ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Γενάρη 2018
Σελ. /24
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

«Ενας αιώνας αγώνας και θυσία, το ΚΚΕ στην πρωτοπορία»! Το σύνθημα αυτό αντήχησε από την εργατούπολη του Πειραιά χτες το βράδυ, στη μεγάλη εκδήλωση της ΚΕ του ΚΚΕ για τα 100 χρόνια από την ίδρυση του Κόμματος.

Εκεί, στο Δημοτικό Θέατρο, λίγα μέτρα από το ιστορικό κτίριο του Συνδέσμου Μηχανικών Ατμόπλοιων, που το Νοέμβρη του 1918 φιλοξένησε το 1ο, ιδρυτικό Συνέδριο του ΣΕΚΕ (μετέπειτα ΚΚΕ), ο Δημήτρης Κουτσούμπας, ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, παρουσίασε τη Διακήρυξη της ΚΕ για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ, που κυκλοφόρησε και διακινήθηκε σε χιλιάδες αντίτυπα από τις Κομματικές Οργανώσεις, με τον «Ριζοσπάστη» του περασμένου Σαββατοκύριακου.

Το Δημοτικό Θέατρο γέμισε ασφυκτικά, τόσο η σκηνή που φιλοξένησε την εκδήλωση, όσο και τα θεωρεία. Μεταξύ άλλων έδωσαν το «παρών» εργαζόμενοι, άνεργοι, αυτοαπασχολούμενοι, συνταξιούχοι, στελέχη του συνδικαλιστικού κινήματος, άνθρωποι της τέχνης, του πολιτισμού και του αθλητισμού.

Ηταν εκεί εκπρόσωποι της γενιάς που εμπνέεται από τα μεγάλα ιδανικά της πάλης για την ανατροπή του εκμεταλλευτικού συστήματος, της ηρωικής γενιάς που έγραψε τις πιο ζωντανές σελίδες του εργατικού - λαϊκού κινήματος στη χώρα μας, της γενιάς που έδωσε μάχη για να κρατηθεί όρθιο το Κόμμα, πηγαίνοντας κόντρα στο ρεύμα, στα δύσκολα χρόνια της αντεπανάστασης, για να διατηρηθεί η ιστορική του συνέχεια.

Στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα που ακολούθησε, παρουσιάστηκε ένα συγκλονιστικό χρονικό της 100χρονης ηρωικής πορείας του Κόμματος, με αντιπροσωπευτικά τραγούδια, κείμενα και οπτικοακουστικό υλικό.

  • Ολόκληρη η ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στην εκδήλωση θα δημοσιευθεί στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου».
Δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις για να ανταποκριθούμε στο πρωταρχικής σημασίας καθήκον της ισχυροποίησης του ΚΚΕ

Αποσπάσματα από την ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπα

Ο Δ. Κουτσούμπας στο βήμα
Ο Δ. Κουτσούμπας στο βήμα
«Συμπληρώνουμε 100 χρόνια αγώνων και θυσιών, παραμένοντας το μόνο πραγματικά νέο κόμμα της ελληνικής κοινωνίας. Γιατί το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που παλεύει για την οριστική κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο», σημείωσε στην ομιλία του ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, τονίζοντας ότι ο σοσιαλισμός είναι και επίκαιρος και αναγκαίος, αναγκαιότητα και επικαιρότητα που πηγάζουν από την ίδια την καπιταλιστική εξέλιξη, τον μονοπωλιακό καπιταλισμό.

Τόνισε πως «δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις για να ανταποκριθούμε στο βασικό, στο πρωταρχικής σημασίας καθήκον που εμείς οι ίδιοι θέσαμε στο Κόμμα μας με το 20ό Συνέδριο, το καθήκον της ισχυροποίησης του ΚΚΕ», ώστε «το Κόμμα μας να γίνει ικανό, ως κόμμα της επαναστατικής ανατροπής, να ηγηθεί της ανασυγκρότησης του εργατικού - συνδικαλιστικού κινήματος, της ενίσχυσης της Κοινωνικής Συμμαχίας σε αντικαπιταλιστική - αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση, στην πάλη κατά του ιμπεριαλιστικού πολέμου, για την εργατική εξουσία, το σοσιαλισμό - κομμουνισμό».

Πρόσθεσε πως στην προσπάθεια αυτή το Κόμμα αξιοποιεί όλα τα ακατανίκητα εργαλεία που έχει στη διάθεσή του, την επιστημονικά τεκμηριωμένη κομμουνιστική ιδεολογία, τα κοσμοϊστορικά επιτεύγματα της ταξικής πάλης στον 20ό αιώνα, τη μεγάλη προσφορά του ΚΚΕ, την εκατοντάχρονη Ιστορία του, όπλα με τα οποία το Κόμμα επεξεργάστηκε τη σύγχρονη στρατηγική του που δίνει μεγάλη υπεροχή, απέναντι στην αστική τάξη και στους κάθε λογής ιδεολογικούς μας πολέμιους, οπορτουνιστές και ρεφορμιστές.

Επωμιζόμαστε μεγάλα καθήκοντα εν μέσω σοβαρών εξελίξεων

Κατάμεστο το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
Κατάμεστο το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
Ο Δ. Κουτσούμπας σημείωσε, μεταξύ άλλων, πως το δύσκολο αυτό έργο έχουμε να το επιτελέσουμε εν μέσω σοβαρών εξελίξεων. Εξελίξεων, που, όπως είπε, «αφορούν πρώτα απ' όλα την όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, σε πολλές περιοχές του κόσμου και στην περιοχή μας.

Η ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, των Βαλκανίων, του Αιγαίου και της Μαύρης Θάλασσας είναι καυτά σημεία, γύρω και πάνω από τα οποία οξύνονται οι αντιθέσεις για τον έλεγχο των δρόμων μεταφοράς Ενέργειας, εμπορευμάτων, των αγορών, για τον γεωστρατηγικό πολιτικό έλεγχο. Γιατί είναι η περιοχή που συνδέεται άμεσα με την πρόσβαση στη Δυτική, στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, τη Ρωσία, αλλά και τη Μέση Ανατολή, τον Περσικό Κόλπο, συνολικά την Ασία, τη Βόρεια και Κεντρική Αφρική.

Εδώ σ' αυτή την περιοχή παρεμβαίνουν άμεσα κυρίως οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Κίνα, η Γαλλία, η Γερμανία, η Βρετανία.

Αναδιατάσσονται οικονομικές, πολιτικές και στρατιωτικές συμμαχίες, ενώ εμπλέκονται ισχυρές περιφερειακές καπιταλιστικές δυνάμεις, όπως η Τουρκία, το Ισραήλ, το Ιράν, η Αίγυπτος, η Σαουδική Αραβία και άλλα μοναρχικά κράτη του Κόλπου.

Εδώ παρατηρείται η όξυνση της επιθετικότητας των ΗΠΑ μετά και την απόφαση του Τραμπ να μεταφέρει την αμερικανική πρεσβεία, ουσιαστικά να μεταφέρει την πρωτεύουσα του Ισραήλ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ.

Πολύς κόσμος και στον αύλειο χώρο του θεάτρου
Πολύς κόσμος και στον αύλειο χώρο του θεάτρου
Τα περί γεωστρατηγικής αναβάθμισης, που είναι η νέα στρατηγική της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με την οποία συμπλέουν και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα, δεν αφορούν αναβάθμιση των συμφερόντων και του δίκιου των λαών. Δεν αφορούν την ειρήνη ούτε την αλληλεγγύη και φιλία των λαών.

Αφορούν τη γεωστρατηγική αναβάθμιση της αστικής τάξης της Ελλάδας και κατά συνέπεια την αναβάθμιση όλων των κινδύνων και μεγαλύτερων εμπλοκών σε ιμπεριαλιστικούς πολέμους, επεμβάσεις και συγκρούσεις.

Η σημερινή κυβέρνηση επιδιώκει - αξιοποιώντας τους τριγμούς που τη δεδομένη στιγμή υπάρχουν στις σχέσεις των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ με την Τουρκία - να αναλάβει σημαιοφόρος της πολιτικής τους στα Βαλκάνια, στην Αν. Μεσόγειο, στη Β. Αφρική και Μ. Ανατολή.

Γι' αυτό και προχωρά στην οικονομική, πολιτική, στρατιωτική αναβάθμιση των σχέσεων με το Ισραήλ και την Αίγυπτο.

Γι' αυτό και εντείνει τις προσπάθειες να τραβηχτεί η Σερβία, και άλλες χώρες των Βαλκανίων, από την επιρροή της Ρωσίας προς τη μεριά των Αμερικανών, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ.

Γι' αυτό επείγεται να λύσει και το ζήτημα με την ΠΓΔΜ, το οποίο συνδέεται με την ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ τον προσεχή Ιούλη. Αυτός είναι ο πραγματικός λόγος που τους έπιασε η πρεμούρα να λυθεί το ζήτημα του ονόματος με τη γειτονική χώρα.

Και πάνω σ' αυτό, βέβαια, καμιά αντιπαράθεση δεν υπάρχει επί της ουσίας με τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, αφού είναι κι αυτά κόμματα του κεφαλαίου, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ».

«Γι' αυτό», σημείωσε ο Δ. Κουτσούμπας, «ο λαός μας πρέπει να βρίσκεται σε επιφυλακή και ετοιμότητα, να απαιτήσει καμιά συμμετοχή, καμία εμπλοκή στα ιμπεριαλιστικά σχέδια, να αρνηθεί και να αντιδράσει», προσθέτοντας πως «στη δράση μας, μέσα στο 2018, πρέπει να αποκτήσει προτεραιότητα η πάλη για αποδέσμευση της χώρας από τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις, κάτι το οποίο μπορεί να το εγγυηθεί μόνο η εργατική εξουσία. Για να γίνει πράξη το "Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών". Να μην μπει ο λαός κάτω από ξένη σημαία, να μη χύσει το αίμα του για ξένα συμφέροντα».

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ματώνει το λαό

Σημειώνοντας πως «η εξωτερική πολιτική είναι συνέχεια της εσωτερικής πολιτικής», ότι δηλαδή «δε γίνεται να έχεις πολιτική υπέρ των λαών, τη στιγμή που πρώτα και κύρια ματώνεις το δικό σου λαό», ο Δ. Κουτσούμπας σε άλλο σημείο της ομιλίας του σημείωσε:

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με την πολιτική της ματώνει το λαό! 3 μνημόνια, 3 "αξιολογήσεις" με απανωτά πακέτα μέτρων έχουν φορτώσει στις πλάτες του λαού. Κι όλα αυτά είναι εδώ, παραμένουν κι ενισχύονται παρά τα παραμύθια της κυβέρνησης ότι βγαίνουμε από τα μνημόνια, ότι τελειώνει η επιτροπεία.

Τα μνημόνια επί της ουσίας δεν τελειώνουν, αφού η κυβέρνηση έχει συνδιαμορφώσει με τους δανειστές άλλο ένα πακέτο μέτρων που έρχεται να κλιμακώσει την αντιλαϊκή επίθεση σε κάθε πλευρά της ζωής σχεδόν του συνόλου των εργαζομένων.

Στο Ασφαλιστικό ξεδιπλώνονται μέτρα με νέες περικοπές που θα ξεπεράσουν τα 2 δισ. ευρώ από τις αρχές του 2019, με μειώσεις στις συντάξεις, με ολοκληρωτική κατάργηση του ΕΚΑΣ, με ακόμα πιο επώδυνους όρους στον υπολογισμό των νέων συντάξεων.

Και σ' όλα πρέπει να προσθέσουμε την ουσιαστική κατάργηση της έννοιας του ασφαλιστικού ταμείου, που προωθεί η κυβέρνηση. Αυτό ακριβώς σημαίνει η συνένωση των ασφαλιστικών εισφορών με τη φορολογία και η καταβολή όλων μέσα απ' την πλατφόρμα της εφορίας.

Στη φορολογία, με τη γνωστή ατζέντα της "καταπολέμησης της φοροδιαφυγής", μέσω και της προώθησης του ηλεκτρονικού χρήματος, ξεδιπλώνονται μέτρα που ουσιαστικά ενισχύουν τις κατασταλτικές αρμοδιότητες του κράτους και της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Οι αλλαγές που θα γίνουν στον ΕΝΦΙΑ, με απλά λόγια σημαίνουν ότι η μεγάλη μάζα θα πληρώσει περισσότερο ΕΝΦΙΑ, είτε επειδή θα φορολογηθούν τα αγροτεμάχια των αγροτών είτε επειδή ο άδικος αυτός φόρος θα υπολογίζεται σε οικογενειακή βάση.

Και σε ό,τι αφορά την προστασία της λαϊκής κατοικίας, πρόκειται για κοροϊδία. Προκαλεί η κυβέρνηση όταν μιλάει για "συμφωνία κυρίων" για να μη γίνει τάχα πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας.

Ο λαός μας ξέρει πως η ηθική του κεφαλαίου, των τραπεζών είναι μόνο το κέρδος τους. Κι όταν έρθει η ώρα θα ενταχθούν χωρίς κανέναν ενδοιασμό και όσες πρώτες κατοικίες ζητάει το κεφάλαιο.

Στόχος των τραπεζών δεν είναι να βγάλουν, άμεσα, στο σφυρί, όλα μαζί, δεκάδες χιλιάδες ακίνητα λαϊκών οικογενειών... Στόχος των τραπεζών είναι να εκβιάσουν πρώτα, με την απειλή του πλειστηριασμού τους εργαζόμενους, να τους στύψουν με το νόμο Κατσέλη, ώστε να αποπληρώσουν το μεγαλύτερο δυνατό κομμάτι του δανείου τους, αφού πρώτα καταφέρουν να υφαρπάξουν οποιοδήποτε άλλο περιουσιακό στοιχείο έχει οικονομικό ενδιαφέρον.

Στην ολομέτωπη επίθεση κυβέρνησης - κεφαλαίου ξεχωρίζει το χτύπημα στο συνδικαλιστικό κίνημα και στο δικαίωμα της απεργίας. Η αύξηση του ποσοστού στο 50%+1 για την απαρτία που ψήφισε την προηγούμενη βδομάδα η κυβερνητική πλειοψηφία των ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, προκειμένου ένα πρωτοβάθμιο σωματείο να πάρει απόφαση για απεργία, έχει ως στόχο το ίδιο το συνδικαλιστικό κίνημα.

Βάζει στο στόχαστρο το κυριολεκτικά κατακτημένο με αίμα δικαίωμα των εργαζομένων να παλεύουν συλλογικά απέναντι στον πραγματικό τους αντίπαλο.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ κυριολεκτικά τσακίζει τους εργαζόμενους. Αυτό ακριβώς έκανε με τις μειώσεις στα οικογενειακά επιδόματα, που πλήττουν χιλιάδες οικογένειες τριτέκνων και πολυτέκνων. Αυτό ακριβώς έκανε με το να βάλει στο στόχαστρο τα επιδόματα των αναπήρων, όταν άνοιξε το δρόμο για να πληγούν και οι μακροχρόνια πάσχοντες. Οταν διέγραψε και το επίδομα ανθυγιεινής βαριάς εργασίας σε τομείς του Δημοσίου.

Οταν για να πετύχει τα πρωτογενή πλεονάσματα που έχει συμφωνήσει μέχρι το 2060 προχωρά σε νέα φοροεπιδρομή σε μισθωτούς, συνταξιούχους, μειώνοντας το αφορολόγητο κάτω από τα 6.000 ευρώ ετησίως.

Πρώτη προτεραιότητα για τους κομμουνιστές και τις κομμουνίστριες μέσα στη χρονιά αυτή είναι να αναπτυχθούν αγώνες γύρω από αυτά τα μέτωπα και άλλα που μπορεί να προκύψουν.

-- Για να μη χάσει η λαϊκή οικογένεια το σπίτι της.

-- Για να ακυρωθεί στην πράξη ο νόμος που χτυπάει το δικαίωμα στην απεργία.

-- Για κατώτατο μισθό σε όλους τουλάχιστον 751 ευρώ. Για επαναφορά των ΣΣΕ.

-- Για να μπορέσει η εργατική - λαϊκή οικογένεια να επιβιώσει».

Κάλεσμα συμπόρευσης με το ΚΚΕ

Με αφορμή τη συμπλήρωση τριών χρόνων από τις εκλογές που ανέδειξαν κυβέρνηση τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Δ. Κουτσούμπας ανέφερε μεταξύ άλλων στην ομιλία του: «Ο ΣΥΡΙΖΑ, που σήμερα κλείνει ακριβώς τρία χρόνια στην κυβερνητική εξουσία που ο λαός του εμπιστεύτηκε σε δυο εκλογικές αναμετρήσεις - το Γενάρη του 2015 και το Σεπτέμβρη του 2015 - ελπίζοντας σε κάτι καλύτερο, απολαμβάνει τη στήριξη του διεφθαρμένου συστήματος, μεγάλου μέρους των καπιταλιστών επιχειρηματιών, ακριβώς γιατί με αποφασιστικότητα ολοκληρώνει τη βρώμικη δουλειά τους.

Γι' αυτό επιδιώκει να επιβραβευτεί με ανανέωση της στήριξης του κεφαλαίου μετά και το τυπικό τέλος του "προγράμματος" το καλοκαίρι του 2018, στην προσπάθειά του να αντιστρέψει το κλίμα σε βάρος του μέσα στο λαό.

Από τη μια υλοποιεί κατά γράμμα τις αντιδραστικές πολιτικές και από την άλλη με το αφήγημα της δήθεν δίκαιης ανάπτυξης προσπαθεί να κοροϊδέψει ότι κάτι καλύτερο μπορεί να προκύψει από την καπιταλιστική ανάπτυξη. Σε αυτήν την προοπτική έχει επενδύσει όλα τα πολιτικά του σχέδια. Μόνο που αυτά είναι ουτοπία για την πλειοψηφία του λαού και τα δικαιώματά του, αφού η καταπίεση, η εκμετάλλευση, η ανεργία, το μοίρασμα της φτώχειας από τον φτωχό στον φτωχότερο, θα είναι σε πλήρη ισχύ μέσα στην καπιταλιστική ασυδοσία και σαπίλα. Οι υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ είναι που τα παραπέμπουν όλα στη Δευτέρα Παρουσία».

Αναφερόμενος αναλυτικά στις διεργασίες στο αστικό πολιτικό σύστημα, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ κάλεσε όσους νιώθουν αριστεροί, ριζοσπάστες, «όσους δεν μεταλλάχθηκαν όπως μεταλλάχθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ», όσους σήμερα μπορούν να δουν ότι η επιλογή του μικρότερου κακού τούς οδήγησε στο μεγαλύτερο, αλλά και όσους θέλουν να ζήσουν τα παιδιά τους σε μια κοινωνία χωρίς ανεργία, φτώχεια, εκμετάλλευση και πολέμους, «να δουν ότι η λύση για το λαό και τη νεολαία δεν είναι η συνεχής εναλλαγή κομμάτων και κυβερνήσεων, που όταν χρεοκοπεί ο ένας, ετοιμάζουν τον άλλον να τον αντικαταστήσει και να κάνει τα ίδια άθλια με τον προηγούμενο, στο λαό».

«Η διέξοδος για το λαό βρίσκεται στην πολιτική πρόταση του ΚΚΕ, που είναι η μόνη ρεαλιστική γιατί είναι η μόνη πραγματικά φιλολαϊκή. Είναι η μόνη που μπορεί να δώσει διέξοδο στο κίνημα, στο λαό, να σημάνει πραγματική ανάταση και σαφή προοπτική πάλης, γιατί η διέξοδος βρίσκεται στο δρόμο της σύγκρουσης με το σάπιο καπιταλιστικό σύστημα, για τη νέα κοινωνία, την εργατική εξουσία, το σοσιαλισμό», σημείωσε ο Δ. Κουτσούμπας, απευθύνοντας κάλεσμα συμπόρευσης με το ΚΚΕ.

Η ομιλία του Δ. Κουτσούμπα στην ΕΡΤ2

Η ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπα, θα μεταδοθεί σε μαγνητοσκόπηση από την ΕΡΤ2, σήμερα Τρίτη 23/1, στις 18.00.

Μια ξεχωριστή στιγμή...

Ξεχωριστή στιγμή της εκδήλωσης ήταν η παρουσίαση του τραγουδιού «Ρόδι» σε στίχους Δημήτρη Ραβάνη - Ρεντή και μουσική Θάνου Μικρούτσικου, που παραχώρησε στο Κόμμα ο συνθέτης. Το τραγούδι είχε πρωτοπαρουσιαστεί στο 7ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», σε παράσταση - αφιέρωμα στο ΚΚΕ. Οι στίχοι του τραγουδιού έχουν ως εξής:

Κοντοζυγώνει η ανατολή

Σπάστε ένα ρόδι στο σκαλί

Σπάστε ένα ρόδι περβάζι

Η μέρα πήρε και χαράζει

Ψίχα ροδιού, αίμα και σπόροι

Κοντά σφιχτά για τ' ανηφόρι

Ψίχα ροδιού, ώρες σφιχτές

Το τώρα σμίγει με το χθες

Πέτρα, λημέρια και σταυρούς

Ερχονται πέρα απ' τους καιρούς

Ακου ιαχές στενάγματα άκου

Μην πάει ο αγώνας μας του κάκου

Να πάμε μπρος να πάμε ίσια

Κόρες ιτιές, γιοι κυπαρίσσια

Κι αντάμα το ψαρό μαλλί

Σπάστε ένα ρόδι στο σκαλί

Είναι οι καρδιές ολανοιχτές

Περπάτα μπρος, ρώτα το χτες

Αλλάζει η ζωή, η σκέψη αλλάζει

Σπάστε ένα ρόδι στο περβάζι

Ζύμωσε ιδρώτα, αίμα, χώμα

Να πάει ψηλά, μπροστά το Κόμμα

Κοίτα, πληθύναμε πολύ

Για νέο αγώνα μας καλεί
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org