ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Μάρτη 2022
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 6 ΑΠΡΙΛΗ
Ολοι στο πόδι για να μην πληρώσει ο λαός τα σπασμένα του πολέμου και της ακρίβειας

Στις 11 π.μ. η απεργιακή συγκέντρωση στην Αθήνα

Ανεβάζουν στροφές τα συνδικάτα για την οργάνωση της πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας στις 6 Απρίλη, μετά και τη μεγάλη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα την περασμένη Δευτέρα. Στην Αθήνα η απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στις 11 π.μ. στην πλατεία Συντάγματος.

Σωματεία, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα οργανώνουν την καθημερινή τους δράση, απευθύνουν πλατύ απεργιακό κάλεσμα μάχης, ώστε ο κορυφαίος αυτός αγωνιστικός σταθμός να δώσει απάντηση στα καλέσματα υποταγής, στο δόγμα «τα κεφάλια μέσα» που καλλιεργούν η εργοδοσία, τα κόμματα και οι συνδικαλιστές τους.

Στον αντίποδα, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις δίνουν τη μάχη ενάντια στην ακρίβεια, ενάντια στην εμπλοκή της χώρας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τις επιπτώσεις του, για αυξήσεις στους μισθούς, ΣΣΕ, μέτρα ουσιαστικής προστασίας από τις ραγδαίες ανατιμήσεις σε προϊόντα πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης και στην Ενέργεια. Γι' αυτό και τα σωματεία εμπλουτίζουν τις διεκδικήσεις τους και με σχετικά αιτήματα που συμβάλλουν στην ενίσχυση της κοινής συντονισμένης δράσης.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ενώσεις αυτοαπασχολούμενων, συνταξιουχικά σωματεία, σύλλογοι γυναικών και φοιτητών, άλλοι μαζικοί φορείς παίρνουν τη δική τους θέση στο απεργιακό μέτωπο και ανταποκρίνονται στο κάλεσμα να πάρουν τα απεργιακά συλλαλητήρια χαρακτήρα παλλαϊκής κινητοποίησης. Στον αγωνιστικό βηματισμό προς την απεργία ξεχωριστό σταθμό αποτελεί η διαδήλωση αύριο, Πέμπτη 24 Μάρτη, στις 6.30 μ.μ., στο Πασαλιμάνι, ενάντια στον ελλιμενισμό του αεροπλανοφόρου «Ντε Γκολ» και τη μετατροπή του λιμανιού του Πειραιά σε ΝΑΤΟική επικράτεια. Επιπλέον, τα σωματεία συμπεριλαμβάνουν στον προγραμματισμό τους τη στάση εργασίας που έχει προκηρυχθεί για την Τρίτη 29 Μάρτη, προκειμένου να οργανώσουν πρωτοβουλίες πλατιάς ενημέρωσης για την απεργία.

Νέες δυνατότητες για την οργάνωση της πάλης

Σε συμμετοχή στην πανεργατική απεργία, με παρακαταθήκη την πρόσφατη πετυχημένη πανοικοδομική απεργία, καλεί η Ομοσπονδία Οικοδόμων. «Η επιτυχία της κλαδικής μας απεργίας στις 16 Μάρτη βγάζει στην επιφάνεια νέες δυνατότητες. Απέδειξε ότι έχουμε καλύτερες προϋποθέσεις να πετύχουμε την υπογραφή ΣΣΕ στον κλάδο που θα ανοίξει τον δρόμο για νέες επιτυχίες. Γι' αυτό πρέπει να ενισχύσουμε και να κλιμακώσουμε τον αγώνα μας. Μαζικά, δυναμικά συμμετέχουμε στην απεργία στις 6 Απρίλη», σημειώνει στην ανακοίνωσή της.

«Η πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 6 Απρίλη πρέπει να στείλει ενιαίο μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις. Στηριζόμαστε στον αγώνα μας. Δεν περιμένουμε σωτήρες και μεσσίες. Τους γνωρίσαμε, ξέρουμε τι "καπνό φουμάρουν" και δεν ξεχνάμε τι μας έχουν φορτώσει στις πλάτες. Δεν διαλέγουμε ληστές του ιδρώτα μας. Τους έχουμε όλους απέναντί μας και τους πολεμάμε με τον αγώνα μας και την επιμονή μας να τον δυναμώσουμε για να έχουμε αποτελέσματα που θα ανακουφίζουν τη ζωή μας», τονίζει.

Απεργία και στα βαπόρια

Την προκήρυξη 24ωρης απεργίας στις 6 Απρίλη σε όλες τις κατηγορίες πλοίων έχει αποφασίσει η ΠΕΜΕΝ. Παράλληλα, μαζί με τα ναυτεργατικά σωματεία «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ έχει ζητήσει την άμεση συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΝΟ για τη λήψη απεργιακής απόφασης, καθώς και αποφάσεις για πολύμορφες κινητοποιήσεις στη βάση των προβλημάτων των ναυτεργατών.

Τη συμμετοχή της στο απεργιακό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας στις 6 Απρίλη έχει ανακοινώσει η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ).

Συνελεύσεις και συσκέψεις σωματείων

Τα Συνδικάτα Επισιτισμού - Τουρισμού σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Κέρκυρα και Χανιά προχωρούν σε κοινή σύσκεψη σήμερα, Τετάρτη, στην Αθήνα, στο ξενοδοχείο «Hyatt», με θέμα το πλαίσιο διεκδικήσεων, τις μορφές πάλης και την οργάνωση του αγώνα για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Ηρακλείου καλεί σωματεία και συνδικαλιστές σε σύσκεψη σήμερα, στις 6 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου.

Το Νομαρχιακό Τμήμα Λήμνου της ΑΔΕΔΥ έχει καλέσει σε σύσκεψη αύριο, Πέμπτη 24 Μάρτη, στις 7 μ.μ., στο γραφείο των σωματείων στην πλατεία ΟΤΕ στο Παπουτσίδειο κτίριο (2ος όροφος) για την προετοιμασία της απεργίας.

Το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Αττικής έχει καλέσει σε Γενική Συνέλευση την Κυριακή 27 Μάρτη, στις 10.30 π.μ., στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων (Βερανζέρου 1, πλατεία Κάνιγγος).

Η ΠΕΜΕΝ πραγματοποιεί Γενική Συνέλευση την Τετάρτη 30 Μάρτη, στις 10.30 π.μ. στα γραφεία της (Μπουμπουλίνας 21).

Το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο καλεί σε πλατιά σύσκεψη την Τετάρτη 30 Μάρτη, στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσά του (Κομνηνάκη 43).

Το Σωματείο Εργαζομένων «Vodafone - 360 connect» και λοιπών θυγατρικών καλεί σε σύσκεψη στις 31 Μάρτη τα σωματεία του κλάδου, με αφορμή τις ατομικές τροποποιητικές συμβάσεις για την τηλεργασία που επεκτείνονται.

Το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Ταχυδρομείων - Ταχυμεταφορών Αττικής (ΣΕΤΤΑ) προχωρά σε Γενική Συνέλευση την Κυριακή 3 Απρίλη, στις 10.30 π.μ., στην αίθουσα του Συλλόγου Συνταξιούχων πρώην ΔΕΚΟ και Τραπεζών (Χαλκοκονδύλη 37, 8ος όροφος).

Οι απεργιακές συγκεντρώσεις

Μέχρι στιγμής απεργιακές συγκεντρώσεις έχουν οριστεί: Αθήνα, 11 π.μ., στην πλατεία Συντάγματος. Θεσσαλονίκη, 11 π.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου. Αμφισσα, 10.30 π.μ., στην πλατεία Λαού. Αργος, 10.30 π.μ., στην πλατεία Αγίου Πέτρου. Ικαρία, 11 π.μ., στην πλατεία Ευδήλου. Καλαμάτα, 10 π.μ., στην πλατεία 23ης Μαρτίου. Λαμία, 11 π.μ. στην πλατεία Ελευθερίας. Μυτιλήνη, 10.30 π.μ., στην πλατεία Σαπφούς. Πάτρα, 10.30 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο. Σάμος, 10 π.μ., στο Βαθύ (Εργατικό Κέντρο). Χαλκίδα, 10.30 π.μ., στην πλατεία Ταχυδρομείου.


ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΠΑΤΡΑΣ, ΑΓΡΙΝΙΟΥ, ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ, ΖΑΚΥΝΘΟΥ, ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ - ΙΘΑΚΗΣ
Δυναμικά στη μάχη για την επιτυχία της απεργίας

Οργανώνουν συσκέψεις με συνδικάτα ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, καλώντας σε συμμετοχή τους λαϊκούς φορείς

Στη μάχη για να νεκρώσουν όλοι οι χώροι δουλειάς στις 6 Απρίλη, μέρα πανελλαδικής - πανεργατικής απεργίας, έχουν μπει τα Εργατικά Κέντρα Πάτρας, Αγρινίου, Αμαλιάδας, Ζακύνθου και Κεφαλονιάς - Ιθάκης.

Μετά το κοινό τους κάλεσμα, σε συνέχεια προηγούμενων συντονισμένων δράσεών τους, απευθύνονται σε όλα τα συνδικάτα ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, καθώς και σε φορείς αυτοαπασχολούμενων, αγροτών, γυναικών κ.λπ., προκειμένου να διαμορφωθεί άμεσα ένα πλατύ απεργιακό μέτωπο.

Στόχος, να φτάσουν σε κάθε εργαζόμενο, άνεργο, νεολαίο, συνταξιούχο και λαϊκό άνθρωπο, καλώντας τον να αγωνιστεί ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, στην εμπλοκή της χώρας μας σε αυτόν, στην ακρίβεια που κατατρώει το ήδη πενιχρό εισόδημά του, στην επίθεση της εργοδοσίας και της κυβέρνησης στα εργατικά δικαιώματα, στην κατάσταση που επικρατεί στον χώρο της Υγείας, σε κάθε πρόβλημα που απασχολεί τη ζωή των λαϊκών στρωμάτων.

Ταυτόχρονα μέσα από αυτήν τη δράση καλούν σε ενίσχυση της πάλης για ΣΣΕ με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης και του ΕΝΦΙΑ, μείωση της τιμής του ρεύματος και του φυσικού αερίου, κόντρα στις λογικές που θέλουν τον λαό να μην απαιτεί, να υποχωρεί μπροστά στον «μπαμπούλα» του «χειρότερου κακού».

Καλούν επίσης σωματεία και φορείς να αναλάβουν δράσεις κατά τόπους, σε κάθε χώρο δουλειάς και κλάδο, αλλά και στις πόλεις, στις γειτονιές τους, ακόμα και στα χωριά, ώστε να μην υπάρξει κανείς που δεν θα ενημερωθεί.

Σειρά συσκέψεων και συνελεύσεων

Στην κατεύθυνση αυτή οργανώνουν συσκέψεις, με το Εργατικό Κέντρο Πάτρας να καλεί αύριο Πέμπτη τα συνδικάτα ιδιωτικού και δημόσιου τομέα και κάθε φορέα της πόλης στις 6.30 μ.μ. στα γραφεία του, για την οργάνωση της απεργιακής μάχης, ενώ έχει ήδη εξαγγείλει απεργιακή συγκέντρωση για τις 6 Απρίλη (10.30 π.μ., οδός Κολοκοτρώνη). Παράλληλα, το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων στις Εμπορικές Επιχειρήσεις θα πραγματοποιήσει την ετήσια Γενική Συνέλευσή του και για την οργάνωση της απεργίας, το Σάββατο 2 Απρίλη (7 μ.μ. στο ΕΚΠ).

Αντίστοιχα, το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου καλεί σε σύσκεψη τη Δευτέρα 28 Μάρτη στις 6.30 μ.μ. στα γραφεία του. Επιπλέον, καλεί τους αντιπροσώπους των εργατικών συνδικάτων - μελών του και τις διοικήσεις τους στην ετήσια απολογιστική Γενική του Συνέλευση, την Τετάρτη 30 Μάρτη στις 6.30 μ.μ. στον ίδιο χώρο, με σκοπό, όπως τονίζει και η διοίκησή του, να οργανωθεί και ένα πλατύ απεργιακό κύμα.

Στην Ηλεία, το σωματείο ΕΔΟΠ ΔΕΗ οργάνωσε σύσκεψη χτες με συνδικάτα ιδιωτικού και δημόσιου τομέα στον Πύργο. Αντίστοιχα, στην Αμαλιάδα, το Εργατικό Κέντρο απευθύνθηκε μαζικά στα συνδικάτα ιδιωτικού και δημόσιου τομέα στην πόλη, αλλά και σε κάθε λαϊκό φορέα, καλώντας σε σύσκεψη σήμερα Τετάρτη στις 7 μ.μ. στα γραφεία του.

Στη Ζάκυνθο, το Εργατικό Κέντρο πραγματοποίησε σύσκεψη με τη συμμετοχή των Συνδικάτων Ξενοδοχοϋπαλλήλων, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Οικοδόμων, Χρηματοπιστωτικού, Συνταξιούχων, της ΕΛΜΕΖ, της ΕΝΙΖ, της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ, καθώς και των Συλλόγων Δασκάλων και Αγροτοκτηνοτρόφων. Σήμερα θα πραγματοποιηθεί νέα συνεδρίαση του ΔΣ του ΕΚΖ, με θέμα την καλύτερη δυνατή οργάνωση της απεργίας.

Εντονα απασχολεί και η έναρξη της νέας τουριστικής σεζόν. Ηδη οι μεγαλοξενοδόχοι απαιτούν να εκμεταλλευτούν ακόμα και κατατρεγμένους πρόσφυγες, προσλαμβάνοντάς τους ως προσωπικό, όπως ανέφεραν με επιστολή τους στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Για την οργάνωση της απεργίας αλλά και της πάλης των εργαζομένων στον κλάδο, το Συνδικάτο Ξενοδοχοϋπαλλήλων προχωρά σε Γενική Συνέλευση την Πέμπτη 31 Μάρτη στις 7 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο.

Στην Κεφαλονιά, το Εργατικό Κέντρο ανακοίνωσε σύσκεψη σωματείων και λαϊκών φορέων τη Δευτέρα 28 Μάρτη στις 7 μ.μ., στην έδρα του στο Αργοστόλι.

Τα Εργατικά Κέντρα έχουν και ξεχωριστούς σταθμούς δράσης, τον πρώτο κοινό σήμερα, με παράσταση διαμαρτυρίας των διοικήσεών τους και άλλων συνδικάτων στην 6η ΥΠΕ στην Πάτρα στις 12 μ. Απαιτούν μεταξύ άλλων άμεση ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, να μην κλείσει ή συγχωνευτεί κανένα νοσοκομείο, μόνιμες προσλήψεις, μονιμοποίηση όλου του επικουρικού προσωπικού, των συμβασιούχων σε καθαριότητα, φύλαξη και μαγειρεία, με κατάργηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης, κ.λπ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ