ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Αυγούστου 2023
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Φαραντούρη και Λιβανελί στο Ηρώδειο

Δύο μεγάλοι και αναγνωρισμένοι διεθνώς καλλιτέχνες ενώνουν τις φωνές τους στους πρόποδες της Ακρόπολης και τραγουδούν για την αλληλεγγύη και την ειρηνική συνύπαρξη των λαών. Η Ελληνίδα ερμηνεύτρια Μαρία Φαραντούρη και ο Τούρκος συνθέτης Ζιλφί Λιβανελί δίνουν μία και μοναδική συναυλία στο Ηρώδειο την Πέμπτη 7 Σεπτέμβρη, με τραγούδια από το κοινό τους ρεπερτόριο καθώς και από έργα του Μίκη Θεοδωράκη. Συμμετέχει η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ. Μαζί τους η Gorkem Ezgi Yildirim.

Η φιλία της Μαρίας Φαραντούρη και του Ζιλφί Λιβανελί μετρά περισσότερες από 4 δεκαετίες αμοιβαίας εκτίμησης και εγκάρδιας συνεργασίας, με συναυλίες στην Τουρκία, στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες. Δύο κοινοί δίσκοι σε μουσική του Λιβανελί, ο πρώτος το 1982 («Η Μαρία Φαραντούρη τραγουδά Λιβανελί»), σε στίχους Λευτέρη Παπαδόπουλου, και ο δεύτερος το 2005 («Η Μνήμη του Νερού»), σε στίχους Αγαθής Δημητρούκα, αγαπήθηκαν από Ελληνες, Τούρκους και όχι μόνο. Το πρόγραμμα της συναυλίας στο Ηρώδειο συμπληρώνεται από τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος μαζί με τον Λιβανελί - στα τέλη της δεκαετίας του '80 - δημιούργησαν την Επιτροπή Ελληνοτουρκικής Φιλίας, για την περαιτέρω προσέγγιση των δύο λαών.

Προπώληση εισιτηρίων: Viva.gr

«Οιδίπους Τύραννος» στην Επίδαυρο

Ο «Οιδίπους Τύραννος» του Σοφοκλή, σε σκηνοθεσία του Σίμου Κακάλα, με τον Γιάννη Στάνκογλου στον ομώνυμο ρόλο, θα παρουσιαστεί στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου στις 25 και 26 Αυγούστου.

Ο Οιδίποδας βρίσκεται αντιμέτωπος με το πεπρωμένο του, από το οποίο προσπαθεί να ξεφύγει από τότε που γεννήθηκε. Ο χρησμός που έλαβε ο πατέρας του, βασιλιάς της Θήβας Λάιος, επιβεβαιώνεται με τον χειρότερο τρόπο. Ο Οιδίποδας εν αγνοία του γίνεται πατροκτόνος, παντρεύεται την μητέρα του, Ιοκάστη, και ανεβαίνει ο ίδιος στον θρόνο της Θήβας. Η τραγική αλήθεια εν τέλει αποκαλύπτεται, επιβεβαιώνοντας ότι ο άνθρωπος δεν μπορεί να ξεφύγει από τη μοίρα του.

Ο «Οιδίπους Τύραννος» είναι από τα πιο αγαπημένα και πολυπαιγμένα έργα της Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας στη χώρα μας αλλά και παγκοσμίως, ταξιδεύοντας το ελληνικό πνεύμα και τα διαχρονικά του μηνύματα σε ολόκληρη την ανθρωπότητα.

Συντελεστές:

Μετάφραση: Γιώργος Μπλάνας. Σκηνοθεσία: Σίμος Κακάλας. Δραματουργική επεξεργασία: Ελενα Τριανταφυλλοπούλου. Σκηνικά - κοστούμια: Γιάννης Κατρανίτσας. Μουσική: Φώτης Σιώτας. Κίνηση: Σοφία Πάσχου. Σχεδιασμός φωτισμών: Αλέκος Γιάνναρος. Μάσκες: Μάρθα Φωκά. Βοηθός σκηνοθέτη: Γιώργος Παύλου. Βοηθός σκηνογράφου: Σοφία Θεοδωράκη. Μακιγιάζ: Σίσσυ Πετροπούλου.

Διανομή:

Οιδίποδας: Γιάννης Στάνκογλου. Ιοκάστη: Μαριλίτα Λαμπροπούλου. Κρέων: Γιάννης Νταλιάνης. Τειρεσίας: Χρήστος Μαλάκης. Αγγελιοφόρος: Γιώργος Αμούτζας. Υπηρέτης: Πανάγος Ιωακείμ.

Χορός (αλφαβητικά): Γιώργος Αμούτζας, Μάρκος Γέττος, Πανάγος Ιωακείμ, Σίμος Κακάλας, Απόστολος Καμιτσάκης, Αυγουστίνος Κούμουλος, Μαριλίτα Λαμπροπούλου, Γιώργος Λόξας, Χρήστος Μαλάκης, Γιάννης Νταλιάνης, Παύλος Παυλίδης, Γιάννης Στάνκογλου

Μουσικός επί σκηνής: Φώτης Σιώτας.

Με συναυλία του Στ. Ξαρχάκου ανοίγει το θέατρο του Λυκαβηττού

Με μια μεγάλη συναυλία, αφιερωμένη στο σπουδαίο συνθετικό έργο του Σταύρου Ξαρχάκου, στις 15 Σεπτέμβρη, εγκαινιάζεται το θέατρο του Λυκαβηττού, το οποίο θα ανοίξει τις πόρτες του από τον δήμο Αθηναίων, υποδεχόμενο ξανά το κοινό.

Στην επιστροφή του στον αττικό λόφο, ο Σταύρος Ξαρχάκος θα παρουσιάσει το πρόγραμμα «Γιορτή στον Λυκαβηττό», συνοδεία πολυμελούς ορχήστρας, η οποία θα αποδώσει κορυφαίες στιγμές της καριέρας του σε νέες ενορχηστρώσεις. Μαζί τους θα βρίσκονται και τέσσερις σπουδαίες φωνές του ελληνικού πενταγράμμου, ο Μανώλης Μητσιάς, η Ελευθερία Αρβανιτάκη, η Ηρώ Σαΐα και ο Ζαχαρίας Καρούνης, οι οποίοι θα ερμηνεύσουν τραγούδια του μεγάλου μουσικοσυνθέτη, προσθέτοντας τη δική τους νότα σε αυτήν την ξεχωριστή βραδιά.

Η πρώτη αυτή συναυλία στη νέα εποχή πολιτιστικής δραστηριότητας του Δημοτικού Θεάτρου Λυκαβηττού θα αποτελέσει παράλληλα και την επιστροφή του Σταύρου Ξαρχάκου στο θέατρο μετά από 45 χρόνια. Το καλοκαίρι του 1978 είχε δώσει 11 συναυλίες στον Λυκαβηττό, με αφορμή τις θερινές εκδηλώσεις του ΕΟΤ στην Αθήνα, συνδέοντας έντονα το όνομά του με τον συγκεκριμένο χώρο που αναδείχθηκε σε τοπόσημο του ελληνικού τραγουδιού της μεταπολιτευτικής πραγματικότητας. Σε αυτές τις αξιομνημόνευτες μουσικές παραστάσεις, ο Σταύρος Ξαρχάκος παρουσίασε εναλλασσόμενα προγράμματα παίζοντας από Βιβάλντι μέχρι λαϊκά τραγούδια. Μάλιστα, κάποια από αυτά τα στιγμιότυπα ηχογραφήθηκαν και συγκεντρώθηκαν σ' έναν δίσκο που κυκλοφόρησε στα τέλη του '78 με τίτλο «Ξαρχάκος - Στο Λυκαβηττό».

Προπώληση εισιτηρίων: www.more.com

Περιοδεύει η «Εκάβη»

Μετά την Επίδαυρο η «Εκάβη» του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία της Ιώς Βουλγαράκη και μετάφραση της Ελένης Βαροπούλου, ταξιδεύει στα Χαλκίδα και στα μεγάλα Φεστιβάλ της Αττικής.

Στην πρώτη - και ιδιαίτερα σκληρή για τους Αθηναίους - περίοδο του Πελοποννησιακού Πολέμου (431- 420 π.Χ.) ο Ευριπίδης επιχειρεί να καταγράψει και να δείξει στους συμπολίτες του τα δεινά του πολέμου.

Η Εκάβη και μαζί της οι γυναίκες της Τροίας, οι αόρατες του πολέμου, μπροστά στο ακατανόητο που τις σαρώνει και μέσα από το κοινό βίωμα της απώλειας, συγκροτούνται ως κοινότητα. Στο πρώτο μέρος του έργου το πένθος, προσωπικό αλλά και συλλογικό, μοιάζει να γεννά τη μεταφυσική του: Ζωντανοί και νεκροί βρίσκονται σε διαρκή συνομιλία, ένα αγόρι άταφο ταράζει τον ύπνο της μάνας του, ένα κορίτσι στέκει στο όριο ζωής και θανάτου. Στην Εκάβη τα πάντα συμβαίνουν σε έναν μεταιχμιακό χρόνο, μετά το τέλος του πολέμου. Η βία όμως δεν έχει τελειώσει. Και εκεί ακριβώς, στον χρόνο της μετάβασης, η Εκάβη του πένθους γίνεται η Εκάβη της εκδίκησης, ανοίγοντας μια τολμηρή διαλεκτική με το σήμερα...

Στον ρόλο της Εκάβης η Ελένη Κοκκίδου.

Παίζουν οι: Ιωσήφ Ιωσηφίδης, Μαρίνα Καλογήρου, Θανάσης Κουρλαμπάς, Ερρίκος Μηλιάρης, Ηλεάνα Μπάλλα, Ακης Σακελλαρίου, Αλέκος Συσσοβίτης.

Το πρόγραμμα της περιοδείας έχει ως εξής: Πέμπτη 24 Αυγούστου στη Χαλκίδα, Σάββατο 26 Αυγούστου στη Νέα Μάκρη, Δευτέρα 28 Αυγούστου στο Θέατρο Βράχων στον Βύρωνα, Τρίτη 29 Αυγούστου στο Θέατρο Πέτρας στην Πετρούπολη, Παρασκευή 1η Σεπτέμβρη στον Κορυδαλλό, Σάββατο 2 Σεπτέμβρη στα Βριλήσσια, Κυριακή 3 Σεπτέμβρη στο Κατράκειο στη Νίκαια, Τετάρτη 6 Σεπτέμβρη στην Ηλιούπολη, Παρασκευή 8 Σεπτέμβρη στο Βεάκειο στον Πειραιά, Κυριακή 10 Σεπτέμβρη στο Αιγάλεω, Τρίτη 12 και Τετάρτη 13 Σεπτέμβρη στο Χαλάνδρι.

ΜΟΛΔΑΒΙΑ
Απαγόρευση εισόδου στον Μπρέγκοβιτς

«Αγαπημένοι μου φίλοι Μολδαβοί, ζητώ βαθιά συγγνώμη που δεν μπορώ να εμφανιστώ στο Gustar Music Festival σήμερα (σ.σ. την Κυριακή 20 Αυγούστου). Ημασταν πολύ απογοητευμένοι όταν δεν μας επέτρεψαν να εισέλθουμε στη Μολδαβία στο αεροδρόμιο του Κισινάου χωρίς καμία επίσημη εξήγηση...».

Τα παραπάνω ανάφερε, μεταξύ άλλων, σε ανάρτησή του ο συνθέτης Γκόραν Μπρέγκοβιτς μετά την απαγόρευση εισόδου στη Μολδαβία, καθώς ο ίδιος και το συγκρότημά του δεν έλαβαν άδεια να εισέλθουν στο έδαφος της Μολδαβίας, ενώ είχαν προσγειωθεί στο αεροδρόμιο.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο συνθέτης ενημερώθηκε πως για «λόγους ασφαλείας», του απαγορεύθηκε η είσοδος, ενώ σε ανακοίνωσή της η μολδαβική Συνοριοφυλακή διευκρίνισε ότι «απαγόρευσε την είσοδο σε 29 αλλοδαπούς», συμπεριλαμβανομένου του Γκόραν Μπρέγκοβιτς, «κατά τη διάρκεια των τελευταίων 24 ωρών». Απ' ό,τι φαίνεται, η απαγόρευση επιβλήθηκε λόγω των φιλορωσικών θέσεων του Μπρέγκοβιτς, καθώς και της συμμετοχής του σε συναυλία στην Κριμαία, το 2015, μετά την ενσωμάτωση της χερσονήσου στη Ρωσία.

ΠΑΤΡΑ
Παράσταση αφιερωμένη στα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή

Τιμώντας τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, το ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου οργανώνει περιοδεία παρουσιάζοντας την παράσταση «Μιλώ σε σένα, πατρίδα», με αποσπάσματα από τα έργα «Κοινός Λόγος» της Ελλης Παπαδημητρίου και «Εξοδος» του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών, σε σκηνοθεσία της Κάτιας Ζαρκάδα και της Γιούλης Μαρούση.

Την Πέμπτη 24 Αυγούστου η παράσταση ανεβαίνει στην Πάτρα, στο αίθριο του Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου στις 21.30.

Πρόκειται για ένα θεατρικό οδοιπορικό που χρονικά καλύπτει την περίοδο της Μικρασιατικής Καταστροφής, βασισμένο σε αφηγήσεις ανώνυμων γυναικών, μέσα από τις οποίες δίνουν τη δική τους «πνοή» στην Ιστορία. Οι αφηγήσεις αυτές έχουν ως κοινό εφόδιο τον λόγο των κοινών ανθρώπων, που συναρμολογεί σωστά την εποχή τους και το κλίμα της, ζωντανεύοντας ατομικές και συλλογικές μνήμες, που φωτίζουν διαφορετικά όχι μόνο το παρελθόν αλλά και τα σύγχρονα πάθη μας.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ