ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Σεπτέμβρη 2014
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Συμφωνία για «ζώνη ασφαλείας»

Ουκρανός στρατιώτης κοντά στη ζώνη όπου θα απαγορεύονται τα βαρέα όπλα
Ουκρανός στρατιώτης κοντά στη ζώνη όπου θα απαγορεύονται τα βαρέα όπλα
ΚΙΕΒΟ - ΜΙΝΣΚ.--

Σε μια νέα συμφωνία (που συμπληρώνει αυτή της 5ης Σεπτέμβρη) κατέληξε τα ξημερώματα του περασμένου Σαββάτου στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας Μινσκ η λεγόμενη ομάδα επαφής για την Ουκρανία. Στη συνάντηση, πήραν μέρος από τον Οργανισμό για τη Συνεργασία και Ασφάλεια στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) η Χάιντι Ταλιαβίνι, εκ μέρους της Ουκρανίας ο πρώην Πρόεδρος της χώρας Λεονίτ Κούτσμα, εκ μέρους της Ρωσίας ο πρεσβευτής της στην Ουκρανία, Μιχαήλ Ζουράμποφ, από τους εκπροσώπους των πολιτοφυλάκων των ανατολικών περιοχών οι Αλεξάντερ Ζακχραρτσένκο, Αντρέι Πούργκιν και Ιγκόρ Πλοτνίτσκι, που εμφανίζονται ως πρωθυπουργοί των αυτοαποκαλούμενων Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, αντίστοιχα.

Η συμφωνία περιλαμβάνει 9 σημεία που αφορούν: Στην εμπέδωση της αμοιβαίας κατάπαυσης του πυρός, απαγόρευση της χρήσης όλων των όπλων και κάθε μορφής επιθετικής ενέργειας, απομάκρυνση μέσα σε 24 ώρες όλων των βαρέων όπλων διαμετρήματος πάνω από 100 χιλιοστά 15 χιλιόμετρα από το σημείο που βρίσκονται και δημιουργία μιας «ζώνης ασφαλείας» πλάτους 30 χιλιομέτρων, απομάκρυνση όλων των ναρκοπεδίων και ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στρατιωτικών αεροσκαφών με εξαίρεση τα μη επανδρωμένα του ΟΑΣΕ, ο ΟΑΣΕ αναλαμβάνει την επίβλεψη της ζώνης κατάπαυσης του πυρός που θα χωριστεί σε τομείς και τέλος θα πρέπει να αποχωρήσουν από τη χώρα όλοι ο ξένοι μαχητές και από τις δύο πλευρές.

Πάντως, το Σάββατο έγινε νέα ανταλλαγή αιχμαλώτων κυρίως Ουκρανών, ενώ την Κυριακή σημειώθηκαν πυρά στο Ντονέτσκ και οι ουκρανικές αρχές αναφέρουν ότι σκοτώθηκαν 2 στρατιώτες. Χτες η κατάσταση ήταν πιο ήρεμη. Η Ρωσία επίσης ανακοίνωσε ότι παρέδωσε ένα νέο φορτίο 2.000 τόνων ανθρωπιστικής βοήθειας, την ίδια ώρα που σταδιακά αρχίζει η επιστροφή κατοίκων πόλεων και χωριών της ανατολικής Ουκρανίας που είχαν καταφύγει στη Ρωσία. Υπολογίζεται ότι περίπου 800.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τις εστίες τους στο διάστημα των 5 μηνών σφυροκοπήματος από τον ουκρανικό στρατό.

Νέο σημείο συμβιβασμού και νέες τριβές

Η νέα αυτή εξειδίκευση του λεγόμενου «ειρηνευτικού σχεδίου», που εμφανέστατα είναι αποτέλεσμα συμβιβασμού, με βάση τις θέσεις των αντιπαρατιθέμενων δυνάμεων στο πεδίο της μάχης, δημιουργεί τριβές ανάμεσα στις αστικές δυνάμεις που στηρίζουν την πραξικοπηματική κυβέρνηση του Κιέβου και τον πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο. Πιο χαρακτηριστικές είναι αυτές της ηγέτη του κόμματος «Πατρίδα», Γιούλια Τιμοσένκο (γνωστής ως βασίλισσας του αερίου την περίοδο που πλιατσικολογούνταν η λαϊκή περιουσία μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού), που διαφωνεί ανοιχτά με την εκεχειρία και θεωρεί ότι πρέπει να συνεχιστεί ο πόλεμος στις ανατολικές περιοχές. Προετοιμασίες όμως θέλουν και οι ηγέτες του νέου αστικού κόμματος «Λαϊκό Μέτωπο» - που αποχώρησαν από το «Πατρίδα» - ο προσωρινός πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσενιούκ και ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου Ολεξάντερ Τουρτσίνοφ. Αντίθετος, επίσης, στην κατάπαυση του πυρός είναι και ο φασιστικός «Δεξιός Τομέας».

Ο ίδιος ο Ποροσένκο δήλωσε την Κυριακή ότι η Ουκρανία είναι έτοιμη να υπερασπιστεί τον εαυτό της στρατιωτικά, αν αποτύχει η ειρηνευτική συμφωνία. «Πρέπει να ενισχύσουμε τις γραμμές άμυνάς μας, να ενισχύσουμε τον στρατό μας» και πρόσθεσε «για το λόγο αυτό έχει προμηθευτεί νέο στρατιωτικό εξοπλισμό από τη Δύση».

Γίνεται κατανοητό ότι, παρά τον προσωρινό συμβιβασμό, οι αντιθέσεις παραμένουν ενώ και το ζήτημα της διευθέτησης του λεγόμενου «ειδικού καθεστώτος» του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ είναι θέμα έντονης διαπάλης και ανάμεσα στις αστικές δυνάμεις που θα κοντραριστούν στις εκλογές στις 16 Οκτώβρη και ανάμεσα σε αυτές και τους ηγέτες των πολιτοφυλάκων που επιμένουν στην ανεξαρτητοποίηση από την Ουκρανία.

Την Κυριακή, επίσης, έγιναν συγκεντρώσεις στη Μόσχα για την ειρήνη στην Ουκρανία, τόσο από αντιπάλους του Ρώσου Προέδρου, Βλ. Πούτιν, όσο και από υποστηρικτές της ρωσικής κυβέρνησης.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Νέα σύνδεση της «λύσης» με την προσέλκυση επενδυτών

Χάνετε «ευκαιρίες» από τη μη επίλυση του Κυπριακού, δηλώνει ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Συνάντηση με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Τζον Κέρι, είχε ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, στη Νέα Υόρκη, όπου βρίσκεται με αφορμή τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Σε δηλώσεις του, ο Κύπριος ηγέτης έκανε λόγο για «απόλυτα παραγωγική και χρήσιμη» συνάντηση, προσθέτοντας ότι η συζήτησή τους επικεντρώθηκε στην ανάγκη «ενεργότερης εμπλοκής και άσκησης πιέσεων προς τη χώρα η οποία μπορεί να επηρεάσει έτσι ώστε να έχουμε καταλυτικές εξελίξεις». Σε ερώτηση για το «κλίμα» που μετέφερε ο Κέρι από την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αγκυρα είπε ότι «μετέφερε την πεποίθηση ότι η Τουρκία εννοεί αυτά που λέει. Βεβαίως, η απάντηση ήταν ότι αυτό θα διαφανεί μέσα από τις συγκεκριμένες ενέργειες. Γι' αυτό και μπορεί και να αναβαθμίζεται ο ρόλος των Ηνωμένων Πολιτειών, προκειμένου να υπάρξει μια τέτοια στάση και συμπεριφορά, ώστε αυτή τη φορά να έχουμε απτά αποτελέσματα». Εκτός από το Κυπριακό, τη συζήτηση απασχόλησε και η «προστασία - όπως ήταν και η δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών - των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη...».

Ο Τζον Κέρι δεν έκανε δηλώσεις, ωστόσο Αμερικανός αξιωματούχος που ρωτήθηκε για τη συνάντηση είπε ότι ο κ. Κέρι θα έχει «προσωπική εμπλοκή» στο Κυπριακό. Μάλιστα, είναι πιθανό να επισκεφτεί την Κύπρο μέσα στο φθινόπωρο.

Αργά χτες το βράδυ (ώρα Ελλάδας), είχε προγραμματιστεί στη Νέα Υόρκη συνάντηση του Ν. Αναστασιάδη με τον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, ενώ, σύμφωνα με τα κυπριακά ΜΜΕ, μόλις 20 λεπτά αργότερα είχε οριστεί συνάντηση Μουν και Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Πάντως, ενδεικτικές της κατεύθυνσης στην οποία επιδιώκεται η επίλυση του Κυπριακού είναι οι συνεντεύξεις που έδωσε ο νέος ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Εσπεν Μπαρθ Αϊντε, με πιο χαρακτηριστική την επισήμανσή του ότι «χάνονται ευκαιρίες από τη μη λύση του Κυπριακού». Η Κύπρος είναι η μόνη χώρα στην περιοχή, που μπορεί να αποβεί πόλος σταθερότητας προσελκύοντας επενδύσεις, εξήγησε ο Νορβηγός διπλωμάτης.

Συνάντηση Βενιζέλου - Αναστασιάδη

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, και τον Κύπριο υπουργό Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη, είχε χτες ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευ. Βενιζέλος, στη Νέα Υόρκη.

Στις δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο Βενιζέλος κάλεσε την Τουρκία «να αναλάβει τις δικές της πρωτοβουλίες υπέρβασης αυτού του ιστορικού αδιεξόδου που υπάρχει στο Κυπριακό, που είναι πάντα ένα πρόβλημα εισβολής και κατοχής». Από την πλευρά του, ο Κύπριος Πρόεδρος είπε ότι υπήρξε αλληλοενημέρωση για τις συναντήσεις «προκειμένου να είμαστε, όπως πάντοτε, συντονισμένοι με κοινές τις θέσεις και επιδιώξεις. Οφείλω να ευχαριστώ θερμά γιατί η συνεργασία ενδυναμώνει και τις προσπάθειες προκειμένου να επιτύχουμε τους στόχους που δεν είναι άλλοι από την ειρηνική επίλυση το συντομότερο του κυπριακού προβλήματος».

Ο Βενιζέλος σημείωσε επίσης ότι θα έχει συνάντηση γνωριμίας με τον νέο ειδικό σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ, Ε. Αϊντε.

ΣΚΟΤΙΑ
Η ενδοαστική διαπάλη θα συνεχιστεί

ΕΔΙΜΒΟΥΡΓΟ.--

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της περασμένης Πέμπτη στη Σκοτία, όπου με 55% υπερίσχυσε το «όχι» στην ανεξαρτησία από το Ηνωμένο Βασίλειο, έδειξε αμέσως ότι δε θα άλλαζε τις διαθέσεις τμήματος του κεφαλαίου, αυτού που είχε ταχθεί υπέρ της ανεξαρτησίας, να διεκδικήσει περισσότερα. Φυσικά, στον τεχνητό διχασμό για το λαό και το ψευτοδίλημμα «ανεξαρτητοποίηση ή μη» με δεδομένο τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, εγκλωβίστηκαν και τα λαϊκά στρώματα. Δείγμα αυτής της πόλωσης είναι ότι τα ξημερώματα του Σαββάτου ξέσπασαν συγκρούσεις στη Γλασκόβη (όπου επικράτησε το «όχι») ανάμεσα σε οπαδούς της διατήρησης της ένωσης και τους οπαδούς της απόσχισης, όπου επενέβη η αστυνομία και προχώρησε σε 6 τουλάχιστον συλλήψεις.

Επίσης, με αφορμή τη νέα δήλωση του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, που διαφοροποιούνταν αισθητά από προηγούμενη για αυξημένες εξουσίες στη Σκοτία, υπήρξε άμεση αντίδραση του πρωθυπουργού της Σκοτίας Αλεξ Σάλμοντ. Ο Κάμερον συγκεκριμένα δήλωσε ότι τα σχέδια για παραχώρηση περισσότερων εξουσιών στη Σκοτία θα πρέπει να συνδεθούν με συνταγματική μεταρρύθμιση στην Αγγλία και ότι αυτές οι αλλαγές θα πρέπει να γίνουν μαζί με μεταρρυθμίσεις στη Βουλή των Κοινοτήτων, ώστε να απαγορευθεί στους Σκοτσέζους βουλευτές να έχουν λόγο σε νομοσχέδια που αφορούν μόνο την Αγγλία και την Ουαλία.

Ο Σάλμοντ, αμέσως κατηγόρησε τη βρετανική κυβέρνηση ότι ξεγέλασε τους Σκοτσέζους με τις υποσχέσεις περί εκχώρησης εξουσιών για θέματα φορολογίας, κοινωνικών πολιτικών και για τον προϋπολογισμό. «Είναι οι άνθρωποι που ψήφισαν "όχι", επειδή πίστεψαν τις δεσμεύσεις από την ηγεσία του Ουεστμίνστερ, που έχουν απογοητευτεί, πληγωθεί και εξαγριωθεί περισσότερο στη Σκοτία σήμερα», δήλωσε στο BBC. Και επανήλθε ότι αν στο δημοψήφισμα του 2017 για την παραμονή ή όχι της Βρετανίας στην ΕΕ, οι πολίτες αποφασίσουν την αποχώρηση από την Ενωση, τότε οι Σκοτσέζοι θα μπορούν να ζητήσουν τη διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος ανεξαρτητοποίησης.

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΝΕΑ ΖΗΛΑΝΔΙΑ
Τρίτη θητεία για τον Τζον Κι

ΟΥΕΛΙΓΚΤΟΝ.--

Το Εθνικό Κόμμα του ήδη για δύο θητείες πρωθυπουργού της Νέας Ζηλανδίας Τζον Κι κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές που έγιναν, εξασφαλίζοντας σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς 61 έδρες στο 121μελές Κοινοβούλιο.

Ο Κι, πρώην επιχειρηματίας ο ίδιος, ισχυρίστηκε ότι είναι έτοιμος να συνεργαστεί «με κόμματα που έχουν όμοια ιδεολογία με εμάς για να συνεχίσουμε να παρέχουμε μια ισχυρή και σταθερή κυβέρνηση που εργάζεται για τον νεοζηλανδό πολίτη», αναφερόμενος στο οικονομικό περιβάλλον που το 2005 είχε κάνει την Παγκόσμια Τράπεζα να χαρακτηρίσει τη Νέα Ζηλανδία την πιο φιλική χώρα του κόσμου για τους επιχειρηματίας, πριν ακόμα και από τη Σιγκαπούρη.

Το βασικό κόμμα της αντιπολίτευσης, το Εργατικό, έχασε δύο έδρες και έχει πλέον 32.

Η Νέα Ζηλανδία, νησιωτική χώρα στον Ειρηνικό Ωκεανό με 4,5 εκατομμύρια, ήταν η πρώτη χώρα της «Δύσης» που το 2008 είχε υπογράψει Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου με την Κίνα. Μεγάλο μέρος της οικονομίας της αφορά την αγροτική παραγωγή που κύρια κατευθύνεται σε εξαγωγές (π.χ. Γαλακτοκομικών). Συμμετέχοντας ενεργά στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, οι αστικές κυβερνήσεις της χώρας πήραν μέρος και στην «ειρηνευτική αποστολή» στο Αφγανιστάν.

Ταυτόχρονα, μετά τη νίκη του Εθνικού Κόμματος προωθείται η διενέργεια δημοψηφίσματος πιθανά έως το 2015 για την αλλαγή της σημαίας της χώρας που έχει τα χρώματα και μια μικρογραφία της σημαίας του Ηνωμένου Βασιλείου.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ