ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Μάρτη 2022
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΑΡΙΕΣ ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΜΠΛΟΚΗ
Ασφυξία στον λαό για τα κέρδη των ομίλων

Απάντηση η επιτυχία της απεργιακής μάχης της 6ης Απρίλη για αυξήσεις στους μισθούς, οικονομική στήριξη των λαϊκών οικογενειών, κατάργηση φόρων σε Ενέργεια, καύσιμα

Eurokinissi

Με την ακρίβεια και την ενεργειακή φτώχεια να τσακίζουν κόκαλα, την εργοδοσία να «ξερογλείφεται» για νέα επίθεση στους χώρους δουλειάς, την κυβέρνηση να δηλώνει σε όλους τους τόνους ότι τα αντιλαϊκά μέτρα θα συνεχιστούν και όλα τα αστικά κόμματα να ξεκαθαρίζουν πως δεν πρέπει να πειραχτεί ούτε «τρίχα» από την κερδοφορία των μεγάλων επιχειρήσεων στο όνομα της «δημοσιονομικής ισορροπίας» και των ακόμα χειρότερων που βρίσκονται μπροστά, ζήτημα καθοριστικής σημασίας για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα αποτελεί η επιτυχία της πανελλαδικής απεργίας της 6ης Απρίλη, που οργανώνουν σωματεία και φορείς, διεκδικώντας αυξήσεις στους μισθούς, υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, οικονομική στήριξη των λαϊκών οικογενειών με ουσιαστικά μέτρα, μείωση της τιμής του ρεύματος και του φυσικού αερίου κατά 50% και κατάργηση των φόρων στα καύσιμα και συνολικά στην Ενέργεια, κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης και την απεμπλοκή της χώρας από τα ιμπεριαλιστικά σχέδια.

Μέρα με τη μέρα ο λαός βρίσκεται όλο και πιο βαθιά «στη ζώνη του λυκόφωτος», από την πολιτική προς όφελος του κεφαλαίου που εφαρμόζει η κυβέρνηση και «προσέχουν ως κόρη οφθαλμού» τα άλλα αστικά κόμματα.

Ηδη, οι τιμές σε μια σειρά βασικά είδη διατροφής έχουν αρχίσει να «ξεφεύγουν», με πρώτη την τιμή του ψωμιού, που σύμφωνα με τις προβλέψεις των αρτοποιών, θα ξεπεράσει το 1 ευρώ η φρατζόλα. Αν συνυπολογίσει, δε, κανείς το αυξημένο κόστος για ηλιέλαιο και ελαιόλαδο, για μαργαρίνες και βούτυρα, για ζάχαρη και κακάο και πάνω απ' όλα για αέριο και ηλεκτρικό ρεύμα, θα πρέπει να θεωρεί δεδομένη την αύξηση κατά τουλάχιστον 15% στα αρτοπαρασκευάσματα, στα τσουρέκια, στα κουλουράκια, στα κέικ και στα λοιπά γλυκίσματα, που έχουν ως βάση το μαλακό αλεύρι. Την ίδια ώρα, μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ προχωράνε σε άτυπο «πλαφόν» σε αλεύρι και ηλιέλαιο, δείχνοντας - σύμφωνα με «παράγοντες της αγοράς» - και ότι δεν μπορούν να αποκλειστούν προβλήματα ομαλής τροφοδοσίας, αλλά και ότι οι όμιλοι κρατάνε «αποθέματα» για να «παίξουν» και με τις τιμές το επόμενο διάστημα.

Εξάλλου, πριν ακόμη ανακοινωθούν τα επίσημα στοιχεία πληθωρισμού των πρώτων μηνών του έτους, η ίδια εικόνα καταγράφεται και στις τιμές του κρέατος, των γαλακτοκομικών και των οπωροκηπευτικών εξαιτίας της ανόδου των τιμών στην Ενέργεια και κατά προέκταση σε ζωοτροφές, λιπάσματα και του συνολικού κόστους παραγωγής. Στα κρεοπωλεία οι τιμές στο χοιρινό κρέας έχουν αυξηθεί πάνω από 30%, τα αρνάκια πωλούνται από 6,50 ευρώ έως 7 ευρώ το κιλό, όταν πέρσι ήταν 5,30 - 5,80 ευρώ.

Επιπλέον, χιλιάδες εργαζόμενοι σε διάφορους κλάδους βρίσκονται εκτεθειμένοι, με τη μεγαλοεργοδοσία να αξιοποιεί τον πόλεμο, ακονίζοντας μαχαίρια για απολύσεις και μειώσεις μισθών.

«Ευκαιρίες» για το κεφάλαιο στο βασίλειο της «απελευθέρωσης» της Ενέργειας

Την ίδια στιγμή, ένα ένα προστίθενται στις πλάτες του λαού τα αποτελέσματα της πολιτικής της «απελευθέρωσης» της Ενέργειας.

Οπως αποκαλύφθηκε τις προηγούμενες μέρες, μέσα σε αυτήν την καταιγίδα οι εταιρείες προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος βρίσκουν ευκαιρία να «γδάρουν» ακόμη περισσότερο λαϊκά νοικοκυριά, μικρομεσαίες επιχειρήσεις και φτωχομεσαίους αγρότες, αφού πολλές από αυτές αλλάζουν τα τιμολόγια των καταναλωτών και από σταθερά τα κάνουν κυμαινόμενα, δίχως προηγούμενα να τους ενημερώσουν (όπως υποτίθεται προβλέπεται στα «ψιλά γράμματα» των συμβολαίων), φορτώνοντας στις τελικές τιμές όλη την αύξηση της διακύμανσης μιας σειράς ρητρών (άνθρακα, φυσικού αερίου κ.λπ.).

Οι αποκαλύψεις αυτές αξιοποιούνται ήδη προκειμένου τόσο η κυβέρνηση όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ και οι λοιποί να «παίξουν την κολοκυθιά» περί «κερδοσκοπίας», «αδιαφανών όρων» και «μέτρων» που πρέπει να ληφθούν για την «πάταξή» της, για να κρύψουν ότι είναι το πλαίσιο της «απελευθέρωσης» που επιτρέπει τη λειτουργία του «βασιλείου της κερδοσκοπίας», του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της ΕΕ, που ενσωματώθηκαν στην εθνική νομοθεσία με νόμο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Αλλωστε, όλοι μαζί παρουσιάζουν το «φαρμάκι» ως «φάρμακο», εμφανίζοντας στον λαό ότι οι λύσεις θα έρθουν... από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ΕΕ, εκεί δηλαδή όπου όλες οι κυβερνήσεις από κοινού προωθούν την πολιτική του «πράσινου Green Deal», που για τα κέρδη του κεφαλαίου βυθίζει τον λαό στην ενεργειακή φτώχεια και τους πολέμους.

Σε αυτό το πλαίσιο άλλωστε στη Σύνοδο Κορυφής Πέμπτη και Παρασκευή αναμένεται να παρουσιαστεί η πρόταση της Επιτροπής για τον έλεγχο των τιμών Ενέργειας, ενώ είναι ήδη γνωστή η αντίθεση της Γερμανίας και της Ολλανδίας στην πρόταση για επιβολή ανώτατου πλαφόν, όπως επίσης έχει απορριφθεί ο διαχωρισμός των τιμών φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας.

Αντίθετα, σύμφωνα και με το σχέδιο κοινού ανακοινωθέντος, φαίνεται ότι θα συζητηθεί το ενδεχόμενο κοινής προμήθειας φυσικού αερίου, υγροποιημένου φυσικού αερίου και υδρογόνου ενόψει του επόμενου χειμώνα. Πρόκειται για τα σχέδια «απεξάρτησης» από το ρωσικό αέριο που ρίχνουν κι άλλο «λάδι στη φωτιά» που καίει τους λαούς, ενώ οδηγούν και σε μεγαλύτερη εξάρτηση από τις ΗΠΑ και το πανάκριβο αμερικάνικο LNG.

Η κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα σπεύδουν να παρουσιάσουν ως θετική εξέλιξη ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αφού επιχειρηματικοί όμιλοι και εφοπλιστές της χώρας βλέπουν πίσω από αυτό μια τεράστια ευκαιρία για κερδοφορία από τη μεταφορά του υγροποιημένου αερίου, ενώ οι σχεδιασμοί της αστικής τάξης είναι σταθερά προσανατολισμένοι στη μετατροπή της χώρας σε «ενεργειακό κόμβο» προς την ΕΕ.

Τέλος, ένας ακόμα βραχνάς που θα προστεθεί στον λαό είναι η επικείμενη συζήτηση στην Ευρωπαϊκή Ενωση για το εάν χρειάζεται να δανειστεί από κοινού περισσότερα χρήματα ως απάντηση στις επιπτώσεις από τον πόλεμο. Αυτό δηλαδή που δήλωσε χτες ο Ευρωπαίος επίτροπος για την Οικονομία Πάολο Τζεντιλόνι και αφορά τον κοινό δανεισμό για όλες τις χώρες, θέμα που αναμένεται να τεθεί στο τραπέζι σε μερικές βδομάδες.

«Ψιχουλομαχία» κοροϊδίας «εντός των δημοσιονομικών αντοχών»

Την ίδια ώρα, χτες το πρωί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης περιόδευσε στην κεντρική λαχαναγορά στην περιοχή του Αγίου Ιωάννη Ρέντη, όπου δεν έδωσε καμία ουσιαστική απάντηση για το επιτακτικό αίτημα μείωσης των φόρων που πλήττουν την αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή και εκτοξεύουν το κόστος των προϊόντων.

Μάλιστα, ως άλλος «Χότζα», επέμεινε ότι η επιδότηση του 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής στο ηλεκτρικό ρεύμα για τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις θα λύσει το πρόβλημα των αυξήσεων, κοροϊδεύοντας κυριολεκτικά, αφού αυτό που λέει σημαίνει αύξηση - μόνο του ενεργειακού κόστους - των αγροτικών εκμεταλλεύσεων κατά 20% συγκριτικά με πέρσι.

Πρόκειται για αύξηση που θα περάσει στο σύνολό της στον λαό, αφού ήδη όλα τα προηγούμενα χρόνια το κόστος παραγωγής ήταν οριακό για αγρότες και κτηνοτρόφους. Αν υπολογιστεί ότι οι τιμές των λιπασμάτων κινούνται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, αφού αντίστοιχα από την αρχή του χρόνου οι βασικές πρώτες ύλες για τα λιπάσματα έχουν αυξηθεί 30%, καταλαβαίνουμε τι έρχεται το επόμενο διάστημα. Την ίδια στιγμή στα διεθνή χρηματιστήρια οι τιμές των σιτηρών είναι αυξημένες κατά 73%, της βρώμης κατά 90% και του καλαμποκιού κατά 36%, δείχνοντας έτσι πού θα φτάσουν και οι τιμές των ζωοτροφών το επόμενο διάστημα.

Ταυτόχρονα, στελέχη της κυβέρνησης ξεκαθαρίζουν ότι «εξαντλήθηκαν τα περιθώρια στήριξης» και πως «δημοσιονομικός χώρος για άλλα μέτρα δεν υπάρχει». Και αναφέρονται στα ψίχουλα που εξήγγειλαν την περασμένη βδομάδα, με τα 13 ευρώ τον μήνα για τα καύσιμα και τα υπόλοιπα τέτοια μέτρα τα οποία αναμένεται να ψηφιστούν σήμερα στη Βουλή, με την απαραίτητη «γαρνιτούρα» από δικομματική «ψιχουλομαχία», πάντα «εντός των ορίων της ΕΕ» και των «δημοσιονομικών αντοχών», όπως λένε σε όλους τους τόνους τόσο η κυβέρνηση όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Επιβραδύνεται η ανάκαμψη, επιταχύνονται οι αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις

Απότομη επιβράδυνση των ρυθμών ανάκαμψης στην ελληνική οικονομία και μάλιστα πάνω από τους μέσους όρους που αναμένονται σε επίπεδο Ευρωζώνης, διαβλέπουν για το 2022 οι διοικήσεις των εγχώριων τραπεζικών ομίλων, ενώ τόσο το Γιούρογκρουπ όσο και οι άλλοι θεσμοί της ΕΕ βάζουν στο αντιλαϊκό τραπέζι νέες προτάσεις στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων.

Συγκεκριμένα, σε ανοιχτή συζήτηση που διοργανώθηκε χτες στην Αθήνα με θέμα «Από την πανδημία στον πόλεμο: Οι προκλήσεις για την ανάκαμψη της Ευρώπης», η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας υποστήριξε ότι οι τιμές της Ενέργειας και οι προθεσμιακές τιμές (futures) δείχνουν υποχώρηση του ρυθμού μεγέθυνσης κατά 2,5% - 3%, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Τράπεζας Πειραιώς η ανάκαμψη για φέτος περιορίζεται στο εύρος 3% - 4% από 5,5% προηγουμένως, ο δε πληθωρισμός αναμένεται να εκτιναχτεί στο 6,5%.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε ότι αυξάνονται η αβεβαιότητα και οι οικονομικοί κίνδυνοι που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν οι χώρες - μέλη της ΕΕ, με αιχμή το εμπόριο, τον πληθωρισμό, την ανάπτυξη, τις επενδύσεις, καθώς επίσης και τον δημοσιονομικό αντίκτυπο.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Στουρνάρας, στην ομιλία του σημείωσε ότι «ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει ενισχύσει όλα αυτά τα διαφαινόμενα τρωτά σημεία και έχει περιπλέξει την κατάσταση. Αναπόφευκτα, οι προοπτικές για την οικονομία και τον χρηματοπιστωτικό τομέα επηρεάζονται από αβεβαιότητες και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και οι παράγοντες της αγοράς μπορεί να χρειαστεί να περιηγηθούν σε θυελλώδη και αχαρτογράφητα ύδατα τους επόμενους μήνες».

Στο μεταξύ, σε επιστολή του προέδρου του Γιούρογκρουπ, Π. Ντόναχιου, προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σ. Μισέλ, με αφορμή τη Σύνοδο Κορυφής που ξεκινάει αύριο στις Βρυξέλλες, αναφέρεται πως «τόσο από τις εκτιμήσεις των θεσμών όσο και από τις συζητήσεις μας στο Γιούρογκρουπ γίνεται ξεκάθαρο ότι αυτή η κρίση μειώνει την αναπτυξιακή δυναμική και επιδεινώνει τις πληθωριστικές πιέσεις».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Ντόναχιου σημειώνει ότι οι τρέχουσες εξελίξεις ενισχύουν ακόμη περισσότερο την ανάγκη ταχείας ολοκλήρωσης της Τραπεζικής Ενωσης, της ολοκληρωμένης και εύρυθμης Ενωσης Κεφαλαιαγορών, «απαραίτητες για τη στήριξη της οικονομικής ανάπτυξης, τη βελτίωση της ανθεκτικότητας και τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας», που θα πληρώνουν οι λαοί με μνημόνια διαρκείας.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η κορυφή στο παγόβουνο της απελευθέρωσης της Ενέργειας

Σε σχόλιό του για την ακρίβεια στην Ενέργεια και τις καταγγελίες για αλλαγές στις χρεώσεις το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Οι καταγγελίες για μονομερείς αλλαγές των τιμολογίων από τους παρόχους ηλεκτρικού ρεύματος είναι μόνον η κορυφή στο "παγόβουνο" που ονομάζεται απελευθέρωση της Ενέργειας και διασφάλιση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο, την οποία υπηρέτησαν με προσήλωση όλες οι κυβερνήσεις, οδηγώντας στα σημερινά εκρηκτικά αποτελέσματα ενεργειακής φτώχειας.

Εδώ και τώρα το ελάχιστο που απαιτείται είναι:

-- Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ σε καύσιμα και ηλεκτρική ενέργεια.

-- Γενναία μείωση και πλαφόν στην τιμή της κιλοβατώρας και του ηλεκτρικού ρεύματος.

-- Κατάργηση όλων των συμβάσεων που καθορίζουν τις Ρήτρες Αναπροσαρμογής.

-- Κατάργηση του χαρατσιού επιδότησης των ΑΠΕ».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ