ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Σεπτέμβρη 2022
Σελ. /24
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Κλιμακώνεται η ιμπεριαλιστική σύγκρουση - Εδώ και τώρα να απεμπλακεί η Ελλάδα από τους επικίνδυνους ευρωΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς!

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

«Κλιμακώνεται η ιμπεριαλιστική σύγκρουση - Εδώ και τώρα να απεμπλακεί η Ελλάδα από τους επικίνδυνους ευρωΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς!», τονίζει το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του για το διάγγελμα Πούτιν, επισημαίνοντας τα εξής:

«Η επικίνδυνη εξέλιξη του ιμπεριαλιστικού πολέμου που διεξάγεται στην Ουκρανία ανάμεσα στις δυνάμεις του ευρωατλαντισμού και την καπιταλιστική Ρωσία βαίνει προς νέα ολέθρια κλιμάκωση. Επιβεβαιώνεται ότι η συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων και πολεμικού υλικού κι απ' τις δύο πλευρές δεν οδηγεί στον τερματισμό του πολέμου, αντίθετα τροφοδοτεί τον φαύλο κύκλο της συνέχισης και ενίσχυσης της σύγκρουσης.

ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ προχώρησαν τους τελευταίους μήνες σε μια άνευ προηγουμένου πολιτικο-στρατιωτική και οικονομική στήριξη της αντιδραστικής κυβέρνησης Ζελένσκι, με στόχο την ανατροπή του συσχετισμού δυνάμεων στα πεδία των μαχών, που πλέον εκτείνονται σε μήκος 1.300 χιλιομέτρων. Σύγχρονα πολεμικά συστήματα, στρατιωτικοί σύμβουλοι, μισθοφόροι και τα αποθέματα των πολεμικών αποθηκών των χωρών του ΝΑΤΟ δόθηκαν απλόχερα για τη συνέχιση και κλιμάκωση του πολέμου, που δεν διεξάγεται για την "ελευθερία" και το δικαίωμα "αυτοδιάθεσης" του λαού της Ουκρανίας στην επιλογή συμμάχων, όπως διαλαλούν, αλλά για τα συμφέροντα των δυτικών μονοπωλίων.

Απ' την άλλη μεριά, η ρωσική ηγεσία, που προχώρησε στην απαράδεκτη και καταδικαστέα στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία, βλέποντας να απομακρύνονται οι στόχοι της παίρνει πρόσθετα μέτρα. Με το διάγγελμα Πούτιν στις 21/9, προβλέπεται η έναρξη της διαδικασίας προσάρτησης στη Ρωσία του 20% των εδαφών της Ουκρανίας, κάτι που θα διεξαχθεί τόσο με πολιτικά μέσα, όπως τα δημοψηφίσματα που έχουν οριστεί σε αυτές τις περιοχές, όσο και με στρατιωτικά, όπως είναι η νομιμοποίηση παραστρατιωτικών "εθελοντικών" τμημάτων, η "μερική επιστράτευση" των 300 χιλιάδων εφέδρων, καθώς και η απειλή χρήσης πυρηνικών όπλων. Η ρωσική ηγεσία, προκειμένου να κρύψει τις στοχεύσεις των δικών της μονοπωλίων, για άλλη μια φορά επικαλείται τη λεγόμενη "αποναζιστικοποίηση" της Ουκρανίας, την "αυτοδιάθεση" των ρωσόφωνων πληθυσμών και σε αυτά προσθέτει τον κίνδυνο διάλυσης της Ρωσίας σε περίπτωση στρατιωτικής ήττας.

Ο ελληνικός λαός, όπως και όλοι οι λαοί χρειάζεται να απορρίψουν τα ψεύτικα προσχήματα που αξιοποιούν και οι δύο πλευρές και να βάλουν στο στόχαστρο τις πραγματικές αιτίες του ιμπεριαλιστικού πολέμου, που αφορούν το μοίρασμα του ορυκτού πλούτου, της Ενέργειας, εδαφών και εργατικού δυναμικού, αγωγών και δικτύων μεταφοράς εμπορευμάτων, γεωπολιτικών στηριγμάτων, μεριδίων των αγορών. Για αυτά συγκρούονται οι αστικές τάξεις και οι ιμπεριαλιστικές συμμαχίες τους.

Η κυβέρνηση της ΝΔ και τα άλλα κόμματα του ευρωατλαντισμού στη χώρα μας, όπως είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, έχουν βαριές ευθύνες για την εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο: Για την αξιοποίηση των στρατιωτικών βάσεων και υποδομών της χώρας για τις ανάγκες του ιμπεριαλιστικού πολέμου και των άλλων σχεδιασμών του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ. Για τη διεύρυνση της ΝΑΤΟικής συμμαχίας με νέες χώρες, την οποία από κοινού ψήφισαν την προηγούμενη βδομάδα, για την αποστολή οπλικών συστημάτων, πυρομαχικών κ.ο.κ.

Η εμπλοκή αυτή ρίχνει "βαριά σκιά" στο μέλλον του λαού μας, που μετατρέπεται σε στόχο των ρωσικών αντιποίνων, εμπλέκεται έτσι στην "κρεατομηχανή" ενός άδικου πολέμου, που διεξάγεται για ξένα συμφέροντα.

Απαιτούμε τώρα:

-- Να σταματήσει αμέσως η συμμετοχή και η εμπλοκή της Ελλάδας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία.

-- Να κλείσουν τώρα όλες οι στρατιωτικές βάσεις του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ στη χώρα μας, που αξιοποιούνται ως ορμητήρια πολέμου. Τα ελληνικά εδάφη, υποδομές και μέσα να σταματήσουν να είναι στρατιωτικά - πολεμικά προγεφυρώματα.

-- Κανένα ελληνικό στρατιωτικό σώμα να μη σταλεί στην Ουκρανία, σε χώρες που συνορεύουν με αυτήν ή σε άλλες ιμπεριαλιστικές αποστολές. Κανένας στρατευμένος, αξιωματικός ή υπαξιωματικός εκτός συνόρων. Να σταματήσει η αποστολή πολεμικών εφοδίων και μέσων από την Ελλάδα.

-- Να αρθούν οι κυρώσεις της Ελλάδας προς τη Ρωσία, στο πλαίσιο των κατευθύνσεων της ΕΕ, που έχουν και μεγάλες οικονομικές επιπτώσεις στον ελληνικό λαό.

-- Δυναμώνουμε την πάλη για την αποδέσμευση της χώρας από τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, με τον λαό νοικοκύρη στον τόπο μας».

ΕΕΔΥΕ
Κι άλλο λάδι στη φωτιά του πολέμου

Ανακοίνωση για τις εξελίξεις στην Ουκρανία εξέδωσε η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), όπου σημειώνει μεταξύ άλλων:

«Το διάγγελμα του Προέδρου της Ρωσίας, Πούτιν, ρίχνει κι άλλο λάδι στη φωτιά του πολέμου. Ερχεται να προστεθεί στις επιθετικές κινήσεις και πρωτοβουλίες των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, όλου του προηγούμενου διαστήματος, που φέρουν φαρδιά - πλατιά την υπογραφή και της ελληνικής κυβέρνησης.

Οι συνεχιζόμενες συγκρούσεις, η τεράστια συγκέντρωση δύναμης πυρός, οι συνεχείς αναδιατάξεις των δυνάμεων μάχης κι από τις δυο πλευρές προειδοποιούν για γενίκευση του ιμπεριαλιστικού πολέμου. (...)

Η κυβέρνηση της ΝΔ και τα άλλα κόμματα του ευρωατλαντισμού φέρουν πολύ βαριές ευθύνες, γιατί με την πολιτική τους εμπλέκουν τη χώρα και τον λαό μας ολοένα και βαθύτερα στους επικίνδυνους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς. Οπως αποδείχθηκε για πολλοστή φορά στη συζήτηση στη Βουλή για την κύρωση των πρωτοκόλλων ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, η κυβέρνηση και τα αστικά κόμματα συντάσσονται μέχρι κεραίας και πίνουν νερό στο όνομα των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ (...)

Οι εξελίξεις απαιτούν ετοιμότητα και επαγρύπνηση. Αποτελεί μονόδρομο η παραπέρα κλιμάκωση της λαϊκής πάλης για να σταματήσει αμέσως κάθε εμπλοκή της Ελλάδας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία. Να ξηλωθούν όλες οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις και υποδομές. Να μη χρησιμοποιηθεί καμία στρατιωτική, πολιτική ή άλλη υποδομή της χώρας μας για τους δολοφονικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ εναντίον άλλων λαών (...)».
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org