ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Μάρτη 2013 - Κυριακή 24 Μάρτη 2013
Σελ. /40
Δουλειά προετοιμασίας από σήμερα

Οι Θέσεις της ΚΕ για το 19ο Συνέδριο επιβεβαιώνουν τη στρατηγική ωριμότητα του Κόμματός μας. Συγκεντρώνουν εμπειρία 95 χρόνων αδιάκοπης ταξικής πάλης. Εμπειρία που αξιοποιούμε για να εμπνευστούμε, να αντέξουμε και να ανταποκριθούμε στα σύνθετα καθήκοντα που μας αναλογούν σαν νεολαία του Κομμουνιστικού Κόμματος.

Καθόλου τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι σε αρκετά σημεία στο κείμενο των Θέσεων αναφέρεται η στάση του ΚΚΕ και ο ρόλος των κομμουνιστών σε έναν ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Ενα Κομμουνιστικό Κόμμα συνεπές στο σκοπό της πάλης του πρέπει να διαμορφώσει στρατηγική ενάντια στην αστική τάξη της χώρας του και δεν μπορεί παρά να εύχεται την ήττα της κυβέρνησης της χώρας του.

Με βάση την εξέλιξη της ανισόμετρης καπιταλιστικής ανάπτυξης, προκύπτει η ανάγκη για νέο μοίρασμα των αγορών. Οι αντιθέσεις, οι ανταγωνισμοί που δυναμώνουν, η συμμετοχή σε ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και η επιλογή συμμαχιών προετοιμάζουν αντικειμενικά έναν πόλεμο. Η ίδια η στάση της χώρας μας είναι που κυοφορεί πολέμους. Αυτός ο πόλεμος θα είναι ιμπεριαλιστικός ακριβώς επειδή και ο χαρακτήρας της εποχής είναι τέτοιος, ανεξάρτητα από τη θέση που κατέχει η Ελλάδα στην ιμπεριαλιστική πυραμίδα.

O Μπ. Μπρεχτ γράφει για τον πόλεμο: «Οσο μπορούμε να ζούμε μόνο στηριζόμενοι στο δικό μας όφελος, όσο ισχύει το «εσύ ή εγώ» και όχι το «εσύ κι εγώ», όσο δεν πρόκειται για την πρόοδο αλλά για το προβάδισμα - τόσο θα υπάρχει πόλεμος. Οσο υπάρχει καπιταλισμός θα υπάρχει και πόλεμος». Περιλαμβάνοντας το ουσιώδες, μας λέει ότι αν θέλουμε ειρήνη, πρέπει να εξαλείψουμε την αιτία που γεννά πολέμους, να παλέψουμε ενάντια στον καπιταλισμό.

Ο πόλεμος δε θα είναι κάτι άλλο από τη συνέχεια της ίδιας πολιτικής με άλλα μέσα. Για τους κομμουνιστές όμως θα είναι η συνέχεια της ταξικής πάλης με άλλα μέσα. Η επαναστατική κατάσταση είναι αντικειμενικό γεγονός και έρχεται μετά από έναν τέτοιο πόλεμο. Το ζήτημα είναι αν θα είμαστε έτοιμοι, αν θα έχουμε προετοιμάσει την εργατική τάξη να συνεχίσει την πάλη της μετατρέποντας τον πόλεμο από άδικο ιμπεριαλιστικό, σε δίκαιο, δηλαδή ταξικό-εμφύλιο πόλεμο.

Προετοιμασία για πόλεμο σημαίνει προετοιμασία επαναστατικής κατάστασης. Από τώρα η σχέση καπιταλισμός - κρίση - πόλεμος - επανάσταση πρέπει να εξηγείται στους εργαζόμενους. Τα ιδεολογήματα γύρω από αυτό το ζήτημα είναι πολλά. Αν δεν τα αποκρούσουμε από τώρα, τα πράγματα σε κατάσταση πολέμου θα είναι ακόμα πιο δύσκολα. Είναι καθήκον για το σήμερα.

Η προετοιμασία σε αυτές τις συνθήκες είναι τεράστιας σημασίας. Δεν μπορούμε να περιμένουμε να ξεσπάσει πόλεμος στην ευρύτερη περιοχή για να προετοιμάσουμε. Ξεκινάμε από τώρα. Αν από τώρα δημιουργήσουμε προϋποθέσεις, με πολύ καλύτερους όρους θα αντιμετωπίσουμε καταστάσεις πολέμου.

Εδώ γίνεται απόλυτα ξεκάθαρο στη Θέση 79.

Η έκβαση της επαναστατικής κατάστασης θα κριθεί από την ύπαρξη ή όχι γερών Κομματικών Οργανώσεων στους κλάδους και στη μαθητεία-κατάρτιση. Το ζήτημα λοιπόν δεν είναι μόνο το πόσοι είμαστε αριθμητικά, αλλά και πού είμαστε, σε ποιους χώρους πατάμε πόδι. Με λίγα λόγια, αν δεν οικοδομήσουμε οργανώσεις σε σημαντικούς κλάδους - στρατηγικούς τομείς για το κεφάλαιο θα δυσκολευτούμε ακόμα περισσότερο κατά την επαναστατική κατάσταση, δεδομένου ότι επαναστατική κατάσταση δεν σημαίνει απαραίτητα και σοσιαλιστική επανάσταση.

Υπό αυτό το πρίσμα δίνουμε βάρος στην οικοδόμηση στους κλάδους του Εμπορίου, Τουρισμού - Επισιτισμού, Υγείας - Πρόνοιας και στους χώρους μαθητείας - κατάρτισης. Οι σχολές μαθητείας, όπως η ΕΠΑΣ σε νοσοκομεία, η ΣΤΕ κλπ, είναι χώροι που σπουδάζουν παιδιά φτωχών λαϊκών οικογενειών, που αύριο θα δουλεύουν στους αντίστοιχους κλάδους ως πρακτικάριοι με μισθούς πείνας, χωρίς ασφάλιση. Είναι, όπως λέμε, το αυριανό φτηνό εργατικό δυναμικό. Είναι τα μελλοντικά μέλη του Κόμματος, που θα δίνουν ταξική κατεύθυνση στο συνδικαλιστικό κίνημα, θα ενισχύουν τη δουλειά για τη κοινωνική συμμαχία, θα οργανώνουν νέους εργάτες στο Κόμμα μας. Η οικοδόμηση σ' αυτούς τους χώρους θα βελτιώσει την κοινωνική σύνθεση της ΚΝΕ, κατ' επέκταση και του Κόμματος. Είναι αυτοί που θα συμμετέχουν στη σοσιαλιστική οικοδόμηση. Ετσι πρέπει να βλέπουμε αυτά τα παιδιά και να τους έχουμε εμπιστοσύνη.

Βασικός κρίκος για την ανάπτυξη και καθοδήγηση των δυνάμεών μας σ' αυτούς τους χώρους είναι να δυναμώσουμε την προώθηση της στρατηγικής μας. Το ζητούμενο είναι η αξιοποίηση των ντοκουμέντων του κόμματος, η επεξεργασία των Θέσεων σε κάθε χώρο, δηλαδή να προσαρμόζουμε και να εξειδικεύουμε τη δουλειά μας. Πρέπει η καθημερινή μας παρέμβαση να γίνεται από τη σκοπιά της στρατηγικής μας, να επικεντρώνει και να εξειδικεύει στις αντίστοιχες ειδικότητες.

Η κοινή δράση και λειτουργία των κνίτικων και κομματικών ομάδων, η καθημερινή παρέμβαση του σωματείου, η σύνδεση με τις Λαϊκές Επιτροπές θα μας ανοίξει δρόμους.

Είναι μεγάλο το βάρος που πέφτει στην ΚΝΕ για να βοηθήσει το Κόμμα.

ΚΚΕ και ΚΝΕ στη πράξη θα μετρηθούμε ενιαία.

Οι Θέσεις γρήγορα πρέπει να μπουν στη ζωή και να γίνουν κτήμα της εργατικής τάξης.

Καλές αποφάσεις σύντροφοι!


Κωνσταντίνα Ασμάνη
ΤΣ Εμπορίου - Υπηρεσιών Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ

Για τις Θέσεις της ΚΕ

Αντί διαλόγου, έτσι για να θυμόμαστε, κάποιες θέσεις του Λένιν.

«Η ικανότητα να κάνουμε συμβιβασμούς και υποχωρήσεις είναι σπουδαίος όρος για ένα εργατικό κόμμα» έλεγε ο Λένιν... «Κι όποιος δεν το καταλαβαίνει αυτό δεν κατάλαβε τίποτα από το Μαρξισμό».

«Το κόμμα μας χωρίς να υποχωρεί από τις αρχές της Μαρξιστικής μας ιδεολογίας πρέπει να δείχνει ευλυγισία παίρνοντας υπόψη και τα συμφέροντα των άλλων πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων. Και είναι αδύνατη η εφαρμογή της πολιτικής της Δημοκρατικής Ενότητας χωρίς τον αποφασιστικό αγώνα κατά του Σεχταρισμού και του Δεξιού Οπορτουνισμού.

Ιδιαίτερο κίνδυνο αποτελούν τα αριστερο-σεχταριστικά στοιχεία που απωθούν από την εργατική τάξη τους ισχυρούς της συμμάχους. Οι Σεχταριστές θεωρούν απαράδεκτους τους αναγκαίους συμβιβασμούς για να μπορέσουν να εισχωρήσουν στα κλειστά κυκλώματα των οπορτουνιστών για να αποσπάσουν από την επιρροή τους τη μάζα των εργαζομένων. «Και οι κομμουνιστές που δεν θέλουν να το καταλάβουν και να διδαχτούν απ' αυτό», έλεγε ο Λένιν, «δεν μπορούν να ελπίζουν ότι θα κατακτήσουν την πλειοψηφία των εργατών...».

Ο Αναθεωρητισμός προσπαθεί να συμφιλιώσει το κόμμα με τον καπιταλισμό.

Ο Δογματισμός-Σεχταρισμός του αφαιρεί τους δεσμούς με τις μάζες.

Η βάση του Σεχταρισμού είναι η δογματική προσήλωση σε θεωρητικές, θέσεις του παρελθόντος που δεν ανταποκρίνονται στις μεταβαλλόμενες συνθήκες του σήμερα, και πρακτικά σημαίνουν, όπως είπε ο Λένιν: «Πολιτική πολιτικής απραξίας».

Ο Σεχταρισμός εκδηλώθηκε από μέλη του κόμματος που θεωρούσαν τον εαυτόν τους «υπερεπαναστάτες» με την απροθυμία να δουλέψουν σε χώρους που βρίσκονταν στα χέρια των αντιδραστικών και οπορτουνιστών. Κάτι που ο Λένιν τότε το ονόμασε: «Αριστερισμό».

Ο Στάλιν είχε πει ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι εκείνος που υποτιμάς, είτε είναι η δεξιά είτε αριστερή η παρέκκλιση και ο σ. Φλωράκης αναφέρθηκε στον κίνδυνο μετά την καταπολέμηση της δεξιάς παρέκκλισης να υποπέσουμε στην αριστερή.

Για να κατανικηθεί η ρεφορμιστική ιδεολογία χρειαζόμαστε τη μέθοδο της υπομονητικής πειθούς, της συντροφικής ανταλλαγής απόψεων και όχι της επανάληψης από καθέδρας των συνθημάτων μας σε τόνους μάλιστα που δεν επιδέχονται αντιρρήσεις.

Είναι απαράδεκτη η περιφρονητική στάση προς τις απόψεις του σοσιαλδημοκράτη εργαζόμενου και η όλη πολιτική αντιπαράθεση πρέπει να έχει το χαρακτήρα πάλης γνωμών και όχι ανταλλαγής μειωτικών επιθέτων.

Ο Λενινισμός μας διδάσκει πως από το καπιταλιστικό κράτος με κοινές προσπάθειες μπορούν να αποσπασθούν μια σειρά μέτρα προς όφελος των εργαζόμενων (τα οποία και βέβαια απέχουν από εκείνα που μπορεί να δώσει ο Σοσιαλισμός). Αλλά και η μελέτη της πρόσφατης Ιστορίας μας διδάσκει για το πόσο αναγκαία στάθηκε στο παρελθόν, η συγκρότηση πλατιών Λαϊκών Μετώπων ενάντια στη πολύμορφη επίθεση του κεφαλαίου.

Από θέση μιας υπερώριμης ηλικίας, πιστεύοντας πάντα ότι το όμορφο μέλλον στον πλανήτη μας ανήκει στο Σοσιαλισμό προσπάθησα και προσπαθώ να συμβάλω, στην ολοκλήρωση της νικηφόρας πορείας του.

Και κάτι που δε θα το ήθελα. Να αποχωρήσω απ' τη ζωή σέρνοντας μαζί μου το χαρακτηρισμό του «Σταλινικού» ή «Αντι-Σταλινικού», του «Ζαχαριαδικού» ή «Αντι-Ζαχαριάδικού» κλπ.

Να μπορώ να πεθάνω όπως έζησα, Κομμουνιστής!


Γιώργος Φαρσακίδης
ΚΟΒ Εικαστικών

Για τη δουλειά μας στις σχολές μαθητείας

Θέλω να εκφράσω την απολυτή συμφωνία μου με τις Θέσεις της ΚΕ για το 19ο Συνέδριο. Σωστά προκύπτει ότι ζήτημα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι η οικοδόμηση γερών κομματικών και ΚΝίτικων Οργανώσεων στους χώρους μαθητείας. Στο διάστημα που πέρασε από το προηγούμενο Συνέδριο το Κόμμα μας έχει αποκτήσει πλούσια πείρα από την προσπάθεια αυτή, οι Θέσεις συμβάλουν στη γενίκευσή της, αναδεικνύουν τα βήματα που πρέπει να γίνουν στην παρέμβαση και στον προσανατολισμό μας.

Θα ήθελα να σταθώ σε κάποιες πλευρές από τη δουλειά μας στη νεολαία και συγκεκριμένα στις σχολές μαθητείας και τη βοήθεια στην ΚΝΕ.

Βασικό συμπέρασμα είναι ότι η ΚΝΕ με την καθοριστική συμβολή του Κόμματος μέτρησε βήματα στη συγκρότηση και λειτουργία της, ανέπτυξε και ανανέωσε τις γραμμές της.

Επιβεβαιώνεται και από την προσπάθεια που γίνεται στην προσυνεδριακή περίοδο, στη δουλεία με τις Θέσεις. Στην πανεξόρμηση με τις Θέσεις δόθηκαν εκατοντάδες φύλλα σε νέους από τις σχολές μαθητείας, σε νέους εργάτες. Το δυναμικό μας κάνει προσπάθεια να τις μελετήσει, να τις αφομοιώσει, να συμβάλλει στη βελτίωσή τους, υπάρχουν Κνίτες που πρώτη φορά συμμετέχουν σε τέτοια διαδικασία, είναι χαρακτηριστικό ότι κάποιοι δεν έχουν διαβάσει στη ζωή τους κείμενο με αυτή την έκταση. Εχουν γίνει συζητήσεις, συσκέψεις και εκδηλώσεις που συμμετέχουν δεκάδες εργατόπαιδα.

Βελτιώθηκε η λειτουργία και η συγκρότηση των ΟΒ. Βοήθησαν σε αυτό τα μαθήματα που έγιναν για το Δοκίμιο Ιστορίας και τα μαθήματα για το σοσιαλισμό στη βάση της Απόφασης του 18ου Συνεδρίου. Εκφράστηκε αυτό στην άνοδο της διακίνησης του κομματικού Τύπου, στην υπερκάλυψη των πλάνων όλων των Οικονομικών Εξορμήσεων, στην άνοδο της ιδεολογικής - πολιτικής παρέμβασης. Βήματα έχουν γίνει και σε σχέση με την προετοιμασία ένταξης ενός νέου στην ΚΝΕ, είναι πιο ώριμα βιογραφικά. Συνέχισε η ΚΝΕ να τροφοδοτεί το Κόμμα με νέα μέλη, εργατικά στελέχη πέρασαν για να αξιοποιηθούν στην Κομματική Οργάνωση.

Κάποια ζητήματα για την παρέμβασή μας στις σχολές μαθητείας.

Στους χώρους όπου δεν έχουμε δυνάμεις το βασικό εμπόδιο είναι η άγνοια, η θολούρα γύρω από τα αίτια της κρίσης, η μεγάλη απόσταση που υπάρχει από τις θέσεις μας, την προσφορά του σοσιαλισμού κλπ. Η λογική του καλού αφεντικού, το κοινό συμφέρον εργοδότη και εργαζομένων είναι το πρώτο και βασικό ζήτημα με το οποίο διαπαιδαγωγούνται καθημερινά οι σπουδαστές.

Η λογική τού μόνοι μας χωρίς κόμματα, ότι όλοι είναι το ίδιο, καλλιεργείται από όλες τις άλλες δυνάμεις, πρώτα και κύρια από τον ίδιο το μηχανισμό μέσα στις σχολές, όπως οι διευθυντές κάθε φορά που πάει να γίνει μια κινητοποίηση. Π.χ. στα νυχτερινά Ευόσμου και Κόκκινο μπροστά στην τελευταία απεργία βάλαμε στο 15μελές προς ψήφιση το πλαίσιο του ΠΑΜΕ. Και στα 2 σχολεία έκαναν παρέμβαση οι διευθυντές για να διακόψουν τη συνεδρίαση με το αιτιολογικό ότι οι μαθητές δεν πρέπει να ασχολούνται με τα πολιτικά και ότι μια απόφαση υπέρ του ΠΑΜΕ θα ενοχλήσει τη Χρυσή Αυγή.

Δυσκολία είναι και η διαλυτική κατάσταση στα σπουδαστικά συμβούλια, η ανοργανωσιά, ο εκφυλισμός που αποτελεί εμπόδιο, δυσκολεύει στο να βγάζουν συμπεράσματα οι ίδιοι οι σπουδαστές από την πείρα τους, στο να ξεχωρίζουν οι πρωτοπόροι, να κερδίζονται με τη στρατηγική μας. Η τυπική λειτουργία τους εξυπηρετεί την κυβέρνηση και τα όργανά της, τη διεύθυνση που θέλουν οι σπουδαστές να δέχονται και να στηρίζουν την αντιλαϊκή πολιτική, δημιουργεί τη μοιρολατρία, σπέρνει απογοήτευση και καλλιεργεί στη συνείδηση των σπουδαστών την αναποτελεσματικότητα των αγώνων, τους απομακρύνει από την αξία της οργανωμένης πάλης.

Η αστική τάξη ιεραρχεί σε αυτούς τους χώρους όπως και εμείς, γιατί από εκεί παίρνει γρήγορα φθηνό εργατικό δυναμικό. Θέλει αυτά τα παιδιά να είναι με σκυφτό το κεφάλι, να μη διεκδικούν τίποτα. Δε θέλουν συμβούλια που θα συμμετέχουν μέλη της ΚΝΕ και αγωνιστές σπουδαστές, που θα οργανώνουν την πάλη, αλλά συμβούλια που εύκολα θα χειραγωγούν και θα ελέγχουν. Σε πολλές άλλωστε περιπτώσεις γίνονται εκλογές νοθευμένες, τα συμβούλια διορίζονται από το διευθυντή.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι: σε έναν ΟΑΕΔ, σε ΓΣ που πραγματοποιήθηκε μπροστά στην τελευταία απεργία, ο πρόεδρος του 7μελούς (χρυσαυγίτης) πρότεινε να παρθεί απόφαση να απαγορεύεται οι σπουδαστές να παίρνουν ανακοινώσεις του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ, αντίστοιχα σε άλλον ΟΑΕΔ ο πρόεδρος του 7μελούς (χρυσαυγίτης) απείλησε πως θα πάρουν αντίστοιχη απόφαση. Παλιότερα μέλος της ΚΝΕ εκλεγμένος στο 7μελές είχε καθαιρεθεί λόγω «πολιτικής δράσης», ή στην ΑΕΝ Μακεδονίας που σε συνέλευση των σπουδαστών που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της ΚΝΕ μέλος του ΔΣ (μέλος της νεολαίας ΠΑΣΟΚ) «άρπαξε» το μικρόφωνο από την Κνίτισσα που μιλούσε...

Αντιθέτως εκεί που έχουμε δυνάμεις και παρεμβαίνουμε πολύ κόσμος προβληματίζεται, κινητοποιείται. Υπάρχει θετική πείρα από το προηγούμενο διάστημα, όπως στο νυχτερινό των Αμπελοκήπων, που έγινε εκδήλωση για τη στήριξη του αγώνα των χαλυβουργών και οι μαθητές στήριξαν οικονομικά από το υστέρημά τους, που σε όλες τις απεργίες παίρνονται αποφάσεις συμμετοχής μετά από ΓΣ των μαθητών, που είναι προγραμματισμένη εκδήλωση για το ζήτημα των ναρκωτικών.

Στον ΟΑΕΔ Ωραιοκάστρου μπροστά στην τελευταία απεργία που πήγε το ΠΑΜΕ και μίλησε τη μια ώρα του μαθήματος στα 2 έτη της ειδικότητας ζαχαροπλαστών, νέοι ήρθαν για πρώτη φορά σε επαφή με τα ταξικά σωματεία.

Ακόμα στην ΕΠΑΣ Σταυρούπολης που έκαναν κατάληψη και καθαιρέθηκε ο πρόεδρος που ήταν απέναντι στις κινητοποιήσεις.

Η πείρα από την παρέμβασή μας, παρά τις αδυναμίες και τις δυσκολίες, δείχνει ότι ο δρόμος για να στεριώσει η ΚΝΕ και το Κόμμα σε αυτούς τους χώρους είναι η σταθερή, καθημερινή παρουσία με όλους τους τρόπους και τις μορφές, την κομματική περιοδεία, τη συνεχή παρουσία με τον «Οδηγητή» και τον «Ριζοσπάστη», την προσπάθεια να πρωτοστατούμε και να οργανώνουμε τις διεκδικήσεις των σπουδαστών, να τους φέρνουμε σε επαφή με το ταξικό εργατικό κίνημα.

Είναι χώροι που τροφοδοτούν το Κόμμα με δυνάμεις σε κρίσιμους κλάδους, από αυτούς εξασφαλίζεται η βελτίωση στη σύνθεση και η συνέχεια στην ηλικιακή ανανέωση των γραμμών του Κόμματος και της ΚΝΕ.

Μπροστά λοιπόν στο 19ο Συνέδριο του ΚΚΕ καλούμαστε να κάνουμε ακόμα μεγαλύτερα βήματα στην παρέμβασή μας στη νεολαία, στον προσανατολισμό μας, στην οικοδόμηση στη βιομηχανία και στις σχολές μαθητείας.


Αλέξης Γουσόπουλος
ΣΠ Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ

Για τις Θέσεις του 19ου Συνεδρίου

Το αποτέλεσμα των τελευταίων εκλογών Ιούνη ήταν αρνητικό για μας, με το χάσιμο της μισής μας εκλογικής μας δύναμης φάνηκε ότι ο κόσμος αλλά και περισσότερο οι δικοί μας ψηφοφόροι δεν έχουν καταλάβει τι Κόμμα είμαστε.

Φαίνεται ότι συμμετέχοντας μετά το '74 στις βουλευτικές εκλογές μας βάζουν στην ίδια μοίρα με τα άλλα κόμματα του κατεστημένου και όχι ένα επαναστατικό Κόμμα όπως είναι το ΚΚΕ. Αυτό, βέβαια, το ζήτημα είναι δικιά μας αδυναμία όμως όλα αυτά τα χρόνια μετά την παρανομία δε δώσαμε να καταλάβει ο λαός μας τη διαφορά από τα άλλα Κόμματα.

Αυτό συνέβαλε, βέβαια, και στη θεωρία που είχαμε τη δεκαετία του '80 που συζητάμε για στάδια ότι υπάρχει ειρηνικός δρόμος για το Σοσιαλισμό.

Θέσεις μας για τις δημοκρατικές δυνάμεις. Η συνεργασία με τους οπορτουνιστές το '89 που παραλίγο να μας διαλύσουν. Ολα αυτά πιστεύω είναι ακόμα στο μυαλό των απλών ψηφοφόρων του Κόμματος και όχι μόνο γι' αυτό είναι ευάλωτοι από διάφορους καλοθελητές ότι για το καλό της αριστεράς είναι καλό να ενωθούμε σε πρόγραμμα διαχείρισης του συστήματος που κάνουν κατά καιρούς οι οπορτουνιστές, αλλά έντονα στις τελευταίες εκλογές το έβαλαν.

Παίζουν με έναν κόσμο που αγνά και χωρίς σκοπιμότητα θέλει την ενότητα του λαϊκού κινήματος και τον εκφοβίζουν με αυταπάτες ότι μέσα σε αυτό το άθλιο και απάνθρωπο σύστημα θα λυθούν τα προβλήματα του λαού μας.

Ολη μας η δουλειά, λοιπόν, είναι να προπαγανδίσουμε το Πρόγραμμά μας το Καταστατικό μας που καθιστά τη φυσιογνωμία του Κόμματός μας. Κόμμα επαναστατικό Κόμμα της εργατικής τάξης.

Και με πρωτοπόρα την εργατική τάξη και τους συμμάχους της να ανατρέψουν αυτό το βάρβαρο σύστημα που έχει σαπίσει και μόνο βαρβαρότητα έχει να προσφέρει στους εργαζόμενους.

Υπάρχουν κατά τη γνώμη μου 3 κατηγορίες που ψηφίζουν το Κόμμα. Η κομματική δύναμη με τους στενούς οπαδούς μας και που κατά καιρούς έχουν περάσει από το Κόμμα και παλεύουν και ξέρουν πώς λειτουργεί. Η άλλη κατηγορία είναι άνθρωποι συναισθηματικά δεμένοι με το Κόμμα (συγγενείς συντρόφων) και η τρίτη κατηγορία είναι εργαζόμενοι που ψηφίζουν συγκυριακά και ανάλογα σε τι ανάπτυξη είναι το κίνημα. Χρειάζεται, λοιπόν, σε όλους αυτούς από το Κόμμα περισσότερη ανάλυση με άρθρα στο «Ριζοσπάστη», ΚΟΜΕΠ και Internet τι σημαίνει δημοκρατικός συγκεντρωτισμός πώς γίνονται οι εσωτερικές εκλογές για την ανάδειξη στελεχών, τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των μελών του Κόμματός μας.

Να γίνουν συσκέψεις για το θέμα αποκλειστικά με φίλους και τους οπαδούς του Κόμματος δηλ. ανάλυση καταστατικού και προγράμματος.

Η εργατική τάξη όλοι οι εργαζόμενοι ανεξαιρέτως δέχονται τα τελευταία 3 χρόνια την ανελέητη επίθεση από τους βιομηχάνους, εφοπλιστές, την κυβέρνησης, την ΕΕ.

Το εργατικό κίνημα δεν ήταν έτοιμο να αντιμετωπίσει αυτή τη θύελλα των βάρβαρων μέτρων. Ενας πολύς σοβαρός λόγος είναι ότι οι εργαζόμενοι δεν είναι γραμμένοι στα σωματεία τους. Δεν προετοιμάζουν, και ούτε ήθελαν, τους εργαζόμενους για τη θύελλα που ερχόταν αλλά και σήμερα που συνεχίζεται και ισοπεδώνει το λαό μας.

Με τη συνδιάσκεψη για την εργατική τάξη, το Κόμμα έκανε μια σοβαρή ποιοτική στροφή για την οργάνωση της εργατικής τάξης στους τόπους δουλειάς.

Εκεί δένεται το ατσάλι, εκεί που αντιμετωπίζεις την εκμετάλλευση κατάματα.

Τα αποτελέσματα είναι ορατά, παρ' όλο που ακόμα είναι αρχή. Εχουμε σε σωματεία αύξηση των ταξικών δυνάμεων συσπείρωση στις δυνάμεις του ΠΑΜΕ. Παρακαταθήκη άφησε η μεγάλη απεργία των χαλυβουργών με μεγάλη συμπαράσταση και αλληλεγγύη από την εργατική τάξη. Χρειάζεται να δώσουμε βάρος στο στήσιμο ΚΟ στους τόπους δουλειάς εκεί που αναπνέει η εργατική τάξη. Με βάρος στην ιδεολογική πολιτική και ιδεολογική δουλειά, χωρίς αυτό το τρίπτυχο δεν αναπτύσσεται η εργατική ταξική συνείδηση, δεν αναπτύσσεται η ταξική συνείδηση, δεν αναπτύσσεται η ταξική πάλη, δεν μπορούν να γίνουν βήματα στη συνείδηση του λαού μας για να ξεπεράσει τις εκλογικές αυταπάτες, τους διαχειριστές του συστήματος και να δημιουργήσει το λαϊκό μέτωπο δηλαδή την εργατική τάξη και τους συμμάχους για την κατάκτηση της εξουσίας.

Κομματική οικοδόμηση. Η ένταξη των νέων μελών στο Κόμμα στη σημερινή κατάσταση θέλει μεγάλη φροντίδα. Οι νέοι σύντροφοι πρέπει να ξέρουν πού μπαίνουν, γιατί έρχονται δύσκολες μέρες και η κατάσταση θα δυσκολέψει και πρέπει να είμαστε έτοιμοι για όλα. Η ανάδειξη στελεχών στο κόμμα της εργατικής τάξης πρέπει να γίνεται από την εργατική τάξη. Θέλει προσοχή η γρήγορη αναδείξει στελεχών από νέους συντρόφους που δεν έχουν εργασθεί σε τόπους δουλειάς που δεν έχουν πείρα από ταξική πάλη αλλά μόνο θεωρητική αντίληψη. Η πρότασή μου είναι 7 χρόνια για την ΕΠ και 10 χρόνια για την ΚΕ.


Νικήτας Πετράκης

Για τις Θέσεις της ΚΕ

Στο κομμουνιστικό κίνημα διαχρονικά αναπτύχθηκε και αναπτύσσεται αντιπαράθεση πάνω σε ερωτήματα και ανάλογα με το πώς τοποθετείται κάθε κόμμα καθορίζεται ο χαρακτήρας και η στρατηγική του. Μπορώ να τα προσδιορίσω ως εξής: Επανάσταση ή μεταρρύθμιση; Συμμαχία κοινωνικών δυνάμεων ή συμμαχία πολιτικών φορέων και συμμαχία με τμήματα της αστικής τάξης; Συσπείρωση με βάση το πρόβλημα ή με βάση τη λύση; γίνεται σοσιαλισμός σε μία χώρα ή όχι; Αρχή λειτουργίας του Κόμματος ο δημοκρατικός συγκεντρωτισμός ή λειτουργία μέσω οργανωμένων τάσεων;

Πάνω σε αυτά τα ερωτήματα εξετάζω πώς τοποθετούνται οι Θέσεις, το σχέδιο Προγράμματος και Καταστατικού.

Στο πρώτο ερώτημα επανάσταση ή μεταρρύθμιση οι Θέσεις τοποθετούνται ρητά με την επανάσταση. Το ζήτημα όμως της μεταρρύθμισης του συστήματος πολλές φορές μπαίνει από την πίσω πόρτα, για παράδειγμα η ύπαρξη σταδίων ή η συμμετοχή σε κυβέρνηση της αριστεράς ή το ότι μπορείς να πάρεις την κυβέρνηση μέσω αστικών εκλογών είναι επί της ουσίας παραλλαγές της άποψης ότι με έναν τρόπο μπορεί να μεταρρυθμιστεί το σύστημα. Οι Θέσεις δε μένουν μόνο στην αναφορά στην επανάσταση ξεκαθαρίζουν ότι δεν υπάρχει κάποιο ενδιάμεσο στάδιο μεταξύ καπιταλισμού και σοσιαλισμού, η επανάσταση στην Ελλάδα θα είναι σοσιαλιστική, ότι αποτελεί παρακαταθήκη η άρνηση του ΚΚΕ για συμμετοχή σε κυβέρνηση της αριστεράς, ότι δεν προσδοκούμε την ανάληψη της εξουσίας μέσω αστικών εκλογών μόνοι μας ή σε συμμαχία με κάποιο άλλο κόμμα ή μέσω κάποιου μετώπου. Με αυτή την καθαρή τοποθέτηση εγώ συμφωνώ.

Στο ζήτημα των συμμαχιών οι Θέσεις ξεκαθαρίζουν ότι η Λαϊκή Συμμαχία είναι κοινωνική συμμαχία τάξης και στρωμάτων. Κάποιοι λένε ότι η συμμαχία πρέπει να έχει αντανάκλαση και στο πολιτικό επίπεδο και με κόμματα τα οποία έχουν έναν προσανατολισμό ενάντια στο σύστημα. Ομως ποια μπορούν να είναι τα κόμματα με τα οποία το ΚΚΕ μπορεί να καταλήξει σε κοινό πρόγραμμα; Αν ένα κόμμα έχει αντικαπιταλιστικό χαρακτήρα, αναφορά στην εργατική τάξη, βάζει στόχο τη σοσιαλιστική επανάσταση, τότε για ποιο λόγο τα μέλη του να μην είναι μέλη του ΚΚΕ ή στον περίγυρό του; Και αν μιλάμε για μικροαστικό κόμμα πώς μπορεί το ΚΚΕ να καταλήξει σε κοινό πρόγραμμα με ένα κόμμα το οποίο μπορεί να βάζει μεν μια γραμμή ενάντια στα μονοπώλια, αλλά στη λύση θα επιδιώκει την παλινόρθωση επί της ουσίας του βικτοριανού καπιταλισμού με τις μανιφακτούρες. Οσο δε για το ζήτημα της εξάρτησης η συζήτηση που γίνεται στόχο έχει να ξαναμπάσει το ζήτημα της συμμαχίας με τμήμα των αστών οι οποίοι έχουν εθνική αναφορά και ανήκουν στις ευρύτερες δημοκρατικές δυνάμεις. Για να τελειώνουμε με αυτό το θέμα η Ελλάδα έφτασε να ανήκει μέσα στις 25 μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη έχει μονοπώλια με διεθνή ρόλο (εφοπλιστές, ΧΑΛΚΟΡ, ΙΝΤΡΑΛΟΤ, ΤΙΤΑΝ, ΦΑΓΕ, στα Βαλκάνια: το τραπεζικό σύστημα ελέγχεται από ελληνικές τράπεζες, στις τηλεπικοινωνίες το μεγαλύτερο μερίδιο σε ΟΤΕ και COSMOTE, οι μεγαλοκατασκευαστές δραστηριοποιούνται σε ανατολική Ευρώπη και μέση Ανατολή κτλ.). Η αστική τάξη της Ελλάδας είναι δυνατή, ενδυναμωμένη τα προηγούμενα χρόνια της ανάπτυξης και όποιος νομίζει ότι μπορεί η εργατική τάξη να κερδίσει οτιδήποτε σε συμμαχία μαζί της ή με ένα τμήμα της είναι γελασμένος. Η Λαϊκή Συμμαχία όπως περιγράφεται έχει σωστό προσανατολισμό και συμφωνώ.

Στο ερώτημα συσπείρωση στο πρόβλημα ή συσπείρωση στη λύση. Μερικοί υποστηρίζουν ότι ο καλύτερος τρόπος είναι να εντοπίζεις προβλήματα που συγκινούν και να δημιουργείς συσπειρώσεις, για παράδειγμα επιτροπή αγώνα ενάντια στα χαράτσια, κίνημα δεν πληρώνω, κ.ά. έτσι ώστε πρώτα να συγκεντρώνεται κόσμος και μετά να ζυμώνεις τις θέσεις σου. Από την άλλη υπάρχει η προσπάθεια, δουλεύοντας μέσα στις μάζες, να δημιουργείς συσπείρωση δυνάμεων που αντιπαλεύει τα αίτια για τα βάσανα του λαού, βάζει ολοκληρωμένο πλαίσιο πάλης και τη διέξοδο, αξιοποιώντας βέβαια προβλήματα κρίκους, άλλα πάντα ενταγμένα στην πάλη για την ανατροπή του συστήματος. Οι Θέσεις τοποθετούνται ξεκάθαρα με τη δεύτερη τακτική σωστά κατά τη γνώμη μου. Από την εμπειρία μου είδα ότι για παράδειγμα, όταν καλείς κάποιον να παλέψει ενάντια στις απολύσεις και αυτός βλέπει ότι η επιχείρηση πάει για φούντο, του φαίνεται ανούσιο να αγωνιστεί γιατί ούτως ή άλλως θα απολυθεί ή αν δεν το έχει καταλάβει όταν απολυθεί θα απογοητευθεί και θα αναδιπλωθεί. Αν όμως με αφορμή τις απολύσεις καταλάβει τι φταίει και ότι η πάλη του εκτός από τον ειδικό σκοπό εξυπηρετεί έναν ευρύτερο που είναι η ανατροπή συνολικά των αιτίων που προκαλούν τις απολύσεις, τότε στον αγώνα θα αποκτήσει αντοχή, δεν θα κάνει πίσω όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα.

Για το ερώτημα αν γίνεται σοσιαλισμός σε μια χώρα ή όχι. Οι θέσεις απαvτάνε ότι γίνεται, οι αντικειμενικές συνθήκες υπάρχουν, βρισκόμαστε στο ανώτερο στάδιο του καπιταλισμού τον ιμπεριαλισμό και γι' αυτό στην Ελλάδα η επανάσταση θα είναι σοσιαλιστική όπως και σε κάθε άλλη χώρα η επανάσταση με την επιστημονική έννοια του όρου μόνο σοσιαλιστική μπορεί να είναι. Εδώ κάποιοι λένε ότι ναι μεν είμαστε στο ιμπεριαλιστικό στάδιο αλλά ο διεθνής συσχετισμός δυνάμεων είναι αρνητικός και το διεθνές κομμουνιστικό κίνημα σε κρίση επομένως το να προβάλεις σαν άμεσο προγραμματικό στόχο το σοσιαλισμό είναι μαξιμαλιστικό, πρέπει πρώτα να διαμορφωθούν οι συνθήκες για γενικευμένη διεθνή επαναστατική κατάσταση κ.ά., γι' αυτό σωστό λένε είναι ένα μίνιμουμ πρόγραμμα που να στοχεύει στην ελάφρυνση του λαού. Δηλαδή επανάσταση να πετύχει σε μία χώρα, την Ελλάδα εν προκειμένω, είναι αδύνατο. Εγώ με αυτήν τη λογική διαφωνώ, γιατί από τη μια υπάρχουν οι αντικειμενικές συνθήκες και από την άλλη υπάρχει η λενινιστική θέση, ότι κάθε κομμουνιστικό κόμμα είναι πρώτα απ' όλα υπεύθυνο να αντιπαλεύει στο εθνικό πεδίο τη δική του αστική τάξη μέχρι την ανατροπή της. Το ΚΚΕ πρέπει να είναι προσηλωμένο στο στόχο ασχέτως του τι συμβαίνει διεθνώς. Αυτό δεν αναιρεί την προσπάθεια να βελτιώνεται ο συσχετισμός και στο διεθνές πεδίο. Οι Θέσεις και σε αυτό το θέμα με βρίσκουν σύμφωνο.


Κώστας Μπουρδουκούτας
ΚΟΒ Καλογρέζας - Αλσούπολης



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ