ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Απρίλη 1998
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΚ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ
Συντονίζονται ενάντια στη λαίλαπα

Σε σημαντικές αποφάσεις κατέληξε χτεσινή σύσκεψη στο ΕΚΘ. Πρόγραμμα δράσης με άξονες: Υπεράσπιση των εργασιακών σχέσεων, 8ωρου, κοινωνικής ασφάλισης, συλλογικών συμβάσεων. Αγώνας ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις. Μέτρα για την απασχόληση και την υπεράσπιση των ανέργων. Γενική η απαίτηση για αποχώρηση από τον "κοινωνικό διάλογο"

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (του ανταποκριτή μας).-

Κάτω από το βάρος των ολέθριων συνεπειών της κυβερνητικής επίθεσης και μπροστά την απραξία της ΓΣΕΕ, τα Εργατικά Κέντρα Μακεδονίας και Θράκης αποφάσισαν χτες, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του ΕΚΘ, να προχωρήσουν σε συντονισμό της δράσης τους και σε ανάληψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών.Στη σύσκεψη, γενική ήταν η καταδίκη της κυβερνητικής πολιτικής και ασκήθηκε οξύτατη κριτική στη στάση των πλειοψηφιών ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Μετά από πρόταση των συνδικαλιστικών της ΕΣΑΚ, αποφασίστηκε συγκεκριμένο πρόγραμμα δράσης με το παρακάτω πλαίσιο:

- Υπεράσπιση των εργασιακών σχέσεων, 8ωρο, ασφαλιστικό, ΣΣΕ.

- Πάλη ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις και υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα των ΔΕΚΟ.

- Μέτρα για την απασχόληση και τη στήριξη των ανέργων.

Γενική ήταν η απαίτηση για την άμεση αποχώρηση από τον "κοινωνικό διάλογο" και ανάληψη πρωτοβουλιών για πανελλαδικό συντονισμό.

Με βάση το πιο πάνω πλαίσιο συμφωνήθηκε η δημιουργία Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα από αντιπροσώπους των ΕΚ Μακεδονίας - Θράκης, ενώ δρομολογούνται μια σειρά αγωνιστικές κινητοποιήσεις μέσα στο Μάη, όπως συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σ' όλες τις πόλεις της Β. Ελλάδας, παμμακεδονικό συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη, κήρυξη 24ωρης απεργίας στα τέλη του Μάη ή στις αρχές Ιούνη.

Αποφασίστηκε ακόμη να εκδοθεί ψήφισμα, στο οποίο θα καταγγέλλεται ο "κοινωνικός διάλογος" και το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, οι ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις και γενικότερα η πολιτική που οδηγεί στη βιομηχανική συρρίκνωση και την ανεργία, ενώ θα ζητείται η ΕΣΣΕ που θα υπογράψει η ΓΣΕΕ να καλύπτει τις απώλειες στο εργατικό εισόδημα. Να τονιστεί ότι "έλαμψε" διά της απουσίας του ο χώρος του ΣΥΝ, αφού δεν υπήρχε κανένα από τα στελέχη του.

Στην τοποθέτησή του ο ΓΓ του ΕΚΘ Θ. Κυριακίδης επισήμανε τις γενικότερες ευθύνες που έχουν οι ηγεσίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, καθώς δεν προετοίμασαν ούτε οργάνωσαν την εργατική τάξη και δεν μπήκαν μπροστά στους αγώνες. Αντίθετα έσπειραν αυταπάτες με την τακτική των υποχωρήσεων, καλλιεργώντας κλίμα υπέρ των κυβερνητικών "μονόδρομων".

Ο Φ. Γεωργουδάκης,μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ, τόνισε ότι με την επίθεση που εξαπέλυσε η κυβέρνηση κατά των εργαζομένων επιχειρείται η άνευ όρων παράδοση της εργατικής τάξης. Για να αντιμετωπιστεί αυτή η πολιτική - τόνισε - χρειάζεται συντονισμός της πάλης και μεγάλες κινητοποιήσεις, που θα αποτελούν ένα σοβαρό μήνυμα προς τη ΓΣΕΕ να αναλάβει αγωνιστικές πρωτοβουλίες, πρόσθεσε ο Φ. Γεωργουδάκης.

"Η ΓΣΕΕ κοιμάται, δεν την υποκαθιστούμε, αλλά συντονίζουμε τη δράση μας", δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΚ Νάουσας Χρ. Τρεμπελής και σημείωσε ότι μετά τον "κοινωνικό διάλογο" ακολούθησαν τα επώδυνα μέτρα κατά των εργαζομένων. Επίσης ο Ιορδ. Καλατζόπουλος,αναπληρωτής προέδρου του ΕΚ Πτολεμαϊδας, ανακοίνωσε ότι ήδη το ΕΚΠ αποφάσισε να ζητήσει την αποχώρηση της ΓΣΕΕ από τον "κοινωνικό διάλογο" και πρόσθεσε ότι ο κυβερνητικός συνδικαλισμός δημιούργησε θέμα αξιοπιστίας του συνδικαλιστικού κινήματος.

Στην εισήγησή του ο πρόεδρος του ΕΚΘ, Π. Αβραμόπουλος,χαρακτήρισε τον "κοινωνικό διάλογο" προσχηματικό άλλοθι για την επιβολή σειράς αντεργατικών μέτρων. Επισήμανε την απουσία σχεδιασμού για την ανάπτυξη στη Μακεδονία και τη Θράκη και τόνισε σχετικά με την τακτική της κυβέρνησης: "Αρχίζει με τις ιδιωτικοποιήσεις, ακολουθούν οι εργασιακές σχέσεις και στο τέλος πάει στην κατεδάφιση του συνταξιοδοτικού". Επίσης ο πρ. πρόεδρος του ΕΚΘ και μέλος της ΕΕ της ΓΣΕΕ Η. Κοντόπουλος,αφού χαρακτήρισε και ιδεολογική την επίθεση που δέχεται η εργατική τάξη, ζήτησε η ΓΣΕΕ να αποχωρήσει από τον "κοινωνικό διάλογο".

Οι περισσότεροι ομιλητές τόνισαν ότι "η ΓΣΕΕ δεν έχει όραμα και ότι προσπαθεί να βάλει φρένο στους αγώνες", ότι η κυβέρνηση ακολουθεί θατσερικό μοντέλο και ότι πρέπει να δοθεί το μήνυμα στη ΓΣΕΕ πως οι εργαζόμενοι της χώρας μας έχουν την απόφαση να αγωνιστούν για να μην περάσουν τα αντιλαϊκά σχέδια. "Η απάντηση να είναι πολιτική, ανεξάρτητα σε ποιο πολιτικό χώρο ανήκει ο καθένας", τόνισαν οι εκπρόσωποι του ΕΚ Κοζάνης.

Α. Ν.

Σε ιδιώτες τα "ΞΕΝΙΑ"

Πριν ακόμα φέρει στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη μετατροπή του ΕΟΤ σε Ανώνυμη Εταιρία και ξεπούλημα της περιουσίας του, το υπουργείο Ανάπτυξης και η διοίκηση του Οργανισμού αποφασίζουν να προχωρήσουν στη μακροχρόνια μίσθωση των "ΞΕΝΙΑ" σε ιδιώτες, χωρίς καν να διασφαλίζουν θέσεις εργασίας και εργασιακές σχέσεις. Ηδη, εκμισθώθηκε το "ΞΕΝΙΑ" Κυλλήνης,σειρά έχουν του Ναυπλίου και του Λαγονησίου και έπεται συνέχεια.

Η απόφαση αυτή της κυβέρνησης δέχτηκε χτες τα πυρά συνδικαλιστών από τα σωματεία εργαζομένων στα "ΞΕΝΙΑ", που συμμετείχαν σε σύσκεψη στην Ομοσπονδία Επισιτισμού - Τουρισμού. Στη σύσκεψη, τα σωματεία των "ΞΕΝΙΑ" Ναυπλίου, Κυλλήνης, Ναυπάκτου, Λαγονησίου και του Μον Παρνές,που πήραν μέρος, αποφάσισαν να αγωνιστούν από κοινού.

Αμέσως μετά τη σύσκεψη οι συνδικαλιστές συναντήθηκαν με τον γγ του ΕΟΤ Ν. Σκουλά,ο οποίος υπεραμύνθηκε της απόφασης για ξεπούλημα της περιουσίας του ΕΟΤ, ενώ δεν ανέλαβε καμιά δέσμευση για τους εργαζόμενους.

Ανησυχία και αναστάτωση έχει προκαλέσει στους 140 περίπου εργαζόμενους του "ΞΕΝΙΑ" Ναυπλίου" η κυβερνητική απόφαση, όπως μας είπε ο Θ. Βοϊβόντας,πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ναυπλίου και εργαζόμενος ο ίδιος στο "ΞΕΝΙΑ". Ο συνδικαλιστής εξέφρασε την αντίθεσή του με την ιδιωτικοποίηση των μονάδων και σημείωσε: "Οχι μόνο αποφασίζουν τη μακροχρόνια μίσθωση, αλλά δε διασφαλίζουν καν τους εργαζόμενους. Εμείς θα το παλέψουμε με κάθε τρόπο και μέσο. Για την κατάσταση των ΞΕΝΙΑ δεν ευθυνόμαστε εμείς, ευθύνεται η κακή διαχείριση από τις διοικήσεις του ΕΟΤ". Στον "αέρα" βρίσκονται οι 100 εργαζόμενοι του "ΞΕΝΙΑ" Κυλλήνης",που εκμισθώθηκε στον Δασκαλαντωνάκη.Ο πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ηλείας Ν. Ορφανός τόνισε ότι δε γνωρίζουν αν θα λειτουργήσει φέτος και πότε το ξενοδοχείο, σημειώνοντας ότι οποιοδήποτε πρόβλημα στο "ΞΕΝΙΑ" θα έχει αλυσιδωτές επιπτώσεις σε παραγωγικούς τομείς της Ηλείας.

Στάσεις στα Σπάτα

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι στην κατασκευή του νέου αερολιμένα στα Σπάτα ενάντια στην αδιαλλαξία της γερμανικής πολυεθνικής ΧΟΧΤΙΦ, με στάσεις εργασίας (12μ - 2μμ, 3μμ - 5μμ) για σήμερα Πέμπτη και αύριο.

"Θερίζει" η ανεργία

"Νεκροταφείο βιομηχανιών",χαρακτήρισε την περιοχή του, μιλώντας στη σύσκεψη των Εργατικών Κέντρων στο ΕΚΘ, εκπρόσωπος του ΕΚ Κομοτηνής.Ο ίδιος τόνισε ότι αετονύχηδες εισπράττουν δισ. από τις επιδοτήσεις και στη συνέχεια κλείνουν τις επιχειρήσεις τους. Αναφέρθηκε χαρακτηριστικά η περίπτωση του ΔΕΔΕΟΓΛΟΥ,ο οποίος με επιδότηση 5,5 δισ. κατασκεύασε ένα σύγχρονο εργοστάσιο στην Κομοτηνή, το οποίο όμως σε ένα μήνα έκλεισε. "Τα 60 δισ. που δόθηκαν για να ρυθμιστούν τα χρέη βιομηχανιών και βιοτεχνιών δεν έφεραν ούτε μια νέα θέση εργασίας", είπε ο πρόεδρος του ΕΚ Κομοτηνής Λ. Αθανασιάδης.

Στο Κιλκίς, όπως αναφέρθηκε, επιδοτείται μία βιομηχανία με 3,5 δισ. και προσλαμβάνει 20 εργαζόμενους... Το ΕΚ Κομοτηνής υπολογίζει ότι στη Θράκη η ανεργία ανάμεσα στους παλιννοστούντες ξεπερνάει το 5 %. Στη Νάουσα από το 1989 μέχρι το '95 χάθηκαν 3.500 θέσεις εργασίας. Στις Σέρρες η ανεργία ξεπερνάει το 20%.

Απολογιστικό συνέδριο στο ΕΚ Ελευσίνας

Σε μια περίοδο όπου οι εργαζόμενοι της περιοχής του Θριασίου Πεδίου, δέχονται επανωτά τα πλήγματα της κυβερνητικής πολιτικής και του κεφαλαίου, αρχίζει σήμερα το ετήσιο απολογιστικό συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Ελευσίνας - Δυτικής Αττικής.

Σε διακήρυξη της Δημοκρατικής Ενωτικής Συνδικαλιστικής Κίνησης Εργαζομένων (ΔΕΣΚΕ), τονίζεται ότι η περίοδος που πραγματοποιείται το συνέδριο "βρίσκει την εργατική τάξη της περιοχής, αλλά και γενικά της χώρας, σε μια άνευ προηγουμένου συντονισμένη επίθεση στα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα από τους βιομηχάνους και την πολιτική της κυβέρνησης που απορρέει από τις υποδείξεις και τις εντολές της ΕΕ".

Για τα προβλήματα των εργαζομένων της περιοχής η ΔΕΣΚΕ επισημαίνει ότι το βιοτικό επίπεδο χειροτερεύει, η ανεργία είναι οδυνηρή πραγματικότητα, σε όξυνση βρίσκεται η τρομοκρατία, ο φόβος της απόλυσης, η ποινικοποίηση της απεργίας, ξεπουλιέται ο δημόσιος πλούτος με τις ιδιωτικοποιήσεις των ΕΛΔΑ, της ΠΥΡΚΑΛ και της ΕΒΟ, ανατρέπονται οι εργασιακές σχέσεις, καταργούνται οι ΣΣΕ κλπ.

Ευθύνες επίσης επιρρίπτει και στην πλειοψηφία του Εργατικού Κέντρου που πρόσκειται στην ΠΑΣΚΕ, ότι ακολούθησε την τακτική της υποταγής και της συναίνεσης, αφού πολέμησε κάθε πρόταση συντονισμού σωματείων για κοινό αγώνα, απέρριψε όλες τις προτάσεις της ΔΕΣΚΕ για αγωνιστικές κινητοποιήσεις.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ