ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 23 Νοέμβρη 2014
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Δίνουμε τη μάχη με αισιοδοξία και στόχο την υπερκάλυψη

Για την πείρα της ΚΟ Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης μιλά στο «Ριζοσπάστη» ο Β. Καταπόδης, μέλος του Γραφείου της Επιτροπής Περιοχής

Η Κομματική Οργάνωση Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ, δίνει τη μάχη της Οικονομικής Εξόρμησης με αισιοδοξία - έχοντας ήδη καλύψει το 43,52% του πλάνου της - ότι για άλλη μια χρονιά θα υπερκαλύψει το πλάνο της. Στην πρώτη θέση των Τομεακών Οργανώσεων της Περιοχής βρίσκεται η Ξάνθη με 48,46% και ακολουθούν η Δράμα με 46,41% και ο Εβρος με 46,11%.

Ο Βασίλης Καταπόδης, μέλος του Γραφείου Περιοχής της Οργάνωσης, μίλησε στο «Ριζοσπάστη» για την οργάνωση της μάχης, την πείρα από το άνοιγμα στον κόσμο και τις επόμενες δράσεις που σχεδιάζουν οι Οργανώσεις.

«Από όλες τις Τομεακές Οργανώσεις», σημειώνει, «και από το μέχρι σήμερα άνοιγμά τους, επιβεβαιώνεται πως ο εργατόκοσμος και η νεολαία είναι κάτι παραπάνω από "ανοιχτοί" να ακούσουν τις θέσεις του ΚΚΕ για την ίδια τους τη ζωή, για το τι πρέπει να γίνει για να αλλάξει η σημερινή κατάσταση, ενώ με ενδιαφέρον στέκονται στη συζήτηση για το νέο νόμο για τα οικονομικά των κομμάτων. Ενα ζήτημα για το οποίο υπάρχει σχετική άγνοια και επομένως είναι στο χέρι μας να "πιάσουμε το νήμα", για να "ξετυλιχτεί το κουβάρι" γύρω από το τι σημαίνει πραγματικά η "ονομαστικοποίηση" των κουπονιών, η νομιμοποίηση της χρηματοδότησης των αστικών κομμάτων από τις επιχειρήσεις κ.ο.κ. Πέραν του ότι μια μερίδα του κόσμου ενημερώνεται για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, για τις πραγματικές στοχεύσεις της άρχουσας τάξης και των κομμάτων της, η συζήτηση αυτή συμβάλλει και στο αποτέλεσμα της οικονομικής δουλειάς: Η συντριπτική πλειοψηφία των λαϊκών ανθρώπων που απευθυνόμαστε συμφωνούν με τη στάση που κρατά το ΚΚΕ, θεωρούν σωστή τη δηλωμένη απόφασή μας να μη δώσουμε τα ονόματα ανθρώπων που ενισχύουν το Κόμμα μας και σε αρκετές περιπτώσεις δεν έχουν κάνει ακόμα το βήμα να συμπορευτούν με το ΚΚΕ, να το στηρίξουν με πολιτικό τρόπο, ωστόσο το στηρίζουν οικονομικά, ακριβώς γιατί αντιλαμβάνονται τον πρωτοπόρο ρόλο του, την αταλάντευτη στάση του, το ηθικό του κύρος».

«Αυτή η συζήτηση», προσθέτει, «μπήκε στο επίκεντρο και στην προσπάθεια που κάνουμε να αυξηθεί ο αριθμός των φίλων και οπαδών του Κόμματος που χρεώνονται κουπόνια και προσπαθούν και αυτοί με τη σειρά τους να ανοιχτούν σε κόσμο που οι οργανωμένες κομματικές δυνάμεις δεν είναι σε θέση να φτάσουν, επιβεβαιώνοντας ότι πρόκειται για μια σημαντική εφεδρεία για όλες τις μάχες που δίνουμε ως Κόμμα. Μέχρι τώρα, ο αριθμός αυτός είναι αυξημένος κατά 50% σε σχέση με την περσινή εξόρμηση, ενώ δεν φαντάζει ανέφικτος ο στόχος για τον υπερδιπλασιασμό».

Εγκαιρη προετοιμασία και νέες ιδέες

Αναφερόμενος στο τι έχει συμβάλει στη μέχρι τώρα θετική πορεία της Εξόρμησης, στάθηκε στην έγκαιρη προετοιμασία των Οργανώσεων, στο δημιουργικό έλεγχο, αλλά και στις ιδέες για άλλες μορφές οικονομικής ενίσχυσης, όπως οι συνεστιάσεις των ΤΟ και τα γλέντια των ΚΟΒ.

«Τέτοιο παράδειγμα», σημειώνει, «είναι επίσης το DVD - αφιέρωμα στο 40ό Φεστιβάλ της ΚΝΕ στην Καβάλα, που ήταν το μαζικότερο των τελευταίων 25 χρόνων και η δεύτερη μέρα του ήταν αφιερωμένη στην επέτειο των 70 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης από τον ΕΛΑΣ, εκδήλωση που αποτελεί παρακαταθήκη για τη συνέχεια. Ολο το οπτικοακουστικό υλικό συγκεντρώθηκε, επεξεργάστηκε και διακινείται με τη μορφή ενός καλαίσθητου DVD στο πλαίσιο της Οικονομικής Εξόρμησης. Εχουμε βάλει στόχο να το προμηθευτεί η μεγάλη πλειοψηφία του κόσμου που συμμετείχε στο Φεστιβάλ.

Βέβαια, το αναντικατάστατο όπλο στα χέρια μας είναι το κουπόνι, με το οποίο γίνεται προσπάθεια να απευθυνθούμε σε πολύ περισσότερο κόσμο. Σε μια περίοδο με αυξημένα καθήκοντα, αποτελεί πρόκληση για κάθε οργάνωση, για κάθε κομμουνιστή και κομμουνίστρια να ανταποκριθεί συνδυασμένα σε αυτά. Μέχρι στιγμής, γίνεται τέτοια προσπάθεια στο πλαίσιο της προετοιμασίας της απεργίας στις 27/11, των αρχαιρεσιών σε μια σειρά σωματεία. Είναι χαρακτηριστικά τα παραδείγματα συντρόφων μας εκπαιδευτικών που έδωσαν τις προηγούμενες μέρες τη μάχη των εκλογών για τα υπηρεσιακά συμβούλια και παράλληλα απευθύνθηκαν σε εκατοντάδες συναδέλφους τους, οι οποίοι και ανταποκρίθηκαν. Σε κάποιες περιπτώσεις, μάλιστα, ο αριθμός αυτών που ενίσχυσαν το Κόμμα ξεπερνούσε τον αριθμό των ψήφων που πήρε το ψηφοδέλτιο στο οποίο συμμετείχαν τα μέλη μας».

Δίνουν ως «κόκκινο» το μοναδικό τους μεροκάματο

«Στη μάχη της Οικονομικής Εξόρμησης», τονίζει ο Β. Καταπόδης, «είναι βέβαιο ότι θα αναδειχθούν όλες οι αρετές που χαρακτηρίζουν τους κομμουνιστές, όπως το πνεύμα πρωτοβουλίας, η σχεδιασμένη ατομική και συλλογική προσπάθεια, η αυτοθυσία που εκδηλώνεται και με υλικούς όρους. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η συμβολή των κομμουνιστών να αποδώσουν από το υστέρημά τους εισφορές και "κόκκινα" μεροκάματα, με χαρακτηριστικά τα παραδείγματα που έρχονται από την ΚΝΕ, που η φετινή προσπάθεια για συγκέντρωση "κόκκινων" μεροκάματων ξεχωρίζει και παράλληλα διαπαιδαγωγεί. Υπάρχουν περιπτώσεις νεολαίων συντρόφων που απέδωσαν ως "κόκκινο" το μοναδικό μεροκάματο που πήραν μέσα σε μια βδομάδα.

Από μια σειρά ποιοτικά και ποσοτικά στοιχεία, από το θετικό κλίμα που υπάρχει στις ΚΟΒ, από τη μέχρι στιγμής ανταπόκριση που υπάρχει από τους εργαζόμενους, τους αγρότες, τους αυτοαπασχολούμενους, μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι και φέτος η Κομματική Οργάνωση θα υπερκαλύψει το πλάνο της, αλλά και αισιόδοξοι ότι στο πλαίσιο της άμιλλας φέτος θα κατακτήσουμε ένα από τα βραβεία που συνοδεύουν τις 3 πρώτες Οργανώσεις και που πέρυσι "χάσαμε" στην τελική ευθεία πριν τον "τερματισμό"».

Για την οργάνωση της άμιλλας

* Στοιχεία από το τρίτο «κλείσιμο», στις 18/11/2014
* Στοιχεία από το τρίτο «κλείσιμο», στις 18/11/2014
Αμιλλα μεταξύ των Κομματικών Οργανώσεων προκήρυξε με ανακοίνωσή της η Γραμματεία της ΚΕ του ΚΚΕ για την υπερκάλυψη των στόχων της Οικονομικής Εξόρμησης. Σε ανακοίνωσή της που δημοσιεύτηκε στον «Ρ» την περασμένη Πέμπτη, η Γραμματεία της ΚΕ τονίζει ότι η άμιλλα «μπορεί να λειτουργήσει ως ένας πολύ αποτελεσματικός μοχλός για την επιτυχία της Οικονομικής μας Εξόρμησης», καθώς «ενισχύει την πρωτοβουλία και κινητοποιεί δυνάμεις για την κατάκτηση υψηλών στόχων».

Σε αυτά τα πλαίσια καθορίστηκαν τα εξής βραβεία για τις 3 πρώτες Οργανώσεις Περιοχής:

-- Στην πρώτη Οργάνωση, απονέμεται η σημαία του Κόμματος και θα υπάρξει φιλοξενία αντιπροσωπείας από πρωτοπόρους συντρόφους και ξενάγησή τους σε ιστορικούς τόπους της Περιοχής Πελοποννήσου.

-- Στη δεύτερη Οργάνωση, θα δοθεί τεχνικός εξοπλισμός για τις ανάγκες της μαζικής διαφώτισης και δράσης της Οργάνωσης.

-- Στην τρίτη Οργάνωση, θα υπάρξει φιλοξενία αντιπροσωπείας πρωτοπόρων συντρόφων και ξενάγησή τους στην Περιοχή Ηπείρου, στον ηρωικό Γράμμο.

Κριτήρια για την ανάδειξη των τριών πρώτων Οργανώσεων θα είναι οι παρακάτω δείκτες:

1. Ο βαθμός υπερκάλυψης του συνολικού πλάνου της ΚΟ σε συνδυασμό με το ύψος του πλάνου και σε αντιστοιχία με την αριθμητική δύναμή της.

2. Η προσωπική συνεισφορά των μελών της ΚΟ («κόκκινα μεροκάματα») και η συγκέντρωση των κομματικών συνδρομών για Νοέμβρη - Δεκέμβρη.

3. Ο βαθμός ανταπόκρισης των οπαδών και φίλων του Κόμματος της κάθε Περιοχής.

Πατριδογνωμόνιο
Ανευ μακιγιάζ!

Αμα βγει το μακιγιάζ από το πρόσωπό της, πλυθεί λίγο με σαπούνι και νερό, κατεβεί από τα δεκατετράποντα τακούνια της αστικής υπεροψίας, αφαιρεθεί το ψεύτικο στήθος που μοιάζει μ' αυτό της πρόθυμης τροφού πέντε παιδιών μ' ένα βύζαγμα, άμα το κασιδιάρικο κεφάλι της στερηθεί τη λαμπερή περούκα, άμα γενικώς ξεφτιασιδωθεί χωρίς καν να γδυθεί, ώστε να «λάμψει», τάχα μου, η γυμνή αλήθεια, η Ευρωπαϊκή Ενωση φαίνεται και είναι ως έχει. Μια Φόνισσα χωρίς Παπαδιαμάντη... Οσο και να προσαρμοστούν ή να αμφισβητηθούν οι αριθμοί, όταν έρχονται να επιβεβαιωθούν από τη βουβή αλήθεια της διπλανής πόρτας, τότε ξεπετιούνται από την άβυσσο της πραγματικότητας και καίνε. Το 33% των γυναικών στο «χώρο» που λέγεται ΕΕ, έχουν πέσει θύματα σωματικής ή και σεξουαλικής βίας. Εξήντα δύο εκατομμύρια γυναίκες (με αναγωγή στον πληθυσμό, πηγή FRA, Οργανισμός Θεμελιωδών Δικαιωμάτων.) 62.000.000. Αριθμός που αφορά γυναίκες άνω των 15 ετών. Αν σ' αυτό το νούμερο προστεθούν και τα παιδιά, αγόρια και κορίτσια θύματα κακοποίησης, τότε παθαίνεις βέρτιγκο στην κόλαση και βλέπεις για ουρανό τον πάτο του κρατήρα ενός ενεργού ηφαιστείου αποκτήνωσης...

Κι επειδή ο οικονομικός προπαγανδιστικός μακιγιέρ επιμένει στο διαχωρισμό βορρά - νότου, όταν αναφέρεται στα τεχνητά μέλη του ευρωσώματος της Γηραιάς Ηπείρου (χα!) η πρωτιά ανήκει στον εργατικό πετυχημένο βορρά με πρώτες στην κακοποίηση γυναικών: τη Δανία (52%), τη Φινλανδία (47%), τη Σουηδία (46%), την Ολλανδία (45%), τη Γαλλία και τη Βρετανία να ακολουθούν με 44%... Η Ελλάδα έχει ποσοστό δηλωμένων, επιμένω δηλωμένων, περιστατικών κακοποίησης 25%, κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσον όρο του 33% . Δε θα παραθέσω εδώ τους αριθμούς ειδικότερων παραμέτρων όπως η άσκηση ψυχολογικής βίας ή η σεξουαλική παρενόχληση που έτσι κι αλλιώς χτυπάνε ταβάνι παντού.

Ομως στην πατρίδα μας οι γυναίκες δε ζητάνε βοήθεια. Μεγάλη αναστολή η ντροπή, η ανέλεγκτη έκθεση και η βαθιά ριζωμένη πεποίθηση ότι, όπου και να πας, βοήθεια δε θα βρεις έξω από κάποιο φίλο-η ή συγγενή που μπορεί να στέρξει. Εδώ, στην Αστυνομία καταφεύγει το 14% μόλις, ενώ το 11% καταφεύγει σε δικηγόρο, το 6% στο νοσοκομείο και το 1% στις έτσι κι αλλιώς λιγοστές κοινωνικές υπηρεσίες. Στα... πραγματικά και κοινωνικά «νεκροταφεία» κακοποιημένων γυναικών δεν συλλέγονται ούτε τηρούνται αρχεία...

Σ' αυτήν την Ευρώπη του πολιτισμού, που ανατριχιάζει και δικαίως, με τις απαγωγές κοριτσιών «δυτικής παιδείας» από τερατώδεις «Μπόκο Χαράμ» σέχτες, που πρώτα χρηματοδοτεί κι ύστερα καμώνεται ότι εκπλήσσεται που στέλνει κι ανθρώπους σε μηχανισμούς φανατικών σφαγέων της κλασικής ιμπεριαλιστικής σχολής (όπως το ISIS) οι γυναίκες εκπαιδεύονται συστηματικά να «ποστάρουν» στα κοινωνικά δίκτυα μόνο τη μακιγιαρισμένη τους μορφή. Αυτοεκτίθενται στο ψευδές ιδεώδες μιας «θετικής» αποδοχής. Ετσι ήρθε σα «φυσική» εξέλιξη και η διαδικτυακή κακοποίηση και παρενόχληση, η σκοτεινή πλευρά σ' ένα φως που εκβαρβαρίζει ανεπαισθήτως τις ανθρώπινες σχέσεις. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος διόγκωσης του άθλιου αυτού αριθμού στην ταχύτατα οπισθοδρομούσα ΕΕ, είναι η αποϊδεολογικοποίηση της κακοποίησης των γυναικών. Με επιδερμικές ψυχαναλύσεις, ιατρικοφιλοσοφικές προσεγγίσεις αληθοφανέστατες μάλιστα, με αναγωγή σε κοινωνικούς αυτοματισμούς που αναπαράγονται ως αρχέγονες, του τύπου «πεινάω - σκοτώνω» όχι επαναστατώ, «ξεπέφτω οικονομικά - αυτοκτονώ» όχι οργανώνομαι και παλεύω κ.λπ. η κακοποίηση των γυναικών ως μορφή βίας, φυλακίζεται στην κοινωνική και ατομική παθογένεια. Το καλύτερο, δηλαδή, διαβατήριο για το φασισμό τυπώνεται στο πετσί των γυναικών, της μάνας που τους γέννησε...


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ