ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Φλεβάρη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Συνεχής «υπόμνηση» των απαιτήσεων της τουρκικής αστικής τάξης στο Αιγαίο

...και συνεχής προσπάθεια «εφησυχασμού» από την κυβέρνηση που παρουσιάζει «εγγυητές» των κυριαρχικών δικαιωμάτων το ΝΑΤΟ και την ΕΕ

Σε μια μόνιμη «υπόμνηση» των σταθερών απαιτήσεων της τούρκικης αστικής τάξης, συνεχίζονται οι τουρκικές κινήσεις και προκλήσεις στο Αιγαίο, υπό το βλέμμα της ΝΑΤΟικής αρμάδας SNMG2, και εντός ΝΑΤΟικού πλαισίου που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ παρουσιάζει προκλητικά ως «εγγυητή» των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Συγκεκριμένα, από αργά προχτές το βράδυ πλοιάρια της τουρκικής Ακτοφυλακής μπαινόβγαιναν στα ελληνικά χωρικά ύδατα πέριξ των Ιμίων, επιδιδόμενα σε ένα κυνηγητό με ακταιωρούς του ελληνικού Λιμενικού Σώματος που έσπευδαν να τα απομακρύνουν. Από κάποιες πηγές διαχεόταν, εξάλλου, ότι στην ίδια περιοχή εμφανίστηκε και η τουρκική κορβέτα BANDIRMA που επιχειρεί στο Αιγαίο ενταγμένη στην προαναφερόμενη SNMG2, επισήμως προς διαχείριση του Προσφυγικού...

Ταυτόχρονα, η Αγκυρα ενημέρωσε με Navtex ότι ξαναβγάζει το υδρογραφικό - ωκεανογραφικό ερευνητικό σκάφος CESME στο Βόρειο Αιγαίο, μεταξύ Αθω, Σαμοθράκης, Λήμνου, από χτες και μέχρι νεωτέρας. Το είχε βγάλει και στις 10 του μήνα, νοτιότερα, στο Κεντρικό Αιγαίο.

Η Υδρογραφική Υπηρεσία του ελληνικού ΠΝ απάντησε με αντι-Navtex ακυρώνοντας την τουρκική, επισημαίνοντας ότι μεταδίδεται από μη εξουσιοδοτημένο σταθμό, καθώς αφορά σε περιοχή που εμπίπτει στην ελληνική περιοχή ευθύνης έκδοσης Navtex, και συγκεκριμένα στο χώρο ευθύνης του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης Πειραιά. Κάτι που αμφισβητεί η Τουρκία, θέλοντας να αποκτήσει τον έλεγχο αυτό σε σημαντικές ζώνες, αποκόπτοντας στην πράξη τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου από τον ηπειρωτικό κορμό και βάζοντας «υποθήκες» για τον καθορισμό ΑΟΖ.

Μπρος σε όλες αυτές τις εξελίξεις, η κυβέρνηση, διά του αν. υπουργού Αμυνας και στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Βίτσα, που μίλησε χτες απόγευμα στον ANT1, αποσιωπώντας τις ενδοαστικές κόντρες για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων, έσπευσε για άλλη μια φορά να αποδώσει την τουρκική προκλητικότητα σε ζητήματα που έχει να λύσει ο Ερντογάν στο εσωτερικό της Τουρκίας. Ταυτόχρονα, υπερασπίστηκε την ανάπτυξη πλοίων του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο υποστηρίζοντας ότι καταγράφουν τάχα από πρώτο χέρι την τουρκική προκλητικότητα, την ώρα, βέβαια, που αυτή εκδηλώνεται ακριβώς κάτω από τη μύτη των ΝΑΤΟικών, οι οποίοι αντιμετωπίζουν το Αιγαίο ως ενιαίο επιχειρησιακά χώρο, και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ως «διμερείς διαφορές», ανοίγοντας και έτσι το δρόμο για το «γκριζάρισμα» του Αιγαίου.

«Προβληματίζουν» και οι σχέσεις Τουρκίας - Αιγύπτου

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, με προβληματισμό αντιμετωπίζονται στο υπουργείο Εξωτερικών στην Αθήνα πληροφορίες που φτάνουν από τις ελληνικές διπλωματικές υπηρεσίες στην Αίγυπτο σχετικά με παραπέρα κινήσεις αναθέρμανσης των σχέσεων μεταξύ Αγκυρας - Καΐρου, την ίδια ώρα που η ελληνική αστική τάξη επιχειρεί να ενισχύσει τον άξονά της με την αντίστοιχη αιγυπτιακή πάνω στον καθορισμό ΑΟΖ, την εκμετάλλευση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις και συνεκπαιδεύσεις, τη διαμετακόμιση καυσίμων και άλλων προϊόντων μέσω συνεργασίας λιμένων των δύο χωρών.

Συγκεκριμένα, η ελληνική πρεσβεία ενημέρωσε με αναφορά της ότι στις 18/2 η Ενωση Επιχειρηματιών Αιγύπτου - Τουρκίας (TUMIAD) πραγματοποίησε επιχειρηματικό φόρουμ στο Κάιρο, με σκοπό «τη διερεύνηση νέων προοπτικών ανάπτυξης και διεύρυνσης των διμερών οικονομικών, εμπορικών και επενδυτικών συνεργασιών».

Οπως σημειώνεται στην αναφορά, το φόρουμ προσέλκυσε περί τους 50 επιχειρηματίες από εκάστη πλευρά. Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της Ενωσης, ο όγκος του διμερούς εμπορίου εξελίσσεται ανοδικά φθάνοντας τα 4,1 δισ. δολ. το 2016, με την Αίγυπτο να αποτελεί τον 7ο μεγαλύτερο εισαγωγέα τουρκικών προϊόντων και την Τουρκία να αποτελεί τον 5ο δημοφιλέστερο προορισμό για τα αιγυπτιακά εξαγόμενα προϊόντα. Περαιτέρω, δήλωσε πως στόχος της τουρκικής επιχειρηματικής κοινότητας είναι η διεύρυνση των τουρκικών επενδύσεων στην Αίγυπτο, από το σημερινό επίπεδο των 5 δισ. δολ. στο επίπεδο των 10 δισ., δολ. με πληθώρα προγραμματιζόμενων επενδυτικών σχεδίων στους κλάδους Ενέργειας, εξόρυξης, υπηρεσιών Υγείας και Εκπαίδευσης, τεχνικών εταιρειών και κατασκευών, χημικής και κλωστοϋφαντουργικής βιομηχανίας.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
Ξέπλυνε ΝΑΤΟ - ΕΕ και το βρώμικο ρόλο τους σε Αιγαίο και Κύπρο

Υπέρ της παραμονής του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο με το πρόσχημα ότι θα παρατηρεί τις κινήσεις της Αγκυρας τάχθηκε, για άλλη μια φορά, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, μιλώντας αργά προχτές το βράδυ στον τηλεοπτικό ΣΚΑΪ. Ταυτόχρονα, επαναλαμβάνοντας το επιχείρημα πως η Ελλάδα είναι παράγοντας σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή, που ήδη φλέγεται από τις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιπαραθέσεις για τον έλεγχο ζωνών, πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων, εμφάνισε το ΝΑΤΟ και την ΕΕ ως «εγγυητές» για τη διασφάλιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.

Ειδικότερα: Αναφερόμενος στο πρόσφατο επεισόδιο με τους τουρκικούς κανονιοβολισμούς στο Φαρμακονήσι, έκανε λόγο για «σοβαρή παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου» και απευθυνόμενος στην τουρκική ηγεσία είπε ότι «πρέπει να ξέρουν ότι δεν θα είμαστε πάντοτε ανεκτικοί και η απάντησή μας δεν θα είναι μόνο αυτή που δώσαμε, θα είναι πολύ πιο σκληρή». Ταυτόχρονα, ανάγοντας το ΝΑΤΟ σε «εγγυητή» των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων και κρύβοντας ότι η πρόσκληση της ΝΑΤΟικής αρμάδας στο Αιγαίο μπλέκει το λαό ακόμα βαθύτερα στους επικίνδυνους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, σημείωσε πως «έχουμε μιλήσει και με το ΝΑΤΟ. Και όπως θα θυμόσαστε, η Τουρκία θέλει να αποχωρήσει το ΝΑΤΟ - που έχει έρθει για το Προσφυγικό - από το Αιγαίο (...) Η παρουσία του ΝΑΤΟ ενοχλεί την Τουρκία, ιδιαίτερα εκείνες τις μέρες ή περιόδους που θέλει να παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο»...

Ταυτόχρονα, ο Ν. Κοτζιάς σκιαγράφησε την πρεμούρα της κυβέρνησης και της ντόπιας αστικής τάξης ευρύτερα να παράσχει τέτοιες υπηρεσίες στο ΝΑΤΟ και στο νότιο σκέλος των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, προσδοκώντας σε γεωστρατηγική αναβάθμιση έναντι άλλων κεφαλαίων της ζώνης. Ειδικότερα, ερωτηθείς ο ΥΠΕΞ αν «η ελληνική κυβέρνηση, σε σχέση με τη Σούδα, πρώτα απ' όλα, θα συνεχιστεί (...) αυτή η συνεργασία» με το ΝΑΤΟ, και «αν υπάρξει αίτημα για περαιτέρω παραχώρηση διευκολύνσεων ή και άλλων βάσεων ενδεχομένως, στο πλαίσιο του πολέμου κατά του ISIS, ποια θα είναι η απάντηση της Ελλάδας», απάντησε επί λέξει: «Θα πρέπει να πουν τι θέλουν, πώς το αιτιολογούν και με τι ανταλλάγματα».

Παραπέρα, για τα Ελληνοτουρκικά, ο Ν. Κοτζιάς εκφράστηκε θετικά για τη Συμφωνία του Ελσίνκι του 1999 και με βάση αυτή να υπάρξει προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Ωστόσο, με τη συγκεκριμένη συμφωνία η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είχε αποδεχθεί πως υπάρχουν «συνοριακές διαφορές» πέραν της υφαλοκρηπίδας. Επίσης, η Συμφωνία του Ελσίνκι ήρθε ως συνέχεια της Συμφωνίας της Μαδρίτης το 1997, με την οποία η ελληνική κυβέρνηση αναγνώρισε «νόμιμα ζωτικά συμφέροντα και ενδιαφέροντα» της Τουρκίας στο Αιγαίο.

Για τις επαφές του με «τους Αμερικανούς του Τραμπ» ανέφερε: «Συζήτησα για την περιοχή. Και υπογράμμισα (...) τη θετική ατζέντα που υπάρχει για την Ελλάδα, το σπουδαίο ρόλο που παίζει η Ελλάδα και η διπλωματία της και οι άλλες δραστηριότητές της για τη σταθερότητα της περιοχής, δηλαδή ότι είμαστε ένας παράγοντας που προωθεί την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο». Αλλη μια σαφής υπόμνηση της πρεμούρας της ντόπιας αστικής τάξης να συνδράμει ...εποικοδομητικά την εμπέδωση της αμερικανοΝΑΤΟικής «σταθερότητας» στην Ανατολική Μεσόγειο.

Για το Κυπριακό ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε πως «είναι κακό όταν βαλτώνει η διαδικασία και πρέπει να την κρατήσουμε ζωντανή. Γι' αυτό συμφώνησα και για μία δεύτερη διεθνή διάσκεψη "Γενεύη ΙΙ", που πρότειναν οι δύο συνομιλητές στην Κύπρο, δηλαδή ο κ. Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και ο κ. Ακιντζί». Ολα αυτά, βέβαια, πάνω στα διχοτομικά σχέδια που αναπτύσσονται για την Κύπρο.

Τέλος, για τους 8 Τούρκους αξιωματικούς ανέφερε ότι «πολιτικά καταγγέλλουμε κάθε είδους πραξικόπημα (...) Από την άλλη, το ποιος είναι πραξικοπηματίας ή όχι και αν έχει και θα έχει δίκαιη δίκη στην Τουρκία ή όχι και έχει καταφύγει στην Ελλάδα, το κρίνουν τα ελληνικά δικαστήρια».

ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ
Εδρεψε δάφνες στις ιμπεριαλιστικές ΝΑΤΟικές επιχειρήσεις

Η φρεγάτα «ΝΑΒΑΡΙΝΟ», στο βάθος του πλάνου, περιπολεί με άλλα πλοία του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Μεσόγειο
Η φρεγάτα «ΝΑΒΑΡΙΝΟ», στο βάθος του πλάνου, περιπολεί με άλλα πλοία του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Μεσόγειο
Απολογισμό της πρώτης φάσης περιπολιών πλοίων του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Μεσόγειο για το 2017, στο πλαίσιο της επιχείρησης «Sea Guardian», όπου βασικό ρόλο έπαιξε και το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό με τη φρεγάτα «ΝΑΒΑΡΙΝΟ», έκανε η Ναυτική Διοίκηση του ΝΑΤΟ (Marcom).

Η φρεγάτα επιχείρησε στο διάστημα από 5 έως 19/2, μαζί με την τουρκική φρεγάτα «Gaziantep» (είχε χριστεί ναυαρχίδα της δύναμης) και την ιταλική «Aviere». Στην πράξη μετέφεραν στα κεντρικά του ΝΑΤΟ και στα κράτη - μέλη της λυκοσυμμαχίας εικόνα για την κατάσταση στην περιοχή, ποιες δυνάμεις πάνε κι έρχονται και με τι στόχους, ενόσω συνεχίζεται ο κατάπλους ρωσικών πολεμικών πλοίων στη Συρία.

Επρόκειτο για την πρώτη φάση περιπολιών της «Sea Guardian» για το 2017 και τη δεύτερη συνολικά απ' όταν ξεκίνησε η επιχείρηση (ως διάδοχος της προηγούμενης ΝΑΤΟικής επιχείρησης «Active Endeavour» στην ίδια ζώνη), στις 9/11/2016. Θυμίζουμε ότι η ελληνική αστική τάξη είχε δώσει το «παρών» και τότε, διαθέτοντας για τις τέτοιες περιπολίες στην Ανατολική Μεσόγειο το υποβρύχιο «Παπανικολής».

Σύμφωνα με τη Marcom, τα 3 πλοία συμπλήρωσαν πάνω από 600 ώρες περιπολίας στην Ανατολική Μεσόγειο, ελέγχοντας την «ασφαλή διέλευση» για πάνω από 440 πλοία και ερχόμενα σε «επαφή» (βλ. ελέγχοντας) 30 πλοία «για άτυπες συζητήσεις σχετικά με τις ημερήσιες δραστηριότητές τους στην περιοχή».

Η Marcom προσθέτει ακόμη: «Εκτός των πλοίων, αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας και περιπολιών από την Τουρκία παρείχαν καθημερινά 8ωρη κάλυψη στον τομέα της αναγνώρισης και επιτήρησης στην περιοχή, σε ευθεία υποστήριξη της αποστολής».

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
Στο Αζερμπαϊτζάν για τον «Νότιο Διάδρομο»

Στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν μεταβαίνει σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γ. Σταθάκης, για να λάβει μέρος στην 3η Διυπουργική Συνάντηση του Συμβουλίου για τον «Νότιο Διάδρομο Φυσικού Αερίου», κατά τη διάρκεια του οποίου θα εξεταστούν οι τελευταίες εξελίξεις που αφορούν το σύνολο του έργου. Στην ανακοίνωση του ΥΠΕΝ αναφέρεται ότι ο υπουργός θα έχει σειρά συναντήσεων με τους Μ. Σέφκοβιτς Αντιπρόεδρο της ΕΕ και Επίτροπο Ενέργειας, Ιαν Μπράντσοου, διευθύνοντα σύμβουλο του ΤΑΡ, Νικολάι Παβλόφ, υπουργό Ενέργειας της Βουλγαρίας, αλλά και άλλα διευθυντικά στελέχη της BP.

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι τις συναντήσεις του Ελληνα υπουργού θα απασχολήσει και το ζήτημα της ιδιωτικοποίησης του ΔΕΣΦΑ (Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου) για τον οποίο διατηρούν «ζεστό» το ενδιαφέρον τους οι Αζέροι αλλά και άλλες ισχυρές ενεργειακές εταιρείες. Σύντομα μάλιστα φαίνεται πως θα υπάρξουν και οι επίσημες ανακοινώσεις για νέο διεθνή διαγωνισμό ιδιωτικοποίησης της εταιρείας από το υπουργείο Περιβάλλοντος.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ