ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Σεπτέμβρη 2014
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Ξεκινούν οι έμμεσες ισραηλινο-παλαιστινιακές διαπραγματεύσεις

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΚΑΪΡΟ.--

Ξεκινούν σήμερα στο Κάιρο της Αιγύπτου οι έμμεσες συνομιλίες ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους διαπραγματευτές με τη μεσολάβηση της Αιγύπτου σε μία προσπάθεια ενίσχυσης και διεύρυνσης της συμφωνίας εκεχειρίας που υπογράφτηκε στις 26 Αυγούστου, μετά το νέο ισραηλινό έγκλημα στη Λωρίδα της Γάζας, που προκάλεσε το θάνατο 2.100 Παλαιστινίων (περίπου το ένα τέταρτο αυτών ήταν βρέφη, παιδιά και έφηβοι), τον τραυματισμό άνω των 11.000 άλλων και πλήθος 100.000 προσφύγων.

Χτες βράδυ, ώρες πριν την έναρξη των διαπραγματεύσεων στο Κάιρο, πλήθος πολλών δεκάδων Ισραηλινών, οι οποίοι προέρχονταν κυρίως από χωριά και πόλεις του νότιου Ισραήλ που βρίσκονται στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας, πραγματοποίησαν διαδήλωση έξω από την κατοικία του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, στην Ιερουσαλήμ. Οι διαδηλωτές αποδοκίμασαν την πολιτική επεμβάσεων του Νετανιάχου και άσκησαν έντονες πιέσεις για επίλυση των διαφορών με την παλαιστινιακή πλευρά μέσω διαπραγμάτευσης.

Νωρίτερα, στο Κάιρο, πραγματοποιήθηκε συνάντηση Παλαιστίνιων αξιωματούχων από τη «Χαμάς», τη «Φατάχ» και την «Ισλαμική Τζιχάντ» με Αιγύπτιους αξιωματούχους, με επίκεντρο την προγραμματισμένη για τις 12 Οκτώβρη διεθνή διάσκεψη δωρητών με στόχο την ανοικοδόμηση της Λωρίδας της Γάζας. Φυσικά όλη αυτή η διαδικασία συνδέεται και με μεγάλα συμφέροντα και εργολάβους που βλέπουν νέες ευκαιρίες στην κατεστραμμένη λωρίδα γης.

  • Οι αρχές του Ισραήλ οφείλουν να κλείσουν εντός τριμήνου στρατόπεδο κράτησης Αφρικανών μεταναστών, αποφάνθηκε χτες το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας.
ΛΙΒΥΗ
Νέο ναυάγιο με θύματα μετανάστες

ΤΡΙΠΟΛΗ.--

Καθημερινό φαινόμενο είναι, πλέον, ανοιχτά των λιβυκών ακτών, τα πολύνεκρα ναυάγια με θύματα μετανάστες και πρόσφυγες που προκαλούν οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, η φτώχεια και η ανέχεια. Μέσα στο τελευταίο 24ωρο, αναφέρθηκε ότι πνίγηκαν ακόμη 10 μετανάστες στην προσπάθεια για μια ευκαιρία καλύτερης ζωής, στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ιταλίας και Βόρειας Αφρικής, καθώς το πλοιάριο στο οποίο επέβαιναν βυθίστηκε σε απόσταση περίπου 48,28 χιλιομέτρων από τις ακτές της ανατολικής Λιβύης. Στο ίδιο ναυάγιο αγνοείται η τύχη άλλων 30 ατόμων, ενώ οι ιταλικές αρχές κατάφεραν να διασώσουν 55 ανθρώπους.

Μαρτυρίες επιζώντων ανέφεραν ότι στο πλοιάριο επέβαιναν συνολικά 95 άτομα. Την περασμένη βδομάδα, η Διεθνής Οργάνωση Μετανάστευσης (ΙΟΜ) ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των θυμάτων από τις αρχές του χρόνου έχει ανέλθει σε τουλάχιστον 3.000.

Στο μεταξύ, χτες, αξιωματούχος της αποστολής του ΟΗΕ στη Λιβύη ανακοίνωσε ότι αντιτιθέμενες οργανώσεις και κόμματα στη χώρα συμφώνησαν να ξεκινήσουν συνομιλίες στις 29 τρέχοντος μηνός με στόχο τον τερματισμό της κρίσης αποσταθεροποίησης που διχάζει εδώ και μήνες τη χώρα, στην οποία υπάρχουν δύο κυβερνήσεις και κοινοβούλια (που απαρτίζουν ισλαμιστές και κοσμικές πολιτικές δυνάμεις).

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΕΚΙΝΟ.-- Ποιον ωφελεί ο προσανατολισμός της κινεζικής οικονομίας στην «αγορά με ανθρώπινο πρόσωπο» επιβεβαιώνουν στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία την τελευταία δεκαετία έχει δημιουργηθεί στην Κίνα αριθμός μεγιστάνων - ρεκόρ για τέτοιο χρονικό διάστημα. Μόνο την περασμένη χρονιά, 41 Κινέζοι εντάχθηκαν στις τάξεις των ανθρώπων που η περιουσία τους αποτιμάται σε δισεκατομμύρια αμερικανικά δολάρια. Συνολικά, η Κίνα υπολογίζεται ότι είναι δεύτερη σε συνολικό αριθμό δισεκατομμυριούχων (που φτάνουν τους 358) μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες.

ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ.-- Επενδύσεις στην Αυστραλία επιδιώκει η κινεζική εταιρεία γαλακτοκομίας Ningho Dairy Group. Ηδη έχει διαθέσει 15 εκ. δολάρια για την αγορά και την αξιοποίηση τριών αγροτεμαχίων στο νότιο Τζιπσλαντ της Βικτώριας. Συνολικά επιδιώκει να μπορέσει να εξάγει 100.000 λίτρα φρέσκο γάλα την ημέρα στην Κίνα.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή σε περίπου 2.000 πόλεις 159 χωρών της Αμερικής, της Ευρώπης, της Αφρικής και της Ασίας ως μια προσπάθεια άσκησης πίεσης προς τις κυβερνήσεις για τη λήψη μέτρων που θα μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Βέβαια, παρά το υπαρκτό πρόβλημα, στους συμμετέχοντες ήταν και πολιτικοί όπως ο Μπαν Κι Μουν, γγ του ΟΗΕ, ο Αλ Γκορ, πρώην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, με διασυνδέσεις με «πράσινα μονοπώλια». Δηλαδή, δεν είναι και τόσο αγνές οι προθέσεις όλων των διαμαρτυρόμενων για την κλιματική αλλαγή.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Σε τροχιά γύρω από τον Αρη, έπειτα από 10μηνο ταξίδι, τέθηκε, αργά προχτές βράδυ, το αμερικανικό διαστημικό ρομποτικό σκάφος Maven της NASA που έχει αποστολή να συλλέξει πληροφορίες που θα δώσουν απαντήσεις για την απώλεια του νερού στον πλανήτη Αρη.

ΜΠΑΚΟΥ - ΣΟΦΙΑ.-- Δύο συμφωνίες συνεργασίας σε θέματα φυσικού αερίου υπεγράφησαν χτες μεταξύ Βουλγαρίας και Αζερμπαϊτζάν, εκ των οποίων η μία αφορά σε μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της βουλγαρικής εταιρείας «Bulgartransgaz» και της αζέρικης κρατικής πετρελαϊκή «SOCAR» για την από κοινού εξερεύνηση των δυνατοτήτων επέκτασης υπόγειας αποθήκης (φυσικού αερίου) κοντά στο Τσίρεν και η δεύτερη προβλέπει συνομιλίες μεταξύ της «SOCAR» και της «Bulgargaz» για παραδόσεις φυσικού αερίου στη Βουλγαρία - από το 2017 - μέσω της διασύνδεσης των συστημάτων φυσικού αερίου Ελλάδας - Βουλγαρίας.

ΦΡΑΝΦΚΟΥΡΤΗ.-- Η γερμανική εταιρεία «Siemens» ανακοίνωσε χτες την εξαγορά της αμερικανικής εταιρείας πετρελαϊκού εξοπλισμού «Dresser - Rand Group» έναντι 7,6 δισ. δολαρίων. Αμέσως μετά, η «Siemens» ανακοίνωσε την πώληση του 50% στην κοινοπρακτική εταιρεία κατασκευής οικιακών ηλεκτρικών συσκευών («BSH Bosch und Siemens Hausgeraete GmbH») στη συνεταίρο της στην κοινοπραξία «Robert Bosch GmbH» έναντι του ποσού των 3 δισ. ευρώ, τερματίζοντας την 45χρονη συνεργασία της στον κλάδο των οικιακών συσκευών.

ΥΕΜΕΝΗ
Συμφωνία κυβέρνησης και σιιτών ενόπλων

ΣΑΝΑΑ.--

Χιλιάδες ένοπλοι Σιίτες μαχητές της κοινότητας των «Χούθι» (ή «Χούτι») περιπολούσαν χτες στους κεντρικούς δρόμους της πρωτεύουσας της Υεμένης, Σανάα, αφήνοντας στις σουνιτικές δυνάμεις ασφαλείας μόνον τη φύλαξη σημαντικών κρατικών κτιρίων. Με τον τρόπο αυτό, και έπειτα από μία βδομάδα σφοδρών συγκρούσεων με το στρατό, που προκάλεσαν πάνω από 200 νεκρούς και 450 τραυματίες, ένοπλες δυνάμεις Σιιτών αντικυβερνητικών διαδηλωτών έδειξαν τη διάθεσή τους να περιφρουρήσουν, με τα όπλα, τις από δω και πέρα εξελίξεις που σηματοδοτεί η προχτεσινή υπογραφή συμφωνίας εκεχειρίας που πέτυχαν με τον πρόεδρο της χώρας, Αμπτι Ράμπο Μανσούρ έπειτα από μεσολάβηση του αξιωματούχου του ΟΗΕ, Τζαμάλ Μπενομάρ.

Η συμφωνία που επιτεύχθηκε την Κυριακή, λίγη ώρα μετά την αναγκαστική υποβολή παραίτησης από τον πρωθυπουργό Μοχάμεντ Μπασίντουα, (οι πολιτικές επιλογές του οποίου, με αποκορύφωμα την απόσυρση της κρατικής επιδότησης στα καύσιμα τον περασμένο Ιούλη, είχαν προκαλέσει θύελλα λαϊκής δυσαρέσκειας), αναφέρει κατάπαυση πυρός και διάλυση των στρατοπέδων των ενόπλων «Χούθι», γύρω από την πρωτεύουσα, Σανάα, μόνον αφού «αρχίσει να σχηματίζεται η νέα κυβέρνηση». Οσον αφορά στο σχηματισμό κυβέρνησης, αναφέρεται ότι θα αποτελείται από τεχνοκράτες και θα τελεί υπό τις εντολές πρωθυπουργού που θα συγκεντρώνει την υποστήριξη όλων των κομμάτων.

Η κυβέρνηση αναμένεται να συγκροτηθεί μέσα σε ένα μήνα και μέσα στις επόμενες τρεις μέρες, εκπρόσωποι της σιιτικής κοινότητας των «Χούθι» (ή «Χούτι»), αλλά και του ακραίου σουνιτικού κόμματος, Ισλάχ, καλούνται να παρουσιάσουν τις υποψηφιότητές τους για το πρόσωπο του πρωθυπουργού ως τα μέσα της βδομάδας.

Επειτα από πολυήμερες σφοδρές συγκρούσεις με το στρατό, μαχητές των Σιιτών «Χούθι» κατέλαβαν μέσα στο Σαββατοκύριακο δεκάδες σημαντικά κυβερνητικά και δημόσια κτίρια όπως το υπουργείο Αμυνας, το πανεπιστήμιο Ιμάν, στρατιωτικές βάσεις αλλά και το σπίτι του διοικητή του στρατού, στρατηγού Αλί Μόχσεν αλ Αχμάρ, που παραμένει άφαντος από την ώρα υπογραφής της συμφωνίας.

ΗΠΑ
Συναγερμός στο Λευκό Οίκο μετά από δύο εισβολές

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Σε ανασχεδιασμό των μέτρων ασφαλείας εντός και πέριξ του Λευκού Οίκου προσανατολίζονται οι δυνάμεις ασφαλείας του Προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, με αφορμή τις απόπειρες δύο υπόπτων να εισβάλουν στο κτίριο μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου υποστήριξε ότι οι δύο απόπειρες δεν φαίνεται να συνδέονται μεταξύ τους. Παραδέχθηκε ωστόσο ότι προκάλεσαν ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας των μυστικών υπηρεσιών όχι μόνο στο κτίριο της προεδρικής κατοικίας αλλά και αύξηση της επιτήρησης κατά μήκος της γραμμής του φράχτη στη λεωφόρο Πενσιλβάνια. Επιβεβαίωσε ακόμη ότι διενεργείται έρευνα των υπηρεσιών ασφαλείας και ότι τα αποτελέσματά της θα υποβληθούν στο ομοσπονδιακό υπουργείο «Εσωτερικής Ασφάλειας».

Τα ξημερώματα του Σαββάτου, ένας 42χρονος Τεξανός βετεράνος του στρατού, που ήταν οπλισμένος με λάμα εννιά εκατοστών, μπήκε στο Λευκό Οίκο πηδώντας τον περίβολο. Προχτές, ένας 19χρονος οδηγός από το Νιου Τζέρσεϊ έφθασε μέχρι την πύλη του Λευκού Οίκου και αρνούνταν να φύγει, αναγκάζοντας τους πυροτεχνουργούς να καταφθάσουν για να κάνουν έρευνα στο αυτοκίνητό του. Εισαγγελέας στην Ουάσιγκτον ανακοίνωσε χτες βράδυ ότι στο αυτοκίνητο του 19χρονου βρέθηκαν 800 δεσμίδες σφαιρών και πυρομαχικά.

ΕΠΙΔΗΜΙΑ «ΕΜΠΟΛΑ»
Χωρίς τέλος η μαύρη λίστα των θυμάτων

ΦΡΙΤΑΟΥΝ - ΜΟΝΡΟΒΙΑ.--

Μεγαλώνει συνεχώς ο αριθμός των νεκρών που προκαλεί η επιδημία του αιμορραγικού πυρετού «Εμπολα», κυρίως σε χώρες της δυτικής Αφρικής, καθώς ο νέος απολογισμός του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) αναφέρει 2.793 νεκρούς σε σύνολο 5.762 κρουσμάτων σε πέντε χώρες.

Σε ανακοίνωση του ΠΟΥ διαπιστώνεται, ταυτόχρονα, επιτυχία των προσπαθειών κατά της επιδημίας, κυρίως σε Σενεγάλη και Νιγηρία, αλλά και στη Γουινέα (με πρωτεύουσα το Κόνακρι).

Στη Σιέρα Λεόνε, οι αρχές εμφανίστηκαν ικανοποιημένες για την υπομονή άνω των 6.000.000 νοικοκυριών σε όλη τη χώρα, που υποβλήθηκαν σε τριήμερο κατ' οίκον εγκλεισμό προκειμένου να γίνουν έλεγχοι για ύποπτα κρούσματα του ιού «Εμπολα». Στο πλαίσιο της επιχείρησης, πάντως, εντοπίστηκαν πολλές δεκάδες πτώματα και πάνω από 150 νέα κρούσματα της νόσου...

Την Κυριακή, κατέφθασε στην πρωτεύουσα της Λιβερίας, Μονρόβια, και δεύτερη (από την Πέμπτη) ομάδα μερικών δεκάδων Αμερικανών στρατιωτών ως μέρος, υποτίθεται, της «ανθρωπιστικής» αποστολής των συνολικά 3.000 στρατιωτών που αναπτύσσει η κυβέρνηση Ομπάμα με πρόσχημα την αντιμετώπιση της επιδημίας του ιού «Εμπολα».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ