ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Νοέμβρη 2002
Σελ. /32

Σαν θα πας στην Κοπεγχάγη, στήσου έρχεται κι η Χάγη.

Μαθήματα... βραδύνοιας!

Ζούμε τις μέρες του παγκόσμιου γκεμπελισμού. Σε μια εποχή που η επέλαση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς προπαγανδίζεται σαν «βήμα για την παγκόσμια ειρήνη»!

Ζούμε μέρες που η εικονική πραγματικότητα τσακίζει κόκαλα. «Με κατάλληλα μέσα μπορεί να οργανωθεί η βραδύνοια σε μεγάλη έκταση. Κάτω από ορισμένες συνθήκες - έλεγε ο Μπρεχτ - ο άνθρωπος είναι σε θέση να μάθει το ίδιο καλά ότι 2Χ2 κάνει 5 και όχι 4»...

Ακριβώς τέτοιες μέρες ζούμε. Εγκλωβισμένοι στη δίνη της «πληροφόρησης» περί του Τσάκα και της Μπεζεντάκου, με το πεδίο στρωμένο και οργωμένο τόσο μεθοδικά από τους σπορείς του ψεύδους, ώστε ακόμα και ο Σημίτης να μπορεί να καμώνεται τον Νικηταρά τον Τουρκοφάγο!

Τι λέει η κυρίαρχη προπαγάνδα; Οτι ο Σημίτης στην Πράγα χτύπησε - λέει - το χέρι στο τραπέζι! Οτι έθεσε «όρους»! Οτι άσκησε «ισχυρή (μπρρρρ) διπλωματία»! Οτι «έτριξε τα δόντια» στους συμμάχους!

Ε, όχι ρε παιδιά. Ο γάιδαρος δεν πετάει! Ο Σημίτης στην Πράγα έκανε ό,τι και ο προπονητής της ομάδας του πόλο που έχασε 40 - 0, αλλά πανηγύριζε γιατί... δεν του πνίγηκαν οι παίχτες. Μόνο που εδώ έχουμε ήδη πνιγεί και ούτε η δυνατότητα να πιαστούμε από τα μαλλιά μας δεν υπάρχει.

Τι είπε ο Σημίτης στην Πράγα; Τι έθεσε σαν «όρους» ενόψει της Κοπεγχάγης; Πρώτον, να δεχτεί η Τουρκία το σχέδιο Ανάν. Δηλαδή, να δεχτεί τη διχοτόμηση της Κύπρου! Δεύτερον, να περάσει ο ευρωστρατός. Δηλαδή, να φτιαχτεί ο στρατός των ευρω-δολοφόνων, από τη μια, και από την άλλη, ένας στρατός που ούτε κατά διάνοια δε θα προστατεύει την ασφάλεια της Ελλάδας, δεδομένης της συμμετοχής σε αυτόν (με τον ένα ή τον άλλο τρόπο) της Τουρκίας!

Αυτοί είναι οι «όροι» Σημίτη! Περί αυτής της «διπλωματικής αποφασιστικότητας» πανηγυρίζουν τα παπαγαλάκια του! Βάλτε μας γκολ για να κάνουμε σέντρες! Πολλές σέντρες! Αυτή είναι η διπλωματία τους. Τους πήραν τις φανέλες. Αλλά αυτοί πανηγυρίζουν γιατί θα τους πάρουν και τα σωβρακάκια!


ΓΡΑΦΟΥΝ: ΝΙΚΟΣ ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΗΛΑΚΑΣ

Eurokinissi

Οταν έπαιρναν από όλες τις δυνατές γωνίες λήψης τους κουκουλοφόρους της Ασφάλειας, οι τηλεοράσεις - τότε - τούς ήταν «χρήσιμες». Οταν επιχειρούσαν να εμπεδώσουν κλίμα τρόμου στην κοινωνία, προβάλλοντας τις παρελάσεις των ασφαλίτικων 4Χ4 που έτρεχαν προς τον Κορυδαλλό, οι τηλεοράσεις - τότε - τούς ήταν «χρήσιμες». Οταν έβαζαν τα τσιράκια τους να βομβαρδίζουν από το γυαλί και επί μήνες την ελληνική κοινωνία με τη «δεκαεφτανοεμβρίτιδα», οι τηλεοράσεις - τότε - τούς ήταν «χρήσιμες».

«Χρήσιμες» τούς ήταν οι τηλεοράσεις, όταν μέσω Ευαγγελάτων και λοιπών «αστέρων» έστησαν ένα σίριαλ, σύμφωνα με το οποίο η «17 Ν» δεν ήταν τίποτα περισσότερο από τις ερωτικές περιπτύξεις της Σωτηροπούλου! «Χρήσιμες» τούς ήταν οι τηλεοράσεις, όταν έστησαν όλα τα δυνατά «πάνελ», για να μας πουν ότι «ουδεμία σχέση» των προβοκατόρων με τις μυστικές υπηρεσίες και ότι ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου είναι ο πράκτορας του FBI, της CIA και της Σκότλαντ Γιαρντ...

Αλλά, τώρα, και μετά από όλη αυτήν την ξεφτίλα, τους έπιασε η ...«δεοντολογία»! Τώρα, ενόψει της δίκης, οι κύριοι της κυβέρνησης μεθοδεύουν τρόπους - μέχρι και νόμο φτιάχνουν - για να «παίξει» στις τηλεοράσεις ό,τι θέλουν αυτοί.

Που σημαίνει ότι τίποτα δεν άλλαξε. Γιατί, όσο κι αν φωνάζουν διάφοροι, κάθε άλλο παρά από εξοβελισμό της τηλεόρασης από τη δίκη της «17 Ν» πρόκειται. Απλώς, άλλαξαν οι συνθήκες. Και τώρα παίρνουν μέτρα για να συνεχίσει η τηλεόραση να τους είναι ...«χρήσιμη».


Τα βουβάλια και το... βατράχι

Δε θυμίζει κάτι από Τζαννετάκο (όχι τον 4χ4) αυτόν τον καιρό η κυβέρνηση; Οπως στις παλιές ελληνικές ταινίες ο συμπαθής ηθοποιός αποδεχόταν τη μοίρα του, να τον καρπαζώνει ο Βουτσάς με την παρέα του, έτσι και οι κυβερνώντες. Στην περίπτωση του Τζαννετάκου το απαιτούσε ο ρόλος. Στην περίπτωση του πρωθυπουργού, επίσης...

Ο ρόλος εν προκειμένω στηρίζεται στο εξής σενάριο: Η μεν ΕΕ δε θέλει την Τουρκία στους κόλπους της. Η δε Αμερική τη θέλει. Και τι δουλιά έχουν οι ΗΠΑ με την ΕΕ, θα πείτε. Ρωτήστε τους ευρωλάγνους...

Στο πλαίσιο, δε, αυτής της αντιπαράθεσης μεταξύ των δυο κέντρων (ΗΠΑ - ΕΕ), έρχεται ο Μπους και λέει στο δικό μας: «Ελα εδώ εσύ, αφού εσένα βάζουν μπροστά οι άλλοι για να λένε "όχι" στην Τουρκία, εσύ θα πεις "ναι" στην Τουρκία». «Μάλιστα», απαντάει ο δικός μας «αλλά θα πάρω και 'γώ κάτι;»...

Εκεί ακριβώς ακούγεται το «φάαααπ»! Κι από τους μεν και από τους δε. Αυτό θα πει «ισχυρή Ελλάδα». Με... «ισχυρό σβέρκο».

1918 Τα αγγλογαλλικά στρατεύματα αποβιβάζονται σε Νοβοροσίσκ, Σεβαστούπολη και Οδησσό, κλιμακώνοντας την επέμβαση κατά του νεαρού σοβιετικού κράτους.

1934 Η εργατιά της Αθήνας δίνει την πρώτη μαχητική της απάντηση στο φασισμό. Περίπου 20.000 εργάτες κατεβαίνουν σε 24ωρη αντιφασιστική απεργία διαμαρτυρίας για τη δολοφονική επιδρομή της Αστυνομίας και των φασιστών στα γραφεία του «Ριζοσπάστη».

1942 Ο Γερμανός στρατάρχης φον Πάουλους παγιδεύεται στο Στάλινγκραντ, καθώς ο Χίτλερ του έχει απαγορεύσει την αναδίπλωση.

1976 Ελικοφόρο αεροπλάνο της «Ολυμπιακής» συντρίβεται σε απόσταση 25 χιλιομέτρων από την Κοζάνη, με αποτέλεσμα να βρουν το θάνατο και οι 46 επιβάτες του, καθώς επίσης και το τετραμελές πλήρωμα.

1980 Σεισμός μεγέθους 7,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ πλήττει το Εμπολι της Νότιας Ιταλίας, σκοτώνοντας 2.735 άτομα και τραυματίζοντας τουλάχιστον 7.500.

Ακόμα και ο Μακιαβέλι...

«Δεν υπάρχει καμία αναλογία ανάμεσα σε έναν οπλισμένο και έναν άοπλο». Δεν το λέμε εμείς. Ο Μακιαβέλι το έλεγε.

Το αφιερώνουμε σε όλους όσοι, μετά το νέο μακελειό στο Ισραήλ, προσπαθούν να εμφανίσουν τα γεγονότα στο Παλαιστινιακό με τα δικά τους «νεοταξίτικα» μέτρα...

Μόλις πριν τρεις βδομάδες το «Stratfor», το συνήθως πολύ καλά ενημερωμένο αμερικανικό ινστιτούτο στρατηγικών μελετών και προβλέψεων, έγραφε πως η Δυτική Αφρική, είναι ένα νέο πιθανότατο θέατρο επιχειρήσεων κατά της διεθνούς τρομοκρατίας. Το «Stratfor», μάλιστα, επικαλούνταν πληροφορίες για δραστηριοποίηση μελών της Αλ Κάιντα στην «πετρελαιοφόρο» Νιγηρία...

Πριν στεγνώσει το μελάνι των... προβλέψεων, τα γεγονότα με τους 150 νεκρούς στη Νιγηρία λόγω των... καλλιστείων (!), άρχισαν να αποδίδονται σε «τρομοκράτες»...

«Συνωμοσιολογία», είπατε; Τι να σας πούμε. Μόνο ο Αλλάχ... ξέρει.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ