ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Γενάρη 2018
Σελ. /24
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Ξεκίνησαν τα μπλόκα κλιμακώνοντας τη συντονισμένη πάλη τους

Ομοσπονδίες, Αγροτικοί Σύλλογοι και Επιτροπές Αγώνα αποφασίζουν μπλόκα και συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων

Το πρώτο ισχυρό μπλόκο της μικρομεσαίας αγροτιάς στήθηκε χτες στον κόμβο του Δέλτα Καρδίτσας

Eurokinissi

Το πρώτο ισχυρό μπλόκο της μικρομεσαίας αγροτιάς στήθηκε χτες στον κόμβο του Δέλτα Καρδίτσας
Από την Καρδίτσα ξεκίνησε χτες το στήσιμο μπλόκων σ' όλη τη χώρα, με τα οποία η μικρομεσαία αγροτιά κλιμακώνει την πάλη της ενάντια στα παλιά και νέα μέτρα της κυβέρνησης και της ΚΑΠ της ΕΕ, που την οδηγούν στο ξεκλήρισμα, στη φτώχεια και την εξαθλίωση.

Οπως ανακοίνωσε η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, με τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί μέχρι τώρα σε συσκέψεις τις οποίες οργάνωσαν Ομοσπονδίες, Αγροτικοί Σύλλογοι και Επιτροπές Αγώνα, τις επόμενες μέρες θα στηθούν μπλόκα σε πολλές ακόμα περιοχές της χώρας και συγκεκριμένα:

-- Αύριο, Τετάρτη, στα Τρίκαλα (κόμβος Μεγαλοχωρίου επί της Ε65), στο Ηράκλειο Κρήτης (στα Πραιτώρια), ενώ στη Μαγνησία, μετά τη συγκέντρωση με αγροτικά αυτοκίνητα, στις 11 π.μ., στην Εφορία Βόλου, θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη των Αγροτικών Συλλόγων της περιοχής για να αποφασιστούν η μέρα και ο τόπος στησίματος μπλόκου, με προσανατολισμό τον κόμβο Αερινού στην ΠΑΘΕ.

-- Την Πέμπτη 25/1, στη Λάρισα (κόμβος Πλατυκάμπου στην ΠΑΘΕ), στην Ημαθία (Κουλούρα) και στη Μεσσηνία (σταθμός Μεσσήνης).

-- Την Παρασκευή 26/1, στη γέφυρα Αρτας, από τους αγροτοκτηνοτρόφους των νομών Αρτας και Πρέβεζας, ενώ στα Χανιά θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση, στις 12 το μεσημέρι στη Δημοτική Αγορά.

-- Το Σάββατο 27/1, στην Αιτωλοακαρνανία (κόμβοι Συκιάς και Ερμίτσας στο δρόμο Αγρινίου - Μεσολογγίου).

-- Την Κυριακή 28/1, στην Ευρυτανία (γέφυρα Αγραφιώτη στο Κρυονέρι) και στην Κοζάνη (γέφυρα Σερβίων).

-- Τη Δευτέρα 29/1, στη Φλώρινα (Αμύνταιο) και στη Φθιώτιδα (κόμβοι Ανθήλης και Δομοκού).

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι συσκέψεις στις οποίες θα ληφθούν αποφάσεις για στήσιμο μπλόκων και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Σταθμός σ' αυτήν την αγωνιστική πορεία θα είναι το μεγάλο συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη στις 3 Φλεβάρη, στη διάρκεια της έκθεσης «AGROTICA». Η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων θα δώσει συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη 31/1 στη Θεσσαλονίκη για το συλλαλητήριο και καλεί τους Αγροτικούς Συλλόγους, τις Ομοσπονδίες και τις Επιτροπές Αγώνα να πάρουν στα χέρια τους την υπόθεση της οργάνωσής του, με τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων προετοιμασίας (διακίνηση ενημερωτικού υλικού, δημιουργία πανό, κλείσιμο λεωφορείων για τη μεταφορά κ.λπ.), με στόχο να διασφαλιστεί η μαζικότητα που απαιτούν οι καιροί.

Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στα μπλόκα και το μεγάλο συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη

Στην ανακοίνωσή της η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων τονίζει:

«Καλούμε όλους τους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους να πάρουν μαζικά μέρος στα μπλόκα σ' όλη τη χώρα και στο συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη.

Να μπουν με αποφασιστικότητα στη μάχη κατά των παλιών και νέων αντιλαϊκών μέτρων της κυβέρνησης και της ΚΑΠ της ΕΕ που μας σπρώχνουν ακόμα πιο βαθιά στο ξεκλήρισμα, στη φτώχεια και την εξαθλίωση. Καλούμε τους συμμάχους μας, τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, με τα οποία έχουμε κοινά προβλήματα και αιτήματα, να στηρίξουν τα δίκαια αιτήματά μας και να συμπαραταχτούν μαζί μας, δίνοντας δύναμη και προοπτική στον αγώνα μας.

Η πείρα μάς έχει διδάξει ότι μόνο με τον αγώνα μπορούμε να κερδίσουμε. Με τα μπλόκα κερδίσαμε το αφορολόγητο, τη σταδιακή - και όχι μονομιάς - επιβολή των αυξήσεων στις εισφορές για τον ΕΦΚΑ, την αναβολή για μια 5ετία του φόρου επιτηδεύματος, τη νομοθετική παρέμβαση για τα "αγροτοδικεία" κ.ά., καταφέραμε, γενικότερα, να καθυστερήσουμε μέτρα εναντίον μας που θα μας οδηγούσαν γρηγορότερα στο ξεκλήρισμα. Ο αγώνας είναι που φέρνει αποτελέσματα και δίνει προοπτική. Ο "διάλογος" στον οποίο μας καλεί, αυτή την ώρα, η κυβέρνηση είναι προσχηματικός κι αποσκοπεί στο να μη στηθούν μπλόκα και να μη συμμετάσχουν οι αγρότες στον αγώνα.

Κλιμακώνουμε τον αγώνα για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων μας, που αφορούν στην ίδια την επιβίωσή μας. Κόντρα στην πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ που αποδεκατίζει το εισόδημά μας. Στους εμποροβιομήχανους και τους μονοπωλιακούς ομίλους που εκμεταλλεύονται το μόχθο μας. Στους τραπεζίτες που μας χρεώνουν ως το λαιμό κι απειλούν να κατασχέσουν τα σπίτια μας. Στους μεγαλοαγρότες - επιχειρηματίες που καιροφυλακτούν να ξεκληριστούμε για ν' αρπάξουν τα χωράφια και το βιος μας.

Ολοι στα μπλόκα. Ολοι στο συλλαλητήριο στις 3 Φλεβάρη στη Θεσσαλονίκη.

Συνεχίζουμε - Θα νικήσουμε!».

Καλή αρχή από την Καρδίτσα

Το είπαν και το έκαναν οι αγρότες της Καρδίτσας κι έστησαν χτες ένα ισχυρό μπλόκο με πολλά τρακτέρ, στέλνοντας μήνυμα αγωνιστικής αποφασιστικότητας στη μικρομεσαία αγροτιά όλης της χώρας. Στις 12.30 το μεσημέρι, τα τρακτέρ που ξεκίνησαν τις πρωινές ώρες από τα χωριά του νομού, συγκεντρώθηκαν στον κόμβο του Δέλτα Καρδίτσας και στη συνέχεια ανέβηκαν πάνω στο οδόστρωμα και των δύο κατευθύνσεων του νέου αυτοκινητόδρομου Ε65.

Μετά την τοποθέτηση των τρακτέρ, στους συγκεντρωμένους στο μπλόκο αγρότες μίλησε ο Κώστας Τζέλλας, γενικός γραμματέας της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Καρδίτσας (ΕΟΑΣΚ). Σημείωσε ότι, παρά τις «δυσοίωνες» προβλέψεις από κάθε λογής αντιπάλους του οργανωμένου κινήματος της μικρομεσαίας αγροτιάς και τις διακηρυγμένες ελπίδες τους για αποτυχία της κινητοποίησης, παρά τις προσπάθειες υπονόμευσης που έγιναν από διάφορες μεριές και κατευθύνσεις, το μπλόκο στήθηκε και, μάλιστα, με τη συμμετοχή των τρακτέρ να είναι μεγαλύτερη από την περσινή.

«Θέλουμε τούτο το ισχυρό μπλόκο ν' αποτελέσει τη σπίθα για ν' ανάψει αγωνιστική φωτιά σ' όλη τη χώρα», είπε, και υποσχέθηκε ότι τις επόμενες μέρες το μπλόκο θα γίνει ακόμα πιο ισχυρό με τον ερχομό κι άλλων τρακτέρ και αγροτών, οι οποίοι «θα το σκεφτούν καλύτερα» και θα πειστούν πως η θέση τους είναι εκεί, δίπλα στους συναδέλφους τους που αγωνίζονται. Οσον αφορά στην «πρόταση διαλόγου» που κάνει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, σημείωσε πως κανείς δεν ρώτησε τους αγρότες για τα μέτρα που ψήφισαν στη Βουλή εναντίον τους, ενώ επισήμανε πως αποσκοπεί στην αποδυνάμωση και την υπονόμευση του αγώνα.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Γιάννης Τσιούτρας, ειδικός γραμματέας της ΕΟΑΣΚ, ο οποίος τόνισε ότι στην πάλη τους για την επιβίωση οι μικρομεσαίοι αγρότες έχουν απέναντί τους την ΚΑΠ της ΕΕ, την πολιτική των κυβερνήσεων και των κομμάτων που ψηφίζουν τα μνημόνια, τους μονοπωλιακούς ομίλους που κλέβουν το μόχθο τους, τους μεγαλοαγρότες - επιχειρηματίες που θέλουν να τους βγάλουν από τη μέση, για να περάσουν εξολοκλήρου στα χέρια τους η γη και η αγροτική παραγωγή. «Σήμερα κάνουμε μια καλή αρχή», είπε, «θα δυναμώσουμε και θα κλιμακώσουμε την πάλη μας, σε κοινό μέτωπο με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα που είναι οι σύμμαχοί μας».

Σ' αυτήν την ανάγκη κοινού αγώνα μικρομεσαίων αγροτών - εργαζομένων αναφέρθηκε στο χαιρετισμό του ο Τάσος Τσιαπλές, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, υπογραμμίζοντας ότι το ταξικό εργατικό κίνημα θα κάνει ξανά το χρέος του στεκόμενο αγωνιστικά στο πλευρό της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Σε ανακοίνωσή της η ΕΟΑΣΚ, μεταξύ άλλων, σημειώνει: «Καλούμε όσους συναδέλφους που για οποιονδήποτε λόγο δεν μπόρεσαν την πρώτη μέρα, να έρθουν στο μπλόκο τις επόμενες μέρες για να γίνει ακόμη πιο ισχυρό. Το μπλόκο αποτελεί σημείο αναφοράς του αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς στο νομό Καρδίτσας, ενάντια στις εγχώριες αποφάσεις και τις πολιτικές της ΚΑΠ της ΕΕ. Παλεύουμε για την ικανοποίηση των δίκαιων και ζωτικών αιτημάτων μας, όπως έχουν καθοριστεί από τις μαζικές συσκέψεις της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας και της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των Μπλόκων».

Συμπαράσταση στις κινητοποιήσεις των αγροτών

Ο Σύλλογος Εργαζομένων Υπουργείου Γεωργίας Μακεδονίας - Θράκης συμπαραστέκεται στους μικρομεσαίους αγρότες, που μετά την απόφαση της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων προχωρούν σε πολύμορφες αγωνιστικές δράσεις ενάντια στα μέτρα και την πολιτική που τους οδηγεί στο ξεκλήρισμα και την φτώχεια. Καλεί επίσης σε συμμετοχή στη συλλαλητήριο στις 3 Φλεβάρη στο Αγαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη, στη διάρκεια της έκθεσης «Agrotica».

Σε ανακοίνωσή του σημειώνει: «Εμείς οι εργαζόμενοι στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων γνωρίζουμε από πρώτο χέρι την τραγική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι μικρομεσαίοι αγρότες. (...) Στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματά τους, καθώς και το πλαίσιο των άμεσων διεκδικήσεών τους. Εμείς οι εργαζόμενοι και οι μικρομεσαίοι αγρότες έχουμε κοινό αντίπαλο, την αντιλαϊκή - αντιαγροτική πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ, που είναι η πηγή των προβλημάτων μας, γι' αυτό συμπορευόμαστε στον ίδιο αγωνιστικό δρόμο. Αυτός ο αγώνας πρέπει να γίνει υπόθεση όλων μας, καθώς αφορά την εξασφάλιση φθηνών και υγιεινών προϊόντων για την κάλυψη των διατροφικών αναγκών του λαού, με βάση τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας μας (...) Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να στηρίξουν μαζικά τα αγροτικά μπλόκα και τις αγροτικές κινητοποιήσεις».
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org