλλιεργητικά έξοδα και τις φροντίδες στα πληγέντα από το χαλάζι χωράφια τους. Για μία ακόμη χρονιά, αποδεικνύεται ότι οι αγρότες και ο μόχθος τους παραμένουν απροστάτευτοι από καιρικά φαινόμενα, καθώς υπάρχει έλλειψη μέτρων αντιχαλαζικής προστασίας, παρόλο που σήμερα η επιστήμη προσφέρει σύγχρονες τεχνικές για την έγκαιρη πρόβλεψη και τη λήψη κατάλληλων μέτρων πρόληψης. Ταυτόχρονα, παρά τις τσουχτερές ασφαλιστικές εισφορές που πληρώνουν, ο ΕΛΓΑ δεν ασφαλίζει και δεν αποζημιώνει στο 100% τη ζημιά. Με ανακοινώσεις τους η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας και Αγροτικοί Σύλλογοι στέκονται στο πλευρό των αγροτών για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους.

ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗ ΜΑΡΦΙΝ
Παραιτήθηκε το Δημόσιο από τις αναιρέσεις κατά των αποζημιώσεων στις οικογένειες των θυμάτων

Δέκα χρόνια μετά το δολοφονικό εμπρησμό στη Marfin, στο κέντρο της Αθήνας, μέρα πανεργατικής απεργίας ενάντια στα μέτρα του 1ου μνημονίου, όπου βρήκαν τραγικό θάνατο 3 εργαζόμενοι, η Ολομέλεια του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ) ομόφωνα αποφάσισε την παραίτηση του Ελληνικού Δημοσίου από τις αναιρέσεις τις οποίες είχε ασκήσει κατά των αποφάσεων που επιδίκαζαν αποζημιώσεις 2,2 εκατ. ευρώ στους συγγενείς των θυμάτων. Στις 5 Μάη 2010 έχασαν τη ζωή τους η 32χρονη Αγγελική Παπαθανασοπούλου, ο 36χρονος Επαμεινώνδας Τσάκαλης και η 35χρονη Παρασκευή Ζούλια (ήταν 4 μηνών έγκυος).

Την επόμενη βδομάδα αναμένεται εκπρόσωποι του ΝΣΚ να προσέλθουν στο Α΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, προκειμένου να καταθέσουν τις παραιτήσεις του Ελληνικού Δημοσίου από τις αναιρέσεις που έχει ασκήσει κατά των αποφάσεων του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, με τις οποίες δικαιώθηκαν οι συγγενείς των θυμάτων και τους επιδικάσθηκαν οι ως άνω αποζημιώσεις.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ