ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Σεπτέμβρη 2010
Σελ. /40
Μεσογειακό... «Λας Βέγκας»!

Γρηγοριάδης Κώστας

«Το στοίχημα δεν είναι αυτό που ήταν. Εχει δώσει τη θέση του σε μια βιομηχανία με τεράστιες προοπτικές και ευκαιρίες. Μια βιομηχανία που έχει περισσότερα κοινά με την ψυχαγωγία (...) Σήμερα το Λας Βέγκας δεν είναι αυτό που ήταν (...) Ο παλιός γκρουπιέρης της Πάρνηθας είναι σήμερα στο διαδίκτυο και στο τραπέζι του κάθονται παίχτες από όλη τη Γη (...) Γύρω από αυτό έχει δημιουργηθεί μια ολόκληρη βιομηχανία στην οποία δραστηριοποιούνται μεγάλοι, σοβαροί και ισχυροί πρωταγωνιστές (...) Το στοίχημα έγινε διασκέδαση, έγινε ψυχαγωγία και έγινε αναψυχή (...) Ο ΟΠΑΠ μπορεί και θα γίνει πηγή ανάπτυξης (...) Θέσεις εργασίας για νέους με πτυχία γύρω από τις νέες τεχνολογίες, τις νέες δημιουργίες, ακόμη και τον κινηματογράφο (...) Ηδη η Ελλάδα γίνεται τουριστικός προορισμός για ανθρώπους που θέλουν να επισκεφθούν τα καζίνο μας και γύρω από αυτές τις μονάδες μπορούν να αναπτυχθούν δράσεις ικανές να στηρίξουν ολόκληρες βιομηχανίες (...)».

Τα παραπάνω είναι αποσπάσματα από την ομιλία του υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλου Γερουλάνου, στην ημερίδα για τη «ρύθμιση της αγοράς των παιγνίων στην Ελλάδα». Είναι, ταυτόχρονα, μια «κωδικοποίηση» του «οράματος» (και) αυτής της κυβέρνησης για το «αναπτυξιακό», «πολιτιστικό», εργασιακό μέλλον της Ελλάδας: Ενα μεσογειακό... «Λας Βέγκας». Με την ανάλογη «αξιακή» ιεράρχηση. Αυτό είναι το μέλλον που προτείνουν στα παιδιά μας. Αλλά δεν είναι καν το τέρμα της κατηφόρας τους. Να τους σταματήσουμε!

«Ψάχνουν» και άλλα κρατικά πακέτα

Τη διαμόρφωση «ενός κοινού σχεδίου σωτηρίας του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας», προκειμένου να αποτραπεί «το ενδεχόμενο μιας άναρχης, χωρίς αρχές και κανόνες, αναδιάρθρωση», προτείνει ως προϋπόθεση για την έξοδο από την κρίση και το μνημόνιο ο Α. Καρακούσης στο χτεσινό σχόλιό του στο «Βήμα». Το πρώτο εύλογο ερώτημα βέβαια είναι: Καλά, το σχέδιο σωτηρίας που εφαρμόζεται από την αρχή της κρίσης υπέρ τίνος είναι; Τα πακέτα διάσωσης των τραπεζών δεν είναι υπέρ του ιδιωτικού τομέα; Τα δεκάδες δισεκατομμύρια που έχουν δοθεί για κίνητρα προς επιχειρήσεις, για «σχέδια στήριξης της απασχόλησης», για ΤΕΜΠΜΕ, για ΣΔΙΤ, κ.ο.κ., όλα αυτά δεν ήταν υπέρ της διάσωσης του ιδιωτικού τομέα, δηλαδή υπέρ στήριξης των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και της διασφάλισης της κερδοφορίας τους; Κι ακόμα: Το πρόγραμμα του μνημονίου που εφαρμόζει σήμερα η κυβέρνηση, που ο ίδιος και η εφημερίδα του το έχουν χαρακτηρίσει μονόδρομο, δεν κινείται στην ίδια κατεύθυνση; Δεν αποσκοπούν στη σωτηρία της πλουτοκρατίας και του αστικού πολιτικού συστήματος; Αυτό, λοιπόν, που στην πραγματικότητα επιδιώκει ο αρθρογράφος και τα αφεντικά του είναι αφενός να δοθούν περισσότερα κρατικά πακέτα για τη στήριξη του κεφαλαίου και ταυτόχρονα να καλλιεργηθούν ψευδαισθήσεις ότι τάχα μέσα από ένα νέο «κοινό σχέδιο» μπορούν να επιβιώσουν περισσότεροι από τη λεγόμενη «μεσαία τάξη». Σε κάθε περίπτωση πάντως, το σίγουρο είναι ότι θέλουν να βουλιάξουν πιο βαθιά στη φτώχεια και την ανέχεια τον εργαζόμενο λαό.

Υπερπαραγωγή αντιλαϊκών προτάσεων

«Συγκεκριμένες προτάσεις» ζητά από τον Αντ. Σαμαρά η «Καθημερινή». Οι εγχώριοι και ξένοι οικονομικοί παράγοντες περιμένουν από τον πρόεδρο της ΝΔ «να δώσει απολύτως συγκεκριμένες απαντήσεις για το πώς θα καταφέρει, όπως λέει, να ξαναβγεί στις αγορές η Ελλάδα για να δανεισθεί το 2011», γράφει χαρακτηριστικά στο χτεσινό κύριο άρθρο της. Ανοιχτές πόρτες παραβιάζει η συντηρητική εφημερίδα. Μόνο για έλλειψη προτάσεων δεν μπορεί να κατηγορηθεί ο Αντ. Σαμαράς. Αρκεί να σημειωθεί ότι πολλές από τις προτάσεις που παρουσίασε προχτές στη Γουόλ Στριτ o Γ. Παπανδρέου για να προσελκύσει «επενδύσεις», ήταν προτάσεις που πρώτος είχε καταθέσει ο πρόεδρος της ΝΔ. Η πρόταση, για παράδειγμα, αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου, που πρώτος ανέφερε ότι ανέρχεται στα 300 δισ. ευρώ, την παρουσίασε ο Αντ. Σαμαράς στις 7 του Ιούλη στο Ζάππειο, και μάλιστα ως «ισχυρό χαρτί» της δήθεν «εναλλακτικής πρότασής» του που θα οδηγήσει στην ταχύτερη απαλλαγή από το μνημόνιο. Επίσης, η ψήφιση νέου επενδυτικού νόμου, η υπαγωγή των μεγάλων επενδύσεων απευθείας στο γραφείο του πρωθυπουργού, η μείωση των φορολογικών συντελεστών στα επίπεδα των γειτονικών χωρών, ήταν ορισμένες από τις προτάσεις που πρώτος λάνσαρε ο Αντ. Σαμαράς, ανοίγοντας το δρόμο και συμβάλλοντας στην καλλιέργεια κλίματος συναίνεσης στα λαϊκά στρώματα στη στρατηγική της πλουτοκρατίας, που εμφανίζει ως μονόδρομο για την έξοδο από την κρίση και το μνημόνιο...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Με την ορμή του Φεστιβάλ

Για τρεις μέρες το Φεστιβάλ της ΚΝΕ στην Αθήνα αγκαλιάστηκε από δεκάδες χιλιάδες κόσμο. Οσοι ανταμώσαμε εκεί, νιώσαμε τη δύναμη αυτής της λαοσύναξης, νιώσαμε τη συγκίνηση για τους χιλιάδες των νέων με τα κόκκινα λάβαρα. Νιώσαμε την ελπίδα για τους χιλιάδες των νέων αλλά και μεγαλύτερων που πρωτοδιάβηκαν φέτος τις πύλες του Φεστιβάλ, όχι μόνο μπαίνοντας σε μια μεγάλη πολιτική γιορτή, αλλά κάνοντας ένα βήμα πιο κοντά στο ΚΚΕ και την ΚΝΕ. Να γιατί αυτό ήταν ένα Φεστιβάλ σταθμός: Γιατί φανέρωσε τις νέες δυνατότητες που ξανοίγονται για το ΚΚΕ και την ΚΝΕ. Φανέρωσε την άνοδο του κύρους του Κόμματος στην κοινωνία και - ιδιαίτερα σημαντικό - στη νέα γενιά.

Αυτή η πολιτική γιορτή, που σηματοδοτήθηκε από τόση επιτυχία, είχε ένα συγκεκριμένο σύνθημα - κάλεσμα: «Με το ΚΚΕ υπάρχει λύση - Να συναντηθούμε στο δρόμο της ανατροπής». Αυτός είναι ο λόγος που σκόπιμα και συνειδητά «θάφτηκε» από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης της πλουτοκρατίας. Και είναι ακόμα πιο προκλητική αυτή η σιωπή των καναλιών και εφημερίδων για την κοσμοπλημμύρα του Φεστιβάλ αν αναλογιστεί κανείς ότι τα ίδια μέσα, δε χάνουν ευκαιρία να «βροντοφωνάζουν» για τη μια ή την άλλη συναυλία των «σταρ» της νυχτερινής Αθήνας ή ακόμα και για τα «απόκρυφα» της προσωπικής τους ζωής. Δείγμα της ξεφτίλας τους είναι αυτό, αλλά και δείγμα της συνολικότερης αντιμετώπισής τους για το ΚΚΕ, τις θέσεις και την πολιτική του.

Το κεντρικό σύνθημα του Φεστιβάλ όμως, είναι δείγμα και για κάτι ακόμα: Μπορούμε ακόμα πιο αποφασιστικά, με μεγαλύτερο ενθουσιασμό, με μεγαλύτερη δύναμη να απευθυνθούμε πλατιά στο λαό και τη νεολαία, με την πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ. Η επιτυχία αυτή του Φεστιβάλ, στην Αθήνα αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα με τις εκδηλώσεις που προηγήθηκαν, δεν έρχεται σε μια τυχαία στιγμή. Ερχεται ενάμιση μήνα πριν τις εκλογές που έχουν γενικευμένο πολιτικό χαρακτήρα. Ερχεται στην αυγή μιας περιόδου που νέα αντιλαϊκά μέτρα δρομολογούνται για να μειώσουν κι άλλο το λαϊκό εισόδημα, για να τσακίσουν δικαιώματα και κατακτήσεις, για να καθυποτάξουν συνειδήσεις. Σ' αυτή την περίοδο λοιπόν, η επιτυχία του Φεστιβάλ αποπνέει ελπίδα όχι μόνο ότι μπορεί να μεγαλώσει η αντίσταση, αλλά ότι μπορεί όλο και πιο έντονα να φωτίζεται ο δρόμος της προοπτικής, η δυνατότητα να αλλάξει ο λαός σελίδα στο βιβλίο της ιστορίας του.

Εμπρός, λοιπόν! Αμεσα, τώρα, με την ορμή που μας δίνει η μεγάλη λαοσύναξη της Κομμουνιστικής Νεολαίας, να εξορμήσουμε στον κόσμο της δουλειάς, στους ανθρώπους του μόχθου: Από το να μεταφέρουμε παντού το κάλεσμα για τα αυριανά συλλαλητήρια, από το να πρωτοστατήσουμε για την οργάνωση της πάλης του λαού σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε συνοικία, από το να απευθυνθούμε πιο πλατιά κι αποφασιστικά με το κουπόνι της Οικονομικής Εξόρμησης του ΚΚΕ, από το να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό για την ενίσχυση των ψηφοδελτίων της «Λαϊκής Συσπείρωσης» σε όλη τη χώρα... Από όλα αυτά που είναι αναγκαία σήμερα, για να μεγαλώσει η ίδια η δύναμη του λαού, για να ανοίξει αύριο ο άλλος δρόμος ανάπτυξης.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ