ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Μάρτη 2022
Σελ. /24
ΟΥΚΡΑΝΙΑ - ΡΩΣΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ
Εντείνονται οι εκατέρωθεν κατηγορίες για χημικά όπλα και προβοκάτσιες

Νέες κυρώσεις και περισσότερα ΝΑΤΟικά στρατεύματα σχεδιάζουν να αναγγείλουν ΗΠΑ - ΕΕ κατά το ταξίδι Μπάιντεν στην Ευρώπη

Κλιμακώνεται καθημερινά η ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας, σχεδόν έναν μήνα μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, με τις εκατέρωθεν κατηγορίες για ενδεχόμενη χρήση βιολογικών και χημικών όπλων, όπως και τις κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου από τη Ρωσία, να παίζουν όλο και μεγαλύτερο ρόλο σε αυτήν την κλιμάκωση.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε «ψευδείς» τους ισχυρισμούς της Μόσχας ότι η Ουκρανία διαθέτει βιολογικά και χημικά όπλα με τη χρηματοδότηση των ΗΠΑ. Αυτοί οι ισχυρισμοί δείχνουν πως ο Ρώσος Πρόεδρος Βλ. Πούτιν εξετάζει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθούν τέτοια όπλα, ανέφερε ο Μπάιντεν τη Δευτέρα, χωρίς να παρουσιάσει κάποια απόδειξη.

Ο Πούτιν «είναι με την πλάτη στον τοίχο και μιλάει τώρα για νέα προσχήματα που απεργάζεται, υποστηρίζοντας ότι εμείς στην Αμερική έχουμε βιολογικά και χημικά όπλα στην Ευρώπη». Οι Ρώσοι «λένε επίσης ότι η Ουκρανία έχει βιολογικά και χημικά όπλα (...) Αυτή είναι σαφής ένδειξη ότι (σ.σ. ο Πούτιν) εξετάζει τη χρήση τους», πρόσθεσε, κατηγορία που επαναλαμβάνουν συνεχώς το τελευταίο διάστημα στελέχη της κυβέρνησής του και κυβερνήσεων κρατών - μελών του NATO.

Οι ΗΠΑ δεν έχουν δει ακόμα απτές ενδείξεις για επικείμενη ρωσική επίθεση με χημικά ή βιολογικά όπλα στην Ουκρανία, αλλά παρακολουθούν στενά τις πληροφορίες από τις υπηρεσίες πληροφοριών, δήλωσε χτες ανώνυμα ανώτερος αξιωματούχος Αμυνας των ΗΠΑ.

Νέες γαλλικές δυνάμεις φτάνουν στην Εσθονία, στο πλαίσιο της συνεχούς ενίσχυσης των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στην Ανατολική Ευρώπη
Νέες γαλλικές δυνάμεις φτάνουν στην Εσθονία, στο πλαίσιο της συνεχούς ενίσχυσης των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στην Ανατολική Ευρώπη
Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε τις προηγούμενες μέρες ότι διαθέτει στοιχεία για περίπου 20 βιολογικά εργαστήρια των ΗΠΑ στην Ουκρανία - την ύπαρξη τέτοιων εργαστηρίων έχει επιβεβαιώσει και η Β. Νούλαντ, στέλεχος του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ - ενώ παράλληλα είχε κάνει λόγο για ενδεχόμενες προβοκάτσιες του Κιέβου με χημικά όπλα εναντίον του ίδιου του ουκρανικού λαού, ώστε να κατηγορήσει κατόπιν τη Μόσχα. Τη Δευτέρα, η Ρωσία κατηγόρησε «Ουκρανούς εθνικιστές» ότι προκάλεσαν διαρροή ιδιαίτερα τοξικής αμμωνίας σε εργοστάσιο λιπασμάτων στη Σούμι.

Ο Μπάιντεν αναφέρθηκε επίσης στο ενδεχόμενο να πραγματοποιηθούν ρωσικές κυβερνοεπιθέσεις που στοχεύουν τις ΗΠΑ, ως αντίποινα της Μόσχας για τις δυτικές κυρώσεις, κάτι που αρνήθηκε το Κρεμλίνο.

Παράλληλα εντείνονται οι κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, μια τακτική που πιθανώς θα παίξει ρόλο και στην «επόμενη μέρα», είτε για μεγαλύτερη εμπλοκή διαφόρων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στη σύγκρουση, είτε για την επέκταση ή τη διατήρηση των κυρώσεων κ.λπ. Το αμερικανικό υπουργείο Αμυνας κατηγόρησε χτες εκ νέου τον ρωσικό στρατό για «εγκλήματα πολέμου» στην Ουκρανία, λέγοντας ότι θα βοηθήσει στη συλλογή αποδεικτικών στοιχείων για «επιθέσεις αδιακρίτως» από τις ρωσικές δυνάμεις. «Θα συμβάλουμε στην ερευνητική διαδικασία. Οσον αφορά το τι θα προκύψει, δεν είναι κάτι που μπορεί να κρίνει η ηγεσία του Πενταγώνου», δήλωσε ο εκπρόσωπός του.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Κίεβο ισχυρίστηκε χτες πως 2.389 παιδιά από την Ουκρανία «απήχθησαν παράνομα» από το Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ προς τη Ρωσία. «Δεν είναι βοήθεια. Πρόκειται για απαγωγή», ανέφερε η αμερικανική πρεσβεία.

Οι «βάναυσες τακτικές» της Ρωσίας στην Ουκρανία, όπως οι επιθέσεις εναντίον αμάχων, βρέθηκαν στο επίκεντρο των συνομιλιών που είχαν προχτές το βράδυ ο πρόεδρος των ΗΠΑ και οι ηγέτες της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Βρετανίας και της Ιταλίας, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Οι πέντε ηγέτες συζήτησαν επίσης το θέμα της στρατιωτικής και «ανθρωπιστικής» στήριξης της Ουκρανίας, και συντόνισαν την απάντησή τους απέναντι στη Ρωσία.

Νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, περισσότερα στρατεύματα του ΝΑΤΟ

Αύριο Πέμπτη ο Μπάιντεν θα ταξιδέψει στην Ευρώπη για να συμμετάσχει στις Συνόδους Κορυφής του ΝΑΤΟ, του G7 και της ΕΕ, ενώ την Παρασκευή θα επισκεφτεί την Πολωνία.

Οι ΗΠΑ «και οι σύμμαχοι» θα επιβάλουν νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας και θα αυστηροποιήσουν τις υπάρχουσες, κατά την επίσκεψη του Αμερικανού Προέδρου στις Βρυξέλλες, προανήγγειλε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζ. Σάλιβαν.

Σύμφωνα με τον Σάλιβαν, ο Μπάιντεν θα εξετάσει με τους συμμάχους των ΗΠΑ πιο μακροπρόθεσμες προσαρμογές σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη των δυνάμεων του ΝΑΤΟ. Ο Αμερικανός Πρόεδρος αναμένεται επίσης να ανακοινώσει δράσεις για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας στην... Ευρώπη και τη μείωση της εξάρτησής της από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο της Ρωσίας.

Πάντως ο Γερμανός καγκελάριος Ολ. Σολτς επανέλαβε την αντίθεσή του σε ενδεχόμενο εμπάργκο στην προμήθεια Ενέργειας από τη Ρωσία, τονίζοντας ότι οι κυρώσεις πρέπει να έχουν ισχυρό αντίκτυπο, αλλά να είναι και διαχειρίσιμες για την οικονομία των χωρών που τις επιβάλλουν, καθώς, όπως είπε, ο πόλεμος στην Ουκρανία «μπορεί να μην είναι μια σύντομη υπόθεση».

Στο μεταξύ η Πολωνία, που έχει εξαγγείλει ότι θα διακόψει κάθε οικονομική σχέση με τη Ρωσία, ανακοίνωσε χτες ότι πρότεινε σε Αμερικανούς αξιωματούχους να αποκλειστεί η Ρωσία από το G20 και ότι η πρόταση έτυχε «θετικής ανταπόκρισης».

Ο Ουκρανός Πρόεδρος Β. Ζελένσκι θα συμμετάσχει διαδικτυακά στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, ανέφερε χτες ο εκπρόσωπός του.

Από την πλευρά της η Ρωσία κάνει κινήσεις για να ενισχύσει δικές της συμμαχίες και συνεργασίες. Χτες ο ΥΠΕΞ Σ. Λαβρόφ είχε συνομιλίες με τους πρέσβεις των χωρών των BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική) για την κατάσταση σχετικά με την Ουκρανία, ενώ τόνισε ότι «ο άνευ προηγουμένου οικονομικός πόλεμος εναντίον της Ρωσίας παραβιάζει κατάφωρα βασικούς κανόνες του Διεθνούς Δικαίου».

Παράλληλα, καθώς οι αναφορές στα πυρηνικά παραμένουν σταθερά στο προσκήνιο, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμ. Πεσκόφ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δήλωσε ότι η Ρωσία θα χρησιμοποιούσε πυρηνικά όπλα μόνο αν απειλούνταν η ίδια η ύπαρξή της. Επέμεινε ότι όλα πάνε βάσει του αρχικού σχεδίου και ότι κανείς δεν πίστευε πως η «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία θα διαρκούσε μόνο δύο μέρες.

Νεοναζί και κρατούμενοι συρρέουν στην Ουκρανία για να πολεμήσουν

Εκτός από τις παραδόσεις εξοπλισμού στην Ουκρανία από τη Δύση, στη χώρα συρρέουν και χιλιάδες «εθελοντές» μαχητές - μισθοφόροι.

Πληροφορίες για 27 ακροδεξιούς - νεοναζί που ήδη ταξιδεύουν ή προτίθενται να ταξιδέψουν από τη Γερμανία στην Ουκρανία αναφέρει δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «Sueddeutsche Zeitung». Οι γερμανικές αρχές παρατηρούν μεμονωμένους ακροδεξιούς να συλλέγουν πολεμική εμπειρία στην Ουκρανία, ενώ άλλοι βρίσκονται υπό στενή παρακολούθηση, αναφέρει το άρθρο, προσθέτοντας πως 3 έφυγαν από τη Γερμανία για να πολεμήσουν στην Ουκρανία και συνολικά 12 άτομα από τον νεοναζιστικό χώρο έχουν ήδη επιστρέψει στη Γερμανία.

Δύο Ουκρανοί ύποπτοι για διακίνηση ανθρώπων απελευθερώθηκαν στην Ολλανδία, λόγω του πολέμου και της έκκλησης της ουκρανικής κυβέρνησης προς τους πολίτες της να υπερασπιστούν τη χώρα τους, «συνθήκες έκτακτες, σοβαρές», σύμφωνα με απόφαση του δικαστηρίου του Ζίλαντ και του δυτικού Μπράμπαντ...

Η Μόσχα «εγκρίνει» τις δηλώσεις περί δημοψηφίσματος

Στο μεταξύ, παρότι οι διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών είναι συνεχείς και πολλές συμβουλευτικές ομάδες εμπλέκονται στη διαδικασία, σημειώνουν μικρή πρόοδο, καθώς η πολεμική σύγκρουση βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και στην πορεία τους επιδρούν οι εξελίξεις στο πεδίο, αλλά και ευρύτερα γεωπολιτικά παζάρια και διάφορα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Ο Ζελένσκι δήλωσε πρόθυμος να συζητήσει μια δέσμευση του Κιέβου για μη ένταξη στο ΝΑΤΟ, με αντάλλαγμα την κατάπαυση του πυρός, την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων και εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία, τονίζοντας πως ένας τέτοιος συμβιβασμός θα πρέπει να επικυρωθεί σε δημοψήφισμα.

«Κοιτάξτε, όταν μιλάτε για ορισμένες αλλαγές που μπορεί να είναι ιστορικές, δεν θα το αποφύγουμε, θα καταλήξουμε σε δημοψηφίσματα», ανέφερε.

Εξάλλου, προχτές δεν απέκλεισε να τεθούν σε δημοψήφισμα ζητήματα που αφορούν τα εδάφη υπό κατοχή από τις ρωσικές δυνάμεις, το Ντονμπάς και την Κριμαία.

«Η Ουκρανία είναι ένα κυρίαρχο κράτος, και μπορεί και πρέπει να έχει κάποιες εσωτερικές πολιτικές διαδικασίες», σχολίασε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμ. Πεσκόφ όταν ρωτήθηκε για τη στάση του Κρεμλίνου απέναντι σε ένα πιθανό δημοψήφισμα στην Ουκρανία για ζητήματα συμβιβαστικής λύσης με τη Ρωσία.

Εξάλλου, και η Ρωσία έχει θέσει στις διαπραγματεύσεις ζητήματα αλλαγής του Συντάγματος της Ουκρανίας ώστε να κατοχυρωθούν ορισμένες αξιώσεις της, κάτι που πιθανώς θα απαιτούσε δημοψήφισμα.

Πάντως ο Πεσκόφ αρνήθηκε να αναφερθεί σε πλευρές των εξελισσόμενων διαπραγματεύσεων, καθώς κάτι τέτοιο «μπορεί να έβλαπτε τη διαπραγματευτική διαδικασία, η οποία προχωρά πολύ πιο αργά και λιγότερο ουσιαστικά από όσο θα θέλαμε».

Η Ρωσία «είναι αποφασισμένη να επιτύχει όλους τους στόχους της σταθερά και χωρίς δισταγμούς», με την εισβολή στην Ουκρανία, ξεκαθάρισε χτες ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σ. Ριαμπκόφ, ενώ επέρριψε ευθύνες σε ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ για την καθυστέρηση των διαπραγματεύσεων: «Αν οι Δυτικοί συνάδελφοί μας κατανοούσαν έστω και λίγο ότι πρέπει να επηρεάσουν το Κίεβο για να βρεθεί λύση, τότε οι πιθανότητες επιτυχίας των διαπραγματεύσεων θα ήταν μεγαλύτερες», αλλά «δεν βλέπουμε καμία απολύτως επιθυμία από το Κίεβο να εξετάσει τα αρχικά αιτήματα της Ρωσίας, που είναι απολύτως επιτακτικά», πρόσθεσε.

«Από την επαφή μου με διάφορους παράγοντες, στοιχεία διπλωματικής προόδου διαφαίνονται σε αρκετά βασικά ζητήματα», δήλωσε χτες ο γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες. Σύμφωνα με τον ίδιο, «υπάρχουν αρκετά στο τραπέζι για να σταματήσουν οι εχθροπραξίες τώρα και να διαπραγματευτούν σοβαρά».

Στην ανάγκη μιας «συνάντησης», «οποιασδήποτε μορφής», με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλ. Πούτιν «για να σταματήσει ο πόλεμος» στην Ουκρανία, επέμεινε και προχτές το βράδυ ο Ζελένσκι, λέγοντας πως «χωρίς αυτήν τη συνάντηση είναι αδύνατο να καταλάβουμε πλήρως για τι είναι έτοιμοι οι Ρώσοι προκειμένου να σταματήσουν τον πόλεμο».

Μια συνάντηση μεταξύ των Προέδρων Ουκρανίας και Ρωσίας θα είναι δυνατή αφού προετοιμαστεί ένα προσχέδιο οδικού χάρτη για διευθέτηση, δήλωσε ο Ουκρανός επικεφαλής διαπραγματευτής Μ. Ποντόλιακ: «Οταν οι ομάδες εργασίας συντάξουν κάποια προκαταρκτικά έγγραφα στο πλαίσιο της διαπραγματευτικής διαδικασίας και αυτά διαβιβαστούν στους Προέδρους, θα αξιολογήσουν εάν πρόκειται για έναν οδικό χάρτη που μπορεί να συζητηθεί τετ-α-τετ. Οποιεσδήποτε ουσιαστικές αποφάσεις μπορούν να ληφθούν μόνο σε συνάντηση των Προέδρων».

Νέα τηλεφωνική επικοινωνία είχε χτες ο Γάλλος Πρόεδρος Εμ. Μακρόν με τον Ρώσο ομόλογό του, όπως και με τον Ουκρανό Πρόεδρο, τον Γερμανό καγκελάριο και τον Ιταλό πρωθυπουργό.

Σε τηλεφωνική του συνομιλία με τον Πάπα Φραγκίσκο, ο Ζελένσκι πρότεινε το Βατικανό να διαδραματίσει μεσολαβητικό ρόλο στον τερματισμό του πολέμου, ενώ κάλεσε τον Πάπα να επισκεφτεί την Ουκρανία.

Στο μεταξύ η ουκρανική αντικατασκοπεία ισχυρίστηκε πως απέτρεψε πιθανή απόπειρα δολοφονίας του Ουκρανού Προέδρου, μετέδωσε το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων UNIAN, συλλαμβάνοντας ομάδα Ρώσων σαμποτέρ στα σύνορα Ουκρανίας, Σλοβακίας και Ουγγαρίας με αποστολή να εκτελέσει επιχειρήσεις δολιοφθοράς στη συνοικία όπου βρίσκονται τα κυβερνητικά κτίρια στο Κίεβο.

Χωρίς ανθρωπιστικούς διαδρόμους παραμένει η Μαριούπολη

Χωρίς τέλος είναι το δράμα εκατοντάδων χιλιάδων κατοίκων της Μαριούπολης, που παραμένουν εγκλωβισμένοι, χωρίς τροφή, νερό, φάρμακα και ρεύμα.

Το Κίεβο ζήτησε χτες εκ νέου από τη Ρωσία να επιτρέψει να μεταφερθούν ανθρωπιστικές προμήθειες στη Μαριούπολη και να επιτρέψει στους αμάχους να εγκαταλείψουν την πόλη - λιμάνι στη νότια Ουκρανία, ενώ συνεχίζονται οι καταγγελίες και αναφορές στα ΜΜΕ για θηριωδίες από το Τάγμα Αζόφ και άλλες νεοναζιστικές ένοπλες ομάδες.

Η Ουκρανία ανακοίνωσε ότι οι προσπάθειές της για απομάκρυνση αμάχων από πόλεις που πολιορκούνται από τις ρωσικές δυνάμεις στη χώρα επικεντρώνονται στη Μαριούπολη, αλλά δεν ανακοίνωσε νέες συμφωνίες με τη Ρωσία οι οποίες θα επιτρέπουν την ασφαλή διαφυγή εγκλωβισμένων κατοίκων.

Οι δυνάμεις του Ντονέτσκ «έχουν απελευθερώσει τουλάχιστον το 50% του εδάφους της Μαριούπολης», ανακοίνωσε χτες στέλεχος των φιλορώσων αυτονομιστών, προσθέτοντας πως η επιχείρηση προχωρά δύσκολα αλλά «από τους περίπου 14.000 εθνικιστές έχουν απομείνει οι μισοί».

Η ανάληψη του ελέγχου της Μαριούπολης δεν είναι ζήτημα δύο ή τριών ημερών ή ακόμα και μιας βδομάδας, δήλωσε ο επικεφαλής της «Λαϊκής Δημοκρατίας» του Ντονέτσκ, Ντ. Πουσίλιν. Πρόσθεσε ότι αρκετές χιλιάδες εκπρόσωποι των ουκρανικών εθνικών ταγμάτων παραμένουν οχυρωμένοι κυρίως στο εργοστάσιο Αζοφστάλ, που εκτείνεται σε 11 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Στη Χερσώνα - που έχει περάσει σε ρωσικό έλεγχο - οι προμήθειες τροφίμων και φαρμάκων για περίπου 300.000 ανθρώπους εξαντλούνται, ανέφερε χτες το ΥΠΕΞ της Ουκρανίας, ενώ κατηγόρησε τη Ρωσία ότι εμποδίζει τους αμάχους να φύγουν προς τις περιοχές που ελέγχει η Ουκρανία. Βίντεο που μεταδόθηκαν από ουκρανικά ΜΜΕ δείχνουν διαδήλωση πολιτών της Χερσώνας να κινούνται προς το κέντρο της πόλης και τις ρωσικές δυνάμεις να πυροβολούν στον αέρα για να διαλύσουν τη διαδήλωση.

Παράλληλα, σε αντίθεση με τις ρωσικές ανακοινώσεις για «απελευθέρωση» εδαφών και προώθηση δυνάμεων, εκπρόσωπος του Πενταγώνου δήλωσε ότι ο ουκρανικός στρατός εξαπολύει αντεπιθέσεις για την ανάκτηση εδαφών, ειδικά τις τελευταίες μέρες στο Μικολάιφ.

Την πρώτη ανταλλαγή κρατουμένων επιβεβαίωσαν χτες οι δυο πλευρές. Συγκεκριμένα, 9 Ρώσοι στρατιώτες αφέθηκαν ελεύθεροι με αντάλλαγμα τον δήμαρχο της Μελιτόπολης, ο οποίος είχε απαχθεί στις 11 Μάρτη.

Σε εξέλιξη και ο πόλεμος προπαγάνδας

Η Ρωσία θα καταθέσει στη σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας τoυ ΟΗΕ ψήφισμα «για την ανθρωπιστική κατάσταση στην Ουκρανία», ζητώντας κατάπαυση του πυρός «για την απομάκρυνση όλων των αμάχων, διασφαλίζοντας την προστασία των πολιτών και των αστικών εγκαταστάσεων».

Επίσης, το ΣΑ του ΟΗΕ θα επανεξετάσει περιστατικά με τοξικά χημικά στην Ουκρανία, με φόντο το περιστατικό στη Σούμι, ενώ η ρωσική πλευρά δηλώνει ότι ετοιμάζεται κάτι αντίστοιχο στην πόλη Κοτλιάροβο.

Στον πόλεμο προπαγάνδας που εξελίσσεται παράλληλα, δύο γνωστοί Ρώσοι φαρσέρ δημοσίευσαν πλάνα από μια βιντεοκλήση που είχαν με τον Βρετανό υπουργό Αμυνας, Μπ. Γουάλας, παριστάνοντας τον πρωθυπουργό της Ουκρανίας, Ντ. Σμιγκάλ.

Στο βίντεο που δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο, ο Γουάλας εμφανίζεται να μιλάει σε έναν άνδρα. Στο ερώτημα που του γίνεται αν η Βρετανία θα βοηθήσει την Ουκρανία σε πρόγραμμα για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων, απαντά ότι «για όλα αυτά τα μεγάλα ζητήματα πρέπει να μιλήσω με τον πρωθυπουργό μου», ενώ εμφανίζεται επίσης να απαντά ότι τελειώνουν τα βρετανικά αντιαρματικά. Η βρετανική κυβέρνηση δήλωσε ότι το βίντεο είναι μονταρισμένο και δεν περιλαμβάνει ολόκληρες τις απαντήσεις που έδωσε ο Γουάλας στη διάρκεια της φάρσας...

Στο μεταξύ, συζητήθηκε ιδιαίτερα δημοσίευμα που εμφανίστηκε στη ρωσική εφημερίδα «Komsomolskaya Pravda» - και κατόπιν διαγράφηκε - το οποίο ανέφερε ότι οι νεκροί Ρώσοι στρατιώτες στην Ουκρανία ανέρχονται σε 9.861 και οι τραυματίες σε 16.153, με πηγή στοιχεία του ρωσικού υπουργείου Αμυνας. Δημοσιογράφος της εφημερίδας δήλωσε ότι η ρωσική εφημερίδα «έπεσε θύμα χάκερς» οι οποίοι έκαναν την επίμαχη ανάρτηση.

Τέλος, η Ρωσία άσκησε χτες την πρώτη ποινική δίωξη εναντίον δημοσιογράφου για δημοσίευση «ψευδών πληροφοριών» που αφορούν τις ενέργειες του ρωσικού στρατού, η οποία σύμφωνα με τον νέο νόμο τιμωρείται με ποινή κάθειρξης έως 15 ετών. Ο δημοσιογράφος «δημοσίευσε εν γνώσει του ψευδείς πληροφορίες περί σκόπιμου βομβαρδισμού ενός μαιευτηρίου στη Μαριούπολη από τον ρωσικό στρατό», ανακοίνωσε η Ανακριτική Επιτροπή.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ