ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Αυγούστου 2020 - Κυριακή 23 Αυγούστου 2020
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΧΟΥΝΤΑ ΤΟΥ ΜΑΛΙ
Αναζητά συνεργασία με τις δυνάμεις της ιμπεριαλιστικής επέμβασης του 2013

Οι στρατιωτικοί που κατέλαβαν την εξουσία στο Μάλι εμφανίζονται ως «σωτήρες» του λαού

Copyright 2020 The Associated

Οι στρατιωτικοί που κατέλαβαν την εξουσία στο Μάλι εμφανίζονται ως «σωτήρες» του λαού
ΜΠΑΜΑΚΟ.--

Στρατιωτικό πραξικόπημα σημειώθηκε στις 18 Αυγούστου στο Μάλι, το δεύτερο σε μια οκταετία και το τέταρτο στην ιστορία της χώρας της Δυτικής Αφρικής. Η στρατιωτική χούντα, που αποτελείται κυρίως από συνταγματάρχες όλων των σωμάτων του στρατού, αυτοονομάζεται Εθνική Επιτροπή για τη Σωτηρία του Λαού και προχώρησε στη σύλληψη του Προέδρου Ιμπραήμ Μπουμπακάρ Κεϊτά (που αναγκάστηκε σε παραίτηση), του πρωθυπουργού Μποουμπού Σισέ και μελών της κυβέρνησης, ενώ σε όλους τους τόνους δηλώνει ότι θέλει να οδηγήσει τη χώρα «το συντομότερο δυνατό σε ελεύθερες δημοκρατικές εκλογές». Οι πραξικοπηματίες σημειώνουν ότι «ανταποκρίθηκαν στην αγανάκτηση του λαού που με διαδηλώσεις εδώ και μήνες ζητούσε την παραίτηση της διεφθαρμένης Προεδρίας και κυβέρνησης», καταγγέλλουν «καταστροφική διαχείριση της οικονομίας, της Δικαιοσύνης, των δημόσιων υπηρεσιών» και «αναποτελεσματικότητα στην αντιμετώπιση της ισλαμιστικής τρομοκρατίας». Την Πέμπτη το βράδυ προχώρησαν σε συνάντηση με εκπροσώπους της πρώην κυβέρνησης δηλώνοντας ότι διαπραγματεύονται τη δημιουργία μεταβατικής κυβέρνησης, στην οποία θα ηγηθεί είτε πολιτικός κοινής αποδοχής είτε στρατιωτικός. Οι στρατιωτικοί έχουν τη στήριξη του λεγόμενου Κινήματος της 5ης Ιούνη - Συσπείρωση Πατριωτικών Δυνάμεων (Μ5 - RFP) της αντιπολίτευσης, το οποίο γιόρτασε την «ανατροπή της διεφθαρμένης πολιτικής ηγεσίας» που ζητούσε εδώ και μήνες με διαδηλώσεις, ενώ επικεφαλής της εμφανίζεται ο ιμάμης Μαχμούντ Ντικό, που δηλώνει ενάντια στο «βίαιο Ισλάμ» και ότι ο ίδιος δεν έχει πολιτικές βλέψεις.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, η Γαλλία, η ΕΕ, οι ΗΠΑ, η Οικονομική Ενωση της Δυτικής Αφρικής, η Αφρικανική Ενωση, η Ρωσία, η Κίνα και άλλες χώρες καταδίκασαν το πραξικόπημα και απευθύνουν εκκλήσεις για απελευθέρωση των πολιτικών, αυτοσυγκράτηση από το στρατό, επαναφορά σε «δημοκρατικές διαδικασίες».

Η χούντα, όπως δηλώνουν ο συνταγματάρχης των Ειδικών Δυνάμεων Ασίμι Γκοϊτά, που εμφανίζεται ως επικεφαλής, όσο και ο αναπληρωτής αρχηγός της Αεροπορίας, σμήναρχος Ισμαήλ Ουαγκέ, που έχει αναλάβει καθήκοντα εκπροσώπου Τύπου, θα «εξασφαλίσει τη συνέχεια του κράτους» και ζητάει τη συνεργασία με όλες τις δυνάμεις που το 2013 προχώρησαν στην ιμπεριαλιστική επέμβαση στη χώρα με το πρόσχημα της αντιμετώπισης της ισλαμιστικής τρομοκρατίας στις βόρειες περιοχές της χώρας. Οι δυνάμεις αυτές είναι η Γαλλία (πρώην αποικία της οποίας ήταν το Μάλι), η ΕΕ (στη στρατιωτική δύναμη με ευθύνη των αστικών κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ συμμετέχουν και Ελληνες στρατιωτικοί σύμβουλοι), οι ΗΠΑ, η αποστολή του ΟΗΕ, η Αφρικανική Ενωση. Ολοι αυτοί εμφανίζονται δήθεν να μάχονται τους ισλαμιστές όπως η «Αλ Κάιντα του Ισλαμικού Μαγκρέμπ» (ΑΜQI), τους οποίους μαζί ενίσχυσαν λίγα χρόνια πριν για την ανατροπή του Καντάφι στη Λιβύη, όπως τους φονιάδες που χρόνια στηρίζουν στη Συρία ενάντια στην αστική κυβέρνηση του Ασαντ και τις συμμαχίες του.

Η πραγματικότητα για την ιμπεριαλιστική επέμβαση στη χώρα

Για να κατανοήσει κανείς την πραγματική αιτία της επέμβασης στο Μάλι το 2013 πρέπει να δει τη «μεγάλη εικόνα». Και αυτή δείχνει ότι η χώρα, όπως και πολλές άλλες χώρες της Αφρικής (Λιβύη, Σομαλία, Κεντροαφρικανική Δημοκρατία), είναι πεδίο σφοδρού ανταγωνισμού ισχυρών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων - Γαλλίας, ΗΠΑ, ΕΕ, Κίνας κ.ά. - για τον έλεγχο του πλούτου της. Πρόκειται για χώρα που, αν και ο λαός της ζει σε συνθήκες φτώχειας και ανέχειας, βρίσκεται στην τρίτη θέση στην Αφρική σε αποθέματα χρυσού και επίσης στο βόρειο τμήμα της υπάρχουν σημαντικά αποθέματα ουρανίου. Σε αυτήν την περιοχή δρουν γαλλικά μονοπώλια και είναι σε εξέλιξη «αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις» Γαλλίας και ΕΕ ενάντια σε ισλαμιστικές οργανώσεις.

Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε τη στήριξη της Γαλλίας, της ΕΕ, των ΗΠΑ. Ο Ι. Μ. Κεϊτά κατέλαβε την Προεδρία μετά από πραξικόπημα το 2012 που ανέτρεψε τον Πρόεδρο Αμαντού Τουμανί Τουρέ, και επανεκλέχτηκε το 2018 σε εκλογές που η αντιπολίτευση κατήγγειλε για εκτεταμένη νοθεία.

Στη χώρα επομένως δρουν μονοπωλιακοί όμιλοι πολλών χωρών. Η δράση των κινεζικών μονοπωλίων εδώ και πολλά χρόνια, στο Μάλι αλλά και πολλές άλλες χώρες της υποσαχάριας Αφρικής, με προγράμματα κατασκευής υποδομών, σε αντάλλαγμα για την εκμετάλλευση πλουτοπαραγωγικών πηγών, ανησυχεί ανταγωνιστές από την ΕΕ ή τις ΗΠΑ. Και βεβαίως μερίδιο στη μοιρασιά διεκδικούν και οι ντόπιες αστικές τάξεις, που ανταγωνίζονται και μεταξύ τους την ίδια ώρα που συγκροτούν διακρατικές ενώσεις όπως η Οικονομική Κοινότητα Δυτ. Αφρικής, η Αφρικανική Ενωση κ.λπ.

ΛΙΒΥΗ
Συμφωνία εκεχειρίας

Στην ανακοίνωση εκεχειρίας σε όλη την επικράτεια της Λιβύης προχώρησαν την Παρασκευή οι αντιμαχόμενες πλευρές της χώρας. Η κυβέρνηση που εδρεύει στην Τρίπολη, του δοτού πρωθυπουργού Φαγέζ Σάρατζ, και η οποία στηρίζεται από την Τουρκία, το Κατάρ και έμμεσα την Ιταλία, κάλεσε σε «άμεση παύση πυρός και τερματισμό των μαχών σε όλα τα λιβυκά εδάφη».

Με τη σειρά του ο Αγκιλα Σάλεχ, πρόεδρος του κοινοβουλίου του Τομπρούκ, που πρόσκειται στον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ (στηρίζεται από την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και έμμεσα τη Ρωσία), ανακοίνωσε «κατάπαυση πυρός και προσπάθεια συνεννόησης όλων για το καλό των Λίβυων». Πρότεινε ως έδρα ενός νέου προεδρικού συμβουλίου τη Σύρτη (σημαντικό ενεργειακό κόμβο που μέχρι τώρα ελέγχουν οι δυνάμεις του Χάφταρ) και τη διενέργεια, σε κάποιο διάστημα, εκλογών σε όλη τη χώρα.

Η κυβέρνηση Σάρατζ θέλει τη Σύρτη και την Τζούφρα αποστρατιωτικοποιημένες ζώνες και ζητά από τον «Λιβυκό Εθνικό Στρατό» του Χάφταρ να άρει τον αποκλεισμό των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων, εξαιτίας του οποίου έχει σχεδόν σταματήσει η πετρελαϊκή παραγωγή στη χώρα, λέγοντας πως τα έσοδα από το πετρέλαιο θα πρέπει να κατατίθενται σε έναν ειδικό λογαριασμό και να αποδεσμευτούν μόνο αφού επιτευχθεί μια πολιτική συμφωνία, ενώ προτείνει επίσης διενέργεια εκλογών. Και οι δύο πλευρές επικαλούνται την κακή οικονομική κατάσταση της χώρας, την ανάγκη να υπάρξουν έσοδα από την πετρελαιοπαραγωγή, που έχει καθηλωθεί, ώστε να λειτουργήσουν κρατικές υπηρεσίες, αλλά και την εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού.

Την εξέλιξη, που έχει ενδείξεις ενός συμβιβασμού, χαιρέτισαν η Αποστολή Υποστήριξης του ΟΗΕ στη Λιβύη (UNSMIL), ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι και το ελληνικό ΥΠΕΞ.

ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ
Διαδηλώσεις και εκκλήσεις διαλόγου

ΜΙΝΣΚ.--

«Θα λύσω το πρόβλημα τις ερχόμενες μέρες», δήλωσε την Παρασκευή ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, ενώ παράλληλα σημείωσε ότι «τα δυτικά κράτη» προσπαθούν να «παίξουν το χαρτί της Λευκορωσίας» ενάντια στη Ρωσία, υπενθυμίζοντας ότι η Λευκορωσία αποτελεί τον «μοναδικό εναπομείναντα σύνδεσμο» στον «διάδρομο Βαλτικής - Μαύρης Θάλασσας» και πρόσθεσε ότι «οι ΗΠΑ σχεδιάζουν και κατευθύνουν, και οι Ευρωπαίοι συμμετέχουν με ένα ειδικό επιτελείο που έχει στηθεί κοντά στη Βαρσοβία».

Οι εξελίξεις στη Λευκορωσία συνδέονται με τον σφοδρό ανταγωνισμό στην περιοχή ανάμεσα σε ΗΠΑ - ΕΕ - ΝΑΤΟ και τη Ρωσία κυρίως, αλλά και την Κίνα, καθώς οι τελευταίες διατηρούν ισχυρές οικονομικές και πολιτικές σχέσεις με τη λευκορωσική κυβέρνηση.

Αυτό που προβάλλει το Συντονιστικό Συμβούλιο της αντιπολίτευσης που έχει συγκροτηθεί είναι η διενέργεια νέων εκλογών, μιλώντας για νοθεία στις εκλογές της 9ης Αυγούστου, και η απελευθέρωση όλων των κρατούμενων πολιτικών. Μέλη του Συντονιστικού δήλωσαν την Πέμπτη ότι «οι εταίροι στην ΕΕ, η Ρωσική Ομοσπονδία, είτε η Ουκρανία» μπορούν να βοηθήσουν για να αρχίσει διάλογος με την κυβέρνηση της Λευκορωσίας, «θα ήμασταν πολύ ευγνώμονες», ενώ χαρακτήρισαν «ανοησίες» ότι σκοπεύουν να καταστρέψουν τις σχέσεις με τη Ρωσία. Ο λαός της Λευκορωσίας «δεν θα δεχθεί ποτέ την τρέχουσα ηγεσία», τόνισε την Παρασκευή η επικεφαλής της αντιπολίτευσης, Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, από τη Λιθουανία, όπου έχει διαφύγει, καλώντας σε συνέχιση διαδηλώσεων και απεργιών.

Πάντως, εισαγγελέας της χώρας ξεκίνησε ποινική δίωξη κατά του Συντονιστικού της αντιπολίτευσης με την κατηγορία ότι «επιδιώκει κατάληψη της εξουσίας και απειλεί την εθνική ασφάλεια». ΕΕ και Ρωσία με δηλώσεις τους ισχυρίζονται ότι δεν επιδιώκουν να αναμειχθούν «στα εσωτερικά της χώρας» και ότι ενθαρρύνουν έναν «εθνικό διάλογο». Σε επικοινωνία με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ζήτησε να σταματήσει η βία εναντίον των διαδηλωτών και να εξασφαλισθεί ότι η χώρα δεν θα διολισθήσει σε οικονομικό ή στρατιωτικό χάος. Βεβαίως η ΕΕ έχει αποφασίσει κυρώσεις κατά αξιωματούχων της Λευκορωσίας.

ΗΠΑ
Επιδιώκουν ανάπτυξη πυραύλων σε Ασία - Ειρηνικό

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΠΕΚΙΝΟ.--

Την αντίδραση της κινεζικής κυβέρνησης προκάλεσε αναφορά Αμερικανού αξιωματούχου σε ιαπωνικό ΜΜΕ, ότι οι ΗΠΑ διαπραγματεύονται με ασιατικές χώρες για να αναπτύξουν πυραύλους μικρού και μεσαίου βεληνεκούς - μετά την αποχώρησή τους από τη Συνθήκη INF τον περασμένο Αύγουστο - έτσι ώστε να «αντιμετωπίσουν» το πυρηνικό οπλοστάσιο της Κίνας.

Οπως σημείωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, «η απόπειρα των ΗΠΑ να αναπτύξουν χερσαίους πυραύλους μεσαίας εμβέλειας συνάδει με την αυξανόμενη στρατιωτική παρουσία της στην περιοχή Ασίας - Ειρηνικού». Η Κίνα «αντιτάσσεται σθεναρά» και αν χρειαστεί «θα λάβει τα απαραίτητα αντίμετρα για να διαφυλάξει τα συμφέροντα ασφαλείας της».

ΡΩΣΙΑ
Σε κώμα ο αντιπολιτευόμενος Ναβάλνι

ΜΟΣΧΑ.--

Ελαφρώς βελτιωμένη αλλά κρίσιμη είναι η κατάσταση του Ρώσου αντιπολιτευόμενου Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος νοσηλεύεται σε κώμα σε ΜΕΘ του νοσοκομείου στο Ομσκ της Σιβηρίας από την Πέμπτη και το οικείο περιβάλλον ισχυρίζεται ότι δηλητηριάστηκε.

Με αφορμή το περιστατικό, την «ανησυχία» τους έσπευσαν να εκφράσουν πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες, στο πλαίσιο της αντιπαράθεσής τους με τη Ρωσία, ενώ ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, έθεσε το θέμα σε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, μιλώντας για «υποψίες για δηλητηρίαση», και ζήτησε «ταχεία, διάφανη, ανεξάρτητη έρευνα και αν επιβεβαιωθεί (σ.σ. η δηλητηρίαση) οι υπεύθυνοι πρέπει να λογοδοτήσουν».

Πάντως, μέχρι την Παρασκευή οι γιατροί του νοσοκομείου του Ομσκ δήλωναν ότι δεν είχαν ανιχνεύσει τοξική ουσία στον οργανισμό του Ναβάλνι, ενώ διέγνωσαν μια «διαταραχή του μεταβολισμού», η οποία ενδέχεται να προκάλεσε απότομη πτώση των σακχάρων στο αίμα.

Την Παρασκευή ειδικό αεροσκάφος, το οποίο ναύλωσε μια Μη Κυβερνητική Οργάνωση, προσγειώθηκε στο Ομσκ για να μεταφέρει τον Ναβάλνι σε νοσοκομείο της Γερμανίας, όπως έχει ζητήσει η οικογένειά του. Αργότερα ο επικεφαλής γιατρός ανέφερε: «Ολοκληρώθηκε το συμβούλιο με τη συμμετοχή των συναδέλφων μας από τη Γερμανία. Μπορώ να πως ότι στο νοσοκομείο γίνονται όλα όσα χρειάζονται, κανείς δεν πρόβαλε αντίρρηση, κανείς δεν είπε ότι κάτι δεν κάνουμε. Επί του παρόντος ο Ναβάλνι συνεχίζει να νοσηλεύεται στο νοσοκομείο έως ότου σταθεροποιηθεί η κατάστασή του».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ