ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Απρίλη 1998
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ
Αγωνιστικό προσκλητήριο

Στο "φουλ" οι προετοιμασίες για μαζική συμμετοχή στις πρωτομαγιάτικες εκδηλώσεις και στη συγκέντρωση στο Σύνταγμα, ώστε να δοθεί μαχητικό μήνυμα αντίστασης στη σαρωτική επίθεση. Περιοδείες σε χώρους δουλιάς οργανώνουν δεκάδες συνδικάτα

Προσκλητήριο για αγωνιστικό - ταξικό γιορτασμό της Πρωτομαγιάς και για μαζική συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση στο Σύνταγμα στις 10π.μ.,ώστε να σταλεί ηχηρό μήνυμα αντίστασης στη γενικευμένη επίθεση σε βάρος θεμελιωδών εργατικών δικαιωμάτων, απευθύνει η Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών Αθήνας.Στα πλαίσια αυτά, συνδικαλιστές από δεκάδες σωματεία προχωρούν σε μια, ευρείας έκτασης, εξόρμηση σε χώρους δουλιάς.

Η Επιτροπή επισημαίνει πως ο φετινός γιορτασμός της Παγκόσμιας Μέρας της εργατικής τάξης συμπίπτει με την περίοδο που είναι σε εξέλιξη η πιο σφοδρή αντεργατική επίθεση των μονοπωλίων και της κυβέρνησης, για την αντιμετώπιση της οποίας απαιτείται συντονισμός του αγώνα και ανάπτυξη ενός πανεργατικού πανελλαδικού κινήματος και ισχυρού μετώπου αντίστασης.

Ο Δ. Χαρός, γραμματέας της Πανελλαδικής Ενωσης Λιθογράφων, η οποία συμμετέχει στην Επιτροπή Γιορτασμού της Πρωτομαγιάς, μας δήλωσε σχετικά: "Ο γιορτασμός της φετινής Πρωτομαγιάς αποκτά ιδιαίτερη σημασία, μετά την επίθεση που δέχεται καθημερινά η εργατική τάξη στα δικαιώματά της. Επίθεση, που εντείνεται, καθώς η κυβέρνηση με νομοσχέδιο που ετοιμάζει επιδιώκει το σάρωμα θεμελιωδών εργατικών δικαιωμάτων, όπως το 8ωρο. Ο ταξικός γιορτασμός της απεργίας της Πρωτομαγιάς, η μεγάλη συμμετοχή του κόσμου, τόσο στη συγκέντρωση, όσο και στις εκδηλώσεις στους χώρους δουλιάς, πρέπει να δώσουν δυναμική απάντηση σ' αυτή την πολιτική. Να στείλουν μήνυμα προς την κυβέρνηση, προς τους εργοδότες και προς τη ΓΣΕΕ και τα άλλα ανώτερα συνδικαλιστικά όργανα ότι οι εργαζόμενοι δεν είναι διατεθειμένοι να παζαρέψουν το 8ωρο, την κοινωνική ασφάλιση, τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Να στείλουν μήνυμα ότι δεν παζαρεύουν αυτά, που με κόπους, θυσίες και αγώνες δεκαετιών απέκτησε η εργατική τάξη. Αυτό το μήνυμα μεταφέρουν, με επισκέψεις που προγραμματίζουν και πραγματοποιούν, δεκάδες συνδικαλιστικά στελέχη από πολλούς κλάδους, που τα σωματεία τους έχουν αποφασίσει τον ταξικό γιορτασμό της Πρωτομαγιάς στην πλατεία Συντάγματος". Συνταξιούχοι ΤΕΒΕ

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΤΕΒΕ καλεί, με ανακοίνωσή της, τα σωματεία - μέλη της να πάρουν μέρος - μέσω των Συντονιστικών Επιτροπών Αγώνα στις περιφέρειες - στις μεγάλης σημασίας αγωνιστικές συγκεντρώσεις της Πρωτομαγιάς.

Επισημαίνει το ξεχωριστό περιεχόμενο που προσλαμβάνει η φετινή Πρωτομαγιά, καθώς "μας παίρνουν πίσω ό,τι με αγώνες και αίμα κατακτήσαμε τόσα χρόνια, μας κατεδαφίζουν το ασφαλιστικό σύστημα, ανατρέπουν τις εργασιακές σχέσεις και μας οδηγούν στον κοινωνικό αποκλεισμό". Επίσης, σημειώνει ότι "ο φετινός γιορτασμός της 1ης Μάη έχει ιδιαίτερη σημασία γιατί συνδέεται με την προσπάθεια της συγκρότησης ενός κοινωνικού λαϊκού μετώπου αντίστασης όλων των εργαζομένων και όλων των κοινωνικών ομάδων που δέχονται και ζουν καθημερινά στις πλάτες τους την ανάλγητη και καταστροφική πολιτική κυβέρνησης, πολυεθνικών, ντόπιου κεφαλαίου και Ευρωπαϊκής Ενωσης".

Σύσκεψη σωματείων στον Πειραιά

Αρνείται η πλειοψηφία της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Πειραιά,με πρωτοστάτη τον πρόεδρό της Γ. Μίχα,να συγκαλέσει Διοικητικό Συμβούλιο του Κέντρου, προκειμένου να αποφασιστεί το πλαίσιο και τα μέτρα προετοιμασίας του γιορτασμού της Πρωτομαγιάς. Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, η Πανελλήνια Ενωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού,το Συνδικάτο Οικοδόμων Πειραιά και το Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά,ανέλαβαν πρωτοβουλία και διοργανώνουν σύσκεψη σήμερα στις 5 το απόγευμα στο ΕΚΠ,στην οποία καλούνται όλα τα σωματεία της πόλης, προκειμένου να παρθούν μέτρα για την καλύτερη δυνατή προετοιμασία και επιτυχία του γιορτασμού της Πρωτομαγιάς.

Να σημειωθεί ότι οι εκλεγμένοι σύμβουλοι της ΕΣΑΚ στη διοίκηση του Κέντρου έχουν στείλει από την περασμένη βδομάδα ανοιχτή επιστολή προς τον πρόεδρο του Κέντρου και τα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ, στην οποία τονίζουν ότι και ενόψει της Πρωτομαγιάς επιβάλλεται η άμεση σύγκληση του ΔΣ για την έγκαιρη λήψη αποφάσεων και για την παραπέρα κλιμάκωση των απεργιακών κινητοποιήσεων.

Ο Μ. Νουφαρίτσης γραμματέας του ΕΚΠ δήλωσε σχετικά: "Ενώ οι μέρες για το γιορτασμό της Πρωτομαγιάς πλησιάζουν, ο πρόεδρος του ΕΚΠ, με τη συγκατάθεση και άλλων παρατάξεων, δε συγκαλεί τη διοίκηση του Κέντρου, προκειμένου να αποφασιστεί το πλαίσιο, αλλά και τα μέτρα που πρέπει να πάρουμε για την επιτυχία του γιορτασμού. Αυτό το γεγονός φανερώνει την επιδίωξή τους να δημιουργήσουν τετελεσμένα γεγονότα και να αφαιρέσουν τη δυνατότητα του ταξικού πρωτομαγιάτικου γιορτασμού. Απέναντι σ' αυτήν αρνητική κατάσταση που διαμορφώνεται στη διοίκηση του ΕΚΠ, συγκαλείται σήμερα η σύσκεψη όλων των ΔΣ των πρωτοβάθμιων σωματείων, όπου και θα παρθούν συγκεκριμένα μέτρα".

ΕΚ ΛΑΡΙΣΑΣ - ΝΤ ΑΔΕΔΥ
"Φύγετε από τον κοινωνικό διάλογο"

Στην τελική ευθεία οι προετοιμασίες για την 1η Μάη

ΛΑΡΙΣΑ .-

Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι προετοιμασίες για το γιορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς στη Λάρισα.Συνδικαλιστές του Εργατικού Κέντρου και του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ περιοδεύουν στους χώρους δουλιάς, καλώντας τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν μαζικά και δυναμικά στην απεργιακή συγκέντρωση, στέλνοντας μήνυμα στην κυβέρνηση ότι θα σταθούν αντιμέτωποι στη σφοδρή αντεργατική επίθεση των μονοπωλίων και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Σε προκήρυξη του ΕΚΛ και του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ τονίζεται ότι δικαιώματα και κατακτήσεις των εργαζομένων σαρώνονται με γοργούς ρυθμούς και καταγγέλλεται ότι ο "ιστορικός συμβιβασμός" της ηγεσίας του συνδικαλιστικού κινήματος με την πολιτική της κυβέρνησης και των βιομηχάνων είναι αποτέλεσμα του "ευρωπαϊκού μονόδρομου", του εξωραϊσμού των κατευθύνσεων του Μάαστριχτ και της "Λευκής Βίβλου", καθώς και του "κοινωνικού διαλόγου", της λογικής της παγκοσμιοποίησης της "ελεύθερης" αγοράς, της ανταγωνιστικότητας κλπ.

Στη συνέχεια καλούνται οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα, οι άνεργοι, οι νέοι, οι συνταξιούχοι να αγωνιστούν για:

- Την υπεράσπιση και διεύρυνση των εργασιακών, ασφαλιστικών και κοινωνικών δικαιωμάτων.

- Να σταματήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις, το ξεπούλημα των ΔΕΚΟ και του δημόσιου τομέα.

- Να αποχωρήσει τώρα η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ από τον "κοινωνικό διάλογο".

- Να υπογραφεί αμέσως η ΕΓΣΣΕ με 8.000 βασικό μεροκάματο - 200.000 κατώτερο μισθό.

- Κατώτερη σύνταξη ίση με 20 ημερομίσθια του ανειδίκευτου εργάτη.

- 35ωρο - 5ήμερο - 7ωρο με αυξήσεις και πλήρη ασφαλιστική κάλυψη.

- Να σταματήσει η πολιτική της συρρίκνωσης της βιομηχανίας, που οδηγεί τους εργαζόμενους στην ανεργία και τη φτώχεια.

- "Οχι" στην άρση της μονιμότητας και την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων στο δημόσιο τομέα.

Η ΠΝΟ επιμένει στον απαράδεκτο ρόλο της

Το αγωνιστικό μήνυμα που έστειλαν οι ναυτεργάτες με τη μαζική και αποφασιστική τους συμμετοχή στην 24ωρη απεργία στις 9 Απρίλη, φαίνεται ότι έφερε σε δύσκολη θέση τη νόθα πλειοψηφία της ΠΝΟ, η οποία χτες το πρωί διέλυσε τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής, που είχε συγκληθεί για να αποφασίσει απεργιακή κινητοποίηση ενόψει της 1ης Μάη και να συζητήσει για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.

Αμέσως μετά τη διάλυση της συνεδρίασης, το σκηνικό ήρθε να συμπληρώσει και η αναίτια επίθεση του προέδρου της Ενωσης Πλοιάρχων Γ. Βελισαράτου και στελέχους της ΔΑΚΕ, σε άνεργο ναυτεργάτη, που βρισκόταν στα γραφεία της ΠΝΟ μαζί με άλλους συναδέλφους του, ζητώντας μπάρκο.

Η ΠΕΜΕΝ και ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ με χτεσινή τους κοινή ανακοίνωση, επισημαίνουν ότι οι συνδικαλιστές της πλειοψηφίας προσπάθησαν να αποφύγουν να τοποθετηθούν στα οξύτατα προβλήματα των ναυτεργατών και ότι επιβεβαίωσαν ξανά "τον προβοκατόρικο ρόλο τους και την υπονομευτική - διαλυτική τακτική τους απέναντι στους ναυτεργάτες και τους αγώνες τους".

Τα δύο σωματεία απαιτούν άμεσα να συνεδριάσει η ΕΕ της ΠΝΟ με την παρουσία ναυτεργατών και να αποφασιστεί κατ' αρχήν 48ωρη προειδοποιητική απεργία με αφετηρία την 1η Μάη,ενώ το διεκδικητικό πλαίσιο να αφορά την υπογραφή ικανοποιητικών ΣΣΕ, την απόκρουση των αντιναυτεργατικών μέτρων, την απορρόφηση και προστασία των ανέργων, υπεράσπιση της κοινωνικής ασφάλισης, προστασία του καμποτάζ και τον εκδημοκρατισμό του ναυτεργατικού συνδικαλιστικού κινήματος με την επέκταση του Ν.1264/82. Τέλος, καταγγέλλουν τον πρόεδρο της Ενωσης Πλοιάρχων "για την αναίτια, τραμπούκικη επίθεση και χειροδικία ενάντια σε άνεργο ναυτεργάτη".

Εκδήλωση αλληλεγγύης προς τους αλλοδαπούς

Σημαντική πρωτοβουλία ανέλαβαν τα Συνδικάτα Οικοδόμων, Μετάλλου, Κλάδων Ενδυσης Αθήνας διοργανώνοντας εκδήλωση για τους αλλοδαπούς, την Τετάρτη 29 του Απρίλη στις 6μμ,στο Συνδικάτο Οικοδόμων, με θέμα: "1η Μάη - Μέρα πάλης των εργατών όλου του κόσμου. Αλλοδαποί εργάτες - ίσα δικαιώματα".

Σε κοινή τους ανακοίνωση τα Συνδικάτα σημειώνουν πως στη χώρα μας ζουν χιλιάδες πολιτικοί και οικονομικοί μετανάστες, οι οποίοι βρέθηκαν εδώ για μια καλύτερη ζωή, πολλοί εργάζονται στους τρεις κλάδους και αρκετοί είναι μέλη των Συνδικάτων. "Θεωρούμε - τονίζουν - ότι είναι αναπόσπαστο κομμάτι της εργατικής τάξης της χώρας μας και ταυτόχρονα διπλά και τριπλά εκμεταλλευόμενοι".

Σε σχέση με τη διαδικασία καταγραφής των αλλοδαπών, σημειώνουν ότι αυτή η διαδικασία δεν εξασφαλίζει και τη νομιμοποίηση και ζητάνε να παραταθούν άμεσα τα χρονικά όρια για την καταγραφή.

Τέλος τα σωματεία υπογραμμίζουν πως αντιπαλεύουν το κλίμα που έντεχνα και συστηματικά καλλιεργείται ενάντια στους αλλοδαπούς εργάτες και στα δικαιώματά τους. Οτι η 1η Μάη είναι μέρα πάλης των εργατών όλου του κόσμου, είναι μέρα ορόσημο για όλους τους εργάτες, ανεξάρτητα από χρώμα, θρησκεία, γλώσσα.

Οι μισοί καταγράφτηκαν

Περισσότεροι από 600.000 αλλοδαποί βρίσκονται στη χώρα μας, όπως εκτιμά ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Μ. Παπαϊωάννου, σε δηλώσεις του που έκανε για την αιγυπτιακή τηλεόραση. Ο υπουργός πρόσθεσε ότι από αυτούς έχουν καταγραφεί περίπου 300.000.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ