ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Μάρτη 2011
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΔΑΠ
Ισχυροποιείται, για να παραδοθεί στους ιδιώτες

Ημερίδα της ΕΥΔΑΠ, με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Νερού

Την «ανταγωνιστικότητα» της ΕΥΔΑΠ, πληρώνουν ήδη οι εργαζόμενοι και οι λαϊκές οικογένειες
Την «ανταγωνιστικότητα» της ΕΥΔΑΠ, πληρώνουν ήδη οι εργαζόμενοι και οι λαϊκές οικογένειες
Η εμπορευματοποίηση του νερού αποτελεί κορυφαία πολιτική επιλογή της κυβέρνησης. Στο πλαίσιο αυτό δρομολογείται η ισχυροποίηση της ΕΥΔΑΠ, με την επέκταση των δραστηριοτήτων της, ώστε στη συνέχεια να παραδοθεί στα ιδιωτικά συμφέροντα ως ένας μεγάλος επιχειρηματικός όμιλος, στις πλάτες της λαϊκής οικογένειας που χρυσοπλήρωσε τις υποδομές της και χρυσοπληρώνει το νερό. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο μήνυμά του για τη χτεσινή Παγκόσμια Μέρα Νερού ο αρμόδιος υπουργός Υποδομών Δ. Ρέππας, ανάφερε πως «η ΕΥΔΑΠ οφείλει να κατακτήσει την ταυτότητα μιας δυναμικής και ανταγωνιστικής επιχείρησης όχι μόνο στην Αθήνα, αλλά πανελλαδικά και σε διεθνές επίπεδο»!

Το σχέδιο της κυβέρνησης για να καταστήσει ακόμη πιο ανταγωνιστική και κερδοφόρα την ΕΥΔΑΠ, προβλέπει τους εξής στόχους, όπως ανάφερε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ Ν. Μπάρδης, σε ειδική ημερίδα που διοργάνωσε χτες η επιχείρηση: Η επέκταση των δραστηριοτήτων της ύδρευσης και αποχέτευσης στα νησιά του Αιγαίου. Η ανάληψη προγραμμάτων ύδρευσης και αποχέτευσης στο εξωτερικό. Η επαναχρησιμοποίηση του νερού από το βιολογικό καθαρισμό της Ψυττάλειας για βιομηχανική χρήση στις ζώνες του Πειραιά και του Περάματος και για άρδευση στους ορεινούς όγκους της Αττικής και στο παραλιακό μέτωπο.

Στην ίδια εκδήλωση, η υπουργός Περιβάλλοντος Τ. Μπιρμπίλη, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ δήλωσε ότι αυτό είναι θέμα των υπουργείων Οικονομικών και Υποδομών, συμπληρώνοντας ότι για λόγους ασφαλείας τα δίκτυα νερού θα πρέπει να είναι δημόσια, μην αποκλείοντας δηλαδή η διαχείριση και εκμετάλλευσή τους να ανατεθεί σε ιδιώτες. Η υπουργός, κατά τα άλλα, αναφέρθηκε εκτενώς στην εφαρμογή της οδηγίας πλαίσιο της ΕΕ για τα νερά στη χώρα μας. Η οδηγία αυτή, όπως είναι γνωστό, με πρόσχημα το «περιβαλλοντικό κόστος» και τον περιορισμό της σπατάλης επιβάλλει περισσότερες ιδιωτικοποιήσεις των φορέων διαχείρισης νερού, αλλά και αυξήσεις στην τιμή του νερού ύδρευσης και άρδευσης (π.χ. με την επιβολή υδρόμετρων στα χωράφια). Προϋπόθεση για όλα αυτά είναι η εκπόνηση Σχεδίων Διαχείρισης των Λεκανών Απορροής της χώρας, που σύμφωνα με την υπουργό θα είναι έτοιμα σε ένα χρόνο.

Η Διοίκηση της ΕΥΔΑΠ απέκλεισε για φέτος αυξήσεις στα τιμολόγια νερού (άλλωστε έχουν αυξηθεί κατά 150% τουλάχιστον την τελευταία δεκαετία), ενώ έκαναν γνωστό ότι 350.000 ακίνητα, δηλαδή το ένα στα έξι στην Αττική έχει μηδενική κατανάλωση νερού, γεγονός που παραπέμπει στα χιλιάδες κλειστά διαμερίσματα και στα συνεχή «λουκέτα» στα μαγαζιά.

ΛΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΛΑΡΙΣΑΣ
Κινητοποίηση αύριο ενάντια στα χαράτσια των διοδίων

Τις μπάρες διοδίων στην Εθνική Οδό Αθηνών - Θεσσαλονίκης θα σηκώσουν αύριο Πέμπτη, οι δυνάμεις της Λαϊκής Επιτροπής Αγώνα Νομού Λάρισας, που συγκροτούν οι αγωνιστικές συσπειρώσεις ΠΑΜΕ, ΠΑΣΥ, ΠΑΣΕΒΕ, ΜΑΣ, Ενωση Γυναικών Λάρισας - μέλος ΟΓΕ, Εργατικό Κέντρο Λάρισας, απαιτώντας την κατάργηση του χαρατσιού. Η αναχώρηση για τα διόδια θα γίνει στις 4.30 το απόγευμα, από την πλατεία Λαού.

Με ανακοίνωσή της, η Λαϊκή Επιτροπή Αγώνα καλεί τους εργαζόμενους, τους νέους, τους συνταξιούχους, τις γυναίκες, τους αυτοαπασχολούμενους, τους φτωχούς αγρότες, σύσσωμες τις εργατικές και λαϊκές οικογένειες, να δώσουν μαζικό και αποφασιστικό «παρών» με τη συμμετοχή τους. Και υπογραμμίζει: «Καμιά ανοχή στη ληστεία μέσω των διοδίων. Να καταργηθούν τώρα όλα! Να μην τρομοκρατηθούμε και αποφασιστικά να απαντήσουμε ότι δεν πρόκειται να ανεχτούμε την ποινικοποίηση του αγώνα μας.

Ο αγώνας μας μπορεί να έχει αποτελέσματα. Εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι, φτωχοί αγρότες, σε κοινό μέτωπο απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική. Ο δρόμος που υπηρετεί την κερδοφορία και την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου μόνο δεινά φέρνει για το λαό.

Να δείξουμε εμπιστοσύνη στη δύναμή μας. Εμείς παράγουμε τον πλούτο, εμείς μπορούμε να ζήσουμε καλύτερα χωρίς τους μεγάλους επιχειρηματίες. Αυτοί δεν μπορούν να κερδίζουν χωρίς εμάς.

Εχουμε πληρώσει και πληρώνουμε πανάκριβα. Είναι δικαίωμά μας, και υπάρχουν όλες οι δυνατότητες, να έχουμε δημόσιες, σύγχρονες, φθηνές συγκοινωνίες και δωρεάν σύγχρονους και ασφαλείς αυτοκινητοδρόμους. Η απάντηση που πρέπει να δοθεί είναι η πιο συνειδητή, μαζική και οργανωμένη λαϊκή ανυπακοή που ως στόχο έχει να εμποδίσει και να ανατρέψει την πολιτική που θυσιάζει τα λαϊκά δικαιώματα για τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Για την Παγκόσμια Μέρα Νερού, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ με ανακοίνωσή του τονίζει:

«Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, με γνώμονα τα συμφέροντα του κεφαλαίου, προωθούν συστηματικά την εγκληματική πολιτική της εμπορευματοποίησης των υδάτινων πόρων, της πλήρους ιδιωτικοποίησης του πόσιμου νερού σύμφωνα και με τις κατευθύνσεις της ΕΕ. Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επισπεύδει την ολοκληρωτική παράδοση στα διεθνικά μονοπώλια της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ στη Θεσσαλονίκη, ενώ μέσω του "Καλλικράτη" η ίδια μοίρα επιφυλάσσεται και για τις "Δημοτικές Επιχειρήσεις Υδρευσης-Αποχέτευσης". Παράλληλα η διαχείριση της άρδευσης χρησιμοποιείται σαν μέσο για την προώθηση της ΚΑΠ και το ξεκλήρισμα της φτωχής αγροτιάς ενώ, από την άλλη πλευρά, οι ρυπαίνουσες βιομηχανίες εξακολουθούν να δηλητηριάζουν με τα υγρά τους απόβλητα τα υδάτινα αποθέματα, μαζί και το πόσιμο νερό. Και όλα αυτά, για να απομυζήσει το κεφάλαιο όσο γίνεται μεγαλύτερα κέρδη.

Σύμφωνα όμως με τις λαϊκές ανάγκες, το νερό, είναι φυσικός πόρος στρατηγικής σημασίας για την προστασία της δημόσιας υγείας, των οικοσυστημάτων, του περιβάλλοντος και για την εγχώρια παραγωγή. Πρέπει να αποτελεί κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα, στο πλαίσιο ενός διαφορετικού δρόμου ανάπτυξης, του δρόμου της λαϊκής εξουσίας, των κοινωνικοποιημένων μέσων παραγωγής, της κεντρικά σχεδιασμένης οικονομίας. Στο πλαίσιο αυτό η αξιοποίηση του νερού, κατοχυρωμένου ως λαϊκής περιουσίας, θα σχεδιάζεται, θα υλοποιείται και θα ελέγχεται με γνώμονα το σύνολο των κοινωνικών αναγκών.

Για να ανοίξει ο δρόμος γι' αυτήν την ελπιδοφόρα προοπτική, καλούμε το λαό να θέσει ως στόχους διεκδίκησης και πάλης:

  • Ολοκληρωμένη, αποκλειστικά κρατική υδατική πολιτική, που θα αφορά στην έρευνα, τον εμπλουτισμό, την προστασία, τις χρήσεις και την ορθολογική αξιοποίηση των υδάτινων αποθεμάτων στο σύνολο της χώρας, στον αντίποδα των κατευθύνσεων της ΕΕ και της άρχουσας τάξης.
  • Σχεδιασμό και άμεση υλοποίηση όλων των αναγκαίων εγγειοβελτιωτικών και αντιπλημμυρικών έργων υποδομής.
  • Μέτρα προστασίας της ποιότητας νερών με ορθολογική χρήση λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων, με την πλήρη επεξεργασία των βιομηχανικών αποβλήτων και τον έλεγχο των εκροών.
  • Προστασία των ελεύθερων χώρων στις πόλεις και ανάπτυξη του αστικού και περιαστικού πρασίνου. Περιορισμό των διαρροών από τα δίκτυα ύδρευσης και άρδευσης.
  • Προστασία των δασών, ανάπτυξή τους με ολοκληρωμένο πρόγραμμα αναδασώσεων, ώστε να ευνοείται η συγκράτηση των νερών και ο εμπλουτισμός του υδροφόρου ορίζοντα, κατάργηση των δασοκτόνων νόμων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ».
Νέα τραγωδία με μετανάστες στους Παξούς

Ναυάγιο με μετανάστες νοτιοδυτικά της θαλάσσιας περιοχής της Κέρκυρας που είχε σαν αποτέλεσμα να αγνοούνται 3 τουλάχιστον άτομα σημειώθηκε τη Δευτέρα το βράδυ. Το ξύλινο σαπάκι 30 μέτρων στο οποίο βρίσκονταν πάνω από 110 μετανάστες Αφγανικής καταγωγής άρχισε να μπάζει νερά. Για καλή τους τύχη το παραπλέον φορτηγό πλοίο «ALEXANDRAI» σημαίας Μάλτας εντόπισε το σκάφος 28 ναυτικά μίλια δυτικά των Παξών και παρέλαβε ασφαλώς τους μετανάστες οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Κέρκυρας.

Σύμφωνα με τους διασωθέντες, αγνοούνται 3 άτομα οι έρευνες για τα οποία συνεχίζονται χωρίς μέχρι στιγμής να έχουν φέρει αποτελέσματα. Οι μετανάστες προσπάθησαν να μεταφερθούν από την Ηγουμενίτσα με προορισμό την Ιταλία.

Το νέο ναυάγιο προστίθεται σε μια μακρά αλυσίδα τέτοιων περιστατικών. Ολοι, κρίκοι μιας τραγωδίας προδιαγεγραμμένης ελέω της απάνθρωπης, αντιπροσφυγικής πολιτικής κυβέρνησης και ΕΕ, των επιχειρήσεων που διεξάγει στα σύνορα της Ελλάδας ο FRONTEX (στρατιωτικό - αστυνομικό σώμα, που συγκροτήθηκε το 2005 και παρεμποδίζει την είσοδο στην ΕΕ των ανεπιθύμητων για το κεφάλαιο προσφύγων του ιμπεριαλισμού).

Τους τελευταίους μήνες, δεκάδες άλλοι άνθρωποι θαλασσοπνίγηκαν, κινδύνεψαν, έχασαν τη ζωή τους σε Ιόνιο και Εβρο, πασχίζοντας να εισέλθουν στην ΕΕ αναζητώντας καλύτερη τύχη. Στις 15 Γενάρη ναυάγησε 30μετρο ξύλινο δουλεμπορικό καρυδότσουφλο 30 ναυτικά μίλια ανοιχτά της Κέρκυρας. Στοιβαγμένοι σ' αυτό κοντά 300 άνθρωποι οικονομικοί μετανάστες, οικογένειες από Αφγανιστάν, Πακιστάν, Συρία, Ιράκ, Ιράν. Επιπλέον, το φθινόπωρο και τον χειμώνα που ο FRONTEX επιχειρούσε στον Εβρο, με βάση τα δικά του στοιχεία, τουλάχιστον 45 μετανάστες πέθαναν στο ποτάμι ή στη θαλάσσια περιοχή της Αλεξανδρούπολης από πνιγμό ή υποθερμία.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ