ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Μάη 2018
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Να παρθούν άμεσα μέτρα πρόληψης για τις δασικές πυρκαγιές

Από την περσινή πυρκαγιά στον Βαρνάβα

Eurokinissi

Από την περσινή πυρκαγιά στον Βαρνάβα
Μέτρα πρόληψης για την αποφυγή εκδήλωσης δασικών πυρκαγιών και αντιμετώπισης των συνεπειών τους ενόψει της νέας αντιπυρικής περιόδου ζητά με σχετική του Ερώτηση προς τον υπουργό Εσωτερικών το ΚΚΕ. Η Ερώτηση, που υπογράφουν οι βουλευτές του Κόμματος Χρήστος Κατσώτης, Γιάννης Δελής, Νίκος Καραθανασόπουλος, Νίκος Μωραΐτης, Διαμάντω Μανωλάκου, Γιώργος Λαμπρούλης, Σταύρος Τάσσος και Μανώλης Συντυχάκης, αναφέρει:

«Το ΚΚΕ εκφράζει την έντονη ανησυχία του, για το τι θα μπορούσε να προκύψει κατά τη διάρκεια της φετινής αντιπυρικής περιόδου σε βάρος του δασικού μας πλούτου και των λαϊκών περιουσιών, αν συνυπάρξουν μία σειρά επιβαρυντικοί παράγοντες όπως ξηρασία, υψηλές θερμοκρασίες, ισχυροί άνεμοι κ.λπ. Ανησυχία που εκφράστηκε και μέσα από την πρόσφατη εκδήλωση που διοργάνωσε το Κόμμα μας για την πυρασφάλεια και τη δασοπροστασία, αλλά για ευνόητους λόγους δεν προβλήθηκε από τα ΜΜΕ.

Η αγωνία αυτή δεν είναι αβάσιμη, ήδη οι δύο πρόσφατες μεγάλες πυρκαγιές στην Ηλεία και τη Νάξο την επιβεβαιώνουν. Πηγάζει όμως και από τα ίδια τα αποτελέσματα της επικίνδυνης πολιτικής που εφαρμόζει και η σημερινή κυβέρνηση στην πυρασφάλεια και τη δασοπροστασία, ως συνέχεια της πολιτικής των προκατόχων της από το 1998, που άρχισε να υλοποιείται ο στρατηγικός σχεδιασμός αποδόμησης της πυροπροστασίας γενικότερα, προς όφελος των επιχειρηματικών συμφερόντων.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ διαβεβαιώνει ότι η κατάσταση είναι καλύτερη επί των ημερών της, όμως για τις τρεις τελευταίες αντιπυρικές περιόδους, από τα ίδια τα στοιχεία του Αρχηγείου του Πυροσβεστικού Σώματος και συγκριτικά με τα συνολικά στοιχεία της περιόδου 2000 - 2017, προκύπτει ότι:

  • Καταστράφηκαν 410.992 στρέμματα δασών και δασικών εκτάσεων, το 10% περίπου από το σύνολο των 4.164.701 στρεμμάτων καμένων εκτάσεων της τελευταίας 18ετίας. Ποσοστό που στην πραγματικότητα γίνεται πολύ μεγαλύτερο αν πάρουμε υπόψη ότι τα 2.365.898 στρέμματα, το 57% δηλαδή των καμένων εκτάσεων αυτής της περιόδου, καταστράφηκε σε δύο έτη, 2000 και 2007.
  • Εκδηλώθηκαν 28.729 αγροτοδασικές πυρκαγιές, ποσοστό 15,5% από το σύνολο των 184.006 αγροτοδασικών πυρκαγιών αυτής της περιόδου. Καταδεικνύεται ότι ο δασικός πλούτος της χώρας, όσο θα αποτελεί επενδυτικό πεδίο για τα ιδιωτικά συμφέροντα, θα συνεχίσει να μένει απροστάτευτος.

Στην εκτίμηση όμως αυτή συνηγορούν και οι πετσοκομμένοι προϋπολογισμοί της Δασικής Υπηρεσίας και του Πυροσβεστικού Σώματος που διατηρούνται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, αφού το ποσοστό που διατίθεται από τον κρατικό προϋπολογισμό για την προστασία των δασών είναι της τάξης του 0,035%.

Ενώ ο ΜΟ της μείωσης των δαπανών για το Πυροσβεστικό Σώμα, έτσι όπως διαμορφώνεται μέσα από τους προϋπολογισμούς των ετών 2015, 2016, 2017, 2018 της σημερινής κυβέρνησης, σε σχέση με τον τελευταίο προϋπολογισμό προ οικονομικής κρίσης του 2009, διαμορφώνεται στα 121.193.043 ευρώ και είναι μεγαλύτερος από τον ΜΟ των μειώσεων της τελευταίας 10ετίας, που είναι 118.878.723 ευρώ.

Συνέπεια αυτών των μειώσεων είναι η παντελής απουσία προληπτικών μέτρων στα δασικά οικοσυστήματα με δασικούς δρόμους, αντιπυρικές ζώνες, υδατοδεξαμενές και η δυσχερής λειτουργικότητα του ΠΣ στον κατασταλτικό τομέα, αφού διατηρείται ένας επιβαρυμένος στόλος πυροσβεστικών οχημάτων, με το 55% περίπου να είναι πέραν της 20ετίας, χωρίς ουσιαστικές προσλήψεις για την κάλυψη των πραγματικών αναγκών, με εργαζόμενους τριών ταχυτήτων και με τσακισμένα εργασιακά δικαιώματα.

Ερωτάται ο υπουργός, τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για να αποσοβηθούν οι κίνδυνοι από την εκδήλωση πυρκαγιών τη φετινή αντιπυρική περίοδο και γενικότερα για τη θωράκιση της πυροπροστασίας της χώρας;».

«ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ»
Ζητά την πλήρη μισθολογική ένταξη των πενταετών που μονιμοποιήθηκαν

Να ολοκληρωθεί η διαδικασία για την πλήρη μισθολογική ένταξη και να πληρωθούν στις 26 Μάη για το μήνα Ιούνη οι πενταετείς πυροσβέστες που έχουν μονιμοποιηθεί, ζητά με ανακοίνωσή της η «Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών» (ΕΑΚΠ), με επιστολή της προς τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, Ν. Τόσκα. Ζητά επίσης να συμπεριληφθούν αναδρομικά και οι μισθοί για τους μήνες Απρίλη και Μάη που τους οφείλονται, καθώς και η μισθοδοσία που θα καταβληθεί να εξισώνει πλήρως το σύνολο των αποδοχών των πενταετών με το μόνιμο προσωπικό.

Συγκεκριμένα, η ΕΑΚΠ σημειώνει πως οι πενταετείς πυροσβέστες που μονιμοποιήθηκαν αμείβονταν με τη μισθοδοσία τους κάθε 9 του μήνα, ως υπάλληλοι με σύμβαση δημοσίου δικαίου, όπως εξακολουθούν να αμείβονται και οι υπόλοιποι πενταετείς και εποχικοί πυροσβέστες. Η τελευταία καταβολή της μισθοδοσίας των πενταετών ήταν στις 5 Απρίλη και περιλάμβανε το μισθό του Μάρτη. Ακόμα, υπογραμμίζει πως «για να ολοκληρωθεί η εξίσωση των συγκεκριμένων συναδέλφων με το μόνιμο προσωπικό, πρέπει η μισθοδοσία τους να καταβάλλεται κάθε 26 του μήνα και να αφορά τις αποδοχές του επόμενου μήνα. Οπως καταλαβαίνετε, οι συνάδελφοί μας είναι ήδη απλήρωτοι περίπου 40 μέρες, ενώ αντιμετωπίζουν μεγάλες οικονομικές δυσχέρειες και αυτοί και οι οικογένειές τους, όπως όλοι μας».

Εξάλλου, η ΕΑΚΠ ζητά τη χορήγηση εκπαιδευτικών αποζημιώσεων και προκαταβολή των οδοιπορικών εξόδων προς τους πυροσβέστες, με επιστολή της προς τον Ν. Τόσκα. «Ακόμα και σήμερα, όμως», επισημαίνει, «αρκετοί συνάδελφοί μας από διάφορες περιοχές της χώρας, όπως για παράδειγμα αυτοί που πριν ένα χρόνο περίπου (Ιούνης του 2017) συμμετείχαν σε 11ήμερο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την πυρασφάλεια αεροδρομίων στην Αθήνα (Πυροσβεστική Υπηρεσία του Αεροδρομίου "Ελευθέριος Βενιζέλος"), δεν έχουν λάβει τις προβλεπόμενες εκπαιδευτικές αποζημιώσεις, όπως αυτές ορίζονται από Κοινή Υπουργική Απόφαση. Δεν είναι δυνατόν να επιβαρύνονται και με νέα οικονομικά βάρη, εξαιτίας της υπηρεσίας τους. Εχει υποχρέωση η υπηρεσία και να προκαταβάλλει τα έξοδα των συνάδελφων που συμμετέχουν σε εκπαιδευτικές ή άλλες ανάλογες υπηρεσιακές διαδικασίες και να τους αποζημιώνει εγκαίρως μετά την ολοκλήρωσή τους, προκειμένου να μην αντιμετωπίζουν επιπλέον οικονομικά ζητήματα», καταλήγει η επιστολή.

«ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΩΝ»
Ανακοίνωση για την επίθεση σε συμβολαιογραφικό γραφείο

Ανακοίνωση με αφορμή την επίθεση που έγινε την περασμένη Παρασκευή στο συμβολαιογραφικό γραφείο της Θηρεσίας Δάλλα - Πολυζώη εξέδωσε η «Αγωνιστική Κίνηση Συμβολαιογράφων». Μεταξύ άλλων η ανακοίνωση αναφέρει:

«Καταγγέλλουμε την προβοκατόρικη επίθεση στο γραφείο της συμβολαιογράφου Θηρεσίας Δάλλα - Πολυζώη, υποψήφιας με το συνδυασμό μας στις επερχόμενες εκλογές του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθήνας - Πειραιά - Αιγαίου - Δωδεκανήσου, που έγινε την Παρασκευή 18 Μάη στις 10 το πρωί.

Ενοχλεί, φαίνεται, το γεγονός ότι για πρώτη φορά υπάρχει ένα μαχητικό ψηφοδέλτιο με σαφείς και ρητές θέσεις τόσο υπέρ των συναδέλφων όσο και ειδικότερα, στο ζήτημα των πλειστηριασμών, όπου λέμε ανοιχτά και ξεκάθαρα, χωρίς μισόλογα και "ήξεις αφήξεις":

"Αντιτασσόμαστε στην πολιτική της κυβέρνησης και την περιβόητη «δίκαιη ανάπτυξη», που σημαίνει μαζικές κατασχέσεις και πλειστηριασμούς στα σπίτια της εργατικής και λαϊκής οικογένειας για να σωθούν οι τράπεζες και να πλουτίσουν οι διάφοροι μεγαλοεπενδυτές στη γη και την ακίνητη περιουσία. Ασκούμε σφοδρή κριτική και αντιμαχόμαστε τη στάση της ηγεσίας του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου, όπως και της λεγόμενης αντιπολίτευσης, που δεν αμφισβητούν την ουσία της ασκούμενης πολιτικής και συνέβαλαν στην επέκταση των πλειστηριασμών και στην καθιέρωση της ηλεκτρονικής μορφής, και μάλιστα στο όνομα της δικής μας προστασίας.

"Διεκδικούμε πλήρη προστασία της πρώτης κατοικίας για την εργατική και λαϊκή οικογένεια. Κατάργηση του νέου ΚΠολΔ. Λέμε όχι στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. Να καταργηθεί τώρα το «Ιδιώνυμο» ενάντια σε όσους αντιστέκονται στους πλειστηριασμούς της λαϊκής κατοικίας. Να πεταχτούν έξω οι δυνάμεις καταστολής από τα συμβολαιογραφικά γραφεία. Δεν έχουμε ανάγκη προστασίας από τους αγώνες του λαϊκού κινήματος, αλλά από την αντιλαϊκή πολιτική που μας συνθλίβει!".

Τα παραπάνω δεν είναι ευχολόγια. (...) Μόνο ο οργανωμένος συλλογικός αγώνας μπορεί να θέσει εμπόδια στη σαρωτική αντιλαϊκή λαίλαπα και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για συνολικότερες αλλαγές υπέρ του λαού μας. (...) Κι ο αγώνας αυτός ξεβράζει, αργά ή γρήγορα, όλους αυτούς που με τη δράση και τις πρακτικές τους δίνουν άλλοθι στην ένταση της κρατικής καταστολής και φουσκώνουν τα πανιά της ρητορικής για την "τήρηση της νομιμότητας". Οι τυχοδιωκτισμοί τους προσφέρουν τις καλύτερες υπηρεσίες στο σύστημα που τάχα αμφισβητούν και συκοφαντούν το κίνημα ενάντια στους πλειστηριασμούς της λαϊκής κατοικίας και συνολικότερα. Δίνουν πάτημα στους κυβερνώντες και άλλους να δικαιολογούν το "Ιδιώνυμο", τις αστυνομικές δυνάμεις μέσα στα συμβολαιογραφεία. Αξιοποιούνται για να φουντώσουν η συζήτηση και οι εκβιασμοί ότι οι συμβολαιογράφοι πρέπει να παίξουμε πιο ενεργό ρόλο στις μαζικές κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς των λαϊκών σπιτιών από τις τράπεζες και τα άλλα πιστωτικά ιδρύματα.

Δεν τρομοκρατούμαστε! Δεν υποχωρούμε! (...) Δεν ανοίγουμε κανένα διάλογο με παρακρατικούς, που με κουκούλες και βαριοπούλες απειλούν ακόμα και απλούς εργαζόμενους και ηλικιωμένους, όπως συνέβη στην επίθεση στο γραφείο της συναδέλφου. Δεν πέφτουμε στην παγίδα τους, ούτε παρασυρόμαστε στην αποπροσανατολιστική και συκοφαντική για το κίνημα συζήτηση που θέλουν να προκαλέσουν. Αλλωστε, το γνωρίζουν κι οι ίδιοι καλύτερα: Το "χτύπημα" στο συγκεκριμένο γραφείο δεν συμβολίζει - από καμία άποψη - αυτά τα οποία δηλώνουν ότι στοχεύουν και επιδιώκουν. Δυστυχώς για ορισμένους, ο χώρος των συμβολαιογράφων είναι συγκεκριμένος, η επαγγελματική ακεραιότητα της συναδέλφου είναι ευρύτερα γνωστή και αδιαμφισβήτητη και δεν αμαυρώνεται με συκοφαντίες.

Συνεχίζουμε αποφασιστικά την προσπάθεια που ξεκινήσαμε!

Δίνουμε "ραντεβού" όχι μόνο στις εκλογές του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου, αλλά κυρίως μετά από αυτές. Πρώτος σταθμός είναι οι απεργιακές συγκεντρώσεις στις 30 Μάη, ενάντια στα νέα αντιλαϊκά μέτρα που έρχονται για να εγκαινιάσουν τη "μεταμνημονιακή" εποχή και τη "δίκαιη ανάπτυξη"».

Επεισόδια στον καταυλισμό στον Σκαραμαγκά

Επεισόδια σημειώθηκαν χτες τα ξημερώματα μεταξύ προσφύγων στο «hot spot» του Σκαραμαγκά, κατά τη διάρκεια των οποίων τραυματίστηκε ένας Κούρδος και συνελήφθη ένας Σύρος. Τα επεισόδια μεταξύ Κούρδων και Σύρων μεταναστών ξεκίνησαν στις 3 π.μ. για άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, ενώ έληξαν με την επέμβαση αστυνομικών δυνάμεων που έσπευσαν στο σημείο.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org